MATEMATİK Matematiğin hayatımızdaki önemi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Değişkenler.
Advertisements

Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri
ÖĞRETMEN  Fatma AYDUR HAZIRLAYAN  Arife YAĞMUR
Meteorolojinin Günlük Hayatımızdaki Yeri, Önemi ve Etkileri
GÖRME ENGELLİ ÖĞRENCİLERİN EĞİTİM HAYATLARINDA TEKNOLOJİ KULLANIMI VE ÖNEMİ ----
Kazanım: Anadolu ve Mezopotamya’da yaşamış ilk uygarlıkların yerleşme ve ekonomik faaliyetleri ile sosyal yapıları arasındaki etkileşimi fark eder.
Özel Bilkent Lisesi Matematik Zümresi 4. Genç Matematikçiler Günü
Nasıl Kullanabiliriz ? EVDEKİ ALETLER.
SİSTEM YAKLAŞIMI Çağdaş yönetim ve organizasyonlar sistem yaklaşımından esinlenerek tasarlanır. Günümüzde, sistem kavramına yer vermeyen bir yönetim ve.
ÜÇGENLERİN TARİHÇESİ.
TEKNOLOJİNİN GÜNLÜK HAYATIMIZDAKİ YERİ
KONU::::::TARİH ŞERİDİ
Kuvvet ve Hareket Kuvvet ve Hareket Kuvvet ve Hareket.
İLK KÜLTÜR MERKEZLERİ.
KAZANIMLAR 1. İlk uygarlıkların bilimsel ve teknolojik gelişmelere katkılarına örnekler verir.
TAKVİMLER.
MATEMATİK EĞİTİMİ FELSEFESİ
ANADOLU MEDENİYETLERİ
HAYATIMIZDAKİ MATEMATİK
İLKÖĞRETİMDE EĞİTİM PROGRAMLARI
DİLEKÇE NASIL YAZILIR?.
Aynalar ve Kullanım Alanları
LOGARİTMA MATEMATİK RÜZGARI.
Tarihin Faydalandığı Bilim Dalları
MISIR MEDENİYETİ.
KAYRA DİREN EROL 2-A SINIFI NO :411
GERÇEKLEŞEN DÜŞLER Buluş: Bir şeyin ilk kez ortaya koyulması, icat edilmesidir. Mucit: Yeni bir buluş ortaya koyan, icat eden kimsedir.
RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİ
KAM 209 ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
Bu slayt, tarafından hazırlanmıştır.
SINAV ADITARİHSAAT LYS LYS LYS LYS LYS
DERS SEÇİMİ NASIL YAPILIR?
LOGARİTMA.
MATEMATİK YAZILIMLARI.
BLAISE PASCAL ABDURRAHİM ALINAY.
VARLIK FELSEFESİ ( ONTOLOJİ )
Aristo ve Francis Bacon
ayrı soru kitapçıkları ve ayrı süreler Matematik ve Geometri testleri için ayrı soru kitapçıkları ve ayrı süreler verilecek. Cevap kağıdı iki test için.
PSİKOLOJİ İLE DİĞER BİLİM DALLARI ARASINDAKİ İLİŞKİ
Metrenin askatları Metrenin katları
İCATLAR VE MUCİTLER NEHİR KARAHAN.
H.Ahmet Kanatlı Anadolu Lisesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Servisi
Yunanistan’da Dorlar’ın istilasından kaçan Akalar Batı Anadolu’ya göç etmişlerdir. Akalar bu bölgede yaşayan yerli halkla kaynaşıp şehir devletleri oluşturdular.
Mesleki Rehberlik.
Bilgisayar Mühendisliğine Giriş
KİŞİLERARASI İLETİŞİMDE DİLİN KULLANIMI
KISIM I Matematik Öğretme: Temeller ve Perspektifler
MEZOPOTAMYA UYGARLIKLARI
DİL-DÜŞÜNCE-DUYGU İLİŞKİSİ
GEÇMİŞTEN BUGÜNE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ
TÜRKLERİN MÜSLÜMAN OLUŞU
GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE TEKNOLOJİ
Okula neden devam ediyorsunuz? “Eğitim görmek için.”… Okul bizi hayata hazırlamada laboratuvar görevi görür. Sorunlara uygun çözüm yolları geliştirmemize.
M.Seray URAL Dr. Binnaz Ege Dr. Rıdvan Ege Anadolu Lisesi ANKARA Genç Matematikçiye Mektuplar I an Stewart Çeviren: Zeynep ERTAN Profil Yayıncılık. İstanbul.
AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİMÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ.
Çoklu Zeka Modeline Genel Bakış
İnşaat Mühendisliği Bölümü
EŞSİZ YUVAM Her varlığın bir barınağı vardır.
EĞITIME FELSEFI YAKLAŞıMLAR IDEALIZM REALİZM NATÜRALİZM PRAGMATİZM VAROLUŞÇILIK (EGZİSTANSİYALİZM)
INTERNET nedir? Bu slayda şirket ambleminizi eklemek için
MODERN FIZIĞIN GÜNLÜK HAYATTA KULLANıM ALANLARı MODERN FIZIĞIN GÜNLÜK HAYATTA KULLANıM ALANLARı Fizik hayatımızın her alanında kullanılır. Beslenmek, hareket,
MATEMATİK EĞİTİMİ FELSEFESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
BİLGİSAYARIN TARİHÇESİ. Hesaplamaya yardımcı cihazlar tarih boyunca insanların yardımcısı olmuştur. Ticaretin gelişmesiyle ve satışların büyük miktarlara.
TASARIM NEDİR? Bu sunu PowerPoint'in yeni yeteneklerini gösterir ve en iyi Slayt Gösterisi'nde görüntülenebilir. Bu slaytlar, PowerPoint 2010'da oluşturacağınız.
Yüzde Problemleri Ve Çözümleri
SAYILARIN TARİHİ.
MATEMATİĞİN TARİHSEL GELİŞİMİ
MEZOPOTAMYA MATEMATİĞİ
Sunum transkripti:

MATEMATİK Matematiğin hayatımızdaki önemi Matematiğin eğlenceli yolları Matematiğin bulunuşu Matematik olmasa ne olur

MATEMATİĞİN HAYATIMIZDAKİ ÖNEMİ Matematiğin Önemi - Matematiğin Günlük Hayatımızdaki Yeri ve Önemi Matematik, genel mantığın uygulama alanı ve insan zekasının bu yolda işlemesi görevini görür Ayrıca; mekanik, fizik, astronomi bilimlerinin de temelini teşkil eder Bunların dışında, sosyal bilimler, tıp, jeoloji, jeofizik, psikoloji, sosyoloji ve iş idareciliği gibi alanlarda da, matematiğe geniş bir şekilde ihtiyaç duyulur ve yaygın bir şekilde kullanılır Bugünün medeniyetinde ön safı tutan, büyük endüstri ve yan kuruluşları, istihkam hizmetleri hep matematiğin yardımı ile yapılmış eserlerdir Şu an siz bu yazıyı okurken, karşınızda duran bilgisayarınızın içinde milyonlarca matematik işlemi büyük bir sürat ile yapılmakta ve sonuçları size görüntü ve ses olarak sunulmakta Yolda yürürken gördüğünüz binalar, taşıtlar ve yollar hep matematik ve mühendisliğin ortaya koymuş olduğu tasarımlardır Onun için en soyut bir ilim olan matematik, ikinci elden pratik hayata da tesir ediyor demektir Denilebilir ki; günlük yaşantımızın her evresinde, karşı karşıya olduğumuz bir bilimin tarihini bilmek, matematiğin önemini kavramanın temeli olsa gerekir

MATEMATİĞİN EĞLENCELİ YOLLARI Yetmişli yıllarda üniversitede öğrenciyken derslerimizde ve laboratuvarlarımızda grup çalışmaları yapar ve sık sık raporlar hazırlardık. Bu raporları özenli hazırlamamız beklenirdi. Grup arkadaşlarımız bazen toplanarak bazen de ayrı ayrı çalışır, yaptıklarımızı birleştirir, raporlarınızı oluştururduk. O zamanlar rapor formatındaki önemli sorunlarımızdan biri hepimizin kullandığı dosya kağıtlarının boylarının farklı olmasıydı. Standart bir boyut yoktu. Her paketten farklı boyda kağıt çıkardı. Aynı gibi görünenler bile birkaç milimetre değişirdi. O yıllarda daha kaliteli gördüğüm bir kağıdın boyunu ölçmüş adres defterime kaydetmiştim(1). Kağıt almaya gittiğimde oradan istediğim bir cetvelle kırtasiyecinin şaşkın bakışları arasında ölçerdim.

MATEMATİĞİN BULUNUŞU MİLATTAN ÖNCE • Matematik sözcüğü ilk kez M.Ö. 550 civarında Pisagor okulu üyeleri tarafından kullanılmıştır. • Yazılı literatüre girmesi Platon'la birlikte M.Ö. 380 civarında olmuştur • matematiğin M.Ö. 3000-2000 yılları arasında Mısır ve Mezopotamya'da başladığını söyleyebiliriz. • Herodotos'a (M.Ö. 485-415) göre matematik Mısır'da başlamıştır • 3000 Mısır Hiyeroglif denen yazı sistemi bulundu • 3000 Babil'de ilk toplama makinesi kullanıldı • 540 Miletli (Batı Anadolu'da liman kenti) THALES geometri okulunu kurdu ve kendi teoremini geliştirdi MİLATTAN SONRA • 1614 İskoçyalı John NAPİER Logaritma cetvelini ict etti • " 1642 Fransız matematikçi Blaise PASCAL ilk toplama makinesini icat etti • Olasılığın (prior) tanımı 1654 yılında Pascal ve Fermat arasındaki yazışmalarda formüle edildi • 1855 İskoç James MAXWELL Faraday kanunlarını matematiksel olarak kanıtladı ve kendi kuramını yazdı • Meşhur Bernoulli teoremi ve binom dağılımı 1713 yılında ortaya atıldı

MATEMATİĞİK OLMASA NE OLUR matematik olmasaydı neler olurdu Matematik, yeni bilgilerin elde edilmesi, elde edilen bilgilerin açıklanması, denetlenmesi ve sonraki kuşaklara aktarılmasında yer ve zamana bağlı olmayan güvenilir bir araçtır. Günlük hayatımızda önemli yeri olan matematiğin ilk insanlarla birlikte ortaya çıktığı söylenebilir. Değiş tokuş gereksinmesi, ticaret yapma isteği, toprak ölçme sorunları insanları ilk matematiği kullanmaya yöneltmiştir. Yunanlılardan çok önce Sümer ve Mısır matematiklerinin varlığını gösteren belgelerden, alan hesabının özel bir yazma biçimine başvurmadan pratik yoldan çözümünün bilindiği anlaşılmaktadır. Güncel hayatımızda çoğu zaman matematiğin işe yaramayacağını düşünürüz fakat hayatımızdaki matematik bizimle birlikte doğar. Matematik bizim genlerimizde vardır, DNA’larımızın dizilişi bile matematiksel kurallara göredir. Matematiğin güncel hayatımızda çok önemli bir yeri daha vardır, bu da temel ihtiyacımız olan beslenme ile ilgilidir. Annelerimiz yemek yaparken yemeği belli ölçülere göre yapar. Örneğin kabın büyüklüğüne göre tuz atarlar, bu da matematikteki oranlar konusuyla aynıdır. Matematiğin hayatımızdaki rolü bu kadarla sınırlı değildir. Hayatımızın her alanında matematik vardır. Alış-veriş yaparken ölçüleri sürekli olarak kullanırız. Zaman birimleri ise hayatımızın tamamen bir parçası haline gelmiştir. Hatta matematiğin tarihimizde bile büyük yeri vardır. Kazandığımız tüm zaferler matematik sayesindedir. Tüm savaşlarda ordular vardır ve ordular belirli kurallara göre hareket ederler. Orduların onluk düzeni de matematiğin bu alandaki rolünü göstermektedir. Matematik tüm meslek alanlarında da işimize yarar. Örneğin: terziler dikim yaparken ölçüleri kullanırlar, mimarlar evimizi oluştururken açılardan yararlanır. Teknolojik aletlerin çalışmasında da matematiğin yeri büyüktür. Birçok teknolojik aleti kullanırken verdiğimiz komutlar matematiksel komutlardır. Matematiği dinlenirken bile kullanırız. Örneğin: Fazla matematik çalıştıktan sonra biraz rahatlamak için mola verdik ve bu molada müzik aletimizle küçük bir şarkı çalıp, ardından da sudoku çözdük. Aslında bu moladaki hedefimiz matematikten kaçmaktı fakat yine başaramadık. Müzik çalarken notaların ölçülerini anlamak için tam sayıları kullandık ve sonra sudoku çözmek için tamamen matematik kullandık. Yani hayatımızda matematikten kaçmak imkânsızdır. Matematiğin uygulanmadığı hiçbir teknik alan yoktur… Tıp, sosyal, siyasal, ekonomi, işletme, yönetim v.b. bilimler de matematiksel yöntemlere dayanmak zorundadır. Bu nedenle, matematik öğretimi bütün dünya ülkelerinde özel bir önem ve önceliğe sahiptir. 

ÖĞRENCİ BİLGİSİ İSİM:ALİ İMRAN SOYİSİM:ÇOLAK SINIF: 7/B OKUL NO:462 OKUL:M.A.O.O DERS:MATEMATİK ÖĞRETMEN:BARBAROS CEM YAYLI PROJE:MATAMATİK