III. Mustafa ( ) Tahta Geçme Yaşı: 40.9 Saltanat Süresi:16.3

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
2.KONU: II.MAHMUT DÖNEMİ SİYASİ OLAYLARI
Advertisements

ETKİLEDİK, ETKİLENDİK AMA NASIL?
LALE DEVRİ ISLAHATLARI
DURAKLAMA DEVRİNDE İÇ İSYANLAR
Tarihte hiçbir zaman mutlak gerçek yoktur...
ÇANAKKALE ZAFERİ 18 MART 1915.
ÇANAKKALE ZAFERİ SAVAŞIN NEDENLERİ.
CUMHURİYET BAYRAMI.
Avrupa’da Düşünce ve Ekonomi Alanındaki Gelişmeler
…Tarih Kainatın Vicdanıdır...
Cumhuriyete Nasıl Kavuştuk?
Birinci Dünya Savaşı.
ÜLkeLer Arası KöprüLer
OSMANLI TARİHİ ARİF ÖZBEYLİ.
1.DÜNYA SAVAŞI.
OSMANLI TARİHİ ARİF ÖZBEYLİ.
Yunanistan temsilcisi Mazarakis, görüşmelere
ÇANAKKALE SAVAŞI
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Cemiyetler
sandıklı imam hatip lisesi
20. YÜZYIL BAŞLARINDA OSMANLI DEVLETİ.
I. MAHMUT( ) Tahta Geçme Yaşı: 34.2 Saltanat Süresi:24.2
Çanakkale Şehitleri.
Duraklama Dönemi OSMANLI-RUSYA İLİŞKİLERİ
ÇANAKKALE SAVAŞI.
II. MEŞRUTİYET DÖNEMİ.
Canakkale savaslari Yaprak yurdakul. Yirminci yüzyılın başlarında Avrupa sınırlarından taşıyordu. Ekonomik rekabet, sömürgecilik ve milliyetçilik akımları.
ÇANAKKALE MERVE UYSAL 9-B 668.
MEHMET KÜÇÜKYILMAZ TARİH ÖĞRETMENİ.
I.DÜNYA SAVAŞI
Cepheden Cepheye Mustafa Kemal
10.SINIF KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN DÖNEMİ
AVRUPA VE OSMANLI (18.YÜZYIL) GERİLEME DÖNEMİ
Cumhuriyete Nasıl Kavuştuk?
OSMANLI İMPARATORLUĞUNU SARSAN SON SAVAŞLAR HANGİLERİDİR?
Çalışma soruları 8. video
  II. Mahmut Dönemi (1808 – 1839) Babası : Sultan I. Abdülhamid  Annesi : Nakşidil Sultan  Doğduğu Tarih : 20 Temmuz 1785 Padişah Olduğu Tarih : 28 Temmuz.
AİT Ders - Çalışma Soruları
Çalışma soruları 9. hafta
18. YY OSMANLI DEVLETİ’NDEKİ YENİLİK HAREKETLERİ
AİT Ders çalışma soruları. Mustafa Kemal Paşa tarafsızlık sorunu olduğuna inandığı için kendisinin katılmayacağı Meclis-i Mebusan’da meclis başkanı.
20 Maddede 1.Dünya Savaşı Berat Köse.
20 Maddede 1.Dünya Savaşı Berat Köse.
FERHAT PAŞA- İRAN BUCAŞ- LEHİSTAN İRAN
Duraklama Devri Siyasi Olayları
ATATÜRK’ÜN GÖREV ALDIĞI SAVAŞLAR
MİLLİ MÜCADELE.
OSMANLI DEVLETİ’NDE 17.YÜZYIL ISLAHATLARI I.AHMET (Osmanlı Hükümdarı)
19. YÜZYIL OSMANLI DEVLETİ ISLAHATLARI
TOKİ TURGUT ÖZAL İMAM HATİP ORTAOKULU
OSMANLI DAĞILMA DÖNEMİ
1.DÜNYA SAVAŞI.
Bu arada, Ege Denizi‘nde Midilli, Eğriboz, Limni, İmroz
I.BALKAN SAVAŞI.
T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK KAZANIMLAR 1.DÜNYA SAVAŞ’INDA OSMANLI DEVLETİ’NİN DURUMUNU,TOPRAKLARININ PAYLAŞILMASI VE İŞGALİ AÇISINDAN DEĞERLENDİRİR.
Savaşın Nedenleri 1870 yılında siyasi birliğini kuran İtalya'nın sömürge yarışında geri kalması Sanayileşmesini tamamlayan İtalya'nın ham madde ve Pazar.
III. Ahmet LALE DEVRİ Yenilikleri Yenilikleri Nedim hazırlayıcısıdır?
Osmanlı Siyasi Tarihi (Yıkılış Dönemi)
YAPAN:CANSU KARADUMAN 11-H1 801  OSMANLI- VENEDİK VE AVUSTURYA İLİŞKİLERİ  Osmanlı kaybettiği toprakları almak için önce Venedik daha sonra da Avusturya.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Osmanlı Siyasi Tarihi (Kuruluş ve Yükseliş Dönemi)
Cumhuriyete Nasıl Kavuştuk?
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
I.Dünya Savaşı Öncesi Gelişmeler
17. YÜZYIL OSMANLI DEVLETİ DURAKLAMANIN İÇ VE DIŞ NEDENLERİ.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Lâle Devri, Osmanlı Devleti'nde, 1718 yılında Avusturya ile imzalanan Pasarofça Antlaşması ile başlayıp, 1730 yılındaki Patrona Halil İsyanı ile sona.
1914 yılında Dünya üzerinde bir çok devletin katıldığı 1. Dünya Savaşı başladı.Osmanlı Devleti istemese de Almanya ile birlikte katılmak zorunda.
I.DÜNYA SAVAŞI Sebepleri: a-Almanya’nın siyasi birliğini tamamlayarak, sömürgecilikte İngiltere’ye rakip olması b -Fransa ve Almanya arasındaki Alsas-Loren.
Sunum transkripti:

III. Mustafa (1757-1774) Tahta Geçme Yaşı: 40.9 Saltanat Süresi:16.3 Saltanat Sonundaki Yaşı:57 Ölüm Yaşı:57

Osmanlı Devleti XVIII. yüzyılda, Avrupa’nın yeni devletlerinden biri olan Prusya ile de bazı ilişkilerde bulundu. Avusturya’ya karşı giriştiği mücadelede Osmanlı Devleti ile işbirliği yapmak istedi. 1761 yılında Prusya ile bir ticaret antlaşması yapılmıştır.

Bu yakınlaşma, 1787 yılında başlayan Osmanlı-Rusya ve Avusturya savaşları sırasında iki devlet arasında bir ittifak yapılmasına imkan hazırladı.

III. Mustafa'nın Üzüntüsü Osmanlı tarihinde Rus düşmanı diye anılan III.Mustafa sadrazamı Koca Ragıp Paşa ile devamlı münakaşa ederdi. Bu münakaşaya sebep padişahın Ruslar ile savaş istemesi, Ragıp Paşa’nın ise buna mani olmasıydı. Bir gün gene huzuruna Ragıp Paşa’yı çağıran III.Mustafa kendisine: -Neden vezirim, daima savaştan kaçarsın. Şayet kastın akçe ise Edirnekapısı’ndan Rusçuk’a kadar iki keçeli akçe dizerim, dediğinde,

Ragıp Paşa şu tarihi konuşmayı yaptı: -Padişahım ben savaştan kaçmıyorum. Osmanlı Devleti uzaktan kükremiş bir aslana benzemektedir. Bu heybeti ile bir çok Avrupa devletini korkutmaktadır. Şayet savaşa girecek olursak düşmanlarımız kükremiş aslanın ağzında dişi, pençelerinde tırnaklarının olmadığını göreceklerdir. Dişi ve tırnağı olmayan bir aslanın parçalama gücü var mıdır?

1768-1774 Osmanlı-Rus Savaşı Sebepleri: Rusya, Lehistan’ın iç işlerine karışarak kendi adayını zorla kral seçtirmiştir. Buna karşı çıkan Leh milliyetçileri Osmanlı Devleti’ne sığınarak yardım istemişlerdir. Onları takip eden Rusların Osmanlı topraklarına girmeleri bazı Lehlileri ve Türkleri öldürmeleri üzerine Osmanlı Devleti Rusya’ya savaş ilan etti.

Yapılan savaşlarda Osmanlı Devleti başarılı olamadı Yapılan savaşlarda Osmanlı Devleti başarılı olamadı. Ruslar kısa sürede Eflak ve Boğdan’ı ele geçirdi. Kırım’ı işgal etti. Rus donanması Baltık deni-zinden Akdeniz’e geçerek Mora’ da Rumların ayaklanmasına yol açmıştır. 1770 yılında Çeşme’de Osmanlı donanmasını yaktı. Başarılı olamayan Osmanlı Devleti Küçük Kaynarca Antlaşmasını imzalamıştır.

2010-YGS

Ben de yemin edeceğim.   Sadrazam Koca Ragıp Paşa bir gün huzuruna çağırdığı memurlara : -Rüşvet almadığınıza dair yemin edebilir misiniz? Diye sormuş. Hepsi de almadıklarına dair yemin etmiş. Fakat şair Haşmet suskun kalıyormuş. Paşa şaire şöyle demiş: -Haşmet! Yemine yanaşmıyorsun; rüşvet almışa benzersin. Haşmet şöyle demiş: -Paşa hazretleri, yalan yere yemin edenler çatlar derler. Bakıyorum, çatlamazlarsa, ben de yemin edeceğim.