Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SİNDİRİM.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SİNDİRİM."— Sunum transkripti:

1 SİNDİRİM

2 SİNDİRİM NEDİR? Besinlerin vücudumuza girdikten sonra kana geçebilecek kadar küçük parçalara ayrılmasına sindirim denir. Ağızda başlayan sırasıyla yutak, yemek borusu, mide, ince bağırsak, kalın bağırsak ve anüs yolunu izler .

3 AĞIZ ağızda dil ve dişler bulunur. Dil ve dişler sindirim olayından başka konuşmaya da yardımcı olur. Dil; tadın algılanmasını, besinlerin karıştırılmasını ve yutağa gönderilmesini sağlar.

4 YUTAK Ağzın arkasında gırtlağa doğru uzanan boyun bölümü. Yutak, birçok hayvanda sindirim sistemi ile solunum sisteminin ortak bir bölümüdür. Ağız ve burun boşluğunun arkasındadır. Yutak Soluk Borusu ile Yemek Borusunu birbirinden ayırır. besinleri Yemek Borusuna iletir.

5 YEMEK BORUSU İçten dışa doğru düz kas ve bağ dokudan oluşmuştur. Besinler yemek borusundan geçerken yemek borusu peristaltik hareketler yapar. Yemek borusunda sindirim gerçekleşmez. Besinler yemek borusundan mideye geçiş yapar. Yemek borusu ağız ve mideyi birleştirir.

6 MİDE Şekli J harfine benzeyen mide, karın boşluğunun sol üst tarafında yer alır. Sindirim kanalının en geniş kısmıdır.mide besinleri çalkalayarak besinlerin ezilmesini sağlar.

7 İNCE BAĞIRSAK İnce bağırsakta besinler kana karışacak hale gelir. Bunun için ince bağırsak değişik salgılardan yararlanır. Bu salgıların bir kısmını kendisi üretir.bir kısmını ise pankreas ve karaciğer üretir. Besinlerin yararlı kısımları İnce bağırsağın iç yüzeyinde tümür adı verilen yapılar tarafından emilerek kana karışır.

8 KALIN BAĞIRSAK İnce bağırsakta besinlerin yararlı kısımları emilince, geriye posa halindeki maddeler kalır. Bu maddeler kalın bağırsağa geçer. Kalın bağırsakta posa halindeki yiyeceklerde kalan su ve mineraller emilir. Posalar iyice katı hale gelince anüsten dışarı atılır.

9


"SİNDİRİM." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları