Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HASTA HİZMETLERİ VE SAĞLIK OTELCİLİĞİ MÜDÜRÜ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HASTA HİZMETLERİ VE SAĞLIK OTELCİLİĞİ MÜDÜRÜ"— Sunum transkripti:

1 HASTA HİZMETLERİ VE SAĞLIK OTELCİLİĞİ MÜDÜRÜ
YENİDOĞAN BEBEKLERİN VE ANNELERİNİN TABURCU OLDUKTAN SONRAKİ DURUMLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ EDİRNE DEVLET HASTANESİ MÜBİN KILIÇ HASTA HİZMETLERİ VE SAĞLIK OTELCİLİĞİ MÜDÜRÜ

2 Anneler gebelikleri boyunca belirli periyotlarda kontrole geldiklerinde kendileri ve bebekleri ile ilgili doğum öncesi eğitimlerini almaktadırlar. Ayrıca doğum için klinikte yattıkları dönem süresince emzirme, bebek bakımı ve hijyeni, kişisel hijyen ve bakım gibi konularda eğitimleri yapılmaktadır.

3 Yaptığımız bu eğitimlerin etkinliğini ölçmek, anne ile bebeğin evde bakımını izlemek ve genel durumunu değerlendirmek, ayrıca evde eğitimini sürdürerek bilinçli ebeveyn farkındalığını oluşturmak amacıyla anne ile bebeklerin evde ziyareti planlanıp uygulamaya konuldu.

4 Bunun için evde sağlık biriminde görevli bir ebemiz haftalık olarak yeni doğum yapan annleri telefonla arayıp ziyarete gelmek istediğimizi bildirdi. Olumlu cevap alınan ailelere gerekli malzeme ve Genel Sekreterliğimizin desteği ile hazırlanan bebek hediyelerini alarak oluşturulan form doğrultusunda evde sağlık birimi hekimi ile beraber evde ziyaretlerini gerçekleştirdi.

5

6 Bu ziyaretler için kullandığımız form örneği
ZİYARET TARİHİ: LOHUSA BİLGİLERİ LOHUSA ADI-SOYADI: DOĞUM TARİHİ: T.C.: MESLEĞİ: EĞİTİM DURUMU: ADRES: TELEFON NO: GEBELİK SAYISI :…………..DOĞUM SAYISI:………… DÜŞÜK SAYISI:……… KÜRTAJ SAYISI:…………. GENEL DURUM: ATEŞ:………….NABIZ:……………T.A:…………..EKLEMLERDE ÖDEM:…………. PSİKOLOJİK DURUM:

7 GÖĞÜSLER: …………SÜT SALINIMI ……VAR ( ) YOK ( ) , MASTİT:......VAR ( ) YOK ( )
UTERUS:…………………………LOŞİA:…………………. NORMAL DOĞUM: ( ) EPİZYO: VAR ( ) YOK ( ) SECTİO : ( ) YAPILAN EĞİTİM: EMZİRME ( ) BEBEK BAKIMI ( ) HİJYEN ( ) BESLENME ( ) AŞILAR ( ) DİĞER ( )

8 CİNSİYET: KIZ ( ) ERKEK ( ) BOY-KİLO: GENEL DURUM: GÖRÜNÜM : ANOMALİ :
YENİDOĞAN BİLGİLERİ DOĞUM TARİHİ: CİNSİYET: KIZ ( ) ERKEK ( ) BOY-KİLO: GENEL DURUM: GÖRÜNÜM : ANOMALİ : HAREKET : CİLT : TURGOR : TONÜS : RENK :

9 UYKU : FİZYOLOJİK SARILIK : VAR ( ) YOK ( ) HUZURSUZLUK : SPASTİK BOZUKLUK BAŞ: CEFAL HEMATOM VAR ( ) YOK ( ) CAPUT SUCCEDANEUM: BINGILDAKLAR: GÖZ: ŞAŞILIK …………………… ÇAPAK……………… SARILIK:…………... AĞIZ: DİL BAĞI VAR ( ) YOK ( ) PAMUKÇUK VAR ( ) YOK ( ) YARIK DAMAK VAR ( ) YOK ( ) TAVŞAN DUDAK VAR ( ) YOK ( )

10 BURUN: AÇIK ( ) TIKALI ( )
KULAKLAR: GÖĞÜS: NORMAL ( ) ANOMALİ ( )………………. KARIN: BOMBELİ ( ) GAZ ( ) SIRT: ANOMALİ(SPİNA BİFİDA) VAR ( ) YOK ( ) GÖBEK: DÜŞTÜ ( ) DÜŞMEDİ ( ) SEKRESYON ( ) KIZARIKLIK ( ) FITIK ( ) ÜROGENİTAL BÖLGE: ANOMALİ VAR ( ) YOK ( ) ERKEK BEBEK :İNMEMİŞ TESTİS ( ) FİMOZİS ( ) KIZ BEBEK :AKINTI ( ) KANAMA ( ) GÖĞÜSLERDE ŞİŞLİK ( ) EKSTREMİTELER: YAPISAL BOZUKLUK VAR ( ) …………… YOK ( ) ZİYARETİ YAPAN SAĞLIK PERSONELİ AD- SOYAD: UNVAN:

11 2013 yılı Haziran-Ekim ayları arasında doğan 62 bebekten 49 tanesi ziyaret edilebildi.

12 Ziyaretler esnasında hem annenin lohusalık kontrolü hem de bebeğin kontrolü gerçekleştirildi.Detaylı kontroller esnasında anne ve babanın hatta evde varsa diğer büyüklerin eksik olduğu veya geliştirilmesi gereken konularda gerektiğinde uygulamalı olarak eğitimleri verildi.

13

14 Kontroller sırasında :
3 Bebekte Hafif dehidratasyon 1 Bebekte DKÇ şüphesi Retansio Testis Sarılık Tespit edilip hastaneye davet edildi.

15 Annelerden ; 2 Annede Memelerde çatlak 1 Annede Yara Yeri Enfeksiyonu Tespit edilip pansumanı yapıldıktan sonra hastaneye davet edildi.

16 Ayrıca 1 annede lohusalık sendromu geliştiği farkedilerek uzman psikolog desteği alması sağlandı. Aynı zamanda ziyarete gidilen bazı evlerde sosyal desteğe ihtiyaç olduğu görülerek Sosyal Hizmet Birimimize bildirildi.

17 Daha sağlıklı anne ve bebekleri için gerçekleştirdiğimiz bu çalışma sonucu ailelerin belki daha geç farkedecekleri bazı problemleri kısa sürede hastaneden de destek alarak çözümlendi.Özellikle ilk defa ebeveyn olmuş aile bireylerinin eğitimleri daha rahat ettikleri bir ortamda gerçekleştirildi.

18 Sorularını rahatça sorarak cevap almaları sağlandı
Sorularını rahatça sorarak cevap almaları sağlandı. Böylece hastanede başlayan eğitimleri evlerinde de sürdürülerek ailelerin bilinç düzeylerinin arttırılmasına ve bebeklerde güven duygusu oluşturmanın temellerinin atılmasına katkı sağlandığına inanmaktayız.

19

20 TEŞEKKÜRLER


"HASTA HİZMETLERİ VE SAĞLIK OTELCİLİĞİ MÜDÜRÜ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları