Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

GÖSTERGEBİLİM YRD.DOÇ CANAY UMUNÇ İSMAİL DURGUN

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "GÖSTERGEBİLİM YRD.DOÇ CANAY UMUNÇ İSMAİL DURGUN"— Sunum transkripti:

1 GÖSTERGEBİLİM YRD.DOÇ CANAY UMUNÇ İSMAİL DURGUN 150801021

2 GÖSTERGEBİLİM KAVRAMLARI GÖSTERGEBİLİM KAVRAMLARI GÖSTERGE : Başka bir varlığın yerini tutan, onu düşündürebilen; resim, görüntü, sözcük, şekil ve olgulardır SAUSSURE PEİRCE

3 TURKİSH AİRLİNES – HAYAL EDİNCE REKLAM ANALİZİ

4 GÖSTERİLEN : GÖSTERİLEN : Yolcu taşımaya yarayan kanatlı hava aracı.

5 Görüntüsel gösterge: Gösterge nesnesine benzer onun gibi görünür, ses çıkarır

6 Belirtisel gösterge: Gösterge ile nesne arasındaki ilişki, bağlantı. Gökyüzünde ince, uzun duman bulutu uçağın belirtisidir. Nesnelerin hareketleri rüzgarın belirtisidir. Reklamdaki toz bulutu uçağın inişini ilişkilendiriyor.

7 Belirtke: Uzlaşımsal, herkes tarafından kabul görülen şeyler… Havaalanı ve uçak pisti herkes tarafından kabul görmüş belirtkelerdir. Havaalanı ve uçak pisti herkes tarafından kabul görmüş belirtkelerdir. Resmi olarak selam durma küresel bağlamda üzerinde insanlarca uzlaşılmış bir harekettir. Resmi olarak selam durma küresel bağlamda üzerinde insanlarca uzlaşılmış bir harekettir.

8 İkon: Göstergenin resim, görüntü, şekil, yalın, ilk hali…

9 Simge (sembol): Varlık, kavramların yerine kullanılan işaretlerdir. Adların yerine kullanılır. Türk Hava Yolları’nın sembolü olan bu logo, göçmen kazları temsilen oluşturulmuş ve şu anlamlar yüklemişler görsel logoya: Göçmen kazları çok yüksekten uçarlar Göçmen kazları çok yüksekten uçarlar Havada en uzun süre uçan kuş türüdür. Havada en uzun süre uçan kuş türüdür. Dayanıklığı ile markaya başarılı bir şekilde uydurulmuş ve markanın temsili simgesi olmuştur. Dayanıklığı ile markaya başarılı bir şekilde uydurulmuş ve markanın temsili simgesi olmuştur. Bu simge marka adının yerini almıştır. Bu simge marka adının yerini almıştır.

10 Dil ve dil dışı göstergeler: Dil göstergeleri sözcüklerdir. Dil dışı göstergeler ise resim, görüntü, şekil, işaret, jest ve mimiklerdir. Iğdır havaalanı sözcüklerinden oluşan dizge dil göstergesine, Pilotun göz kırpma hareketi ise dil dışı göstergeye örnektir.

11 Çok güdülenmiş gösterge: Gösterilenin göstereni fazla sınırladığı göstergelerdir.

12 Az güdülenmiş gösterge: Gösterilenin göstereni çokta sınırlandıramadığı göstergelerdir. Bunlar yoruma daha açıktır. Şirket logosundaki şekil göçmen kazları temsil ederken az güdülenmiş olduğundan yoruma daha açık olup kişilerce farklı anlamlar yüklenmeye daha müsaittir. Uçak gövdesi üzerine resmedilmiş lale figürü az güdülenmiş göstergedir.

13 Mitoloji (mit): Bir kültürün gerçekliğini yada doğanın bazı görünümlerini açıklamasını ve anlamasını sağlayan öyküdür. Reklamdaki çocukların giyim kuşamları, içinde yaşadıkları kültürleri, yaşam koşulları inançları ve konuşma dilleri,aksanları onların mitolojik alandaki varlıklarını gösteriyor … Reklamdaki çocukların giyim kuşamları, içinde yaşadıkları kültürleri, yaşam koşulları inançları ve konuşma dilleri,aksanları onların mitolojik alandaki varlıklarını gösteriyor …

14 Düz anlam: Anlamlandırmanın birinci düzeyi, göstergenin temel öğelerinden biri olan gösterilen kavramın akla gelen ilk anlamı Bu logoyu ilk gördüğümüzde aklımıza ilk Türk Hava Yolları gelir. Bu logoyu ilk gördüğümüzde aklımıza ilk Türk Hava Yolları gelir. Uçak gövdesine yapılan lale motifini de görür görmez ilk aklımıza lale çiçeği gelir Uçak gövdesine yapılan lale motifini de görür görmez ilk aklımıza lale çiçeği gelir.

15 Yan anlam: Göstergenin, kullanıcıların duygularıyla ya da heyecanlarıyla ve kültürel değerleriyle buluştuğunda meydana gelen etkileşimi betimlemektedir. THY'nin logosundaki göçmen kazlarını temsil etmesinin yanında şirketin uzun hava yolculuklarında uçaklarının sağlamlığını, dayanaklığını vurgulamaktadır. THY'nin logosundaki göçmen kazlarını temsil etmesinin yanında şirketin uzun hava yolculuklarında uçaklarının sağlamlığını, dayanaklığını vurgulamaktadır. Ayrıca logodaki kırmızı beyaz Türkiye’nin bayrak renklerini ifade ediyor. Ayrıca logodaki kırmızı beyaz Türkiye’nin bayrak renklerini ifade ediyor. Uçak gövdesindeki lale motifi ise şirketin ana üssü olan İstanbul’ ve Türkiye’yi temsil etmektedir. Uçak gövdesindeki lale motifi ise şirketin ana üssü olan İstanbul’ ve Türkiye’yi temsil etmektedir.

16 TEŞEKÜRLER TEŞEKÜRLER


"GÖSTERGEBİLİM YRD.DOÇ CANAY UMUNÇ İSMAİL DURGUN" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları