Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ALFRED ADLER VAKA İ NCELEMELER İ. VAKA 1: SORUN: Evli, 32 ya ş ında bir kadın sol gözu ̈ nu ̈ n etrafındaki ş iddetli a ğ rıdan ve çift görmeden ş ikâyetçidir.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ALFRED ADLER VAKA İ NCELEMELER İ. VAKA 1: SORUN: Evli, 32 ya ş ında bir kadın sol gözu ̈ nu ̈ n etrafındaki ş iddetli a ğ rıdan ve çift görmeden ş ikâyetçidir."— Sunum transkripti:

1 ALFRED ADLER VAKA İ NCELEMELER İ

2 VAKA 1: SORUN: Evli, 32 ya ş ında bir kadın sol gözu ̈ nu ̈ n etrafındaki ş iddetli a ğ rıdan ve çift görmeden ş ikâyetçidir. A ğ rılar zaman zaman kaybolsa bile çift görme su ̈ rekliydi. Hasta bu son rahatsızlı ğ ın so ğ uk bir banyodan meydana geldi ğ ine inanıyor ve öteki rahatsızlıklarının hava cereyanından sonra ortaya çıktı ğ ını söylu ̈ yordu. Acılar sonraki nöbetlerde sa ğ gözu ̈ n etrafında da duyuluyor veya bir yandan öbu ̈ r yana geçiyordu. Evlenmeden önce keman dersi ve konserler veriyordu. Ailesini, özellikle babasını, kendisini ve karde ş lerini çabuk sinirlenen, öfkeli kimseler olarak anlatıyor. Hasta sık sık idrara çıkma zorunlu ğ unu duymaktan da ş ikayet ediyor. Bu hal daima hasta sinir gerginli ğ i içinde bulundu ğ u, yabancı kimselerle kar ş ıla ş tı ğ ı zamanlarda ve ziyaretlerde ortaya çıkmaktadır.

3 VAKA 1: BEL İ RT İ LER: BEL İ RT İ LER: Su ̈ rekli ba ş a ğ rısı, ba ş dönmesi ve sara nöbetleri gibi hastalıklar organik nedenlere dayanmadıkları takdirde hayat stilinin de ğ i ş tirilmesi, ruhsal tansiyonun du ̈ ş u ̈ ru ̈ lmesi, sosyal duygunun kuvvetlendirilmesi suretiyle belki de tamamıyla ortadan kaldırılabilir. İ drar ihtiyacının, aynı ş ekilde kekelemenin ve sinirli insanın di ğ er özellikleri olan karı ş ıklıkların bir dı ş faktörden, ba ş kalarıyla kar ş ıla ş maktan meydana geldiklerini göstermektedir. Bireysel psikoloji hakkında biraz bilgisi olan bir kimse onun ba ş kalarına fazla önem verdi ğ ini ve bunun sonucu olarak, kuvvetli kendini gösterme, daha do ğ rusu, ki ş isel u ̈ stu ̈ nlu ̈ k arzusunu kolaylık göru ̈ r. Hasta ba ş kalarıyla ilgilenmedi ğ ini, korkak olmadı ğ ını ve zorluk çekmeden ba ş kalarıyla konu ş abildi ğ ini iddia ediyor. Fakat fazla konu ş uyor ve kar ş ısındakine çok az söz bırakıyor.

4 VAKA 1: BEL İ RT İ LER: BEL İ RT İ LER: Bu ise öfkeli bir özvarlık tasarımının a ş ikâr bir belirtisidir. Evde bu kadın egemendir. Fakat kıyasıya çalı ş an, ev i ş lerine yardım eden, yorgun, karısıyla bir yere gidemeyen, konu ş mayan kocasının durgunlu ğ u ve istirahat ihtiyacı kar ş ısında bir ş ey yapamıyor. İ yile ş ti ğ i takdirde ne yapaca ğ ına dair soruya kaçamak cevap veriyor. Cevabında su ̈ rekli ba ş a ğ rısına de ğ iniyor. Hasta, organik de ğ i ş ikli ğ e rastlamayan birçok hekim tarafından muayene edilmi ş ti. Kafatasının radyolojik muayenesi, kan, idrar muayenesi bir sonuç vermedi. Döl yata ğ ının muayenesinde rahmin çocuk rahmine benzedi ğ i göru ̈ ldü. Üzerinde durdu ğ umuz olayda marazi belirtiler, ba ş dönmesi ve ku ̈ çu ̈ k abdest ihtiyacıdır. Su ̈ rekli olan arazlar ise çocu ğ a sahip olma korkusu ve evlili ğ inden beri devam eden cinsel so ğ ukluktur.

5 VAKA 1: YORUM ve TEDAV İ : YORUM ve TEDAV İ : Kadın bir ay içinde tamamıyla iyile ş ti. Daha önce kendisine, son nöbete sebep olan dı ş faktör anlatıldı. Kocasının ceketinin cebinde bir genç kızın mektubunu bulmu ş tu. Mektupta birkaç selam kelimesinden ba ş ka bir ş ey yoktu. Kocası ku ş kusunu gidermi ş ti ancak kadının gu ̈ vensizli ğ i geçmemi ş ti. So ğ uk du ş u ve nöbetinin ba ş langıcı bu zamana rastlamaktadır. Kıskançlı ğ ının ve yaralanan gururunun belirtisini izleyen son ru ̈ yalarından biri ku ş kusunun hâlâ devam etti ğ ini gösteriyor ve kocasına kar ş ı takındı ğ ı ihtiyatlı ve gu ̈ vensiz durumunu açıklıyordu. Ru ̈ yasında bir kedinin bir balı ğ ı yakaladı ğ ını ve kaçtı ğ ını, bir kadının balı ğ ı almak için kediyi kovaladı ğ ını görmu ̈ ş tü. Bu ru ̈ ya kolaylıkla izah edilebilir. Kadın, mecazi olarak kocasının benzer bir ş ekilde kaçırılmasına kar ş ı koymaktadır. Bir konu ş madan anla ş ıldı ğ ına göre kadın önceleri kıskanç de ğ ildi. Çu ̈ nkü gururu buna mani olmu ş tu. Fakat mektubu buldu ğ u zamandan beri kocasının kendisine ihanet edebilece ğ ini du ̈ ş u ̈ nmeye ba ş lamı ş tı. Bu du ̈ ş u ̈ nce, kadının erke ğ e ba ğ lı olmasına kar ş ı öfkesini artırdı. Göru ̈ ldu ̈ ğ ü gibi, so ğ uk banyo kadının hayat stilinin bir öcü idi.


"ALFRED ADLER VAKA İ NCELEMELER İ. VAKA 1: SORUN: Evli, 32 ya ş ında bir kadın sol gözu ̈ nu ̈ n etrafındaki ş iddetli a ğ rıdan ve çift görmeden ş ikâyetçidir." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları