Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Arama Motorlarını Kullanmanın Püf Noktaları

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Arama Motorlarını Kullanmanın Püf Noktaları"— Sunum transkripti:

1 Arama Motorlarını Kullanmanın Püf Noktaları

2 Google,yahoo,bing v.b. arama motorlarında araştırma yaparken genelde hepimizin yaptığı bir kaç kelime yazıp arama butonuna basmak oluyor. Peki internet gibi uçsuz bucaksız bir bilgi havuzunda aradığım bir bilgiyi rahatlıkla bulabilecek miyim?

3 Öncelikle şunları belirtmekte fayda var;
Aramalarda küçük yada büyük harf kullanma sonuçları değiştirmiyor. Aradığınız sayfada bu kelimeler nasıl yazılmış olabileceğini düşünerek arama yapmalıyız. Mümkün olan en az açıklayıcı kelime ile arama yapmayı tercih etmeliyiz.

4 Soruyu Doğru Yazın Ödev yapmak için internette kaynak arıyorsunuz. Diyelim ki ödev başlığınız “Sindirim Sistemi” olsun. Bu ödev başlığını doğrudan aratabildiğiniz gibi, sizin yoğunlaşmak istediğiniz örneğin “Mide” gibi özel bir detay varsa, arama motoruna “Mide Sindirim Sitemi” yazmanız sizi konuyla ilgili pek çok kaynağa ulaştırır.

5 Soruyu Doğru Yazın Aynı zamanda arama motorlarına doğrudan sorunuzu da yazabilirsiniz. Örneğin: Sabit diskinize format atmak istiyor fakat bunun nasıl yapılacağını bilmiyorsunuz. Böyle bir durumda, “sabit diskime nasıl format atarım” cümlesini yazmanız sizi bu konuyla ilgili sayfalara ulaştırabilir.

6 İngilizceye Dikkat Edin
*İnternetteki bilgi kaynaklarının çok büyük bir kısmı tamamen İngilizce olarak hazırlanmıştır.Bu nedenle Türkçe arama seçenekleri her zaman yeterli sonuç vermeyebilir. * Özellikle görsellerde arama yaparken anahtar kelime ya da cümleleri bir de İngilizce olarak yazmanız sonuçları değiştirecektir.

7 Kelime Çıkartın Bir arama sırasında çıkacak sonuçlar arasında ihtiyacımız olmayan bazı sayfaları görüntülememek için kelime çıkarma yolunu deneyebilirsiniz. Arama motorlarında “-”(eksi) işaretiyle kullanabileceğiniz bu özelliği bir örnekle açıklayayım:

8 Kelime Çıkartın Diyelim ki, Sindirim Sistemini inceliyor fakat “mide” ile ilgili bir içerik istemiyorsanız, arama satırına “Sindirim Sistemi -mide” yazmanız yeterli olacaktır. Hangi kelimeden önce “-” işareti kullanırsanız o kelimenin bulunduğu sayfalar görüntülenmez.

9 " " ÇİFT TIRNAK Bir kelimeyi veya kelime öbeğini tırnak içinde yazdığınızda o kelime grubunun tamamının yan yana, tırnak içinde verildiği gibi içeren sayfalar yer alır. Not: Bu yöntemi yalnızca tam olarak bir kelimeyi veya kelime öbeğini arıyorsanız kullanın. Aksi takdirde, birçok yararlı sonucu yanlışlıkla hariç tutarsınız. Örnek: "bütün dünya kardeş olsa"

10 “+”,”and”,”&” Parametreleri
Arama motorlarına taşıtlar anahtar kelimesi girilerek arama yaptırılırsa, hem kara hem hava hem de deniz taşıtları ile ilgili milyonlarca sayfa ile karşılaşılır. Sadece hava taşıtları ile ilgili sayfalara ulaşmak için arama motoruna anahtar kelimeler yazılırken hava+taşıt veya Hava and taşıt ya da hava&taşıt şeklinde yazılması gerekir.

11 “|” işareti Ÿ Anahtar kelimelerden hepsinin ayrı listelenmesi isteniyorsa kelimelerin arasına “|” işareti konmalıdır. Anahtar kelimeler yazılırken tekil yazılmalıdır. Örnek: hava|taşıt

12 .. İKİ NOKTA Tarihler, fiyatlar ve ölçümler gibi belirli bir ölçüt aralığındaki sayıları içeren sonuçları görmek için sayıları boşluksuz iki noktayla (..) ayırabilirsiniz. Örnek: kamera 50 TL..100 TL

13 # Diyez İşareti Popülerliği artan konular için popüler hashtag'leri(başlık etiketi) bulabilirsiniz. Örnek: #heygidigünler

14 Teşekkür EDERİM


"Arama Motorlarını Kullanmanın Püf Noktaları" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları