Arama motorları; internette aradığımız bir bilgiye ulaşmayı kolaylaştıran ve internetteki bilgileri mümkün olduğunca indeksleyen web sayfalarıdır. Günümüzde.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
HTML.
Advertisements

KÜTÜPHANE ve DOKÜMANTASYON DAİRE BAŞKANLIĞI
HTML
Bilgi ve İletişim Teknolojileri Dersi
İnternet Tarayıcı Programlar
Hazırlayan Ebru SIRMACI
Bir Kuruluş Öyküsü.
EBSCOhost Elektronik Kitap Kullanıcı Kılavuzu Erişim Online Kullanım.
Bu veri tabanı üzerinden size veri tabanlarında nasıl arama yapılacağı gösterilecektir. Kolay gelsin İlk olarak basit arama seçeneği ile başlayalım.
INTERNET EXPLORER TEMEL İŞLEMLER GOOGLE ARAMA TEKNİKLERİ
İnternet Uygulamaları
Internet Üzerinden Araştırma Yöntemlerinin Etkin Kullanılması
Google’da Arama Teknikleri
BTEP 203 – İnternet ProgramcIlIğI - I
E-İçerik Arama, Bulma ve Seçme
Yeni yıl akşamı fizy ile “karaoke yılbaşı partisi” düzenliyoruz
İLKÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK MATEMATİK ve FEN BİLİMLERİ
İLKÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK
ARAMA MOTORU KULLANIMI
Google Arama Ağı Reklamları. Google Arama Reklam Ağı Nedir? Google Arama Ağı; reklamlarınızın yapılan aramalara ilişkin görüntüleneceği web sitelerinden.
ALAN ÖZELLİKLERİ.
Bilgisayar Uygulamaları II
WEB TASARIMININ TEMELLERİ
METODLAR Canan Işıl. 1 İçindekiler Açıklamalar, Örnekler, Sorularınız? Kaynakça, Teşekkürler..
Bilgiye Ulaşma ve Biçimlendirme
FERHAT KADİR PALA SACİDE GÜZİN MAZMAN
E-Posta Nedir?.
Support.ebsco.com Kullanıcı Kılavuzu EBSCO eBooks Online Kullanım.
Web 2.0 Yeni nesil Internet.
Bilimsel Bir Makale Nasıl Yazılır ve Yayımlanır Robert A
İnternet. İnternet...  dünya çapında bir bilgisayar ağı  bilgi süper otoyolu (information super highway)
ARAMA MOTORU KULLANIMI
Bizde Hyde Park vardı da biz mi konuşmadık diyen Martılar’ın yeri MARTILAR’A FORUM KULLANMA DERSLERİ Ders 2. Kullanıcı adım var, şifreyi de biliyorum
BİT’ini Kullanarak Bilgiye Ulaşma ve Biçimlendirme
Internette iki çe ş it adresleme kullanılır. IP numarası herhangi bir bilgisayar internete ba ğ landı ğ ı anda, dünya üzerinde sadece ona ait olan bir.
BİT’ini Kullanarak Bilgiye Ulaşma ve Biçimlendirme
Web Ortamında Arama Yapmak R. Orçun MADRAN. Arama Motorları Arama Motorları, günümüzün popüler bilgiye erişim sistemlerinin başında yer almaktadır. Bir.
İNTERNET TARAYICI (WEB BROWSER) PROGRAMLARI
Arama Kuralları Türkçe‘ye özgü karakterler (ğ, ş, ç, ı, İ, ö, ü) yerine, bunlara en yakın harf karakterleri (g, s, c, i, I, o, u) kullanılmalıdır. Taramada.
ARAMA MOTORLARI Öğreneceklerimiz 1-Arama motoru nedir?
BİT’İNİ KULLANARAK BİLGİYE ULAŞMA VE BİÇİMLENDİRME
İNTERNET VE İLETİŞİM.
Internet Üzerinden Araştırma Yöntemlerinin Etkin Kullanılması
Arama Motorlarını Kullanmanın Püf Noktaları
İNTERNETTE ARAMA MOTORLARI
Adı Soyadı : Serkan YILDIZ No : Bölüm : Türkçe Öğretmenliği 2. Sınıf Örgün Eğitim.
Fonksiyonlar ile Çalışmak
İNTERNET ÜZERİNDEN ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ 13 Nisan 2007.
INTERNET EXPLORER TEMEL İŞLEMLER GOOGLE ARAMA TEKNİKLERİ
Web Tarayıcıları ve Arama Motorları
Arama Motoru Nedir?.
Eğitim Fakültesi 2. sınıf
KELİME İŞLEMCİ PROGRAMI
E-POSTA ADRESİ NASIL ALINIR?
Fatih Karaokur - Computer Teacher
EŞ ANLAM ( ANLAMDAŞ) NE DEMEKTİR? AYNI OLAN kelimelerdir
ADLAR a:Cins Ad b:Özel Ad c:Ad Tamlamaları 2-Sevim’in babası İstanbul’dan bugün geldi. Örnekte gördüğünüz her sıra bir cümledir.Çünkü,her sırada birtakım.
İnternet Nedir Bilgisayar Ağları Ağ Çeşitleri Çağlar Gülcek.
ANAHTAR KELİMELER Arama Robotları, günümüzde en çok kullanılan arama sistemleridir. Bu tip sistemlere girildiğinde, ilk önce, anahtar kelimeleri yazabileceğimiz.
Hece Bilgisi Ağzımızın bir hareketiyle söylenen ses veya ses topluluğuna hece denir. Duyu kelimesi du – yu olmak üzere ağzın iki hareketiyle söylenmektedir.
Akademik Bilgiye ulaşım
Internet Üzerinden Araştırma Yöntemlerinin Etkin Kullanılması
Web Tarayıcıları ve Arama Motorları
Web Tarayıcıları Kullanıcıların internete girmek içi kullandıkları yazılımlardır. Çıkış tarihine göre bazı web tarayıcıları : 1- Internet Explorer –
Yeni Medya Kültürü ve Sanal Kimlik
kullanımı Hazırlayan: Doç. Dr.Mustafa Akdağ
Web Tarayıcıları ve Arama Motorları
Ürün Nasıl Eklenir? Ürün Ekleme Ürün Düzenleme Ürün Gruplama.
Sunum transkripti:

Arama motorları; internette aradığımız bir bilgiye ulaşmayı kolaylaştıran ve internetteki bilgileri mümkün olduğunca indeksleyen web sayfalarıdır. Günümüzde en çok kullanılanı google olmak üzere altavista, yahoo, hotmail yada hakia gibi birçok arama motoru mevcuttur.

Bazı Arama Motorları http://www.google.com http://www.altavista.com http://search.yahoo.com http://search.msn.com http://www.excite.com http://www.netscape.com http://www.iwon.com http://www.ask.com http://www.mywebsearch.com http://www.altavista.com http://www.dogpile.com http://www.infospace.com http://www.alltheweb.com http://www.hotbot.com http://www.scopus.com http://scholar.google.com

Arama motorları temel olarak internette sürekli olarak tarama işlemi yapıp web sayfalarını kategorilere ayırarak kaydederler. Böylece her arama yapıldığında bu indekslenen raporlar taranarak bize sonuçlar iletilir.

Bir arama motorunda arama yapmak için basitçe konuya ait bir veya daha fazla anahtar kelime yazmak ve arama tuşuna basmak yeterlidir. Bu durumda anahtar kelimeler özenle seçilir ve dört beş kelimelik bir anahtar kelime grubu kullanılırsa arama sonuçları hem daha isabetli olacak hem de arama yapılan alan daralacaktır.

Anahtar kelimeleri çok fazla kullanılan yaygın kelimelerden oluşturmak karşımıza gelecek olan sonuç sayısını çok fazla arttıracaktır. Aynı sebepten dolayı kullanacağımız kelimeler içerisine “evet” “hayır” “veya” “bazen” gibi kelimeleri yada iki harften oluşan kelimeleri dahil etmemek daha az sonuçla karşılaşmamıza neden olacaktır.

Gelişmiş Arama Parametreleri Semboller: (-) olumsuz işlev görür. (+) olumlu işlev görür. (|) veya anlamında kullanılır. (.) (?) tek karakter yerine kullanılır. (*) birden fazla karakter yerine kullanılır. (“ ”) tamamını arar. (~) eş anlamlıları da arar And (ve) Or (veya) Not (değil)

Aratmak istediğimiz kelimeleri bir bütün halinde aratmak istersek; aratacağımız cümleyi tırnak işaretleri içine yazmalıyız. Böylece aranacak sayfaların içinde bulunan anahtar kelimeler sadece sizin yazdığınız şekildeyseler sonuçlarda görüntülenecektir. Yani bir örnekle açıklamak gerekirse; Arama motoruna çelik kapı yazıldığında bize sonuç olarak içinde çelik ve kapı kelimesi geçen tüm sayfalar çıkacaktır. Oysa kelimeler “çelik kapı” şeklinde yazıldığında içinde çelik kapı kelimelerinin sadece yanyana yazıldığı sayfalar görüntülenecektir. Ve arama sonuçları oldukça azalacaktır. İlgisiz sonuçların büyük çoğunluğu da elendiği için arama daha isabetli bir hale gelecektir.

Aramalarda kullanılabilecek bir diğer kolaylık ise – (eksi) işaretidir Aramalarda kullanılabilecek bir diğer kolaylık ise – (eksi) işaretidir. Arama sonuçlarında görünmesi istemediğimiz kelimeler varsa bu kelimelerin başına birer –(eksi) işareti koyarsak yazdığımızda arama sonuçlarının içinde o kelimenin bulunduğu sonuçlar listelenmez. Böylece aranılan konuya ait isabet oranı da artmış olur. Örnek olarak; Çelik aramasına ek kelime olarak -kapı kelimesi eklendiğinde içinde çelik kelimesi olan ama içinde kapı kelimesi olmayan sonuçlar listelenmiş olur. Ve böylece karşımıza çıkan sonuçlar çelik kapı ile ilgili olmazlar. Dolayısıyla isabet oranı da artmış olur.