Spor Sosyolojisi Nedir? İlgili Temel Kavramlar

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Tarih Bilimleri.
Advertisements

MEDYA Medyayı Tanımak - Medyaya Dair Temel Bilgiler -
Uluslararası İş Etiği.
Toplumsal Yapı ve Toplumsal İlişkiler
BÖLÜM X HALKLA İLİŞKİLER.
Medya  Medya, her türden sözlü, yazılı, basılı, görsel metin ve imgeleri içeren çok geniş iletişim araçlarını kapsayan bir kavramdır. Bu kavramın içine.
Rehberliğin Amacı ve Eğitimdeki Yeri
X.BÖLÜM KÜLTÜR.
ERGENLİK DÖNEMİ VE ÖZELLİKLERİ
HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ GENÇLİK ARAŞTIRMALARI VE UYGULAMA MERKEZİ FAALİYET SUNUMU Merkez Müdürü / Prof. Dr. AYLİN GÖRGÜN BARAN.
SPOR SOSYOLOJİSİ. SOSYOLOJİ: Kelime anlamı toplumbilimidir. Latince toplum anlamına gelen Socius ile Yunanca bilgi demek olan logos sözcüklerinin birleşmesinden.
Kadın Parlamenterlere Yönelik İhtiyaç Analizi UNDP Türkiye Türkiye’de Kadının Yerel Siyasete Katılımı.
Kültür.
I.BÖLÜM TÜKETİCİ DAVRANIŞLARI KAVRAMI VE PAZARLAMA
NİÇİN İZCİLİK.
Eğitim Sosyolojisi Genel Giriş
IX.BÖLÜM YAŞAM TARZI.
Halkla ilişkiler Tüm işletmelerin varoluş ve işleyiş amaçlarını topluma yeterince açıklayabilme arzularıdır.
DİN ANLAYIŞINDAKİ YORUM FARKLILIKLARININ SEBEPLERİ
BİR SOSYAL KURUM OLARAK
SPOR ENDÜSTRİSİ BÖLÜMLEME MODELİ
KAM 209 ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
Anlamlandırma.
FARKLILILAR.
PSİKOLOJİ İLE DİĞER BİLİM DALLARI ARASINDAKİ İLİŞKİ
Kantitatif Araştırma Özeti 8 Mayıs 2015
1. Sunum (Giriş - Ders Hakkında - Tanışma) Öğr. Gör. Mehmet Akif BARIŞ Medya ve Çocuk.
MEDYA.
Doç.Dr. Sebahattin DEVECİOĞLU Fırat Üniversitesi
BAŞARI ÇALIŞMA ve KARİYERLER
BİR YAŞAM TARZI OLARAK SPOR Doç.Dr.Sebahattin DEVECİOĞLU
6. BÖLÜM EĞİTİMİN TOPLUMSAL TEMELLERİ
Eğitim ve Toplumsal Değişme
SOSYAL BOYUTLARIYLA SPOR Yrd. Doç. Dr. İhsan Sarı
Klasik Sosyoloji Tarihi
SPOR ETKİNLİK ENDÜSTRİSİNİN ÖZELLİKLERİ
GİRİŞİMCİLİK VE LİDERLİK
TOPLUM VE SOSYAL KURUMLAR
Yrd.Doç.Dr. Volkan Unutmaz
VII. Ünite SİYASET FELSEFESİ
6 Tüketici Pazarlarının Analizi 1. Copyright © 2011 Pearson Education, Inc. Publishing as Prentice Hall 6-2 Bölüm Soruları  Tüketici özellikleri satın.
ENGELLİLER VE SPOR  Bilindiği gibi spor, sağlıklı ve mutlu bir yaşam için gerekli bir uğraştır ve tüm insanlar için önemlidir. Ancak sporun, engelli bireyler.
TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ Hazırlayan = Büşra Kocaman
Sağlık ve Kültür Doç.Dr.Melike Kaplan.
GRT 283 KİTLE İLETİŞİM KURAMLARI
MEDYA VE ÇOCUK
Dr. Aysel BADIR ERİŞKİN SAĞLIĞI II
ANKARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ SOSYAL HİZMET BÖLÜMÜ
KÖY MANTALİTESİ = KÖY DÜŞÜNÜ
TURİZM PAZARLAMASI Emir Hilmi Üner.
IX.BÖLÜM YAŞAM TARZI.
Alıştırma Hocası: Mr.Muhittin KAHVECİ.  Aile psikolojisi; birey, eş ve ailelerin ilişkilerinde yaşadığı duygu, düşünce ve davranışlara odaklanır. Ve.
Toplum ve Toplumsal Yapı
SOSYOLOJİ NEDİR? Sosyoloji, bir bütün içerisinde insanların bütün ilişkilerini inceleyen, bu ilişkilerin nasıl yaratılıp korunduğunu ve değiştiğini analiz.
Doç. Dr. İhsan ÇAPCIOĞLU 14. Hafta: Sosyal Hayatı Etkileyen Din
Doç. Dr. İhsan ÇAPCIOĞLU 6. Hafta: Sosyal yapı, kurumlar ve din
SHB-101 SOSYOLOJİ TOPLUMSAL GRUPLAR, KURUMLAR VE FORMEL ÖRGÜTLER DOÇ
REHBERLİK PSİKOLOJİKDANIŞMANLIK VE İLGİLİ BİLİMLER
SOSYAL BİLGİLER AMACINA ULAŞMAK İÇİN NELER YAPMIŞTIR
TOPLUMSAL CİNSİYET ROLLERİ. TOPLUMSAL CİNSİYET-1 Toplumsal cinsiyet, bireyin belirli bir cinsten olduğuna ilişkin bilgiye, bu bilgi dahilinde olmak üzere.
1. Hafta: Tanışma ve dersin içeriğinin tanıtılması
Sağlık sosyolojisi Bireyin içinde bulunduğu sosyal, kültürel ve ekonomik yapı ile birlikte sağlık ve hastalık olgularına yüklenen anlamların, hastalığa.
PSİKOLOJİNİN TARİHSEL GELİŞİMİ
Sosyoloji Tarihi-A- Klasik Sosyoloji Tarihi
9. HAFTA AİLE.
TÜRKİYE'DE ERGEN PROFİLİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
İş ve Meslek Sosyolojisi
SOS407 – Kadın Çalışmaları
Sunum transkripti:

Spor Sosyolojisi Nedir? İlgili Temel Kavramlar

Spor sosyolojisi nedir? Spor sosyolojisi sosyolojinin bir alt disiplinidir: Toplumsal ve kültürel hayatın bir parçası olarak spor Amazon.com: anahtar sözcük: sociology of sport: 6250 kitap Birçok dergi ve makale

Toplum nedir? Toplum, belli bir coğrafyada ihtiyaçlarını karşılamak için ilişkiler kuran, birbirlerini etkileyen ortak bir kültürü paylaşan insan birlikteliğidir. Toplum, politik bir sistem yoluyla ve toplumdaki insanlar tarafından paylaşılan kendilerini diğer insanlardan farklı olarak kimliklendirilme duygusuyla bir aradadır.

Spor toplumsal yaşamın ana alanlarıyla ilişkilidir: Aile Ekonomi Medya Siyaset Eğitim Din

Spor ve aile: Spora katılım aile ile yakından ilişkilidir. Ailenin desteği çocuğun spora katılımında çok önemlidir. Ailenin spor yapıp yapmaması çocuğun spora katılımında çok önemlidir.

Spor ve ekonomi Birçok gelişmiş ülkenin ekonomisi satın alnına biletler, spor ekipmanları, katılım ücretleri, üyelik ücretleri, favori takımlar ve oyuncular üzerine iddialar yoluyla her gün spora yapılan harcamalardan kazanç sağlar. Yerel topluluklar spor takımlarının varlığından etkilenir. Bazı sporcuların milyon dolarlık ücretleri önemli bir ekonomik birim oluşturur. Sponsorluk ve spor yakın ilişki içindedir.

Spor ve medya Televizyon ağları ve kablolu yayın yapan kuruluşlar spora milyonlarla lira telif ücreti öderler. Medyada sporun temsili sırasında sunulan imaj ve mesajlar belirli temalar üzerinde dururlar ve insanların spor ve topumsal yaşamla ilgili düşüncelerini, neyi nasıl gördüklerini etkilerler: Drama ve heyecan yaratımı. Birçok insan için televizyonda spor izlemek sporla ilişkilenmenin tek biçimine dönüşür.

Spor ve Politika Birçok toplumda insanlar sporu ulusal kimliklerinin bir parçası olarak görür ve ulusal gururla sporu ilişkilendirir. Sporla siyasetin karışmasından şikayet eden insanlar spor karşılaşmalarında bayrak sallamakta tereddüt etmezler. Ülkeler üzerinden çatışmalar yaşanması kaçınılmaz olur. Uluslararası spor son yıllarda politik çatışmaların merkezinde yer alabiliyor. Ülkeler, örneğin Çin, sporu kendi saygınlığını arttırmak için kullanabiliyor. Başka bir örnek: Berlin Olimpiyatları

Spor ve Eğitim Okul sporları Burs sistemi Okulların saygınlığında sporun yeri

Spor ve Din Sporla din arasında belli ülkelerde kurulmakta olan bir ilişki söz konusudur. ABD ve Kanada’da bazı kiliseler spor takımları ve ligler kurmaya başlamıştır. Yine ABD’de bazı sporcular kiliselerin sözcüsü olarak kullanılırlar. Sporcular dini inanç yoluyla spor motivasyonunu arttırabilir. Tarihsel olarak spora katılımı azaltan dini yapı?

Spor sosyolojisinde çoğunlukla örgütlü yarışma sporları incelenir Spor sosyolojisinde çoğunlukla örgütlü yarışma sporları incelenir. Daha az sayıda da olsa fiziksel aktivite üzerine de çalışmalar vardır. Spor sosyolojisi çalışan insanlar aşağıdaki gibi sorulara cevap vermek için sosyolojik kavramları, kuramları ve araştırmaları kullanırlar:

Neden belli gruplarda belirli aktiviteler spor olarak tanımlanır ve belirlenir? Spor neden belli gruplarda ve toplumlarda yaratılmış ve örgütlenmiştir? Kişisel ve toplumsal yaşamımızda spor ve spora katılım nasıl yer almaktadır ve kim olduğumuzu, diğer insanlarla ilişkilenme biçimimizi nasıl etkilemektedir? Spor ve spora katılım bedenimizle ilişkimizi nasıl etkilemektedir?

Spor ve spora katılım kendi bedenlerimiz, doğal ve doğal olmayan, erkeksilik ve kadınsılık, toplumsal sınıf, ırk, eğlence, çalışma, yeteneklilik ve yeteneksizlik, başarı ve yarışma, haz ve acı, sapma ve normallik, saldırganlık ve şiddet gibi meselelere ilişkin düşüncelerimizi nasıl etkiler? Sporun anlamı, örgütlenme biçimi ve amacı toplumdaki maddi koşullarla, toplumsal ilişkilerle ve güç dinamikleri ile nasıl ilişkilidir? Sporun aile, eğitim, din, politika, ekonomi gibi toplumsal yaşamın diğer alanları ile ilişkisi nedir? Spor haberlerinin sunumunda kadın-erkek eşitsizliği var mıdır?

Toplumumuzda kadınların spora katılımının az olmasının nedenleri nelerdir? Sporu bir endüstri olarak kabul etmek mümkün müdür? Toplumumuzda futbolun egemen spor dalı olmasının nedenleri nelerdir? Toplumsallaşma sürecinde sporun rolü nedir? Spor ve siyaset ilişkisi ne boyutlarda tezahür etmektedir? Toplumsal sınıfın spora katılıma etkisi var mıdır? Neden bazıları golf oynarken bazıları futbol oynar? Neden sporda şiddet çok fazla görülür?

Spora ilişkin eleştirel düşünce yoluyla: Sporla ilişkili toplumsal sorunları ve konuları anlarız ve tanımlarız. Spor toplumsal bir fenomen olarak sporda skorun ötesine bakarız. spora katılımlı ve hayatımızda sporun yeri ile ilgili bilinçli tercihler yaparız sporun ilerlemeye dönük değişimine katkıda bulunuruz.

Sosyolojik açıdan sporu çalışmak varolan, yerleşik kuralların sarsılmasına ve değiştirilmesine dönük talebe ilham verebilir. Mevcut statükonun devamını isteyen insanlara rahatsızlık verebilir.

Teşekkürler.