Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DIŞAVURUMCULUK VE RENK

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DIŞAVURUMCULUK VE RENK"— Sunum transkripti:

1 DIŞAVURUMCULUK VE RENK

2 DIŞAVURUMCULUK Yirminci yüzyılın başlarında ortaya çıkan ekspresyonizm akımının, Türkçe karşılığı olan dışavurumculuk, duygu ve düşüncelerin hiçbir etki ve tesir altında kalmaksızın dışavurulması olarak tanımlanabilir.

3 Dışavurumculuk Akımının Özellikleri
İnsanların iç dünyasına ve iç gözlemlerine önem vermişlerdir. Bozulmuş çizgiler ve şekiller, abartılı renkler ile duygusal bir iz bırakmışlardır . Eserlerinde çizgiler ve renkler bir şeyleri anlatıp bir şeyleri ifade eder.

4 Dışavurumcu Sanatçılar
James Ensor : Resimlerinde gerçek dışı korkunç öğeler maskeler ve iskeletlerden yararlanmıştır. Ölümü sıkça vurgulayan korkulu bir dünya ortaya çıkarmıştır. Kendisinin ruhsal durumunu doğrudan doğruya düş gücünü yansıtmıştır.

5 James Ensor The Intrigu e (Entrika) 1890 388 × 231 cm
Koninklijk Museum voor Schone Kunsten.

6 Edvard Munch : Eserlerinde iç dünyaya yönelmiş.
Eserlerinde duygularını en açık biçimde yansıtmıştır. Bu en tanınmış resminde korku, ölüm ve aşk konularını işlemiştir. Edvard Munch (1893) , Çığlık Yağlı Boya , 84cm x 66cm

7 Deforme edilmiş insan vücutları ve sadeleştirilmiştir.
Oskar Kokoschka : Deforme edilmiş insan vücutları ve sadeleştirilmiştir. Resimlerde, geniş fırça vuruşlarında dolgun abartı ve göz alıcı renkler göze çarpar. Oskar Kokoschka, Kedi ile Aşıklar (1917) ,93.5 x 130.5

8 Ernst Ludwig Kirchner (1880 – 1938)
Modern kent insanının yapay, iki yüzlü ve kasvetli hallerine dikkat çeker. Karşılaştığı bu yaşama duyduğu nefreti içten gelen bir çığlıkla biçimlendirir. Sanatı bazen neşeli, bazen kederli olarak yansıtmıştır. Günlük yaşamı ele almıştır.insanların toplumsal bir kalabalıkta bile yalnız olduğunu anlatmıştır.

9 Ernst Ludwig Kirchner Street Berlin ( 1913- 1913 ) ,oil paint , 1,21m x 91 cm Alman
Ekspresyonizminden Galeri etiketi: Grafik İmpuls, 27 Mart-11 Temmuz 2011

10 Hastalıklı durumlarla içsel acıları resmetmiştir.
Erich Heckel (1883 – 1970) Manzaralarında ve çıplak resimlerinde kaba, çiğ ve kesintisiz bir renk kullanımına gider. Hastalıklı durumlarla içsel acıları resmetmiştir.

11 Eric heckel Liegendes Madchen (Yalan Söyleyen Kız) 1909 ,96,5 x 22 cm

12 Karl Schmidt-Rottluff (1884 – 1976)
Resimlerinde ayrıntıya yer vermemiştir . Renk alanlarını siyah kontürlerle çevrelemiştir. Saf renklerin gücüne inanmıştır.

13 Karl Schmidt-Rottluff ,Haus an der Strassenkurve,(Yol Eğrisindeki Ev )

14 Resimlerinde coşkulu renkleri ve masklara benzeyen figürler yapmıştır.
Emil Nolde (1867 – 1956) Resimlerinde coşkulu renkleri ve masklara benzeyen figürler yapmıştır. Yaşam ve sanatı bütünleştirmiştir. Kent yaşantısına karşı çıkmış, evrenselliği ve nesnelliği betimlemek için rengi kullanmıştır.

15 Emil Nolde , Two Women In A Garden,(İki Kadın Bir Bahçede) 1915

16 Dışavurumculukta Renk Anlayışı
Soyut resimlerin yoğunlukta kullanıldığı bu akımda, iç dünyanın, gerçekliğini anlatma ihtiyacı renklerle sağlanmaktadır.Dışavurumcularda duygularını en açık ve haykırarak anlatmak için canlı renkleri kullanmışlardır.

17 Mavi : Hüzün ve yanlızlık.
Sarı : Kendini iyi hissetmek. Yeşil :Yaşam ve Ümit Mor : Romantizmi ve duygusallık Turuncu :Heyecan ve mutluluk Gri : Alçak gönüllülük Kahverengi : Güvenirlilik Kırmızı : Hakimiyet

18 RENK Cisimlere çarptıktan sonra gözümüzde bıraktığı etkiye renk denir.

19 Ana renkler Sarı – Kırmızı = Turuncu Sarı – Mavi = Yeşil Mavi – Kırmızı = Mor

20 Zıt Renkler Zıt renkler birbirlerini tamamlarlar yan yana kullandıklarında birbirlerini değerlendirerek resme canlılık katarlar. Bunun doğada da örnekleri çoktur . Yeşil yaprakların arasında kırmızı güller, yeşil ağaçlar arasında kırmızı çatılı bir ev vb.

21 Sıcak ve Soğuk Renkler Renklerin üzerimizde ki etkisi iki grupta incelenir. Sıcak renkler : Bize ateşi ve sıcaklığı hatırlatan ve yansıtan renklerdir. Kırmızı sarı turuncudur.

22 Soğuk Renkler : Soğuk renkler bize soğukluğu ve serinliği hatırlatan renklerdir . Mavi, mor, yeşil

23 UYGULAMA Uygulama 1

24 Uygulama 2

25 Uygulama 3

26 Uygulama 5

27 Uygulama 6

28 SEVGİ ÇIRAK


"DIŞAVURUMCULUK VE RENK" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları