Serbestleşmeye doğru Türkiye’de Telekomünikasyon

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
AKILLI FAKS.
Advertisements

İŞLETMELERİN ÇEVRESİ VE ÇEVRE FAKTÖRLERİ
Kamunun Yeniden Yapılandırılması Genel Eğitim Sekreterliği
Elektronik, beyaz eşya ve bilgi teknolojisi alanlarında faaliyet gösteren ve yedi yurtiçi, onbir yurtdışı olmak üzere toplam 18 şirketten oluşan Vestel.
Global Pazar Analizi 1. adım: Organizasyonun U/A’laşmaya ne derece hazır olduğunu incele. Finansal ve fiziksel kaynaklar, ilgili beceri ve yetenekler,
Ayhan TOZER Telekomünikasyon Uzmanı Telekomünikasyon Sektöründe Hizmet Seviyesi Taahhütleri; AB ve Türkiye Uygulamaları Habtekus 2008, Yıldız Teknik Üniversitesi,
Telekomünikasyon sektöründe düzenleme, rekabet ve yatırım ortamı
PAZARLAMA YÖNETİMİ.
Bazı Ekonomilere İlişkin Büyüme Tahminleri
BİLGİ TOPLUMU STRATEJİSİ Halil İbrahim AKÇA DPT Müsteşar Yrd. 7 Eylül 2006.
Türkiye’nin Ekonomik Güvenliği: Fırsatlar ve Tehditler
Gantek Teknoloji AR-GE Faaliyetleri ve bir AR - GE başarı hikayesi Ertuğrul Ağar.
AB Rekabet Politikası ve İç Pazar
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Nüket YETİŞ’in Takdimi , İstanbul.
TÜRKİYE’DE İŞSİZLİK VE GÖSTERGELERİ
T.C. Başbakanlık Başbakanlık Düzenleyici Reform Grubu
Türkiye’de Yolsuzlukla Mücadele Güven SAK Ankara, 7 Temmuz 2005.
Bilgi, Bilgi Toplumu ve Bilgi Ekonomisi
YAMAN ENERJİ TÜRKİYE ULUSAL ENERJİ FORUMU 2005 Elektrik Sektörü Altyapı Yatırımları Yaman AKAR Ekim 2005 İstanbul
Büyümenin Bileşenleri Yada Belirleyicileri
Kümelenmelerin Sürekliliğine Dönük Öneriler
SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM; AKILCI İLAÇ KULLANIMI Doç. Dr. Hanefi Özbek
1 YASED BAROMETRE 18 MART 2008 İSTANBUL.
Telekomünikasyon Sektörü ve Vergi Düzenlemelerinin Etkileri Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş. 30 Ekim 2007 Gazi Üniversitesi İİBF Ankara.
Yrd. Doç. Dr. Arzdar KİRACI Başkent Üniversitesi
Bölüm 29 Açık Ekonomi Makroiktisadı
GÜNCEL EKONOMİK GELİŞMELER VE 2008 OCAK-HAZİRAN DÖNEMİ MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE UYGULAMA SONUÇLARI KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 10 Temmuz 2008 T.C. MALİYE.
FİNANS SEKTÖRÜNDE YABANCI SERMAYE ARALIK TSPAKB 2 İSTİKRAR  Siyasi istikrar Uluslararası yatırımcıların güvenini sağlayan tek parti hükümeti 
1 Bilişim ve İletişim Sektörü Neden Stratejiktir ? Bilişim ve İletişim iş yapış şekillerini ve sosyal hayatı doğrudan etkileyen ana-yapıtaşı konumundadır.
TÜRK HAVA KURUMU ÜNİVERVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER FAKÜLTESİ
Kamu Yararına Sunulan Hizmetlerin Özelleştirilmesi ve Serbestleştirilmesi Michael Schmidt ICCR Viyana 5 Eylül 2007 Türkiye’ye Köprü Projesi 4. Atölye Çalışması.
26 Nisan 2007 Denetimin Ücretlendirilmesi Fuat Öksüz, SMMM H.Ö. Sabancı Holding A.Ş. Denetim Daire Başkanı.
3. Üretim Sistemi Geliştirme Planı ve Üretim Planının Hazırlanması
Merkezi Yönetim Bütçe Açığı/GSYH (%). OECD Ülkelerinde Ortalama Ücret Üzerindeki Vergi+SSK Prim Yükü (2009,%) Kaynak: OECD.
YASED Yabancı Yatırımcıların Yeni Gözdesi Fırsatlar Ülkesi Türkiye Türkiye’nin Sektörel Değerlendirmeleri: Telekom Nurtaç Ziyal Avea Genel Müdür Danışmanı.
İLETİŞİM ÇÖZÜMLERİNDE ENTEGRASYON
Ayhan TÖZER Bilişim Baş Uzmanı, BTK
Hazırlayan ve Sunan: Ceren TUTKUN
1 SERBESTLEŞMEDE BEKLEME SALONUNDAYIZ Dr. Mehmet Çelebiler Telekomünikasyon Teknolojileri Konferansı 6-7 Mayıs, 2004.
Fiberin Hızlı ve Ülke Çapında Yaygın Olarak Tesis Edilmesi İ çin Yapılması Gerekenler. Uydu Genişbant Erişimi, Gelecek Öngörüleri, Sorunlar ve Çözümler.
Hızlı Tüketim Ürünleri
EMLAK PAZARLAMA STRATEJİLERİ VE UYGULAMALARI
Kurumsal İçerik Yönetimi Kapsamında Bilgi Güvenliği
Türkiye Bankalar Birliği 49. Genel Kurulu 1 Türkiye Ekonomisi ve Bankacılık Sistemindeki Gelişmeler Ersin Özince Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu.
7. büyük tekstil ve hammaddeleri 6. büyük hazır giyim ve konfeksiyon
Hızlı Tüketim Ürünleri
İŞLETME İLKELERİ Küresel Ortamda İşletmecilik ve Rekabet
Türkiye’nin Dış Ticareti
Ayhan TÖZERMüberra GÜNGÖR Genişbant İnternet Hizmetlerinin Yeni Ekonomideki Rolü ve Ülkemizdeki Durum Habtekus 2009, Yıldız Teknik Üniversitesi, İstanbul.
BİT’İN SOSYAL KÜLTÜREL KATKILARI
E D & F MAN Sugar Ltd AB’deki Değişimler ve Türk Şeker Endüstrisine Etkileri.
Dağıtım Şirketleri ARGE Öncelikleri ve İşbirliği Beklentileri
TALEP KATILIMI VE TALEP TARAFI YÖNETİMİ Prof. Dr. Ramazan BAYINDIR
Enerji Piyasalarını Anlamak
Dolaysız Yabancı Sermaye Yatırımı
2014 YILI SEKTÖR DÜZENLEMELERİNE YÖNELİK DEĞERLENDİRMELER TELKODER
1 20 EKİM 2004, ANKARA T. Uzm. Deniz YANIK Lisans ve Sözleşmeler Dairesi Başkanlığı TELEKOMÜNİKASYON KURUMU TÜRKİYE’DE TELEKOMÜNİKASYON POLİTİKASI ALANINDA.
TELEKOMÜNİKASYON SEKTÖRÜ
Ders 8 Temel Analiz Hüseyin İlker Erçen
Soru; Türkiye’nin üyeliğinin muhtemel etkileri neler olabilir?
Soru 7 Gümrük Birliğinin Türkiye’nin ekonomisi üzerinde etkilerini Türkiye’nin beklentileri ve gerçekleşenler üzerinden tartışınız?
Soru 8 AB ve ABD arasında imzalanması beklenen Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığının Türkiye üzerindeki muhtemel etkileri neler olabilir?
EĞİTİMİN EKONOMİK TEMELLERİ
Muhammed Emin ALTINTAŞ
KONU BAŞLIKLARI BİLGİ EKONOMİSİ GELİŞİMİ BİLGİ EKONOMİSİ ÖZELLİKLERİ
Kamunun Yeniden Yapılandırılması Eğitim Sen Eğitim Uzmanı
ÜRÜN ve FİYATLANDIRMA ÜRÜN KAVRAMI ve ÇEŞİTLERİ ÜRÜN GELİŞTİRME SÜRECİ
ULUSLARARASI TURİZM PAZARLAMASI
TÜRK KOOPERATİFÇİLİĞİNİN AŞILMASI GEREKLİ SORUNLARI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

Serbestleşmeye doğru Türkiye’de Telekomünikasyon Gürkan Ergenekon H.Ö. Sabancı Holding A.Ş.

Global ekonomik trendler Sektör Dünya GSMH’den aldığı pay Trend Tarım < 10%  Üretim < 20% Servis sektörü >30%  Bilgi ve Telekomünikasyon >40% Kaynak: Dünya Bankası Bilgi ve telekomünikasyon hizmetleri dünyada hala hızla büyüyen sektörlerin başında gelmektedir ve dünyada üretilen mal ve hizmetlerden de en büyük payı almaktadır.

İletişimde yaşanan gelişmeler... milyon kullanıcı 2002’de mobil Sabit hattı geçmiştir Sabit hat mobil Mobil iletişim hızla gelişmiş olup dünyada Türkiye de dahil olmak üzere 197 ülkede mobil kullanıcılar sabit hat kullanıcıları sayısını geçmiştir.

Regülasyonlar = Dijital uçurum Telekomünikasyon sektöründe artan rekabet fiyatların düşmesine neden olmuştur. Özellikle 1998 yılından bu yana artan liberalizasyon neticesinde elektronik ticaretin altyapısını teşkil eden kiralık hat fiyatları oldukça düşmüştür. Türkiye’de telekomünikasyon pazarının bir türlü tam rekabete açılamaması ve Türk Telekom’un tekel konumunu sürdürmesi ve uygulamaları, bilgi toplumu olma yolunda en önemli engellerden birini teşkil etmektedir. Yandaki tablodan da anlaşılacağı gibi erişim ülkemizde gelişmiş birçok Avrupa ülkesinden daha pahalıdır. Bilgiye erişimin hızlı ve düşük maliyetli olması gelişimin önünü açacak en önemli etkendir. Sabit hat penetrasyonu: %30 (hane başına: %120) Tüm Avrupa’da en altta (Macar, Çek ve Polonya’nın üzerinde) Telekom yatırımı/GDP: %0.5’in altında: en alt Kaynak OECD

Türkiye bu uçurumun neresinde ? Türkiye’de altyapıya bağlı olarak broadband erişim oldukça düşük seviyelerdedir. Bilgiye erişimin hızlı ve düşük maliyetli olması gelişimin önünü açacak en önemli etkendir. Tabloda en yüksek oran Kore’ye aittir, bu sonuç bir rastlantı değildir zira Kore Bilgi ve Telekom alanına büyük yatırım yapmış ve bunun sonucunda sektör ülkede tek başına 119 milyar Euro’luk üretim gerçekleştirmiştir (2000 yılı rakamları ile). Kaynak OECD

Tekel ortamında bunlar gerçekleşebilir mi ?? Telekomünikasyon sektörünün ekonomik büyümeye katkıda bulunması Kullanıcıların isteklerinin farklılaşması ve bunlara yönelik yatırımların yapılması Servis kalitesinin yükselmesi için çaba sarfedilmesi ve müşteri hizmetlerine önem verilmesi Fiyatların düşmesi ve herkesin asgari hizmetlerden faydalanabilmesi için maliyet bazlı fiyatlandırma sistemine geçilmesi

Kanun No. 4502 Kabul Tarihi: 27.1.2000 Türk Telekom; telekomünikasyon şebekeleri üzerinden sunulan ulusal ve uluslararası ses iletimini ihtiva eden telefon hizmetlerini, 31.12.2003 tarihine kadar bu Kanun ve görev sözleşmesi çerçevesinde tekel olarak yürütür TEKEL BİTİYOR

Liberalizasyon sürecinin getireceği faydalar Doğrudan faydalar Fiyatların düşmesi Servis kalitesinin artması Hizmetlere hızlı ve kolay erişim Dolaylı faydalar Verimlilik artışı ve getireceği kazançlar Konuya hakim iş gücünün oluşması Yatırımların yeni iş alanları yaratması ve istihdam oluşturması Teknolojik gelişmelerin hızlı ve dünya ile eş zamanlı adaptasyonu

Dikkat edilmesi gereken hususlar Ocak 2004 tarihi Türkiye için yeni bir dönemin başlangıcı olacaktır, bu konuda kesinlikle taviz verilmemelidir Telekomünikasyon Kurumu’nun bugüne kadar pazarın rekabete açılmasına yönelik çabalarını bu sene içerisinde arttırarak sürdüreceğini umut etmekteyiz, düzenlemelerin bir an önce hazırlanması gerekmektedir Kısa vadeli fayda kazanmak uğruna yatırımcıların önünde engel oluşturulmamalıdır, özellikle operatörlerin gelirlerinden alınan paylar ve ruhsat ücretleri bu faktör gözönüne alınarak yapılmalıdır Yerli ve yabancı yatırımcıyı koruyan, haksız rekabeti önleyici ve girişimciliği özendirici hukuksal düzenlemelerin yapılması ve düzenleyici kurulların etkin olarak çalışması gerekmektedir Pazara yeni girecek operatörlerin ülkedeki altyapıya eşit şartlarda ve rekabetçi fiyatlarla ulaşabilmelerini sağlayacak düzenlemeler vakit geçirilmeden hazırlanmalıdır

Özelleştirme/Liberalizasyon-İki ayrı süreç Türkiye’de libealizasyon süreci Türk Telekom’un özelleştirilmesi ile bir tutulmaktadır, her ne kadar özelleştirmeyi düzenleyen son kanun iki konuyu ilişkilendirmiş olsa da birbirinden bağımsız olmaları gerekmektedir Türkiye özelleştirme sürecinde gecikmiştir ve sabit hatlı operatörü hala devlete ait olan Azerbeycan, Kırgızistan, Ukrayna gibi ülkeler kategorisinde yer almaktadır. Hükümetin bu konudaki kararlı tutumu bize umut vermektedir ve belki de Ocak 2004’den önce oluşacak şartlar hem özelleştirmenin gerçekleşmesine hem de liberalizasyon sürecinin öne çekilmesine neden olacaktır