Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

3.Ünite Öğrenme,Bellek,Düşünme DÜŞÜNMENİN YAPITAŞLARI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "3.Ünite Öğrenme,Bellek,Düşünme DÜŞÜNMENİN YAPITAŞLARI"— Sunum transkripti:

1 3.Ünite Öğrenme,Bellek,Düşünme DÜŞÜNMENİN YAPITAŞLARI
9.Sınıf Psikoloji 3.Ünite Öğrenme,Bellek,Düşünme DÜŞÜNMENİN YAPITAŞLARI 26.Hafta (24-28 / 03 / 2014 )

2 DÜŞÜNMENİN YAPI TAŞLARI

3 Çevrede iç ve dış uyarıcılar var
..Çevrede iç ve dış uyarıcılar var .Bilgi (canlının duyu organlarını etkiliyor) .Deşifre( bilgi işlemleme süreçleri ile bilgiler farklı biçimlerde şifrelenip,duyumsanıyor) .Yeniden Şifreleme( sonra algılanıyor,KSB’de bilinç alanına getiriliyor) .Özümseyerek Şifreleme ( dikkatlilik altında özümsenerek tekrarlanıyor ve USB’e aktarılıyor)

4 .Bu bilişsel süreçlerin sonucunda BİLGİLER ; …örtük bellek veya …açık belleğin .anısal veya anlamsal bellek bölümlerinde depolanır.

5 DÜŞÜNME Düşünme ; bugüne kadar işlenen konulardan farklı bir özelliğe sahiptir. ..Gerek algılama olayında , gerek öğrenmede ,insan dış çevre ile iç içedir. ..ALGILAMA yoluyla, öğrenmeyle bellekte depolanan bilgiler, simgeler adeta sahneye yeniden çıkarlar. .Artık,doğrudan dış dünya ile ilişki yoktur.

6 İşte DÜŞÜNME bu sembollerle gerçekleşir
..İşte DÜŞÜNME bu sembollerle gerçekleşir. Bu nedenle daha soyut bir özellik taşır. Düşünme en genel anlamda; ..eşya ve olayların sembolleri arasında bağ kurmak olarak tanımlanabilir.

7 Düşünmenin Yapı Taşları : 1.)İmge 2.)Sembol 3.)Kavram 4.)Kategori dir.

8 Düşünmenin Yapı Taşları
İMGE SEMBOL KAVRAM KATEGORİ

9 Duyu organlarının dıştan algıladığı bir nesnenin bilince yansıyan yanı
İmgeler : Duyu organlarının dıştan algıladığı bir nesnenin bilince yansıyan yanı

10 ..Algıladığımız, öğrendiğimiz,,kavramlaştırdığımız oluşların zihinde yerleşen sembollerine İMGE denir. ..İmgeler, sanki nesnelerin , kavramların, olayların zihin tarafından çekilmiş filmi gibidir. ..’’ limon ‘’ kelimesini duyduğumuz zaman , zihnimizde limon imgesi belirir ,,hatta buna bağlı olarak ağzımız bile sulanır.

11 Bir imge düşünce ürünü olarak gerçekleri yansıtan zihinsel bir görüntü
Sembol : Bir imge düşünce ürünü olarak gerçekleri yansıtan zihinsel bir görüntü

12 ..Semboller ( simge ) ; nesne, olay veya süreçleri temsil etmek için seçilen, onların yerine kullanılan temsillerdir. ..En bilinen simgesel temsil DİLDİR. ..Kelimeler ve onlarla kurulan cümleler nesne, olay, süreç veya düşünceler konusunda bilgi verirler.

13 Bir türe ait ortaklaşa niteliklerin bir isim altında toplanması
Kavramlar : Bir türe ait ortaklaşa niteliklerin bir isim altında toplanması

14 Kavramlar ; soyut düşünmedeki simgelerdir
Kavramlar ; soyut düşünmedeki simgelerdir. ..İmge ve semboller , bireysel ve somut bir özelliğe sahipken , kavram soyut ve genel özellik taşır. ..Bir tek kedinin ( bizim kedimiz ) zihindeki izi imgedir. Başka kediler de gördükçe benzerliklere dayanan bir gruplama yapılır. ‘’ KEDİ ‘’ kavramı oluşur. Kedi kavramı,bütün kedileri içine alan bir kavramdır. Bu kavrama,genelleme yoluyla ulaşılmıştır.

15 ..Bir başka örnek ; .farklı varlıklarda bulunan ortak özellikler ayrılarak kavram elde edilir. Mesela ..limon sarıdır, ..kanarya sarıdır, ..çiçek sarıdır, ..kumaş sarıdır

16 Varlıklardan sarı ayrılarak, renk kavramı oluşur
..Varlıklardan sarı ayrılarak, renk kavramı oluşur. .Sarı kavramını varlıklardan ayırmak mümkün olmadığı halde , düşüncede bu ayrımı yaparak ,ayrıca renk,sayı gibi kavramlar üzerinde düşünmemiz mümkündür. Kavramlar ,akıl yürütme ve zekayı oluşturan ögelerin problem çözme amacıyla çalışması için birer yapı taşı durumundadır.

17 Kategoriler : Özellikler kümesi

18 Kategoriler, genelden özele doğru sıralanır
..Kategoriler, genelden özele doğru sıralanır. ..Bellek, iki ayrı kategoride ele alınır. KSB ve USB .Kategoriler ekonomi sağlar. .Kategoriler, bir özelliği yada öğeyi bağlı olduğu bütünden , düşünce yada sözle ayırmasıdır.

19 Örn; ..benzer biçimde kırmızı olan bayrak , kan nar elma gül gibi nesnelerden ,kırmızı olma özelliğini soyutlayarak, ‘’kırmızı’’kavramına varılır.

20 Önce somut kavramlar öğrenilir ( ev,anne,baba,araba,okul gibi )
..Önce somut kavramlar öğrenilir ( ev,anne,baba,araba,okul gibi ) ..sonra, soyut kavramlar öğrenilir ( iyi, kötü, güzel, çirkin gibi )

21

22 DÜŞÜNEN ADAM HEYKELİ ( Rodin )

23 HAZIRLAYAN HARİKA ATA


"3.Ünite Öğrenme,Bellek,Düşünme DÜŞÜNMENİN YAPITAŞLARI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları