Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Kedi Irkları ve Bakımı.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Kedi Irkları ve Bakımı."— Sunum transkripti:

1 Kedi Irkları ve Bakımı

2 Gİrİş Kedigiller; düzgün ve alımlı vücut yapılarıyla;
çekici ve harika renklerden oluşan postlarıyla; güzel kafa yapısı, dik kulakları ve iri gözleriyle hayvanlar aleminde en güzel ve çekici hayvanlardandır.

3 Yabani kedilerle evcil kediler aynı ailedendirler (Felidae ailesi).
Kahverengi siyah desenli İran Dişi İskoç Fold (uzun tüylü) Erkek Siyah İran Erkek American Shorthair Bronz renkli Abyssinian Erkek. Yabani kedilerle evcil kediler aynı ailedendirler (Felidae ailesi).

4 Evcil kedilerden dev Sibirya kaplanına kadar farklı vücut büyüklüğünde olmalarına rağmen dış görünüş itibariyle birbirlerine benzer ve aynı davranış biçimini gösterirler. Avustralya hariç dünyanın her yerinde yaban kedileri yaygın bir şekilde yaşamaktadırlar.

5 Tarİhçe Mısır’ da M.Ö yıllarında evcilleştirilmeye başlayan kedi, su kuşlarının avlanmasında kullanılmış ve kısa sürede tanrılaştırılmıştır. Tanrıça kedi Bastet’ in Mısır’ ın tanrılar tapınağında seçkin bir yeri bulunmaktaydı. Mısırda binlerce kedi mumyalanmış ve yeraltı gömütlüklerinde toplanmıştır.

6 Köken ve Sınıflandırma
İlk kedi fosilinin bulunması 50 milyon yıl öncesine dayanmaktadır. CFA’ n (Cat Fanciers Association) resmi kayıtlarına göre dünyada 43 kedi ırkı ve 800’ den fazla kedi varyetesi bulunmaktadır.

7 Kediler yırtıcı memeliler (carnivora) takımının,
felidae familyası içinde yer almaktadır. Evcil kedilerin kökeni halen batı Asya, Afrika ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde yaşamını sürdüren Felis silvestris türünden gelmektedir.

8 Kedi familyasında 4 grup mevcuttur.
1. Küçük kediler grubu: evcil kediler, küçük siyah ayaklı kediler ve pumaların da bulunduğu 28 türü kapsamaktadır. 2. grup büyük kediler: Aslan, Kaplan, Jaguar ve Leopardan oluşur Diğer iki grup ise birer kedi kapsar. Bunlar Çita ve Lekeli Leopar’ dır.

9 Genel Özellİkler İyi gelişmiş duyu organları, çabuk hareket kabiliyetleri ve sivri dişleriyle tanınırlar. Vücut bölmeleri ve organları diğer avlarını öldürmek ve yemek üzere şekillenmiştir. Hızlı düşünmeli, hızlı öldürmeli ve diğer yırtıcılar gelmeden avını çabuk yemelidir Bu yüzden kedilerin çok çevik ve olaylara tepkisi çok çabuk olmalıdır. Dolaysıyla vücutları ince fakat güçlü olmalıdır.

10 Kediler çok zekidir ve beyinleri vücutlarına göre büyüktür.
Etobur olduğu için ince ve kalın bağırsakları kısa ve basit yapıdadır Bağırsak uzunluğu orantılı olarak insan ve köpeklerden daha kısadır. Evcil kedilerde ise yabani kedilere göre biraz daha uzundur

11 24 süt ve 30 kalıcı dişleri vardır
Kalıcı dişlerin 16 sı üst, 14’ü ise alt çenededir Bu dişler arasında ısırmaya yarayan köpek dişleri ile eti parçalamaya yarayan molar dişler vardır Yabani hayvanlarda köpek dişleri öldürmede kullanılan ana silahtır Kediler kısa ve güçlü bir çene yapısına sahiptir Bu özellik ısırığa kuvvet kazandırır

12 Vücut Dengesinin Sağlanması
Kediler vücut dengelerini korumada başarılıdırlar Kediye bu yeteneği sağlayan başlıca unsur vücut kaslarının, beyin aracılığı ile göz ve iç kulaktaki denge organlarından gelen mesajlara büyük bir hızla reaksiyon göstermesidir.

13 Diğer önemli organ da kuyruktur
Denge sağlamada kuyruğun kullanması cambazın ip üzerinde yürürken elinde bulunan uzun asaya benzetilebilir. Kedi ince bir duvar veya dal üstünde yürürken bir tarafa düşme durumu ile karşılaştığında anında orta kısımdan vücudunu yukarı doğru büker kuyruğunu ise düşecek olduğu tarafın ters yönüne doğru yönlendirir ve dengeyi sağlar

14 Aynı zamanda kediler hızlı koşu yaparken ani dönüşlerde de denge unsuru olarak kuyruklarını kullanırlar Koşu şampiyonu Çitanin zikzak koşan ceylanı kovaladığında uzun kuyruğunu kullanması bu duruma en güzel örnektir. Atlamalarda ise kuyruk bir çeşit dümen rolü oynamaktadır.


"Kedi Irkları ve Bakımı." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları