Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Kamunun Yeniden Yapılandırılması Eğitim Sen Eğitim Uzmanı

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Kamunun Yeniden Yapılandırılması Eğitim Sen Eğitim Uzmanı"— Sunum transkripti:

1 Kamunun Yeniden Yapılandırılması Eğitim Sen Eğitim Uzmanı
ve Yeni Personel Sistemi Erkan AYDOĞANOĞLU Eğitim Sen Eğitim Uzmanı

2 Kamunun Yeniden Yapılanması
Kamunun, önceden belirlenmiş ekonomik-toplumsal-politik hedefler doğrultusunda; ilke, amaç, konum ve işlevleri bakımından yeniden tanımlanması; belli amaçlar doğrultusunda yeniden düzenlenmesi…

3 * Dünya Bankası * Parlamento * IMF * Hükümetler
Uluslararası Aktörler: Ulusal Aktörler: * Dünya Bankası * Parlamento * IMF * Hükümetler * Dünya Ticaret Örgütü * TÜSİAD * Avrupa Birliği * TOBB * OECD

4

5

6 Kamunun Yeniden Yapılanması
Kamu hizmetlerinin ekonomik büyüklüğü (Pazar alanı) Kamu hizmetlerinin yaygınlığı (Pazar genişliği) Kamunun sermayenin serbest dolaşımını engellemesi (Haksız rekabet) Hizmetlerin uluslararası ticarete açılması (GATS taahhütleri)

7 GATS ve Türkiye’nin Taahhütleri
Başta eğitim ve sağlık olmak üzere, enerji, su, posta, iletişim, ulaşım, kültür, inşaat, mühendislik ve diğer hizmet sektörleri serbest rekabete açılacak... Onaylayan ülkelerin ortalama taahhüt oranı %18 ve altında... Türkiye’nin hizmet taahhüt oranı % 46.6 Sadece Eğitim ve Sağlık alanının toplam ekonomik değeri 6 trilyon dolar.

8

9

10 Esnek Çalışma Nedir? Çalışma düzeninin işyeri gereklerine, işin ve işyerinin ihtiyaçları ve işverenin isteklerine göre kolaylıkla uyum ve uygunluk sağlayacak şekilde, sürekli ve yeniden düzenlenmesidir.

11 Esnek Çalışma Biçimleri
İşlevsel Esneklik (Aynı kişinin farklı işleri yapabilmesi) Sayısal Esneklik (Daha az kişi ile daha çok iş yapabilme) Çalışma Sürelerinde Esneklik (Çalışma zamanının esnek kullanımı) Ücret Esnekliği (Performansa göre bireysel ücret)

12 Hizmet Alanlarına Göre Memurlar
Milli Eğitim Bakanlığı %40 Üniversiteler %10 Sağlık Bakanlığı %15 Emniyet Hizmetleri %12 Din Hizmetleri %5 Adalet Hizmetleri %4 Maliye %4 Diğer %10

13 Esnek Personel Sisteminin Önündeki Engeller:
Kamu Hizmetleri Alanının Genişliği 657 Sayılı DMK (İş güvencesi) Kadroya dayalı kamu İstihdamı Ücret Politikaları (Esnek değil) Anayasal Engeller Bu engeller sermaye aleyhine işliyor ve “haksız rekabet” yaratıyor!!!

14 Esnek Çalışmaya Hizmet Edecek Uygulamalar:
Toplam Kalite Yönetimi Norm Kadro Performansa Göre Ücret Sistemi Sözleşmeli İstihdam Kısmi Süreli Çalışma (Part Time)

15 AB’de Esnek Çalışma Ülkeler Esnek Çalışma İşsizlik Oranı İtalya 14.9
7.7 İspanya 34.0 9.4 Fransa 13.4 9,7 Almanya 20.1 9,6 İngiltere 24.1 4,6 Hollanda 45.0 4,7

16 Yeni Personel Sistemi İle;
İş güvencesinin ortadan kaldırılması, Memurluk yerine sözleşmelilik düzenine geçilmesi, Kadro gereği ‘eşit işe eşit ücret’ yerine bireysel performansa göre ücret verilmesi, Böylelikle esnek çalışma ilişkilerinin kamuda yaygınlaşması amaçlanıyor.

17 Yeni Personel Sistemi İle;
Emekçilerin denetimi artacak, Çalışma koşulları ağırlaşacak ve iş yükü artacak, İşsizlik ve yoksullaşma süreci hızlanacak, Sendikalaşma fiilen engellenecek, Tüm ülke çapında tam anlamıyla bir ‘ücretli kölelik düzeni’ egemen olacaktır.

18

19

20 NE YAPMALI? Saldırı yasaları ile ilgili olarak doğru bilgilendirmenin yapılması… Bilgilendirmelerin doğru yapılmasında sendikalar öncü olmalıdır… Mücadelenin işyerlerinden başlayarak yükselmesi önemlidir… Yerellerde oluşturulacak yatay örgütlenmelerin önemi… Saldırı yasalarının geri çekilmesi temel talep olarak belirlenmelidir…


"Kamunun Yeniden Yapılandırılması Eğitim Sen Eğitim Uzmanı" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları