YARIK DUDAK VE DAMAK DEFORMİTELERİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
24.SINAV SİLAH SORULARI.
Advertisements

HASTA HİZMETLERİ VE SAĞLIK OTELCİLİĞİ MÜDÜRÜ
GEBELİKTE TARAMA TESTLERİ (PRENATAL TARAMA TESTLERİ)
DUDAK - DAMAK YARIKLARI
SAĞLIK Sağlık Okuryazarlığı - Kadın Üreme Sistemi -
KAFA VE YÜZ KEMİKLERİ DR. ÖZGÜR ÖZDEMİR. KAFA VE YÜZ KEMİKLERİ DR. ÖZGÜR ÖZDEMİR.
İNSAN ANATOMİSİ – Beden Eğitimi Müfredatı-2
YAŞLILARDA ALZHEİMER HASTALIĞI
GENETİK HASTALIKLAR VE ORO-FASİYAL BULGULARI
DOWN SENDROMU VAKA VE KONU SUNUMU
PSİKOMOTOR GELİŞİM Yrd.Doç.Dr. Serkan HAZAR.
EPİSTAKSİS Dr. Evren Hızal Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi
BURNUN DOĞUMSAL VE EDİNSEL YAPISAL BOZUKLUKLARI
KALITSAL HASTALIKLAR İBRAHİM AKDAĞ 8 / A 54.
ACİL TORAKS RADYOLOJİSİ
*HAZIRLAYANLAR *ECE MISIRLI *KÜBRA EREL
BURUN EMBRİYOLOJİSİ,FİZYOLOJİSİ VE ANATOMİSİ
İnmemiş Testis Dr Firdevs Baş
ANATOMİYE GİRİŞ Dr.Esin Tokmak Özşahin.
Mitral Kapak Hastalığı ve Tedavisi
NAZOFARİNKS OROFARİNKS ANATOMİSİ VE EMBRİYOLOJİSİ
ADOLESANLARDA SIK KARŞILAŞILAN SORUNLAR
OROFARİNKS ANATOMİSİ DR.BAHTİYAR HAMİT 18/06/12.
Dr. Fulya Deveci H.Ü.T.F. K.B.B. Baş-Boyun Cerrahisi Anabilim Dalı
KONGENİTAL ÜST EKSTREMİTE ANOMALİLERİ
ADENOTONSİLLEKTOMİ SONRASI KARDİYAK FONKSİYONLARDAKİ DEĞİŞİMİN MİYOKARDİYAL PERFORMANS İNDEKSİ VE TRİKÜSPİT ANÜLER DÜZLEM SİSTOLİK HAREKET İLE DEĞERLENDİRİLMESİ.
İDRAR YOLU TÜMÖRLERİ ENDOSKOPİK TEDAVİSİ
Vokal kord paralizileri
ORBİTA ANATOMİSİ.
Hem. Şerife DAYLAN D Blok Ameliyathane
Yrd.Doç.Dr.Mehmet Halıcı
YARIK DUDAK, YARIK DAMAK VE HEMŞİRELİK BAKIMI
POSTUR ANALİZİ Yrd. Doç. Dr. Pembe Hare Yiğitoğlu Çeto
AKSİYAL İSKELET SİSTEMİ (STERNUM, COSTAE VE CRANİUM)
SİNDİRİM.
Yrd.Doç.Dr. Kadri KULUALP Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN
KONGENİTAL EL ANOMALİLERİ
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Polikliniği Olgu Sunumu 19 Şubat 2016 Cuma Ar. Gör. Dr. Hüseyin Salih.
DOWN SENDROMU YENİ DOĞAN YOĞUN BAKIM HEMŞİRE: SEVDE KARAÇIRAK OKTAY
DUDAK/DAMAK YARIK AMELİYATLARI SONRASINDA KULLANILMAK ÜZERE KIYAFET
41 yaşında erkek Düşük hızlı enerjili silahla yaralanma Başka merkezde mide ön-arka yüzdeki deliklere primer onarım ve retroperitoneal hematom boşaltılması.
1.  Bebek ve küçük çocuklarda burun delikleri dardır.  Dişler ve diş etleri hassastır.  Dil, ağız boşluğu ile orantılı olarak değerlendirildiğinde.
FRAJEL-X
Nebülizatör, ses dalgalarıyla veya basınçlı hava ile sıvı haldeki ilaçları buhar haline getirip solunum yoluyla alınmasını sağlayan cihazdır.
KAS İSKELET SİSTEMİNE İLİŞKİN KONJENİTAL ANOMALİLER KONJENİTAL EKSTREMİTE ANOMALİLERİ Dr. Nazan ÇALBAYRAM.
ÇOCUKLARDA SOLUNUM SİSTEMİ HASTALIKLARI VE HEMŞİRELİK BAKIMI
GENETİK HASTALIKLAR Yrd. Doç. Dr.Tülay AYYILDIZ.
Divertiküller Zenker divertikülü (faringoözofageal, hipofaringeal div)
Özofagus Atrezisi Doç Dr. Burhan AKSU.
TÜRKÇEDE SES VE SES ORGANLARININ YAPISI OKT. AHMET AKPINAR.
KONJENİTAL EL FARKLILIKLARI (ANOMALİLERİ)
El rehabilitasyonu Ayşegül atlı.
HASTA MUAYENE VE TAKİP FORMU Adı:  (___)________ Meslek :  __/__/___  Soyadı:Adres: HASTA TARAFINDAN DOLDURULACAK EvetHayır 1. GENEL HERHANGİ BİR HASTALIĞINIZ.
 DOĞUMSAL (KONJENITAL) KALP HASTALIKLARI TANIMI  Doğumsal kalp hastalıkları, gebeliğin erken dönemlerinde, bebeğin kalbinin herhangi bir bölümünde,
İntraoral anesteziler Prof.Dr. Yelda Pınar. Rr.alveolares superiores posteriores Tuber maxilla’ya anestezi yapılır. 3.molar diş arka kenarından geçen.
DİL VE İLETİŞİM BOZUKLUKLARI Sağlık Bilimleri Fakültesi
KALÇA EKLEMİ PATOLOJİLERİNDE KULLANILAN ORTEZLER
BRONŞEKTAZİ.
Panoramik Radyografi Çalışma Soruları
HAREKETLİ BÖLÜMLÜ PROTEZLERDE OKLÜZYON
PANORAMİK RADYOGRAFİDE İZLENEN ANATOMİK OLUŞUMLAR
ROBERTS SENDROMU Dr Reyhan Ayaz Bilir TC İstanbul Medeniyet Üniversitesi.
Sunum transkripti:

YARIK DUDAK VE DAMAK DEFORMİTELERİ Dr.C.Duman

% 50 yarık dudak-damak % 30 yarık damak % 20 yarık dudak Yarık dudak en sık sol tarafta görülmekle birlikte sağda veya bilateral olabilir Sağ tarafta görülenler genellikle bir sendromla ilgilidir. Erkeklerde biraz daha fazla görülürler

EMBRİOLOJİ Primer damak: Dudak ve premaksillayı içerir. Sekonder damak: İnvisisiv foramenden geriye doğru ilerler. Dudak, diş alveolleri, frontonazal çıkıntı ve lateral maksiller çıkıntıdan meydana gelirler. Embriyonik hayatın ilk 2 ayında oluşan mezoder-mal doku migrasyonundaki bozukluk sebep olur. Gebeliğin ilk trimesterinde folik asit alımının yarık dudak-damak olgularını azalttığı görülmüş.

ANATOMİ Yumuşak damak kaslarından m. tensor veli palatini damağı yukarı kaldırır ve tuba ağzını açar. M. Levator veli palatini damağı arkaya ve geriye çekerek orofarenksle nazofarenks arasındaki pasajı kapatır ve tubanın ağzını kapatır. Çocuklarda sadece m. tensor veli palatini çalışır. Yarık damak olgularında bu kasta çalışmadığından orta kulak patolojilerine sık rastlanır.

SINIFLANDIRMA Yarık Dudak: Komplet yarık dudak: Damağın burun oluğundan sert damakta alveolusa kadar uzanan ayrılma.Unilateral veya bilateral olabilir. İnkomplet yarık dudak: Köprü tarzında cilt altında değişken genişlikteki yarık. ( Simonart Bandı ) Bilateral yarık dudak: Komplet veya inkomplet olabilir.

Olgular tek veya iki taraflı olabilir. Her iki tarafta farklı olmak üzere komplet veya inkomplet olabilir. Bilateral komplet yarıklarda premaksilla öne doğru ilerler ve horizontal konumda kalabilir ve tedavide zorluk çıkarır.

Yarık Damak: Komplet yarık damak: Komplet yarık dudakla birliktedir. İnkomplet yarık damak: Sekonder damak yarıkları. İnvisisiv foramene kadar uzanan geniş defektlerden, yumuşak damağın posterior bölümünün dar defektlerine kadar değişken sekillelerdir. Submukozal yarık damak: Levator palatini kasların ayrılmasından kaynaklanır. Üstündeki mukoza sağlamdır.

İnkomplet Yarık Damaklar

Komplet Yarık Damaklar

SENDROMLAR Velokardiofasiyal Sendrom ( Kromozal 21p eksiklği ). Van Der Woude Sendromu (otozomal dominant) Stickler Sendromu ( okuler anomali de mevcuttur ). Pierre Robin Sendromu: Retrognati, makroglossi ve damak yarığı. Solunum problemlerine yol açabilir.

TEDAVİ Dudak Tedavisi Amaç; en az sayıda ameliyat ile en iyi tamirin sağlanmasıdır. Dudak tedavisinde 10’ lar kuralı: 10 haftalık olması, 10 pound olması ve hemoglobinin 10 olması dudak tedavisinde yeterli özelliklerdir. Hedefler: Dudak şeklinin ve dolgunluğunun sağlanması, normal konturların ve filtrumunun korunması. Bu sayede beslenmenin sağlanması.

Rotasyon ve İlerletme Yoluyla Yarık Dudak Onarımı Millard onarımı da denilir. Günümüzdeki en sık uygulanan onarım şeklidir. Medialdeki dudak bölümü aşağıya doğru rotasyonla çevrilir. Lateral dudak parçası defektin içine doğru, dudak burun oluğunun hemen altında, ilerletilir.

Trianguler Yarık Dudak Onarımı Tennison-Randal yarık dudak onarımı olarak da bilinir. Zig-zag tarzında kapatma uygulanır. Medial yarık segmentinin alt kısmına horizontale yakın bir insizyon yapılır ve trianguler parça lateral flep içinde şekillendirilerek defekti kapatacak şekilde uydurulur. Dudak alt bölümüne uyan bölgede Z plasti.

Millard onarımı Tennison tamiri Bilateral onarım

Damak Tedavisi Öncelikle konuşma ile ilgilidir. Erken damak onarımı motor ve konuşma becerileri normal gelişen çocuklarda uygulanır ( 7-9 ay ) Sendromlarla alakalı olan ve konuşma becerisi geri kalan çocuklarda tedavi 18-24 aya kadar ertelenebilir.

Von Langenbeck Onarımı İki aşamalı tedavi. Geniş defektler için kullanılır. Alveolar kenarın her iki tarafında rahatlatma insizyonları. Sert damak bipediküllü mukoperiostal flep ile kapatılır. Yarık olmayan taraf, vomer üzerindeki mukoperiostiumdan bir üst flep oluşturularak nazal mukoza kapatılır.

V-Y Geri İtme Veau-Wardill-Kilner onarımı olarak da bilinir. Nazal insizyon sert damağın arka kenarının hemen gerisinden yapılır. Açık bölümler anterior kısımda bırakılarak yumuşak damak uzunluğunda düzeltme girişiminde bulunulur.

V-Y Geri İtme

İki Flepli Palatoplasti İki taraflı geniş flep kullanılır. Von Langerbeck tekniğinin genişletilmiş şekli. Serbestleştirme insizyonları alveolar kenar arkasından yarık kenarı önüne getirilerek yapılır.

İki Flepli Palatoplasti

Karşılıklı Çift Z Plasti Dar ve submukozal yarıklarda çok iyi bir seçenektir. Hem uzunluk arttırılır hem de Levator palatin kasın üzerinin örtülmesi sağlanır.

Levator Kas Onarımı Günümüzde rutin olarak uygulanmaktadır. Konuşma fonksiyonu bakımından mükemmel sonuçlar alındığı bildirilmektedir.

KAYNAKLAR William Y. Hoffman MD Current Otorinolaringoloji- Baş ve Boyun Cerrahisi: Kısım VI, Yarık Dudak ve Damak; 2005 Alper, Myers, Eibling: Kulak,Burun Boğazda Semptom-dan Tanıya Tanıdan Tedaviye Algoritmik Yaklaşım; Yarık Dudak-Damak Deformiteleri. 2004 www.biomedcentral.com/.../ 1471-2350-5-15-1.jpg bonsecourshamptonroads.greystone.net/ images/e... www.chw.edu.au/parents/ factsheets/imgs/ cleft3.gif www.pedisurg.com/ ImagesPtEduc/cleft-palate1. gif www.medical-definitions.net/ images/cleft.jpg www.facesofchildren.org/ i/figures/cleft_palat... www.actaodontologica.com/. ../52/image11.jpg

Teşekkürler