GÖSTERGEBİLİM DERS NOTLARI 2

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÇOKLU ORTAM UYGULAMALARINDA GÖRSELTASARIM.
Advertisements

GÖSTERGE GÖSTERGE BİLİM GÖSTERGE ÇEŞİTLERİ
Resimlerin Kullanımı.
Görsel Tasarım, Görsel Göstergeler ve Anlam
 Konuşur ve yazarken insan zihninin nasıl çalıştığı, sözcükleri nasıl seçerek sıraladığı konusu üzerinde, üretimsel dilbilime gelinceye kadar önemli.
Belirtim ve Tanım Doç. Dr. Ender Ateşman.
Terimbilim Nedir? Doç. Dr. Ender Ateşman.
Günümüzden 2000 yıl önce İtalya’nın Pompei Bölgesi’nde insanlar,evleri süslemek amacıyla bu tarzda resimler yapmaya başlamışlardır. O yıllardan biraz.
ÜNİTE 2: KILASİK MANTIK KONU KAVRAM ÇEŞİTLERİ.
İLETİŞİM Varlıkların kendi aralarında anlaşmak için oluşturdukları simgeler sistemine denir. Gergin ortamlarda, kişilerin sağlıklı ve olumlu düşünmesi.
İMGELERİN DEĞERİ İmgelere toplumsal açıdan değer kazandıran nedir? Van Gogh, Irises, 1889 (1991’de Getty Müzesi’ne 53,8 milyon dolara satıldı)
Ders Kitapları Hazırlayan: Yrd. Doç Dr. Mustafa Akdağ Ders Kitapları.
9. Sınıf Dil ve Anlatım ŞUBAT
SOYUT SANAT Kandisky,Mondrian ve Maleviç gibi sanatçıların doğadan yola çıkarak, görsel anlatıma varmaları çağın sanat değerleri üzerinde etkileyici olmuştur.
ÖZGÜRLÜK VE BAĞIMSIZLIK BENİM KARAKTERİMDİR
3.Ünite Öğrenme,Bellek,Düşünme DÜŞÜNMENİN YAPITAŞLARI
HAYVANLAR ALEMİ.
Sembolizm 19.yüzyılın ikinci yarısında parnasizme tepki olarak ortaya çıkmış bir akımdır.
Gösterge Türleri ve Resim Sanatında Uygulamalar
Hazırlık Çalışmaları İLETİŞİM Hazırlık Çalışmaları.
KONU HAYVANLAR.
KELİME (SÖZCÜK) Cümlenin anlamlı en küçük birimlerine ya da tek başına anlamı olmadığı hâlde cümle içinde anlam kazanan anlatım birimlerine kelime denir.
Anlamlandırma.
14 - KAVRAM HARİTALARI KAVRAM HARİTALARI.
TARIM ÖNCESİ YAŞAM.
MİMARİ TASARIM KURAM VE YÖNTEMLERİ
TÜMCE(CÜMLE) Duygularımızı, düşüncelerimizi, tam olarak anlatan sözcük ya da sözcük öbeklerine TÜMCE denir.
Dil, İmaj & Göstergebilim
KELİMEDE ANLAM VE KAVRAM. Sözcükler, farklı anlamları, anlam birimlerini içinde barındıran bir yapıdır. Bunlar sırasıyla şöyledir: Kavram: Bir varlığın.
ANLAMA TEKNİKLERİ: OKUMA EĞİTİMİ
SIFAT ( ÖN AD ).
Dil, İmaj & Göstergebilim
SIFAT ( ÖN AD ).
Prof. Dr. Ahmet Arıkan (Hilal Gülkılık’tan alınmıştır)
TARİH ÖNCESİ DEVİRLER TA®İH NOTLA®I.
Görsel Okur Yazarlık Eğitimi
DİLİN ÖZÜ ARAYIŞI (Roman JAKOBSON).
FOVİZM (Yırtıcılık ).   20. yy. nın modern resim akımlarından biridir. Bir grup genç Fransız sanatçılarının 1905’te Paris’te açtıkları bir.
TARİH ÖNCESİ DEVİRLER Hazırlayan BARIŞ KIRCALI ÖZEL MERVE KOLEJİ.
Ders 2 Kavram Öğrenmeyi Etkileyen Etmenler
RENKLERİN EFENDİSİ: IŞIK.
GRAFİKLERİN KULLANIMI
Materyal Geliştirme Aracı Olarak Bilgisayarlar
KONU HAYVANLAR.
TÜRKÇE DERSİ TÜRKÇE DERSİ ANLATIM BİÇİMLERİ PARAGRAFTA 6.Neden-sonuç ilişkisi kurma... 5.Nesnel verilerden yararlanma 4.Karşılaştırma 4.Betimleme 3.Örnekleme3.Öyküleme.
Sanat Eseri İnceleme.
EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ RESİM-İŞ ÖĞRETMENLİĞİ ANABİLİM DALI
SANAT FELSEFESİSANAT FELSEFESİ Sanatçı Sanat Eserinin Özellikleri Ve NitelikleriSanat Eserinin Özellikleri Ve Nitelikleri.
Ders:Temel Tasarım Konu:Piktogram Sınıf:10.sınıf Ders Öğretmeni:
TC. MARMARA ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ GÜZEL SANATLAR EĞİTİMİ ANABİLİM DALI RESİM-İŞ ÖĞRETMENLİĞİ BİLİM DALI 6.SINIFLAR İÇİN KOLAJ TEKNİĞİ.
Kedi Irkları ve Bakımı.
Sosyal Bilgiler Tarih Öncesi-Sonrası Devirler Konu Anlatımı.
GÖSTERGEBİLİM YRD.DOÇ CANAY UMUNÇ İSMAİL DURGUN
Dilin Bileşenleri Dr. Gökçe Karaman Benli
DIŞAVURUMCULUK VE RENK
GÖSTERGEBİLİMSEL ANALİZ
DOKU.
JEROME BRUNER’in Bilişsel Gelişim Teorisi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Birinci Hafta Antropolojinin rehberliğinde tarih öncesine yolculuk
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sağlık Bilimleri Fakültesi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sıfat(Ön Ad) Varlık adlarından önce gelerek onları niteleyen, biçimlerini, sayılarını, yerlerini belirten sözcüklere SIFAT(ÖN AD)denir.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
GRAFİKLERİN KULLANIMI
Sunum transkripti:

GÖSTERGEBİLİM DERS NOTLARI 2 Prof.Dr.Rengin Küçükerdoğan

Göstergebilim “Metinleri, resimleri, kentleri, yüzleri, hareketleri ve manzaraları okuyorum.” (Roland Barthes) Okumakyorumlamak Görünenin altındaki derin yapıyı ve sistemi incelemek. Görünen≠gizli Açık≠Örtük\Kapalı Ancak nasıl?Göstergebilim

Göstergeler ve Aktarımları Değişik Göstergelerle Aynı Kavram, Aynı İçerik Paris, Notre Dame

Chagall – Sembolizm - İzlenimci Paris, Notre Dame Chagall – Sembolizm - İzlenimci

Paris, Notre Dame Henri Matisse

Utrillo: Paris, Notre Dame

GÖSTERGE TÜRLERİ YAPAY NİTELİKLİ GÖSTERGELER (BELİRTKELER) DOĞAL NİTELİKLİ GÖSTERGELER (BELİRTİLER) Varolan bağıntılar ya da neden-sonuç ilişkileri söz konusudur. Gözlem sonucu dolaysız algılanabilir. İnsan yaratımı olmadığından toplumsal nitelik taşımazlar. (Örn:bulut-yağmur ilişkisi) YAPAY NİTELİKLİ GÖSTERGELER (BELİRTKELER) İnsan yaratımıdır. Toplumsal anlaşma sonucu oluşurlar ve belli anlamlar aktarma amacı güderler. SAYMACA/UZLAŞIMSAL GÖSTERGELER GÖRÜNTÜ GÖSTERGELER Benzerlik ilişkisi vardır. Yansıtma ve öyküleme işlevi görürler. İnsan yapısıdır. Nedene bağlı oluşurlar. (Örn. Fotoğraf, resim gibi...) DİL-DIŞI GÖSTERGELER (SİMGELER) Belli bir ekinsel çevrede anlamlandırılabilir, değerkazanır. Soyut anlam aktarmak amacıyla kullanılan somut biçimlerdir. Biçimsel niteliği nedenlilik katar. DİLSEL GÖSTERGELER Bir gösteren (işitim imgesi) ve bir gösterilen (içerik) oluşur. Buyruntusaldır. Çağrışım söz konusudur. Çizgisel ve ayrık nitelik taşır.

1-Doğal Nitelikli Göstergeler-Belirti (index): Nesnesi ortadan kalktığında kendisini gösterge yapan özelliği hemen yitirecek olan gösterge türüdür. Ör: delik tahta ve tahta kurusunun varlığı Tahtakurusu olmasaydı, delik de olmayabilirdi. Bu bağlamda, belrti (doğal gösterge) nesnesiyle kurduğu gerçek ilişki gereği bu nesne tarafından belirlenen bir göstergedir. Belirti, varlığına işaret ettiği nesne ile bir bitişiklik, bir yakınlık ilişkisi kurar. Ör: bulut yağmurun- duman ateşin belirtisidir. Neden-sonuç ilişkisi vardır.

2-a) Görüntüsel gösterge (İkon): Belirttiği nesne var olmasa bile, kendisini anlamlı kılan özelliği taşıyacak bir göstergedir. Görüntüsel gösterge belirttiği şeyi doğrudan temsil eder, canlandırır. Bu açıdan bir resim, desen, fotoğraf bu tür özellik taşır. Varlığına işaret ettiği bir nesne ile benzerlik ilişkisi içerisindedir.

Lascaux Mağara Duvar Lascaux güneybatı Fransa’da yer alan prehistorik  resimleriyle ünlü mağaradır. Orjinal mağara, Montignac köyü yakınlarındadır. Üst Paleolilitik döneminin sanatını içeren bu mağaranın, 16 bin yıllık olduğu tahmin ediliyor. Burada ki resimlerde o dönemde bölgede yaşamış iri hayvanlar tasvir edilmiştirler. Mağara yaklaşık 2000 tane figür içermektedir.

Altamira Kuzey İspanya’da, tarih öncesine ait önemli resimlerin bulunduğu mağara. Kayalar oyularak oluşturulmuş çizimlerin bizon, geyik, vahşi boğa ve diğer hayvan resimlerinin, paleolitik çağa ait olduğu saptanmıştır. 1879’da Marcolino de Sautuola adlı bir arkeolog tarafından keşfedilen mağaradaki resimler önce, bir hile olarak yorumlandı. Fransa’nın güneyinde tarih öncesi devirlere ait başka mağaralar bulunduktan sonra, Fransız Bilimler Akademisi, Altamira Mağarası’nı tarih öncesine ait bir mağara olarak kabul etti. Kahverengi, siyah ve kırmızı renklerden oluşan resimler, aşıboyası ve toz hâline getirilmiş minerallere yağ katılarak elde edilen boyalarla yapılmıştır.

Fenike Orhon

Mısır: Hiyeroglif

2-b)Saymaca-Uzlaşımsal Göstergeler: 2-b-1) Dilsel Göstergeler: -”Masa” (Türk) -”la table” (Fransız) - “Table” (İngiliz)

DİL GÖSTERGESİNİN ÖZELLİKLERİ: Gösteren / Gösterilen İlişkisi Uzlaşımsallık Saymaca ve nedensiz (Buyruntusal) İkincil nedenlilik Çizgisellik ve Ayrıklık (Kesintililik) Ardışıklık

Toplumsal nitelikli yapay göstergelerden, Uzlaşımsal, saymaca nitelikli, özü bakımından dilsel seslerin anlıkta bıraktığı iz olan işitim imgesiyle, bir kavramın, sesçil bir anlatımla bir içeriğin, bir başka deyişle bir gösteren ile gösterilenin birleşiminden oluşan iki yönlü bir bütündür. Örneğin; “kapı” (bir yerden bir yere girip çıkarken içinden geçilen, açılıp kapanma düzeneği olan araç) çeşitli söylenişlerin ortak özelliklerinin oluşturduğu /kapı/ işitim imgesinden kuruludur.

Johannes (Jan) Vermeer- (Hollanda) İnci Küpeli Kız Resim- Görüntü Gösterge Örneği

Yapay Gösterge- Görüntü Gösterge Örneği

2-b-2) Dil-Dışı Göstergeler Simge (sembol): Yorumlayan olmasaydı kendisini gösterge yapan özelliği yitirecek olan bir göstergedir. İnsanlar arasında uzlaşmaya dayanan bir göstergedir. Doğal dillerdeki sözcükler uzlaşmaya dayalı birer simgedir. -Terazi figür (beti) adaletin simgesi olduğu gibi, simge ilettiği şeye doğal bir bağıntıyla değil, saymaca- bir bağıntıyla ulaştırması bakımından, rastlantısal, keyfi bir özellik taşır.

Örneğin Kılıç  gerçeğin simgesi Gül  güzelliğin simgesi Venüs  güzelliğin simgesi Aslan  gücün simgesi

“Kedi” ve Çağrışımları (Dilsel) “Kedi” → “Kedigillerden, köpek dişleri iyi gelişmiş, kasları çevik ve kuvvetli evcil, küçük memeli hayvan(Felis domesticus): "Evcil kedi. Ankara kedisi. Van kedisi.“ (TDK) .

“Kedi” ve Çağrışımları (Görsel) Théophile Steinlen,