İngiltere'de Yükseköğretim İşi Ken Jones. İngiliz Yükseköğretiminden Resimler, 1980 öncesi (Oxford, Birmingham)

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ERASMUS+ GENEL TANITIMI
Advertisements

Kilis 7 Aralık Üniversitesi Dış İlişkiler Ofisi Erasmus Birimi
İŞLETMELERİN ÇEVRESİ VE ÇEVRE FAKTÖRLERİ
1507 KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı.
1 T.C. Yükseköğretim Kurulu BOLOGNA SÜRECİ’NE GENEL BİR BAKIŞ.
BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI «TEKNOGİRİŞİM SERMAYESİ DESTEĞİ»
1 T.C. Yükseköğretim Kurulu Projenin ülkemizdeki; • Akademik Organizasyonu için Yükseköğretim Kurulu’na, • Finansal Destekleri için Avrupa Komisyonu’na.
SERMAYE( KAYNAK) MALİYETİ
BİLGİ TOPLUMU STRATEJİSİ Halil İbrahim AKÇA DPT Müsteşar Yrd. 7 Eylül 2006.
T.C SANAYİ VE TİCARET BAKANLIĞI
BOLOGNA SÜRECCİNİN TÜKİYE’DE UYGULANMASI PROJESİ
Eğitim-Öğrenim-Öğretim
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 05 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
ISLETME BILIMINE GIRIS 1
 Avrupa Üniversiteler Birliği, Avrupa Üniversitelerini temsil eden tek kuruluştur.  Avrupa genelinde Yükseköğretim kurumlarının bütünleşmesini sağlayarak.
BOLOGNA SÜRECİ BİLGİLENDİRMESİ ( ) MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ.
Döner Sermayeli İşletmelerin Yeniden Yapılandırılması
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Nüket YETİŞ’in Takdimi , İstanbul.
HAYAT BOYU ÖĞRENME (LLP) Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Programı
Ulusal Ar-Ge Proje Destekleri
T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI BOLU İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ AR-GE BÖLÜMÜ PROJELER KOORDİNASYON EKİBİ LdV Mesleki Eğitim Programı Ortaklık Projeleri (
Krizin gelişimi 2000’li yılların başında Yunanistan Ekonomisi Avrupa Bölgesinin en hızlı gelişen ekonomilerinden biriydi yılında Küresel krizYunanistan’ı.
Yrd. Doç. Dr. Arzdar KİRACI Başkent Üniversitesi
BEK Raporlarının İşlevi Yrd. Doç. Dr. Armağan Erdoğan Namık Kemal Üniversitesi 28 Mayıs 2010.
GÜNCEL EKONOMİK GELİŞMELER VE 2008 OCAK-HAZİRAN DÖNEMİ MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE UYGULAMA SONUÇLARI KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 10 Temmuz 2008 T.C. MALİYE.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 5 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
KİM. KİM MİTRA KİMDİR? HİNT VE PERS MİTOLOJİLERİNİN EN GÜÇLÜ TANRISI, BİLGELİĞİN ve IŞIĞIN MİTRA, HİNT VE PERS MİTOLOJİLERİNİN EN GÜÇLÜ TANRISI,
1 ÜNİVERSİTE – SANAYİ İŞBİRLİĞİNDE KOSGEB DESTEKLERİ (Serhan EKER – 2008 Aralık)
FİNANS SEKTÖRÜNDE YABANCI SERMAYE ARALIK TSPAKB 2 İSTİKRAR  Siyasi istikrar Uluslararası yatırımcıların güvenini sağlayan tek parti hükümeti 
Küresel kriz ve Türkiye ekonomisinin büyüme sorunu
5. İzmir İktisat Kongresi “Küresel Yeniden Yapılanma Sürecinde Türkiye Ekonomisi” NİTELİKLİ ÜNİVERSİTE EĞİTİMİ HERKESİN HAKKI Prof. Dr. Kayhan Erciyeş.
Küresel Piyasalardaki Gelişmeler Işığında Türkiye Ekonomisine ve Bankacılık Sistemine İlişkin Değerlendirmeler Hüseyin Aydın Yönetim Kurulu Başkanı 1 Şubat.
Verimlilik Programı Visa Paajanen Finlandiya Ulusal Denetim Ofisi
DÜNYA VE TÜRKİYE EKONOMİSİNDEKİ SON GELİŞMELER İSA COŞKUN MÜSTEŞAR YARDIMCISI … Mayıs 2009 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
24 Mart 2015 Haliç Üniversitesi Kağıthane Kampüsü
ESPAÑA SİSTEMA DE EDUCACİÓN LA EDUCACİÓN SUPERİOR LA FORMACİÓN DE LOS DOCENTES AB Ülkelerinde Eğitim Prof. Dr. Mustafa ERGÜN Nurcan BUNAR.
Uluslararası İşletmecilik Kısım 3 Bölüm 9 – Ödemeler Dengesi
5. İzmir İktisat Kongresi “Küresel Yeniden Yapılanma Sürecinde Türkiye Ekonomisi” NİTELİKLİ ÜNİVERSİTE EĞİTİMİ HERKESİN HAKKI Prof. Dr. Aydın Öztürk İzmir.
İNGİLİZCE NİÇİN ÖĞRENİLMELİ ?  İngilizce 75 ’i aşkın ülkede 2 milyar dan fazla insan tarafından kullanılan özel,resmi dil, bilim dili statüsündedir.
Yöntem, Proje Ekibi, Araştırma Olanakları, Yaygın Etki/Katma Değer
İŞLETME İLKELERİ Küresel Ortamda İşletmecilik ve Rekabet
Prof. Dr. Yusuf ZEREN, Yrd. Doç. Dr. Mehmet MİMAN,
Copyright ©2004, South-Western College Publishing Uluslar arası İktisat By Robert J. Carbaugh 9th Edition 1. Bölüm: Uluslar arası İktisat.
KOSGEB ve KOBİ’ler. KOSGEB KOSGEB, 1990 yılında 3624 sayılı Kanun ile kuruldu. Amacı; ülkenin ekonomik ve sosyal ihtiyaçlarının karşılanmasında küçük.
Bölümün Amacı Bu bölüm, yöneticilerin uluslararası çevre için örgütleri nasıl tasarladığını keşfediyor. Bölüme, öncelikle, küresel büyümeyi harekete.
Soru 7 Gümrük Birliğinin Türkiye’nin ekonomisi üzerinde etkilerini Türkiye’nin beklentileri ve gerçekleşenler üzerinden tartışınız?
Sermaye Maliyeti *Firmalar sadece özkaynaklarını projelerin
EMRE DİNÇER.  SANAYİ SONRASI TOPLUMU AÇIKLAMAK İÇİN BU İFADE BİR GEÇİŞ DÖNEMİNİ ÖZETLER  GEÇİŞ DÖNEMLERİNİN KENDİNE ÖZGÜ ÇÖZÜMLERİ BULUNMAKTADIR.
KA1- YETIŞKIN EĞITIMI PERSONELININ ÖĞRENME HAREKETLILIĞI KA2-YENILIK VE İYI UYGULAMALARıN DEĞIŞIMI IÇIN İŞBIRLIĞI.
ÜNİVERSİTE HASTANELERİ MALİ YAPISI 26 Şubat 2016.
Erasmus Programı Personel Hareketliliği Faaliyeti Bilgilendirme Toplantısı Dış İlişkiler Ofisi.
TÜRK EXIMBANK İhracatın Finansmanı
Öğrenme Çıktılarına Dayalı Program Geliştirme Süreci Yrd.Doç.Dr.Ömer Açıkgöz Muş Alparslan Üniversitesi Bologna Uzmanı.
PROF.DR. FİLİZ GİRAY ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ YÜKSEKÖĞRETİMİN FİNANSMANI.
AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE Çisel İLERİ 28 Mart 2017.
FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİNE HOŞGELDİNİZ
2017/2018 AKADEMİK YILI ERASMUS+ STAJ HAREKETLİLİĞİ
KONU BAŞLIKLARI BİLGİ EKONOMİSİ GELİŞİMİ BİLGİ EKONOMİSİ ÖZELLİKLERİ
EĞİTİMİN MALİYETİ VE FİNANSMANI
ERASMUS+ YÜKSEKÖĞRETİM HAREKETLİLİĞİ ULUSLARARASI İLİŞKİLER OFİSİ
FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİNE HOŞGELDİNİZ
TÜRK EXIMBANK İhracatın Finansmanı
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
13. Hafta: Pax Americana Pax Americana küresel kapitalizmin savaş sonrası ihtiyaçlarına uygun olarak doğdu. Öncelikle Sovyet Sosyalizmi coğrafi ve siyasal.
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİNE HOŞGELDİNİZ
Kaynak göstererek kullanabilirsiniz.
T.C. Yükseköğretim Kurulu
2. PİYASA EKONOMİSİNE GENEL BİR BAKIŞ
Sunum transkripti:

İngiltere'de Yükseköğretim İşi Ken Jones

İngiliz Yükseköğretiminden Resimler, 1980 öncesi (Oxford, Birmingham)

döneminin özellikleri Nüfusun %15’inden daha az. Seçkinci, ama neoliberal değil. Akademik özgürlüklere sahip: öğretim, personel ataması, araştırma.

Yükseköğretim nerede konumlanmıştır?

Yükseköğretim ve bilgi ekonomisi Gelişmiş bir ülke olarak bilginin sınırlarında iş görüyoruz. Küreselleşen dünyada artık düşük ücretler ve vasıflar üzerinden rekabet etmek gibi bir seçeneğimiz yoktur. Bilgi, bilginin üretilmesi, elde edilmesi ve ticari başarı amacıyla kullanılacak şekilde dönüştürülmesi üzerinden rekabet edebiliriz... Üniversiteler bu süreçte merkezidir. (İ. Y. Y. Bakanlığı, "Yüksek Hedefler: Bilgi Ekonomisinde Üniversitenin Geleceği", 2010)

Dünya Bankası’nın “Ulusal Yenilik Sistemi” Kavramı “Küresel bilgiden yararlanabilmek, onu özümsemek ve yerel ihtiyaçlara uyarlamak ve böylelikle yeni teknoloji yaratmak için birlikte çalışan firmalar, araştırma merkezleri, üniversiteler ve düşünce kuruluşlarının iyi bir şekilde eklemlenmesiyle oluşmuş bir şebeke. Bu gibi sistemlerde, yükseköğretim sistemleri sadece üst-düzey becerilerin omurgası olarak değil, temel ve uygulamalı araştırmaların merkezi olarak boy gösterir” alıntı: BK Üniversiteler, 2012

Seçkin Britanya üniversiteleri ulusal olduğu kadar küresek ölçekte de düşünür. Birinci sınıf kuruluşlar, uluslararası araştırma uzmanlığı için önemli mecralar oluşturmakta, bir ülkedeki beşeri sermayeyi kendine çekip korumakta ve uluslararası işletmeleri kurumsallaşmaya teşvik etmektedir. Bunlar, küresel bilgi ekonomisinde ulusal rekabet avantajı elde edilmesine önemli ölçüde katkı yapan tüm etmenlerin içerildiğini göstermektedir. (BK Üniversiteler, 2012)

Yükseköğretim ideali “Kendini çevreleyen dünyanın ihtiyaçlarını karşılayabilmek için üniversite, ahlaki ve entelektüel açından tüm siyasi otoritelerden ve iktisadi güçlerden bağımsız olmalıdır” Avrupa Eğitim Bakanları Bologna Deklarasyonu (1999)

Toplumsal sınıf ve üniversite İşçi sınıfından gelen öğrencilerinin oranının en düşük olduğu kurum, %11,5 ile Oxford Üniversitesi’dir. En yüksek orana, %57,2 ile Londra Metropolitan Üniversitesi sahiptir.

İdeale meydan okunuyor Özellikle 2010’dan beri, İngiltere’de yükseköğretim hükümetin siyasi otoritesine ve piyasanın iktisadi gücüne tabi durumdadır.

Britanya üniversitesinin küresel olarak rekabetçi kılınmasını sağlayan araçlar 1.Üniversiteler arasında öğrenci tahsisatını denetleyen bir hükümet kurulunun denetiminde, öğretimin hükümet tarafından finansmanından öğrenci tarafından finansmanına geçiş. 2.Tüm öğrenciler her yıl için £9.000’e varan bir harç ödeyecektir. Çoğu öğrenci bunu ödemek ve yaşam maliyetlerini karşılamak için kredi kullanacaktır. Üç yıllık bir bölümü tamamladığında öğrencinin borcunun varacağı rakam: £ Üniversiteler arasında araştırmalara hükümet fonları bulmak ve öğrenci sayısını artırmak için rekabeti yaratmak.

Özelleştirme Üniversite finansmanın öğrenci kredileri aracılığıyla özelleştirilmesi kazanç amaçlı yükseköğretimin gelişmesine yol açmaktadır. Hükümet özel üniversitelerin diploma (üniversite sertifikaları) vermesine müsaade etmektedir.

Bir ihraç malı olarak yükseköğretim Uluslararası (AB dışı) öğrenci kabulü yılı için öğrenim harçları ve BK vatandaşı olmayan öğrencilerin harcamaları dahil, elde edilen ihracat gelirleri £7,9 milyar olarak tahmin ediliyor. Bu sektörün büyüme potansiyelinin 2025 yılında £16,9 milyara varacağı düşünülüyor. (BK Üniversiteler, 2012) “İhracat kampanyası” ile göçmen kısıtlamaları arasındaki çelişki.

AB dışı öğrencilerin yurtdışına atılması tehdidine karşı 2012 öğrenci protestoları

Eğitimin anlamı Yükseköğretim bireylere sağlayacağı finansal yarar ile tarif ediliyor. “Hangi iş £40.000’lik borcu ödememi sağlayacak bir kazanç getirebilir?”

Yükseköğretim ve toplumsal sınıf * İşçi Partisi hükümeti, yükseköğretimim kapsamını genişletirken, onun içindeki statü farklılaşmalarını korudu. * Hedefi: Yükseköğretim yaş grubundakilerin %50’si. * Şimdiki durum -başvuru sayılarının düşmesiyle- yaş grubunun %33’ü biçimindedir. Düşüş en fazla işçi sınıfından gelen öğrenciler arasındadır.

Kriz noktaları nerededir? Öğrencilerin katlandığı maliyet ve toplumsal eşitlik üzerindeki etkiler. Eğitimin “ekonomileşmesi”: Eğitimin yararlarının ekonomik terimlerle tarif edilmesi. Üniversitelerin rekabet durumunda maliyetleri düşürme arayışına girmesi yüzünden eğitim işçileri üzerinde oluşan baskı.

Londra 2010, £9.000 harçlarla ilgili protestolar

Protestoların başka bir yanı: dışarıda- eğitim

Sendika eylemcilerinin işten çıkarılmasını protesto eden eğitim işçileri (UCU)

İmkânlar ve ihtimaller Yükseköğretim maliyetlerini karşılayamadığı için dışlananların protestosu. Kredi alabildiği halde, ömrünü borç içinde geçirmeyi bekleyenlerin protestosu. Ücretleri düşüşte olan ve iş koşulları giderek zorlaşan eğitim işçilerinin eylemleri. Ekonomileşmiş eğitime ideolojik meydan okuma.