ÇOCUKLARIN MEDYA OKURYAZARI OLMA İHTİYACI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÇAN İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ
Advertisements

Yabancı Diller Eğitimi Bölümü
Bilgi Okuryazarlığı Becerilerinin Önemi ve Eğitim Sistemindeki Yeri
Ankara Örneğinde Medya Okuryazarlığı Dersi Süreci ve Yaygınlaştırılması Çalışmaları İçin Öneriler 1.
Prof. Dr. Aysel Aziz İstanbul Arel Üniversitesi
Yaşam3Geni Eğitim Danışmanlık
2007 / 30 SAYILI MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİMDE TANITIM VE YÖNELTME ÇALIŞMALARI GENELGESİ DOĞRULTUSUNDA İLÇEMİZ İLKÖĞRETİM VE ORTAÖĞRETİM KURUMLARINDA YAPILMASI.
ULUSAL İSG AĞI TOPLANTISI AJANS’IN 2007 YILI ETKİNLİKLERİ SAKİNE OVACILLI 17 NİSAN 2007 ANKARA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.
EKREM SERİN GAZİANTEP MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRÜ 20. yüzyılda başlayan ve hâlen devam etmekte olan bilim ve teknolojideki hızlı gelişme, her alanda olduğu gibi.
Çağın Gidişine Göre Öğretmen Nasıl Olmalı?
MEDYA OKURYAZARLIĞI DERSİ BAĞLAMINDA EĞİTİM İHTİYACI VE KONYA’DA MEDYA OKURYAZARLIĞI DERSİ SEÇİMİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER: 1.
TÜRK MİLLİ EĞİTİMİNİN İLKELERİ
DEĞERLER EĞİTİMİ Prof. Dr. Emin Karip Milli Eğitim Bakanlığı
BİLİM VE TEKNOLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
AKADEMİK GENEL KURUL TOPLANTISI
T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI BOLU İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ AR-GE BÖLÜMÜ PROJELER KOORDİNASYON EKİBİ LdV Mesleki Eğitim Programı Ortaklık Projeleri (
EĞİTSEL YAZILIMLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ VE SEÇİMİ
TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ VE OKUL YÖNETİMİ Ders Notları Eser ÇEKER (M.Sc.)
OKUL ÖNCESİ EĞİTİM PROGRAMLARINA AİLE KATILIMININ ÖNEMİ
MEDYA Medyayı Tanımak - Medya Okuryazarlığı -.
 Demet Cengiz, “Bilişim Teknolojilerinin Öğrenciler Tarafından Kullanılmasını Sağlayacak Unsurların Belirlenmesi,” TBD Bilişim Kurultayı, Ankara, Eylül.
T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI TALİM VE TERBİYE KURULU BAŞKANLIĞI
9. SINIF TARİH DERSİ PROJE ÖDEVİ
1 ÜNİVERSİTE – SANAYİ İŞBİRLİĞİNDE KOSGEB DESTEKLERİ (Serhan EKER – 2008 Aralık)
Çalıştay: Başbakanlık Uzmanları için DEA 13 Ekim 2009 EuropeAid/125317/D/SER/TR Oturum 1 DEA Projesi Bileşenleri ve Çıktılar.
5 Soruda Medya Okuryazarlığı.
SOSYAL HİZMET ÇALIŞMALARI
Y USIF M AMMAD - ZADA : ,000 okulmuzdaki 620,000 dersliğimizi BT ekipmanları ile donatarak eğitimde öğrenci ve öğretmenlerimiz için fırsatları.
OKUL SÜTÜ AKIL KÜPÜ PROGRAMI
7. Uluslararası İstanbul Mutfak Günleri 21 – 24 Mart 2009 Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi Büyükçekmece, İstanbul.
İSTANBUL İÇİN MEDYA OKURYAZARLIĞI DERSİNİN ÖNEMİ VE SEÇİLME DÜZEYİ Medya Okuryazarlığı konusunda Eylül 2006 tarihinde Ankara’da düzenlenen Eğitici.
KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİ
ÇOCUK VE MEDYA.
EDDY AKIM AYRIŞTIRICISI. MİSYONUMUZ, VİZYONUMUZ, TEMEL İLKE VE DEĞERLERİMİZ Atatürk ilke ve inkılâplarının rehberliğinde; sanayici, veli, esnaf ve sanatkârlarıyla.
ÖZEL TERCÜMAN LİSESİ ANAOKULUNDAN İLKÖĞRETİME SEMİNER PROGRAMI
DEĞERLER EĞİTİMİ KUMKALE ORTAOKULU EKİM 2013.
Çalıştay: Başbakanlık Üst Düzey Yöneticiler için DEA Oturum 2: DEA Projesi Bileşenleri ve Çıktılar 14 Ekim 2009 EuropeAid/125317/D/SER/TR.
Okula uyum konusunda: Öğretmen ve velilere müşavirlik
İbrahim ER İlköğretim Genel Müdürü
SEÇMELİ YÖNETİM BİLİMİ DERSİ
EBA nedir? Eğitim Bilişim Ağı (EBA) sınıf seviyelerine uygun, güvenilir ve incelemeden geçmiş doğru e-içerikleri bulabileceğiniz sosyal bir platformdur. 
DEĞERLER EĞİTİMİ.
ÖZEL EĞİTİM VE REHBERLİK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
MEHMET SİNAN DERELİ ORTAOKULU
REHBERLİK HAZIRLAYAN Uzm. Psk. Dan. Elif ÇORUHLU
2014 – 2015 Eğitim Öğretim Yılı AKYURT İLKOKULU TANITIM SUNUSU.
VERGİBİLİR: ÇOCUKLARDA VERGİ BİLİNCİ GELİŞTİRME EĞİTİMİ PROGRAMI
EKRAN BAĞIMLILIĞI SEMİNERİ
SAMSUN DEĞERLERİYLE BULUŞUYOR
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Projeler Koordinasyon Merkezi Başkanlığı MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞININ KAPASİTESİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ (MEBGEP)
KAHRAMANMARAŞ BİLGİYLE BULUŞUYOR
EMİRDAĞ ANADOLU LİSESİ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI VELİ TOPLANTISI
BAĞIMLILIK TÜRLERİ 1-TEKNOLOJİ 2-TÜTÜN 3-MADDE 4-ALKOL 5-KUMAR
MÜZE BİLİNCİ VE MÜZELERLE EĞİTİM
TELEVİZYONUN İNSAN HAYATINDAKİ YERİ, ÖNEMİ VE ETKİLERİ
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERS KİTAPLARI
MURAT KARADUMAN AFYONKARAHİSAR REHBERLİK ARAŞTIRMA MERKEZİ
BÖLÜM 10 UZAKTAN EĞİTİM √ Uzaktan Eğitim Nedir? √ Uzaktan Eğitim Etkili mi? √ Uzaktan Eğitim Teknolojileri Nelerdir? √ En İyi Uzaktan Eğitim Teknolojisi.
KUŞ GRİBİ VE İNSANA TESİR EDEN SALGINA HAZIRLIK VE MÜCADELE PROJESİ Hayvan Sağlığı Bileşeni İnsan Sağlığı Bileşeni Kamuoyu Bilinçlendirme ve Koordinasyon.
ZARARLI ALIŞKANLIKLAR TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞI
İNTERNET ORTAMINDA ÇOCUĞUN CİNSEL İSTİSMARA UĞRAMASININ ÖNLENMESİ
Aile Katılımı Nedir? Çocuğun gelişimi hakkında anne babaları bilgilendirme. Anne babalara duygusal destek sağlama. Çocuklarına öğretmenlik ve rehberlik.
Teknoloji ve tasarım dersi
SOSYAL BİLGİLER DEĞER ÖĞRETİMİ.
YAYGIN EĞİTİM Yaygın Eğitim: Örgün eğitim sistemine hiç girmemiş
OKUL REHBERLİK SERVİSİ TANITIMI OKUL REHBER ÖĞRETMENİ ZEHRA KOCA
İLKOKUL ÖĞRENCİLERİNİN AHLAK ALGILARI
SAVUR ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ORTAÖĞRETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ORTAÖĞRETİM ALMANCA DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI TANITIM SEMİNERİ
Sunum transkripti:

ÇOCUKLARIN MEDYA OKURYAZARI OLMA İHTİYACI Milli Eğitim Bakanlığı 2011-2012 Eğitim ve Öğretim Yılı Hazırlık Toplantısı ÇOCUKLARIN MEDYA OKURYAZARI OLMA İHTİYACI Dr. Yaşar UGÜROL RTÜK İnsan Kaynakları ve Eğitim Dairesi Başkan Yardımcısı ANKARA 2011

Türkiye’nin geleceği, okullarda ve sınıflarda inşa edilecektir…

BÜYÜK BİR ÜLKEYİZ İlköğretimde 11.000.000 öğrenci, 600.000 öğretmen, 35.000 okul 700.000 öğrenciyi her sabah evinden alıp okula götürüyoruz ve her akşam anne-babalarına teslim ediyoruz. (350 Trilyon) 160.000 öğrencimizi yediriyor, içiriyor, barındırıyor ve eğitim veriyoruz. (250 Trilyon)

Hedefimiz 2023! 2023 hedefi, eğitimde Bir Türkiye Modeli ile mümkündür. Sağlıklı bir eğitim modeli ise Başarılı Bir Medya Eğitimi ile mümkündür. Medya Okuryazarlığı Dersi geleceği inşa eder…

ÇOCUĞUN TEMEL İHTİYAÇLARI KİŞİSEL-SOSYAL GELİŞİM EĞİTSEL GELİŞİM MESLEKİ GELİŞİM YAŞAMAYI ÖĞRENME ÇALIŞMAYI ÖĞRENME ÖĞRENMEYİ ÖĞRENME KENDİNİ GERÇEKLEŞTİRME

İNSAN MERKEZLİ MEDYA

3. Dalga İnsanlığın Üç Devrimi Tarım Sanayi Enformasyon (İnternet) Çocuklarımızı medya organları; Eğitmekte Sosyalleştirmekte Yönlendirmekte

Televizyon ve İnternet Yayınlarında İçerik… Şiddet Cinsellik Tehlikeli davranışlar Yalan Çıplaklık Ayırımcılık Uyuşturucu Sigara Büyülü görüntüler Alkol Saldırgan dil 2-7 yaş 7-12 yaş 12-18 yaş çocuklar

KİMİN ÇOCUĞU? Çocukların, yılın yaklaşık olarak 900 saatini okulda, 1200-1500 saatini ise ekran karşısında geçirdiği düşünüldüğünde durumun ciddiyeti daha da anlaşılacaktır. Ülkemizdeki çocukların %82’si televizyon izleme, istediği programı seçme ve istediği kadar ekran başında kalma kararlarını kendilerinin verdiğini söylemektedirler.

Risk Altında Bir Ulus Sosyal değişim Teknolojik değişim -Devlet okulları eleştirisi -Toplum bilincinin kaybolması -Parçalanmış toplum -Geleneksel aile yapısının çözülmesi -Yeni rakipler -Yoğun bireycilik Teknolojik değişim

Okulların yeni rakipleri! Aile desteğinin olmayışı Okuldaki şiddet Disiplin problemleri Kalabalık sınıflar Öğrencilerin çok fazla Tv. seyretmeleri Bilgisayarda oyun İnternet bağımlılığı Lüzumsuz işlerle vakit harcamalar vb. (Sosyal, psikolojik, zihinsel, disiplinsiz, özdenetimsiz, güvensiz, dikkat problemleri vb.)

Medyayı etkili ve verimli kullanmak bir kültürlenme işidir. Görsel, işitsel ve yazılı medya karşısında savunmasız bir alıcı durumunda bulunan çocukların, erken yaşlardan başlanarak medya karşısında bilinçlendirilmelerinin gerekliliğini ortadadır. Böylelikle birey; medya karşısında pasif bir alıcı olmak yerine, medyayı okuyabilecek, medyanın dilini çözebilecek bilinç düzeyine ulaşarak iletişim olgusunda aktif bir birey olarak yer alabilecektir. Dünya’da 70 yıldır medyanın olumsuz etkilerinden insanları özelliklede çocukları korumak için önemli çalışmalar yapılmaktadır.

Medya Okuryazarlığı Dersini Gerektiren Nedenler 1- Tüm medya yapılandırılmıştır. 2- Her insan mesajları farklı yorumlar. 3- Medyanın ticari çıkarları vardır. 4- Medya ideolojik değerler içeren mesajlar verir. 5- Her bir aracın kendi dili, tarzı, tekniği, kodları, eğilimi ve estetiği vardır. 6- Medyanın ticari uygulamaları vardır. 7- Medyanın sosyal ve politik hedefleri vardır. 8- Medyada şekil ve içerik çok yakın ilişkidedir.

Medya Okuryazarlığı Dersinin Hedefleri Çocuklarımızı medyanın olumsuz etkilerine karşı bilinçlendirmek, Çocuklarımızı medya karşısında pasif alıcı durumundan kurtarmak, Medyayı okuyabilecek, medyanın dilini anlayabilecek bireyler haline getirmek, Zihinsel gelişime bağlı olarak kurgu ile gerçekliğin ayırdında çocuklar yetiştirmek, Medyanın sunduğu mesajları aynen almak yerine akıl süzgecinden geçirebilmesine katkı sağlamak, Eleştirel bakış özelliği sağlayabilmek.

Medya Okuryazarlığı Dersi ile öğrencilerde Geliştirilecek Değerler: 1. Özel yaşamın gizliliğine saygı 2. Estetik duyarlılık 3. Dürüstlük 4. Sorumluluk bilinci 5. Etik kurallara bağlılık 6. Farklılıklara saygı duyma 7. Kültürel mirası yaşatmaya duyarlılık 8. Aile içi iletişime önem verme 9. Bilinçli tüketim 10. Toplumsal hayata aktif katılım 11. Bilimsellik 12. Eşitlik 13. Yardımlaşma 14. Dayanışma 15. Paylaşma

Medya bu insani niteliklerin kaçını geliştirmek için çalışmaktadır Medya bu insani niteliklerin kaçını geliştirmek için çalışmaktadır? Ama eğitim, okul, aile…değerlerin beşiği değil midir? O halde!

DEĞİŞİM SÜREKLİDİR… Eğitim alanında yapılan değişimlerin bir sisteme dönüşmesi, daha önemlisi evrensel bir model haline gelebilmesi, çabalarımızın sürekliliğine bağlıdır. Medya Okuryazarlığı Dersi Türk Eğitim Sisteminin bir parçasıdır.

Medya Okuryazarlığı Dersi Türkiye Ortalaması Sayısal Veriler Eğitim-Öğretim Yılı Toplam Öğrenci Sayısı Medya Okuryazarlığı Dersi Türkiye Ortalaması Seçen Öğrenci Sayısı % 2006-2007 Pilot Uygulama - 2007-2008 3.708.262 424.655 11.45 2008-2009 3.775.113 1.010.514 26.77 2009-2010 3.787.482 838.915 22.15 2010-2011 4.008.336 407.976 10.18

Medya Okuryazarlığı Dersini yaygınlaştırmak için; Eğitim ve öğretim yılı başında öğrencilerin, öğretmen ve velilerin konuya ilişkin bilgilendirilmeleri, Medya Okuryazarlığı Dersinin İlköğretim okullarında olduğu gibi Okul Öncesi, Ortaöğretim, Açık İlköğretim ve Yaygın Eğitim kurumlarında da okutulması, Özel Okullarda Medya Okuryazarlığı Dersine gerekli ilginin gösterilmesi, Okullarda Medya Okuryazarlığı Kulüpleri kurulmasının teşvik edilmesi,

Medya Okuryazarlığı Dersini yaygınlaştırmak için; Radyo ve Televizyonlarda yayınlanan Medya Okuryazarlığı Dersi tanıtım filmlerinin okul ortamlarında öğretmen, öğrenci ve velilerin bilgilendirilmesi amaçlı kullanılması, RTÜK, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı ve İlköğretim Genel Müdürlüğü’nün ortaklaşa düzenleyeceği, öğretmenler için “Medya Okuryazarlığı Dersi Hizmetiçi Eğitim Seminerleri” yapılması, www.medyaokuryazarligi.org.tr internet sitesinin yaygın kullanılabilmesi için okullara duyurulması,

Medya Okuryazarlığı Dersini yaygınlaştırmak için; Toplumda ve özellikle de okullarda geleneksel çocuk oyunlarını yaygınlaştırmak için projeler geliştirilmesinin özendirilmesi, Okul girişlerine RTÜK 444 1 178 İletişim Merkezi bilgileri yerleştirilmesi, Çocuk Dostu Medya Projesi’nin hazırlanması

Bilimsel alt yapı Siyasi kararlılık Toplumsal destek DEĞİŞİMİN GÜCÜ… Bilimsel alt yapı Siyasi kararlılık Toplumsal destek

RTÜK Medya Okuryazarlığı WEB SİTESİ Medya Okuryazarlığı Dersi için her türlü bilgi ve belge… www.medyaokuryazarligi.org.tr

Sayın Eğitim Liderleri Sayın Eğitim Liderleri! KATILIMINIZ VE KATKINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLERİMİZİ SUNARIZ… RADYO VE TELEVİZYON ÜST KURULU Ankara 2011