ÇATALHÖYÜK.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BİR KELEBEĞİN DERSİ Bir gün, kozada küçük bir delik belirdi;
Advertisements

 1 Ekim 2010 ile 1 Kasım 2010 tarihleri arasında İ stanbul Haydarpa ş a Numune E ğ itim ve Ara ş tırma Hastanesi Acil Servisine ba ş vuran toplam 985.
Atatürk’ün Çocukluk Anıları
S İ STEM BELGELEND İ RME MERKEZ İ BA Ş KANLI Ğ I TSE- GÜMRÜK MÜŞAVİRLERİ ODASI PROTOKOLÜ ÜCRET TEKLİFİ.
 Günde üç ö ğ ün ve e ş it miktarlarda yemek yemelisiniz.Bir ö ğ ün de fazla yemeyin, yava ş yiyin, acele etmeyin.  Sizi üzen, sinirlendiren, kızdıran.
YÖRESEL MİMARİ ÖZELLİKLERE UYGUN TİP KONUT PROJESİ BURSA EVLERİ
AHMET NAFİZ DEMİR * * 2005 a.g.b k.g.b z.g.e a.g.b a.g.b o.l.m a.g.b
MEVLANA MÜZESİ.
PAMUK PRENSES YEDİ CÜCELER
Çocuk bugünün yarını, yarının umududur…
YÖRESEL MİMARİ ÖZELLİKLERE UYGUN TİP KONUT PROJESİ EDİRNE EVLERİ
Şerife duran bilmeceler
Sunuindir.blogspot.com YAPIM EKLERİ
Anneme Mektup Ben bu gurbete ile düştüm düşeli, Her gün biraz daha süzülmekteyim. Her gece, içinde mermer döşeli, Bir soğuk yatakta büzülmekteyim. Böylece.
MEZOPOTAMYA Mezopotamya’da insanoğlunun M.Ö dolaylarında toprağa bağlanıp yerleşti, tarımsal kültürün ilk önemli uygarlıklarına gelinceye kadar.
Anadolu Arkeolojisi GSB 109 Doç. Dr. Billur Tekkök Güz 2006
SİTE TEMİZLİĞİ.
Brüksel.
Değerli Dostlar, 2008 tatilimi Doğu Anadoluyu gezerek değerlendirmiştim. Bu sunumun konusu Ahlat, Van Gölünün batı kıyısında Bitlis.
İRAN UYGARLIĞI.
A.TAŞ ÇAĞI TARİH ÖNCESİ ÇAĞLAR 1.ESKİ TAŞ (Kabataş-Paleolitik ) ÇAĞI
Çocuk Müzesi Projeler Hedefler Finansman kayna ğ ı olu ş turmak Bilinirli ğ i artırmak Farkındalık yaratmak Ba ğ lılık yaratmak.
ARILARIN MATEMATİĞİ.

KAYNAKLAR OLMASAYDI Elif İnci Fındık 1.C.
 DANI Ş MAN Ö Ğ RETMEN DUYGU KÖKSAL KOTAN  ÇALI Ş TIRICI YASEM İ N KOCAMAN.
Dört Mum.
HİTİT(ETİ) UYGARLIĞI.
KozmEtik. Bugün size güzel ş eylerden bahsedece ğ im…
SORULAR.
KKKanola Kanola Yagı. Kanola ş algama benzeyen tek yıllık bir serin sezon bitkisidir. Dünya ya ğ lı tohum üretiminde soya ve palmiyeden den sonra üçüncü.
BENGÜ YILDIRIM  Kullanıcı random olarak gelen kelimeyi tahmin etmeye çalı ş maktadır.  Aranan kelimenin harfleri üst kısımda pembe kutular.
GÖNÜL KÖPRÜSÜ.
ÜNİTE ÜRÜN DOSYASI SUNUMU
CELAL AVŞAR ORTAOKULU EKMEK İSRAFINI ÖNLEME PROJESİ
Ekinözü Çok Programlı Lisesi Rehberlik ve Psikolojik Danışma Servisinin etkinlikleri, önleyici ve gelişimsel rehberlik hizmeti anlayışı çerçevesinde;
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA.
Bana göndermekte oldu ğ unuz… Çok ho ş uma giden.
ALACAHÖYÜK.
İÇERİK 1-Erguvanın hikayesi 2-Botanik özellikleri 3-Yapraklar
GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE YERLEŞME
KÜRESELLEŞME VE DEĞİŞEN DÜNYA
LALA İLKOKULU. Lala Köyünde ilkokul 1930 yılında açılmıştır.Bu okul şimdiki cami arası üzerindeki iki katlı ahşap bina olup 1950 yılına kadar hizmet görmüştür.
TARİH ÖNCESİ VE TARİH ÇAĞLARI
FRİGLER Frigler dokumacılık, kuyumculuk, maden ve tahta işçiliği, dantel örücülüğü, helkeltraşlık, kaya mimarisi, su kanalları yapımı ve üzerinde geometrik.
ŞAP KOTU DAĞITIMI NASIL YAPILIR
DEĞERLERİMİZ İYİLİK VE HOŞGÖRÜ
fosiller Fosil anlamı nedir? Fosiller hakkında ilginç bilgiler neler?
MÜZELER GEÇMİŞİ GELECEĞE BAĞLAYAN KÖPRÜLERDİR. MUSTAFA KEMAL ATATÜRK.
OYUNUN TARİHÇESİ Doç. Dr. Ender DURUALP.
KÜÇÜK İTFAİYECİ lütfen sesi açıp Tıklayınız..
Ülkemizde yıllardan beri “Ilısu baraj yapımı” için
SOSYAL BİLGİLER 6.SINIF YERYÜZÜNDE YAŞAM ETKİNLİĞİ
SANAT NASIL DOĞMUŞTUR ?.
Ayran, maden suyu, zeytinya ğ ı, ya ğ mur, sirke, gözya ş ı Silgi, tabak, çanta, kırmızı mercimek, masa, zeytin, tuz Hava,
KONU DEĞERLENDİRME TESTİ
Hazırlayan:Yakup atılgan. Matematik tıpkı fizik gibi do ğ ayı anlama sanatıdır. Yalnızca fizi ğ in ötesine geçerek ka ğ ıda dökülmesini sa ğ lar. Matematik.
Hazırlayan : Atahan Aybars ERDEM Fatih ALBAYRAK yılında Bursa’da kurulan Oyak Renault Otomobil Fabrikaları, yıllık 360 bin otomobil ve 450 bin motor.
ESKİ ANTAKYA SOKAKLARI, EVLERİ, ÇARŞISI.Hatay/Antakya'nın Tarih Kokan Evleri, Tarihçesi.
MEHMET CAN D İ NÇER 10\H  Yunan heykelinde, ki ş isel özellikler de ğ il, ortak ideal tip önemlidir. İ deal yüzler, ideal ölçülere uygun insan.
MİSAFİRPERVERLİK NE DEMEK
SOSYAL BİLGİLER 6.SINIF YERYÜZÜNDE YAŞAM ETKİNLİĞİ

MÜZELER GEÇMİŞİ GELECEĞE BAĞLAYAN KÖPRÜLERDİR. MUSTAFA KEMAL ATATÜRK.
ALFRED ADLER VAKA İ NCELEMELER İ. VAKA 1: SORUN: Evli, 32 ya ş ında bir kadın sol gözu ̈ nu ̈ n etrafındaki ş iddetli a ğ rıdan ve çift görmeden ş ikâyetçidir.
ÇEVRE KAVRAMI 1. Çevre, bugünkü anlamıyla bir çok dilde yeni bir terimdir. Yakla ş ık 50 yıl önce üretilen bu yeni sözcükler dünyanın büyük bir bölümü.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
AŞIRI YA Ğ LI,TUZLU Y İ YECEK VE İ ÇECEKLER İ N İ NSAN SA Ğ LI Ğ INA ETK İ LER İ.
Sunum transkripti:

ÇATALHÖYÜK

     Konya'nın kuzey doğusun da, Çumra yakınlarında, Çarşamba Çayı'nın beslediği verimli bir düzlüğün ortasında yer alıyor. Höyük ilk olarak 1951 yılında Ankara İngiliz Arkeoloji Enstitüsü bünyesinde çalışan arkeolog James Mellaart tarafından bulunmuş.

Çatalhöyükte saptanan yerleşim katlarının kesin tarihlerini belirlemek güçtür, ancak bunların yaklaşık ellişer yıl sürdükleri kabul edilmektedir. Hemen hemen her kat, evlerin yeniden yapılmasını gerektiren bir yangınla tahrip olmuştur. Böylece, Çatalhöyük insanları 900 yıl aynı yerde yaşamışlar ve kültürlerini sürdürmüşlerdir

Çatalhöyük size başka bir tarihin kapılarını aralıyor Çatalhöyük size başka bir tarihin kapılarını aralıyor. Bu tarihte sanat hayatın yanı başında değil içinde akıyor, hiyerarşi ve savaş yok, kadın-erkek çelişkisi de. Binlerce yıl öncesini anlayabilmeniz için hayal gücünüzü kullanın Şimdi saatlerinizi Çatalhöyük zamanına, 376 nesil, dokuz bin yıl öncesine ayarlayın ve şaşırmaya hazır olun!

        Çatalhöyükte evler birbirine yapışıktı veya hiç sokak yoktu ya da çok az sayıda vardı. Bir evin ömrü taş çatlasın 80 yıldı, bu sürenin sonunda içinde yaşanılan ev terk ediliyor, üstüne yeni bir ev inşa ediliyordu. Eski evin kerpiçten duvarlarının üst kısmı yıkılıyor, alt bölümü toprakla, özenle dolduruluyordu.

Yeni duvarlar ise alt duvarların üzerinde yükseliyor, yeni ev ortaya çıkıyordu. Merdivenle üstten girilen evin iki odası vardı. Fırının da bulunduğu ışıklı ana oda yemek pişirmek, sepet örmek, alet ve çanak çömlek üretmek için kullanılıyord

Çatalhöyükün izleyeni şaşkına uğratan, dahası bugünün modasına, aksesuvar tasarımlarına ilham olan sanatı da ana odada yaratılırdı. Üç tip figürin görülüyordu; insan ve hayvan biçimliler ile tanımlanamayanlar. Mermer, kil ya da taştan yapılan şişman kadın figürinlerine, boğa boynuzlu sekiler, sıvalı boğa başı yerleştirmeleri, leopar kabartmaları eşlik ediyordu.

Duvarlardaki, olgunlaşmış bir hayal gücünü gösteren resimler ise günlük yaşamı, doğayla ilişkiyi, atalarla bağı anlatıyordu. Bu figüratif resimlerde hayvanlar, insanlar, geometrik desenler vardı, kırmızı Çatalhöyük için sanatın rengiydi. İnsan bedenleri, ketenden dokunmuş kumaşlar ve deriler ise damga mühürleriyle süsleniyordu.

        Beş-on kişinin yaşadığı varsayılan evin ocağının yanında bir de depo olurdu. Kurutulmuş et, bezelye, küçücük turp tohumları, mercimek, buğday, arpa, kabuklu yiyecekler bu depodaki yine kerpiçten yapılmış gözlerde saklanırdı.

Ana odanın iç kısmında daha yüksek ve temiz alanlar mezarlıklarıydı Ana odanın iç kısmında daha yüksek ve temiz alanlar mezarlıklarıydı. Büyük olasılıkla, mezarların hemen üstü uyumaya ayrılmıştı, ölümle yaşam arasındaki bu yumuşak geçişin nedeni ölüye olan saygıydı. Bedenini gömmüş olsalar da ölünün günlük yaşamlarında kendileriyle birlikte olduğuna inanıyorlardı.

HAZIRLAYAN: İZZET BARAN