VER İ ML İ DERS ÇALI Ş MA YOLLARI. Her ş eyden önce kendinize güven duyun. "Yetersiz oldu ğ um için ba ş arılı olamam" gibi dü ş üncelerle de ğ erlendirmelere.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
MAİ VE SİYAH.
Advertisements

VERiMLi ÇALIŞMANIN iLKELERi
MUSTAFA YEŞİLADA
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YOLLARI kisiselbasari.com
UZAKTAN EĞİTİMDE ZAMAN YONETiMi Uzm.Nazime Tuncay.
Atatürk’ün Çocukluk Anıları
 HAZIRLAYAN : MEHMET RAC İ KILIÇ.  Anne ve babalar!  Genellikle çocuklarımızın çok zeki oldu ğ unu dü ş ünürüz; ancak okulda bazı derslerden ba ş.
VER İ ML İ DERS ÇALI Ş MA YOLLARI. Önce kendinize güvenin. Önce kendinize güvenin. Başarılı olacağım diyerek başlayın. Unutmayın ki kendine güven başarının.
ÖZEL ANTALYA ENVAR İLKÖĞRETİM OKULU
NİZİP HÜSEYİN YALÇIN ÇAPAN ANADOLU LİSESİ
GÖRME ENGELLİ ÖĞRENCİYLE DERS PARTNERİ OLMAK
Olumlu Disiplin Yöntemleri
Verimli Ders Çalışma F.N.Ç.A.L. REHBERLİK SERVİSİ
PARÇADA ANLAM.
BAŞARIYA GİDEN YOLDA “VERİMLİ ÇALIŞMA”
ÖZEL ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ
NOT TUTMA TEKNİKLERİ Not tutma: Bir konuşmacıyı ya da dersi dinlerken, okurken, gözlem yaparken,düşünürken, dinleyiciye/öğrenciye sunulan mesajı yeniden.
BAŞARILI OLMAK İÇİN NELER YAPILMALI?
ÜNAL GÜLMEZ REHBERLİK SERVİSİ
OKUL DENEYİMİ -I- Dr. Muhammed TURHAN.
SINAV KAYGISI İLE NASIL BAŞEDEBİLİRİM?
Uzaktan Eğitim Kuramları
0-6 Yaş Arası Çocukların Temel Gelişimsel Özellikleri
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YOLLARI
Güce Çok Programlı Lisesi Onur ÖZDEMİR Okul Psikolojik Danışmanı
YAPI(PLAN).
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA TEKNİKLERİ.
6-7 YAŞ GELİŞİM ÖZELLİKLERİ 1.sınıf velilerine tavsiyeler
Nasıl Test Çözülür? Rehberlik Servisi.
SORULAR.
DRAMA.
UĞUR DERSHANELERİ REHBERLİK BİRİMİ EYLÜL 2004
AİLE VE İLETİŞİM AİLE VE İLETİŞİM.
Ünite Portfolyo Sunumu Serap Karaman
BU BENİM ESERİM ORTAOKULLAR ARASI PROJE YARIŞMASI
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ
ÇOCUKLARIMIZ VE SINAV. SINAV KAYGISI Daha önce öğrenilen bilgi Başarısızlık korkusu Sınav anı SINAV KAYGISI.
E Ğİ T İ MDE PROGRAM DE Ğ ERLEND İ RME Belgin TOPAL, E ğ timci Hakan AKSOY, E ğ itim Yöneticisi.
BİR KİTAP BİR DOST.
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YOLLARI
TÜRKİYEDE UYGULANAN EĞİTİM PROGRAMLARI
SINIF DIŞI ÖĞRETİM TEKNİKLERİ
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ
ANLATIMIN VE ANLATICININ AMACI
ANLATIMA HAZIRLIK.
ANLATIMDA ANLATICININ TAVRI. Anlatımda Anlatıcının Tavrı : Bir olay, bir durum kar ş ısında ki ş inin takındı ğ ı davranı ş a tavır denir. Anlatıcı, konuyu.
FAYDALARI VE ZARARLARI
Çoklu Zekâ Kuramının Öğrenme-Öğretme Süreçlerine Yansıması.
PROFİLO İLKOKULU REHBERLİK SERVİSİ
BİLGİSAYAR DESTEKLİ ÖĞRETİM © TemplatesWise.com 1.
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA NASIL OLUR? EYYÜBİYE REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ.
ARİF ÇINAR REHBER ÖĞRETMEN 1 VERİMLİ DERS ÇALIŞMA TEKNİKLERİ.
BAŞARIYA GİDEN YOLDA “VERİMLİ ÇALIŞMA”. Verimli ders çalışma amaç doğrultusunda planlı ve programlı çalışmaktır. Verimli ders çalışmak sadece ders.
OYUN VE OYUNCAĞIN ÇOCUK GELİŞİMİ ÜZERİNE ETKİLERİ
Fahri TEKİNOL PSİKOLOJİK DANIŞMAN
BAŞARIYA GİDEN YOLDA “VERİMLİ ÇALIŞMA”. Verimli ders çalışma amaç doğrultusunda planlı ve programlı çalışmaktır. Verimli ders çalışmak sadece ders.
Hazırlayan : Atahan Aybars ERDEM Fatih ALBAYRAK yılında Bursa’da kurulan Oyak Renault Otomobil Fabrikaları, yıllık 360 bin otomobil ve 450 bin motor.
BAŞARIYA GİDEN YOLDA “VERİMLİ ÇALIŞMA”
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ
ÖZEL ANTALYA ENVAR İLKÖĞRETİM OKULU
Okul Psikolojik Danışmanı ve Rehber Öğretmen
BAŞARIYA GİDEN YOLDA “VERİMLİ ÇALIŞMA”
BAŞARIYA GİDEN YOLDA “VERİMLİ ÇALIŞMA”
VERİMLİ ÇALIŞMA TEKNİKLERİ BAŞARI SUNU
TÜRKÇE EĞİTİMİNİN ÖNEMİ
ÜNİTE 15 ÜSTÜN ZEKALI ÖĞRENCİLER
Sunum transkripti:

VER İ ML İ DERS ÇALI Ş MA YOLLARI

Her ş eyden önce kendinize güven duyun. "Yetersiz oldu ğ um için ba ş arılı olamam" gibi dü ş üncelerle de ğ erlendirmelere gitmeden "Ba ş arılı olaca ğım " ilkesini edinin. Unutmayın ki kendine güven ba ş arının temel anahtarıdır.

Çalı ş maya büyük bir ilgi ve istekle ba ş lamanız veriminizi arttırır. E ğ er bu ilgi ve iste ğ i duymuyorsanız, ileride kar ş ıla ş aca ğ ınız sonuçları dü ş ünerek ilgi ve iste ğ inizi kendiniz yaratabilirsiniz.

Kendinize rahat çalı ş abilece ğ iniz bir ortam yaratın. Bu yer sessiz, masa ba ş ında ve dikkat da ğıtıcılardan uzak olsun. Yatarak ve uzanarak ders çalı ş ması yapılmaz. Ders çalı ş maya ba ş lamadan önce, yorucu faaliyetleri bırakıp, çalı ş ma için Amaç belirleyin: Ne çalı ş ılacak? Nereye ula ş ılacak?

Dikkat toplayabilme verimli çalı ş manın en önemli kuralıdır. Kalıcı ve daha iyi bir ö ğ renme için gereklidir. Ders çalı ş ılırken ba ş ka olaylar dü ş ünmeyip, sadece yapılacak çalı ş maya özen gösterilmelidir. Sınıfta o konuyla ilgili olaylar dü ş ünülüp sadece yapılacak çalı ş maya özen gösterilmesi uygundur. Hayal ve dü ş üncelere dalmak yerine amaca odaklanmak ba şarıya g ö t ü r ü r. Ders çalı ş ırken mümkün oldu ğ unca fazla duyu organımızı kullanmaya özen gösterelim (Not tutmak, ş ekil çizmek, deney ve gözlem yapmak gibi. Bu ş ekilde konuları daha rahat anlayabiliriz).

Planlı çalı ş mayı ilke edinin. Planlı çalı ş ma zekayı kullanabilme yetene ğ idir. Özdenetimin / iç disiplinin geli ş mesidir. Çalı ş ma Planları günlük olabildi ğ i gibi haftalıkta yapılabilir.

Çalı ş ma saatlerini iyi ayarlamak; okudu ğ unu anlamak, anladı ğ ını nota dökmek, ara ş tırmak bilgilerinizi güçlendirmek için gereklidir. Ders çalı ş mak için sabah saatleri en verimli saatleridir. Özellikle hafta sonları, çalı ş maların sabah saatlerinde yapılması önerilir. Çalı ş ma saatleri olanaklar do ğrultusunda günlere e ş it olarak bölünür. Bir günde 5 günlük çalı ş mak yerine, 5 gün gereksinim duyulan süreler belirlenerek çalı ş mak tercih edilmelidir. Çalı ş ma süreniz dikkat durumunuz gözönüne alınarak belirlenmeli, 30 dakikadan az olmamalıdır. Bu süre sonunda muhakkak 5-10 dakikalık ara verilmeli ve okuma u ğ ra ş ılarından uzakla ş ılmalıdır.

Bir konuyu kendini yeterli hissedene kadar çalı ş mak, konuları nedenine ve sonucuna göre sıraya koymak ve bir senteze ula ş mak o konuyu ö ğ renmenin en iyi yoludur. Kavrama yetene ğ ini geli ş tirerek kısa zamanda daha çok bilgi ö ğ renebilme gücüne sahip olabilirsiniz. Daima eski bilgilerle yenileri arasında anlamsal ba ğ lantı kurarak, eski bilgilerinizi peki ş tirin. Bu sayede yenileri nasıl kullanaca ğ ınızı anlamanız kolayla şacaktır. Anlama yetene ğ ini geli ş tirmek sosyal derslerdeki ba ş arıyı artıracaktır. Okunulanı kendi kendine anlatabilmek iyi ö ğ renildi ğ inin bir i ş aretidir.

Ö ğ renmenin temel etkinliklerinden biri Okuma hızıdır. Belirli bir hızda okuyabilme ö ğ renmeyi kolayla ş tırır. Okuma hızını geli ş tirebilmek için öncelikle kelime da ğ arcı ğ ını geli ş tirin. Ne kadar çok kelime bilirseniz hem hızlı okur, hem de okuduklarınızı daha iyi anlamı ş olursunuz. Bunun içinde ders dı ş ı öykü, kitap, gazete, ansiklopedi karı ş tırmanız yararlı olacaktır. Yeni ö ğ rendi ğ iniz her kelimeyi yazarken ve konu ş urken kullanmanız, dü ş üncelerinizi de ğ i ş ik anlatımlarla ifade etmeye yarayacaktır.

Bir konuyu çalı ş maya ba ş larken,önce o konuyu bir bütün olarak okuyun ve kavramaya çalı ş ın. Böylece bütünü olu ş turan parçalar arasında daha anlamlı ili ş kiler kurabilirsiniz. Özel çaba gerektiren zor bölümleri dikkatinizi daha fazla yo ğ unla ş tırarak okumakta yarar vardır. Ders çalı ş ırken o konu hakkında kendinize ait küçük hatırlatıcı notlar almakta yararlı olacaktır. Her konunun alt bölümlerini bu ş ekilde çalı ş tıktan sonra konu tekrar bir bütün olarak ele alınır. Sayısal dersleri çalı ş ırken önce konuyu anlamaya çalı ş ın. Konuya ili ş kin çözümlü problemleri tekrarlayarak ba ş layın, sonra konuya ili ş kin bol bol yeni sorular çözün.

Konu, i ş lem, yöntem olarak birbirine yakın dersleri arka arkaya çalı ş mak kavram karma ş asına yol açaca ğ ından bir sosyal ders, bir matematik gibi çalı ş abilirsiniz Sizin için zor olan bir dersin öncesinde kolayca anladı ğ ınız dersi çalı ş mak size moral verecektir.

Çe ş itli derslerden ve konularada ö ğ rendi ğ imiz bilgileri hayatta ve günlük ya ş antıda kullanmaya özen göstermemiz, ö ğ rendiklerimizin daha kalıcı olmasını sa ğ layacaktır. Ö ğ renilen bilgilerin kolay unutulmasını önlemek için sık sık tekrar yapmak önemlidir. Tekrar ö ğ renmenin en önemli kuralıdır. Bir bilgiyi ö ğ rendikten hemen sonra uyumak ve kalktı ğ ınızda kısa bir tekrar yapmak ö ğ rendiklerinizin kolay unutulmasını önler. En iyi ö ğ renme, unutulanları çıkardıktan sonra geriye kalanlardır. Her dersten sonra tekrar yapılmazsa ö ğ rendiklerinizin 2/3 sini bir hafta içinde unutursunuz. Bir aya kadar da ö ğ rendiklerinizin hemen hemen hiçbir akılda kalmaz.

Sınavlardan 1-2 gün önce sıkı ş ık çalı ş ma yapmaktan kaçının. Sınavdan önce yapılan sıkı ş ık çalı ş ma sonucu ö ğ rendi ğ inizi sandı ğ ınız bilgilerin ço ğ unu kolaylıkla unutabilirsiniz. Ayrıca sıkı ş ık zamanda ders çalı ş mak üzerinizde baskı olu ş turur ve sizi ders çalı ş maktan keyif almak yerine bıkkınlı ğ a sürükler. Bu nedenlerle planlı çalı ş ma sizlere önerilmektedir. “Bugünün dersini yarına bırakma.” Kendinizi zaman zaman yersiz endi ş e ve korkulara kaptırmayın. Çünkü bunlar çalı ş ma azmini azaltır. Her zaman iyi ve çalı ş kan bir ö ğ renci olmayı hedefleyin.

Sınav sözcü ğ ü herkeste korku, heyecan ve kaygı yaratır. Unutmayınki düzenli çalı ş an ve izleyen ö ğ renciler bu tür duygulara kapılmazlar. Sınav öncesi kafanızı tüm kaygılardan uzak tutarak sınava girin ve güveninizi sarsacak tartı ş malardan kaçının. Sınavın ilk dakikasını eksiksiz ve do ğ ru olarak adınızı soyadınızı, numaranızı ve sınıfınızı yazmaya ayarlayın. Yapamadı ğ ınız soruyu bırakıp di ğ erine geçin. Öncelikle kolay olan soruları yanıtlayın. Daha sonra yapamadı ğ ınız sorulara dönebilirsiniz. Sınavın son 5-10 dakikasını cevap ka ğ ıdını kontrole ayırın. Atladı ğ ınız soru olup olmadı ğ ını böylece anlayabilirsiniz.

Ba ş arılarınızda size en büyük yardımcınız yine kendiniz olacaktır. Güveniniz ve gayretiniz ölçüsünde ba ş arı grafi ğ inizin yükselece ğ i kesindir. Ba şarı sizindir.