MÖNÜ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
MENÜ VE MENÜ PLANLAMASI
Advertisements

SERVİSTE UYULMASI GEREKEN KURALLAR ve SERVİS TÜRLERİ
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM YİYECEK İÇECEK BÖLÜMÜ VE ORGANİZASYON YAPISI ZEYNEP ASLAN
YİYECEK – İÇECEK İŞLETMELERİ
YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ
TURİZM PAZARLAMASINA GİRİŞ
Merkezi Kafeteryada günlük olarak Öğrenci, Personel ve Akademisyenlere dört çeşit yemek sunulmaktadır. Öğrenci Salonlarında saat 10:30-13:30 arasında hizmet.
Pazarlama Karma Elemanları: DAĞITIM
“We set the standards” Bill GATES
Tübider Crm Ana Menü Kontak (Çağrı)Yönetimi – Çağrı Listesi.
TEST – 1.
İNTERNETTE YENİ BİR İŞ MODELİ OLARAK GRUP ALIŞVERİŞ SİTELERİ VE TÜRKİYE’DEKİ DURUMU Kemal Şahin Mimar Sinan Üniversitesi.
SUNSET GRİLL&BAR 1994 senesinde Ulus Park’ında açılan Sunset Grill&Bar, İstanbul’un lider “fine dining” restoranlarından biridir. Ulus Park’ın içinde yer.
YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ ALANI
Marisco 192. FİLO Havacılık Temalı Aktivite Merkezi.
YİYECEK VE İÇECEK HİZMETLERİ BÖLÜMÜ
Bolum 4- 2.
YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ ALAN TANITIMI
HOŞGELDİNİZ FUNDA KÖROĞLU REHBERLİK SERVİSİ.
Oda Tipleri.
“SEN İ N MASALIN” ORGAN İ ZASYON İ FT İ HARLA SUNAR…
Doç. Dr. Murat DOĞDUBAY Balıkesir Üniversitesi, Turizm Fakültesi,
YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ
Özellikle buharlı gemilerin ve tren yollarının gelişmesi, GİRİŞ Özellikle buharlı gemilerin ve tren yollarının gelişmesi, konaklama hizmetlerindeki.
Trakya Bölgesindeki Yiyecek İçecek Mesleki Eğitim Okullarında
KONAKLAMA İŞLETMECİLİĞİ
OTELLERDE MUHASEBE Şenol YAZICI.
YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ ALANI
MENÜ PLANLAMA ve MENÜ PLANLAMA İLKELERİ
Restoran Otomasyon Sistemi
GENİŞ ÇAPTA SERVİS YÖNTEMLERİ
KUVER AÇMA Standart Kuver Malzemeleri : Molton Masa örtüsü Kapak örtü
4. SERVANTLARIN HAZIRLIĞI
Ziyafet ve İkram Hizmetleri
Mutfak Hizmetleri Yönetimi
Seyahat İşletmeleri Yönetimi ve Ulaştırma Sistemleri
Ziyafet ve İkram Hizmetleri
Ziyafet ve İkram Hizmetleri
Ziyafet ve İkram Hizmetleri
Menü Planlama.
Mutfak Hizmetleri Yönetimi
SERVİS ARABALARININ HAZIRLIĞI
“Mizan Plas” (Mise en Place) nedir? Kısaca açıklayınız.
Ziyafet ve İkram Hizmetleri
MİZAN PLAS (MISE EN PLACE): SERVİSE ÖN HAZIRLIK Emir Hilmi Üner
Geleneksel Servis Türleri
SOĞUK ALKOLLÜ İÇECEKLER VE SERVİSİ
MERKEZİ KAFETERYA Merkezi Kafeteryada günlük olarak Öğrenci, Personel ve Akademisyenlere dört çeşit yemek sunulmaktadır. Öğrenci Salonlarında birinci.
KUVER AÇMA İki Bardak: Kuverde kullanılacak iki bardağın yeri sunulacak içkilere bağlıdır. Su bardağı ile birlikte şarap bardağı da kullanılacak ise.
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
MENÜ PLANLAMA.
YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ ALANI
KONAKLAMA İŞLETMELERİNDE MALİYET ANALİZİ
ULUSLARARASI TURİZM PAZARLAMASI
Yrd.Doç.Dr. Reha KILIÇHAN Erciyes Üniversitesi Turizm Fakültesi 2018
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Rezervasyon ve Masa Yönetimi Yazılımı Tablizt
MERKEZİ KAFETERYA Merkezi Kafeteryada günlük olarak Öğrenci, Personel ve Akademisyenlere dört çeşit yemek sunulmaktadır. Öğrenci Salonlarında birinci.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

MÖNÜ

Mönü Çeşitleri Mönü çeşitleri farklı faktörlere göre çeşitlenir: Günün zamanına göre Müşterinin çeşidine göre Fiyat aralığına göre Duruma göre Sunulan yemeğe göre

Mönü nedir ? Restoranlarda sunulan yiyeceklerin ve içeceklerin, fiyatlı veya fiyatsız olarak sunulduğu bir listedir.

Mönüler Çok sayıda mönü türünden bahsedilmekle beraber, temel olarak aşağıdaki üç mönü çeşidini sayabiliriz. À la carte Tablé d’hôte Dönüşümlü

À la carte Mönü Her yiyecek maddesi teker teker fiyatlandırılmıştır. Konuk bu listeden ne yemek istediğine kendisi karar verir.

Table d’hôte Mönü Set mönü olarak da bilinir. Bazı restoranlarda günün mönüsü, şefin mönüsü olarak da adlandırılır. Yemek seçeneklerinden ziyade mönü seçenekleri söz konusudur. Önceden belirlenmiş yemekler mönülere belli bir sistem dahilinde yerleştirilir. Her mönü için belirlenmiş tek fiyat vardır. Örnekler: Öğle yemeği mönüsü Akşam yemeği mönüsü Banket mönüleri

Dönüşümlü Mönü Belirli periyotlarla kendini tekrar eder Öncelikle besin değerlerine ve diyet isteklerine göre düzenlenir Hastane ve okul yemekhaneleri ve endüstriyel kantinler uygulanır. Ayrıca Türkiye’de açık büfe sistemiyle hizmet veren oteller tarafından da benimsenmiş bir uygulamadır. Burada önemli olan konukların ortalama kalış sürelerinin doğru tespit edilmesidir. Çünkü zaman periyotları buna göre belirlenerek mönüler hazırlanır. Amaç; aynı yemeklerin sıklıkla tüketilmesini engellemektir.

Örnekte yemekler ve yanlarında da kalori miktarları yer almaktadır. DÖNÜŞÜMLÜ MÖNÜ ÖRNEĞİ Örnekte yemekler ve yanlarında da kalori miktarları yer almaktadır.

Sıklıkla değişen, fiyat listesi olan küçük a la carte mönüler… Genellikle fine dining (resmi ,lüks yeme içme) ile ilgilidir. Fine Dining restoranlar böylelikle standartlaşmanın da önüne geçerler. Her restoranın mönü konusunda farklı yaklaşımları söz konusudur.

Diğer Mönü stilleri Bistro mönüleri Kaliteli yemek ( fine dining) sunan restoran mönüleri Ziyafet (banquet) mönüleri Kahvaltı mönüleri Early bird (erkenci) mönüleri Bar mönüsü Snack (atıştırmalık) mönüleri

Bistro Mönüleri A la carte mönü tarzında belirli yemeklerin servisi yapılır. Genellikle daha ucuzdur , servis hızlı ve çok resmi değildir.

Ziyafet-Banquet Mönüleri Set mönü olarak da adlandırılabilir. Fiks mönü de denir. Daha büyük gruplar içindir. Bir tür tabldot mönüdür. Her tabakta sınırlı seçenek vardır. Kişibaşı mönü fiyatına göre hesaplama yapılır. İşletmeler için son derece karlı bir uygulama türüdür.

Kahvaltı Mönüleri İşletmeye göre tabldot yada a la carte olarak farklılık göstermektedir. Büfe tarzı en yaygın olanıdır. İngiltere ve İrlanda’da hala geleneksel pişirilmiş kahvaltı stilleri vardır. Türkiye’de mümkün olan en fazla çeşitten oluşan Türk Kahvaltısı (40’a varan çeşidiyle) da bu anlamda örnek teşkil etmektedir.

Early Bird (Erkenci) Mönüleri Öncelikle promosyonlu mönülerdir. Yoğun saatlerin dışında uygulanır. Örneğin öğleden sonra 5-7 arası sunulan mönüler. Bir anlamda da satışları arttırmak için uygulanan ve ölü zamanları doldurmak için uygulanan bir mönü türüdür. İlgili zamanlardaki fiyatlarla normal fiyatlar arasında farklılık vardır.

Bar Mönüleri Sınırlandırılmış a la carte tarzı mönülerdir. Bar ve birahanelerde yoğun saatlerde uygulanır. Genellikle yerel sevilen yemeklerden oluşur. Makul ücretlerle servis sunulur. Pek çok hazır yiyecek kullanılır.

Snack (atıştırmalık) mönüler Pek çok küçük cafede görülür. Çeşitli atıştırmalık seçeneği mevcuttur. Gün boyunca servis yapılır. Sandviçleri , içecekleri kapsar.