Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Eğitim Fakültesi 2. sınıf

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Eğitim Fakültesi 2. sınıf"— Sunum transkripti:

1 Eğitim Fakültesi 2. sınıf
Sunuindir.blogspot.com SÖZCÜKTE ANLAM 23-Fidan Çetin Erciyes Üniversitesi Eğitim Fakültesi 2. sınıf No:

2 Sözcükte Anlam Özellikleri
Gerçek Anlam Yan Anlam Mecaz Anlam Terimsel Anlam Yansıma Sözcükler

3 Sözcükte Anlam Özellikleri(Devam
Eş Anlamlı Sözcükler Zıt Anlamlı Sözcükler Sesteş Sözcükler Somut ve Soyut Anlamlı Sözcükler Genel ve Özel Anlamlı Sözcükler

4 Sözcükte Anlam Özellikleri(Devam)
Gerçek Anlam: Bir sözcüğün ilk ve asıl anlamına denir. Örnek: Adamın evi yandı.(gerçek anlam) 2-Yan Anlam: Bir sözcüğün gerçek anlamı yanında kullanımına bağlı olarak kazandığı yeni anlamdır. Örnek: Dolabın gözünü açtı.(yan anlam)

5 Sözcükte Anlam Özellikleri(Devam)
3-Mecaz Anlam: Bir sözcüğün gerçek anlamı dışında yepyeni bir anlamda kullanılmasıdır. Örnek: Bana hediye alman çok ince bir davranıştı. (mecaz) 4-Terimsel Anlam(Terim): Bilim sanat, spor, ya da çeşitli meslek dallarıyla ilgili özel kavramları karşılayan sözcüklerdir.

6 Sözcükte Anlam Özellikleri(Devam)
Örnek: Nota müziğin anahtarı gibidir.(terim) NOT 1: Bazen bir sözcük gerçekte terim değilken terim olarak kullanılabileceği gibi, gerçekte terim olan bir sözcük de terimlikten çıkabilir. Örnek: Polis bir hücre daha ortaya çıkardı. (terimlikten çıkma)

7 Sözcükte Anlam Özellikleri(Devam)
NOT 2: Bir sözcük birçok dalda terim olabilir. Örnek: Bitkiyi toprağa bağlayan kökleridir.(biyoloji terimi) Dört, kök dışına iki olarak çıkar.(matematik terimi) 5-Yansıma Sözcükler: Doğadaki seslerin insanlar tarafından taklit edilmesine denir.

8 Sözcükte Anlam Özellikleri(Devam)
Örnek: Bu sözlerim üzerine sınıfta homurtular başladı.(yansıma) 6-Eş Anlamlı Sözcükler: Yazılışları farklı ancak anlamları aynı olan sözcüklere denir. Örnekler: Siyah-kara Kırmızı-al

9 Sözcükte Anlam Özellikleri(Devam)
7-Zıt Anlamlı Sözcükler: Anlam bakımından birbirinin tersi olan sözcüklerdir. Örnekler: Sana çirkin dediler düşmanı oldum güzelin. Aşağı tükürsen sakal, yukarı tükürsen bıyık. 8-Sesteş Sözcükler: Yazılışları ve okunuşları aynı ancak anlamları farklı olan sözcüklere denir.

10 Sözcükte Anlam Özellikleri(Devam)
Yılanı gören at birden şaha kalktı.   Mutfaktaki pislikleri çöpe at. Not: Sesteş sözcükler genellikle halk edebiyatında cinaslı manilerde kullanılır. 9-Somut ve Soyut Anlamlı Sözcükler: Varlığını beş duyu beş duyu organıyla algılayabildiğimiz  kavramlar somut; beş duyu organımızla kavrayamadığımız sözcükler soyuttur.

11 Sözcükte Anlam Özellikleri(Devam)
Örnekler: çiçek, ağaç, ses, koku, hava, göl, ev, rüzgar, ışık(somut) ruh, akıl, vicdan, akıl, acıma, üzüntü, aşk, inanç(soyut) ÖZELLİK 1:  Somut anlamlı bir sözcük, ek alarak soyut anlam kazanabilir Örnekler: anne-lik         insan-lık

12 Sözcükte Anlam Özellikleri(Devam)
ÖZELLİK 2 : Somut anlamlı bir sözcük kullanıldığı cümleye göre  soyut  anlam  kazanabilir. Buna  soyutlaştırma denir. Soyutlaştırma  kelimeye  mecaz anlam  kazandırma suretiyle olur.  Örnek: Ne kadar sıcak bakıyor değil mi?  (soyutlaştırma)

13 Sözcükte Anlam Özellikleri(Devam)
ÖZELLİK 3: Gözlemyebildiğimiz eylemler somut, gözlemleyemediğimiz eylemler soyuttur. Örnekler: Annesi, bebeğini kucağına almış seviyordu.(somut) Bu sözlerinle  arkadaşını çok kırdın. (soyut)

14 Sözcükte Anlam Özellikleri(Devam)
10-Nitelik ve nicelik anlamlı sözcükler: Bir şeyin nasıl olduğunu , ne gibi özellikler taşıdığını anlatan sözcüklere nitelik anlamlı sözcükler, bir şeyin   sayılabilen, ölçülebilen   ya  da  azalıp  çoğalabilen durumunu bildiren sözcüklere nicelik  anlamlı  sözcükler denir.

15 Sözcükte Anlam Özellikleri(Devam)
Örnek: Birkaç  kişi  bekliyor.   ( nicel ) Kötü bir zaman geçirdim.  ( nitel ) UYARI: Bazı  sözcükler cümlede kazandığı anlama göre nicel de olabilir nitel de. Örnek: Bu şehrin havası sıcak olduğu gibi insanları da sıcaktır.(nitel ve nicel) 

16 Sözcükte Anlam Özellikleri(Devam)
Nitelik  anlamlı  sözcükler, genellikle niteleme   sıfatı   ve  durum   zarfı  görevindedir.   Nicelik anlamlı  sözcükler ise ölçü- miktar   zarfı ,  belgisiz  sıfat veya sayı sıfatı görevindedir. 

17 Sözcükte Anlam Özellikleri(Devam)
11-Genel ve Özel Anlamlı Sözcükler: Karşıladıkları varlığın tamamını belirten sözcüklere genel anlamlı  sözcükler, tek bir varlığı karşılayan sözcüklere özel anlamlı sözcükler denir. Örnekler: Kitap, en iyi dosttur (Genel). Ona ödünç kitap verdim (Özel).

18 TEŞEKKÜRLER


"Eğitim Fakültesi 2. sınıf" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları