Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sanat Eseri İnceleme.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Sanat Eseri İnceleme."— Sunum transkripti:

1 Sanat Eseri İnceleme

2 Sanat Eseri İnceleme İncelemenin kapsamı çok geniştir. Her yazı türünün inceleme ile bir bağlantısı vardır. İnceleme bilgisi olmadan makale, fıkra, eleştiri, gezi, röportaj, anı gibi yazı türleri yazılamayacağı gibi; öykü, roman, tiyatro gibi gözlem gücünün kullanıldığı sanatlı yazı türlerinde de başarılı olunamaz; konferans, açıkoturum, panel, sempozyum, açıklama (brifing) gibi sunuşlar yapılamaz; tutanak, rapor gibi yazışmalar yazılamaz. 

3 A: Dış Yapı İncelemesi  Yerleştirme:  • Eserin adı, bir eserden alındı ise kaynağının adı, kaynaktaki sayfa numaraları,  basıldığı yer, yıl; boyutları.  • Eserin yazarı, yazarın sanatı, sanat yaşamındaki evreler; varsa, çevirmeni.  • Eserin yazıldığı dönem, yazarı etkileyen, eserine yansıyan önemli olaylar. 

4 B: İç Yapı İncelemesi  • Eserin türü  • Eserin konusu  • Eserin teması  • Eserdeki dünya görüşü  • Eserdeki hayal örgüsü  • Eserin bölümleri  • Ana düşünce (olay), yardımcı düşünceler (olaylar)  • Eserde altı çizilecek diğer düşünce, olay, benzetme, sembol… vb.  • Eserin anlatım özellikleri 

5 JAN VAN EYCK – ARNOLFİNİN DÜĞÜNÜ
Resimde görünen iki kişi o dönemde yaşamış olan İtalyan tüccar Giovanni Arnolfini ve eşi Giovanna Cenami’dir. Özenli giysileri bu kişilerin üst sınıfa ait bireyler olduğunu göstermektedir. Resimde bir düğün veya nişan seramonisinin gerçekleştiği düşünülmektedir. Seyircinin dikkatini çekecek şekilde tam ortada yer alan dışbükey ayna bu düğüne işaret etmektedir. Aynanın hemen üstünde yer alan yazıda ‘’Johannes van Eyck buradaydı’’ ibaresi yer alıyor. Resmin her köşesinde hristiyanlığa dair ayrıntılar görülmektedir. Yatağın başında asılı küçük süpürge ve tesbih iki temel öğüdü ‘çalışma ‘ ve ‘dua etme’yi simgelemektedir. Avizede yer alan yedi mumdan bir tanesi yanmaktadır.; bu da dönemin geleneklerine uyarak gelinin damada düğün öncesi vermiş olduğıu mumdur. Yanan mum tanrının ortamdaki sonsuz varlığını simgeler.

6 TANIMLAMA Sanatçının Adı: Sanat Eserinin Adı: Sanat Eserinin Tarihi:
 Seçtiğin Eser Hangi Formdadır (Resim, Heykel, Seramik, Baskı v.b)?   Eserde Neler Görüyorsun?   Hangi Çizgiler Baskın(Düz, Eğri, Yatay, Diyagonal)?     Temel Şekiller Nelerdir?(Düz, Dikdörtgen, Kare, Doğal, İnorganik)

7 ÇÖZÜMLEME (ANALİZ) Hangi renkler kullanılmıştır?
 Baskın Renkler Hangileridir (sıcak, soğuk)? Hangi süreçlerden geçmiştir (Tasarlamış, Eskiz Çizmiş, Boyamış, Verniklemiş,      Çerçevelemiş, v.b )? Seçtiğin Eser Figüratif mi, Soyut mu?  Sanatçı Hangi Malzemeyi Kullanmıştır(Suluboya, Yağlı boya, Pastel boya, Akrilik)

8 YORUMLAMA Eser Karşısında Neler Hissediyorsun?
 Eserden Koku Alıyor musun, Nasıl Bir Koku?  Esere Eklemek İstediğin Veya Çıkarmak İstediğin Bir şey Var mı?  Bu Esere Sen Olsaydın Ne İsim Koyardın?

9 YARGILAMA Sence Bu Eser Neden Önemli, İşaretle.
   a) Gerçek Gibi Olduğu İçin (Yansıtmacılık)      b) Çok Şey Anlattığı İçin (Anlatımcılık)    c) Bir İşe Yaradığı İçin (İşlevsellik)    d) Eserde Güzel Biçimler ve Renkler Olduğu İçin   Resmi Beğendin mi, İyi Bir Sanat Eseri mi?


"Sanat Eseri İnceleme." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları