Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

OKUL REHBERLİK SERVİSİ TANITIMI OKUL REHBER ÖĞRETMENİ ZEHRA KOCA

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "OKUL REHBERLİK SERVİSİ TANITIMI OKUL REHBER ÖĞRETMENİ ZEHRA KOCA"— Sunum transkripti:

1 OKUL REHBERLİK SERVİSİ TANITIMI OKUL REHBER ÖĞRETMENİ ZEHRA KOCA

2 Rehberlik Nedir? Rehberlik, bireyin kendini anlaması,
problemlerini çözmesi, kapasitelerini geliştirmesi, Çevresiyle dengeli ve sağlıklı bir ilişki kurabilmesi için,uzman kişilerce bireye yapılan psikolojik yardımlardır.

3 Rehberlik Hizmetlerinin Amacı Nedir?
Rehberlik faaliyetleri çocuğun sadece akademik başarısına yönelik değildir. Rehberlik sadece sorunlu öğrencilere yönelik bir yardım türü de değildir. Asıl amacımız her yönden sağlıklı ve mutlu bireyler yetiştirmektir.

4 Okul Rehberlik Hizmetleri Nasıl Yürütülür?
Okul Müdürü Müdür Yardımcıları Sınıf Rehber Öğretmenleri Okul Rehber Öğretmenleri Diğer öğretmenler VE VELİ İŞ BİRLİĞİ İLE YÜRÜTÜLÜR.

5 Okulumuzda Planlanan Rehberlik Çalışmaları
İhmal ve istismardan korunma Verimli ders çalışma yolları Akran zorbalığı Madde bağımlılığı Teknoloji bağımlılığı Üst öğrenim kurumuna geçiş Öfke kontrolü ve şiddeti önleme Stresle başa çıkma

6 ERGENLİK DÖNEMİ Ergenlik, 11–12 yaşlarında başlayıp yirmili yaşların başlangıcına kadar süren, hızlı bedensel, ruhsal ve sosyal değişiklikleri içeren dönemin genel adıdır. Her birey ergenliği aynı şekilde atlatamaz. Bazı bireyler sorunlu bir ergenlik yaşarken bazı bireyler daha sağlıklı bir ergenlik dönemi geçirir. Bireyin sağlıklı bir ergenlik dönemi atlatması sağlıklı bir kişilik oluşumu için çok önemlidir.

7 ERGENLİK DÖNEMİ GENEL ÖZELLİKLERİ
Ergenlik döneminde bireylerde yoğun fiziksel ve zihinsel değişiklikler görülmeye başlanır. Ergenlik döneminde birey ailesinden çok akranlarıyla vakit geçirmek istemeye başlar. Ergenlik döneminde birey özellikle ailesi ve büyükleri tarafından yeterince anlaşılmadığını ve değer görmediğini düşünebilir.

8 Ergenlik döneminde bireyler kendi kararlarını kendileri almak isterler, bağımsızlıklarına düşkündürler çünkü ergenliğin sonunda yetişkin bir birey olacaklardır. Tüm bu değişimler aslında sorun kaynağı gibi görünse de bireylerin kişilik gelişimi için geçmesi gereken aşamalardır.

9 ERGENLİK DÖNEMİNDE ÇOCUKLARIMIZA NASIL YAKLAŞMALIYIZ?
Bireyin vücudunda ve zihin yapısında meydana gelen değişikliklere uyum sağlaması her zaman kolay olmayabilir bu nedenle ergenlik öncesi ailesi tarafından bu konularda bilgilendirme yapılmalıdır. Hakaret etme, sürekli bağırma ve fiziksel şiddet kullanımı bu dönemde çocuğun aşırı içe kapanık olmasına ya da arkadaş ve akran çevresine karşı saldırgan olmasına sebep olabilir. Bireyin bağımsızlığı desteklenmeli sakıncalı olmayan durumlarda kendi başına hareket etmesine izin verilmelidir.

10 ÇOCUĞUMU ZARARLI ALIŞKANLIKLARDAN NASIL KORUYABİLİRİM ?
Çocuklar bu dönemde alkol, sigara, uyuşturucu maddelere kullanmaya yönelebilirler çünkü bu dönemde merak fazladır. Bu dönemde arkadaş onayı çocuklar için çok önemlidir bazen sadece bir arkadaş grubuna dahil olmak için bile bu maddeler kullanılmaya başlanılabilir. Düzenli olarak kitap okuma ve ders çalışma alışkanlığı kazanması için takipte olunmalıdır.

11 Bu konuda yapılabilecek en güzel şey çocuklarımızı yakından tanımak olacaktır.
Çocuğunu arkadaş çevresi yakından tanınmalı ve sık sık okul ziyaretleri yaparak okul rehber öğretmeni ve diğer öğretmeni ile dersleri, okuldaki davranışlarıyla ilgili bilgi alışverişinde bulunulmalıdır.

12 TEKNOLOJİ KULLANIMI Ergenlik dönemi bedensel ve zihinsel olarak yoğun değişimlerin yaşandığı bir dönem olduğu için bu yaşlarda çocuklarımızı teknolojinin aşırı ve bilinçsiz kullanımından korumalıyız. Ders başarısına engel olmaması için tv, tablet, ya da telefon kullanımı konusunda çocuklarımıza sınırlar koymalıyız.

13 Yine bu aletlerin kullanımını mutlaka denetlemeli çocuklarımız ne tür oyunlar oynadığını, ne tür faaliyetlerde zaman geçirdiğini mutlaka takip etmeliyiz. Bedensel ve ruhsal gelişimini olumsuz etkileyebilecek şiddet içeren oyunlar oynamasına izin vermemeliyiz. Ve en önemlisi teknoloji kullanımı konusunda bilinçli olarak çocuklarımıza örnek olmalıyız.

14 Her çocuk bizim için özeldir
“Okul rehberlik servisi olarak bütün öğrencileri eşit kabul eder ve özen gösteririz. Rehberlik servisimiz görüşmek istediğiniz her türlü konuda sizin için açıktır.

15 DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER…

16


"OKUL REHBERLİK SERVİSİ TANITIMI OKUL REHBER ÖĞRETMENİ ZEHRA KOCA" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları