Yer Kabuğunun Doğal Anıtları

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
HARİTA ÜZERİNDE HESAPLAMALAR
Advertisements

Topografya ve Kayaçlar
KARSTİK ŞEKİLLER   Kolay eriyebilen kayaların (kalker, jips,kayatuzu) kimyasal yolla erimesi ve tekrar  çökelmesi ile oluşan yer şekilleridir. En fazla.
Enlemler ve Boylamlar.
Değerli Dostlar, Afyon’dan Denizli’ye giderken yolum çoğu kez içinden geçip gittiğimiz KAKLIK Beldesine düşmüştü. Tabelayı görünce yoldan 3 km saptım.
TOPRAKTAN YAPRAgA YOLCULUK: DOgA HAZİNELERİ
TURİZM DEĞERLERİMİZ.
TÜRKİYE’DE İKLİM.
YASEMİN DENİZ TOKDEMİR
Türkiye’nin Coğrafi Bölgeleri
Yer kürenin yapısını araştıran bilim dalına yer bilimi (jeoloji)
BALLICA MAĞARASI HAZIRLAYAN: OZAN DORUK YAVUZ.
Lake Superior (yukarı Göl)
ADIM ADIM TÜRKİYE.
GEZEGENİMİZ DÜNYA.
İnsuyu Mağarası İnsuyu Mağarası. İnsuyu Mağarası İnsuyu mağarası. Burdur il merkezine göre güneydoğuda 10 km uzaklıkta bulunmaktadır. Mandıra Köyü sınırları.
GİZEM YALÇINKAYA LİSE 4 SOSYAL No: 350. Do ğ al afetler,can ve mal kaybına sebep olan do ğ al olaylardır.(Sel,deprem,yangın,heyelan,çı ğ,fırtına..vs)
AKARSU.
HAZAL GÖKOSMANOĞULLARI
Ülkemin Cennet Köşeleri (I) AYANCIK Hazırlayan: Fazlı KÖKSAL Müzik: Memleketim/Ayten ALPMAN.
YER ALTI SULARI VE OLUŞTURDUĞU ŞEKİLLER
DOĞA KORUMA ANLAYIŞI
Konu : türkiye’de iklim bölgeleri
İZMİR COĞRAFYASI Genel Bilgiler Yüzölçümü: km²
AKARSU AŞINDIRMA ŞEKİLLERİ
AŞINDIRMA VE BİRİKTİRME ŞEKİLLERİ
KUVVETLER DIŞ VE ETKİLERİ.
NEVŞEHİR COĞRAFYASI HAZIRLAYANLAR BAHAR KİRŞAN
YERKABUĞU NELERDEN OLUŞUR?
İklimler Nasıl Oluşur? İklimler; sıcaklık, basınç - rüzgarlar ve nem - yağış özelliklerinin bir araya gelmesiyle belirir. İklimi oluşturan bu elemanlardan.
Topografya.
Değerli Dostlar, bu kez yolum Kayseri ilimizin güneyinde, Aladağlar yöresinde, ancak Adana sınırları içinde bulunan Kapuzbaşı Şelalelerine düştü.
Dogal ANITLAR.
HARİTALARDA UZUNLUK HESAPLARI
Yer kabuğunun gizemi dünya ve evren
BİTKİ VE AĞAÇLARI TANIYALIM 
ATİLLA ASTAN
5.Sınıf 7.Ünite:Yerkabuğunun Gizemi
WOLLEMIA NOBILIS (WOLLEMİ ÇAMI)
Adı ve Soyadı: EMRE BALCI Konu: TRAVERTENLER VE MAKET YAPIMI
Türkiye’nin Volkanik Dağları
2- Adveksiyon Sisi: Adveksiyon sisi, soğuk yer yüzeyinin üzerinde sıcak ve nemli hava kütlesinin yerleşmesi ile oluşur. Soğuk yer yüzeyine sıcak.
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI
TOPKAPI SARAYI. TOPKAPI SARAYI Osmanlı sultanlarının ikametgahı, devletin yönetim ve eğitim merkezidir. Fatih Sultan Mehmed Han tarafından
Ortaokul Öğrencilerine Yönelik Eğitsel İçerikler
Ülkemizin Doğal ve Tarihi Güzellikleri
ÜLKEMİZİN TARİHİ ESERLERİ
TOKAT Tokat,uygarlıkların merkezi olan Anadolu' da, zengin doğal kaynakları, jeostratejik konumu nedeni ile, beyliklerin, devletlerin ve imparatorlukların.
Topografya ve Kayaçlar
Ülkemizin Doğal ve Tarihi Güzellikleri
Ülkemizin Doğal Ve Tarihi Güzellikleri
Türkiye’nin doğal güzellikleri
Ülkemizdeki Doğal ve Tarihi Güzellikler
DÜNYA'NIN KATMANLARI M. Kayhan SARI 9/A 456.
Yerkürenin Katmanları
İNSANLAR MADDEYİ DEĞİŞTİRİR
FEYAZ BİLGİ COĞRAFYA FEYAZ BİLGİ
“METAMORFİK KAYAÇLAR”
MERSİN.
TÜRKİYE’NİN KARSTİK ŞEKİLLERİ
ADIM ADIM TÜRKİYE BATUHAN ÖZDEM.
GEZİP GÖRÜLMEYE DEĞER ŞEHİRLERİN YERLERİ
Türkiye’nin Volkanik Dağları
Peribacaları Sunuizle.com.
Batı Karadeniz-3.
KAYSERİ YAHYALI GEZİLECEK YERLERİ
TÜRKİYE HAZIRLAYAN:Furkan Oğan. TÜRKİYEYİ KURAN KİMDİR? Atatürk kurdu.
PERİ BACALARI Hazırlayan IRMAK ÖZKAYA. PERİ BACALARI Peri bacası hakkında bilgi:Peri bacaları hakkında bilgi verirken genel bir tanımlama yapacak olursak,
-Çocuklar içinizde beni tanıyan var mı? -Ben Neşet ERTAŞ bu gün öğrenecek olduğunuz güzel şehirlerimizden KIRŞEHİR’de doğdum büyüdüm. -Şimdi hep birlikte.
1.GİRİŞ- DOĞU ANADOLU BÖLGESİ 2.FIRAT NEHRİ 3.AĞRI DAĞI 4.VAN GÖLÜ 5.MUŞ OVASI 6.HAZAR GÖLÜ 7.TORTUM ŞELALESİ 8.ÇIR ŞELALESİ 9.SARI KAMIŞ ORMANI 10.MERCAN.
Sunum transkripti:

Yer Kabuğunun Doğal Anıtları

YER KABUĞUNUN DOĞAL ANITLARI Doğal anıtlar: yer kabuğunun oluşum sürecinde ortaya çıkan peri bacaları, traverten, mağara, şelale, göl biçimindeki yeryüzü şekilleri ve özel korumaya alınmış ağaçlardır. Ülkemiz doğal anıtlar yönünden çok zengin bir ülkedir. Ülkemizde tanınan en önemli doğal anıtlar Pamukkale travertenleri ve Nevşehir’deki peri bacalarıdır. Doğal anıtlar çok uzun bir süreçte oluşurlar. Doğal anıtlar tüm insanlığa ait değerlerdir.

PAMUKKALE TRAVERTENLERİ Traverten çok yönlü, çeşitli nedenlere ve ortamlara bağlı, kimyasal reaksiyon sonucu çökelme ile oluşan bir kayadır. Pamukkale termal kaynağını meydana getiren jeolojik olaylar geniş bir bölgeyi etkilemiştir. Termal su kaynaktan çıktıktan sonra, 320m uzunluğunda bir kanal ile traverten başına gelmekte ve buradan, 60-70m.lik kısmi çökelmenin olduğu traverten katkatlarına dökülmekte ve ortalama 240-300m. yol kat etmektedir.

PAMUKKALE TRAVERTENLERİ Kaynaktan çıkan 35.6 derece sıcaklığında,içinde yüksek miktarda Kalsiyum Hidro Karbonat bulunan suyun havadaki oksijen ile olan teması sırasında Karbondioksit ve Karbonmonoksit uçarak,kalsiyum karbonat çökelmekte ve traverten oluşumuna sebep olmaktadır. Çökelti ilk etapta jel zaman içinde sertleşmekte ve traverten olmaktadır.

NEVŞEHİR PERİ BACALARI Vadi yamaçlarından inen sel sularının ve rüzgarın, tüflerden oluşan yapıyı aşındırmasıyla "Peribacası" adı verilen ilginç oluşumlar ortaya çıkmıştır.

NEVŞEHİR PERİ BACALARI Sel sularının dik yamaçlarda kendine yol bulması, sert kayaların çatlamasına ve kopmasına neden olmuştur. Alt kısımlarda bulunan ve daha kolay aşınan malzemenin derin bir şekilde oyulması ile yamaç gerilemiş, böylece üst kısımlarda yer alan şapka ile aşınmadan korunan konik biçimli gövdeler ortaya çıkmıştır.

DAMLATAŞ MAĞARASI Damlataş Mağarası,Alanya şehir içinde ve deniz kıyısında Merkeze 3 km. uzaklıkta bulunmaktadır. Toplam uzunluğu 30 m. olan mağara kuru, yatay mağara tipindedir. 200 m'.lik bir alanı kaplamaktadır. Çok sayıda sarkıt ve dikitin eşsiz bir görüntü verdiği mağara 15 m. yüksekliktedir.

DÜDEN ŞELALELERİ Düden Şelaleleri Yukarı Düden ve Aşağı Düden olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Bunlardan İskender şelalesi de denilen Yukarı Düden şelalesi Antalya’nın merkezine 10 km. uzaklıktadır. Bu suyun kaynağı şelaleye 22 km. uzaklıktaki Kırkgöz Mevkiidir. Şelalenin döküldüğü yerin altında bir mağara bulunmaktadır. Şelale bu mağaranın üzerinden, 20 m. yükseklikten denize dökülür.

ULU ÇINAR AĞAÇLARI Mersin Kepirli köyünde Belenoluk mevkiinde bulunan Ulu Çınar, Amasya, Yeşil Yenice Kasabası Gölbaşı Tesislerinde 1400'lü yıllarda dikildiği tahmin edilen Ulu Çınar (çapı yaklaşık 4 m. yüksekliği ise 15 m.dir. ) Bursa'nın simgelerinden biri olan 600 yıllık 'İnkaya Çınarı', Osmanlı döneminde dikilmiş olup günümüze kalan 'En diri çınar' özelliğini taşımaktadır.

KAYNAKLAR: 1-) http://www.kesfetmekicinbak.com/fotograf/doga/05901/?shpcmt=8 2-) http://ilimsel.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3406&Itemid=58 3-) http://www.mikailarslan.com/omerhacili.html 4-) http://http//ozgurkaradeniz.blogspot.com/2009/11/karadeniz-evleri-ve-dunya-mirasi.html.wikispaces.com/%C3%96RNEK%20DERS%20YAYIN