Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Yer kürenin yapısını araştıran bilim dalına yer bilimi (jeoloji)

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Yer kürenin yapısını araştıran bilim dalına yer bilimi (jeoloji)"— Sunum transkripti:

1 Yer kürenin yapısını araştıran bilim dalına yer bilimi (jeoloji)
A)YER KÜRENİN YAPISI Yer kürenin yapısını araştıran bilim dalına yer bilimi (jeoloji) uzayı araştıran bilim dalına da gök bilimi denir.

2 Dünyanın şekli hakkında bilim adamları birçok araştırma yapmışlardır
Dünyanın şekli hakkında bilim adamları birçok araştırma yapmışlardır.Ay'dan ve uzaydan Dünyanın fotoğraflarını çeken bilim adamları,Dünyanın küre biçiminde olduğunu kanıtlamışlardır.

3 Yer küre bilindiği kadar, üzerinde canlı yaşayan tek gezegendir
Yer küre bilindiği kadar, üzerinde canlı yaşayan tek gezegendir.Beş katmandan oluşur.Bu katmanlar sırası ile ; - hava katmanı (atmosfer), su katmanı (hıdrosfer), yer kabuğu katmanı (litosfer), magma katmanı (pirosfer) çekirdek katmanı (barisfer) ‘dir Şekilde yer kürenin katmanları görülmektedir.

4

5 1.HAVA KÜRE:

6

7 Hava küre, yerkürenin etrafını saran ve onunla birlikte dönen gaz katmanıdır.Hava kürenin kalınlığı yaklaşık 900 ile 1000 km olarak kabul edilmektedir.

8 Hava küre, yeryüzünden çıkıldıkça sıcaklık farklılıklarına göre, değişik özellikler gösteren tabakalardan oluşmuştur.Yeryüzünden itibaren bu tabakalar sırası ile 1-Troposfer, 2-Stratosfer, 3-Mezosfer, 4-Termosfer olarak isimlendirilir.

9 2.SU KÜRE:

10 Yerkürenin yaklaşık dörtte üçü sularla kaplıdır
Yerkürenin yaklaşık dörtte üçü sularla kaplıdır.Denizler , göller,akar sular ve yer altı suları; yer kürenin su katmanını oluştururlar. Topraktaki akar sulardan göllerden ve denizlerden buharlaşan su, atmosferin üst katmanlarında zerreler halinde yoğunlaşarak bulutları meydana getirir..

11 Soğuk hava katmanlarında ısı kaybeden su zerrelerinin birleşmesi ile yağmuru kar veya dolu oluşur.Böylece atmosfere karışan su yer yüzüne geri döner.Bu olaya suyun doğal çevrimi denir.

12

13 3.YER KABUĞU:

14 Bu tabakaya taşküre denir. Canlılar yerkabuğu üzerinde yaşar
Bu tabakaya taşküre denir.Canlılar yerkabuğu üzerinde yaşar.Dünyanın yaklaşık dörtte biri karalarla kaplıdır. Yer kabuğunun derinlerine inildikçe sıcaklık her 33 metrede ortalama 1C artar.Buna jeoterm denir.

15 4.YERİN DERİNLİKLERİ:

16 Yerin derinlikleri kendi arasında, ateş küre ve çekirdek olarak ikiye ayrılır.
a)ATEŞ KÜRE(MAGMA):Yer kabuğunun altında, sıcaklığı en yüksek küre olarak bulunur.Kalınlığı tahmini 3000 km kadardır.Yapısında demir, nikel gb. elementler bulunur.

17 b)ÇEKİRDEK:Yer kürenin merkezini oluşturan bu tabakaya barisfer veya çekirdek denir.Kalınlığı yaklaşık 4000 km'dir.Burada basıncın çok yüksek olmasından yapının katıya yakın olduğu kabul edilir.

18 HAZIRLAYAN Serkan AKYÜZ www.forumses.com
Bülent ÇETİN


"Yer kürenin yapısını araştıran bilim dalına yer bilimi (jeoloji)" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları