Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MEDYA VE ÇOCUK www.hayalkatibi.com.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MEDYA VE ÇOCUK www.hayalkatibi.com."— Sunum transkripti:

1 MEDYA VE ÇOCUK

2 medya ve çocuk İletişim, en yalın tanımıyla “duygu, düşünce veya bilgilerin akla gelebilecek her türlü yolla başkalarına aktarılmasıdır. Günümüzde çok çeşitli iletişim araçları vardır.

3 MEDYA ve çocuk Ancak Televizyon, bunların arasında en yaygın ve en kolay erişilen haber ve eğlence aracı olmaya devam ediyor. Bu nedenle de en çok da çocuklar üzerindeki olumsuz etkileri üzerine tartışmalar devam ediyor.

4 MEDYA ve çocuk Medya genel anlamıyla insanlar arası iletişim metodudur.Bu olgu ve onun geniş etkileri insanlar kabileler halinde yaşamaya başladıklarından bu yana var olagelmiştir.

5 MEDYA ve çocuk

6 MEDYA ve çocuk Medya günümüzün en etkili kültürel gücü haline gelmiştir. Hayatımızda kullandığımız dil başta olmak üzere bütün kültürel yeniden-üretimin başlıca aracı haline gelmektedir. Gelişmekte olan ülkelerde medya kültürün bir parçası haline gelmektedir.

7 MEDYA ve çocuk Yapılan araştırmalara göre, çocuklar 100 okul gününe eş kadar süreyi televizyon önünde geçiriyorlar, Başka ifadeyle hayata, yakın ve uzak çevrelerine dair fikir ve bilgileri aileleri ve okul kadar televizyonun kendilerine sunduğu dünyadan ediniyorlar.

8 MEDYA ve çocuk Ancak çocuklara yönelik olarak yayın yapan kanallar ve programlar da dahil olmak üzere, televizyonun sunduğu dünya, onları bilinçli yurttaşlar olarak geleceğe hazırlamaktan çok, potansiyel tüketiciler olarak yaklaşıyor, yaratıcılıklarını ve hayal güçlerini olumsuz olarak etkileyen mesajlar içeriyor. Yapılan araştırmalar, çocukların özellikle de televizyon izlerken yanlız bırakıldıklarında, en çok şiddet içeren mesajlardan etkilendiklerini ortaya koyuyor.

9 Medya ve çocuk Çocuklar daha ziyade reklam ve çizgi filmlerden etkilenmektedirler. Reklam firmaları daha çok bu kitleyi hedef alan kampanyalar düzenlemekte, kampanyalarını gençlerin ve çocukların daha çok televizyon karşısında oldukları saatlerde, internette daha çok ziyaret ettikleri sitelerde ve daha çok vakit geçirdikleri alanlarda yürütmektedir.

10 Medya ve çocuk Hız uyuşturuyor. Artık her yerde ve hiçbir yerdeyiz.
Hız uyuşturuyor. Artık her yerde ve hiçbir yerdeyiz. Aslında bütün varlığımızla bir yerde değiliz, parça parça orada ve buradayız. Anlaşmak için zaman gerekir, zaman ve mekan. Konuşmanın yanında susmak da gerekir, birbirinin söylediğine dikkat kesilebilmek, kalbini dostunun kalbine yaklaştırmak gerekir.

11 Medya ve çocuk Çocuk için ertesi gün uzak bir gelecek olarak görünürken, yetişkin birisi için gelecek hafta, çok yakın bir zamandır. John Lennon’un ifadesiyle “Hayat siz planlar yaparken başınıza gelen şeydir.” Çocuklarımızla anı yaşamalıyız.

12 Medya ve çocuk Günümüzde, sosyal medyanın çocuklarımız üzerindeki yakın tehdidi, fiziksel gelişimlerine engel olmak ve ironik bir biçimde sosyalleşememelerine yol açmaktadır. Ayrıca çocuklar televizyonda şiddeti bir yol olarak öğrendiklerinde, bunun geçerli ve kabul edilebilir olduğunu düşündüklerinde bu tür davranışlara yönelme riski çok daha büyük olmaktadır. Televizyonun çocuklara sunduğu kadın erkek modelleri ise onlar için birer örnek teşkil etmektedir.

13 Medya ve çocuk Peki ne yapmalı?
Peki ne yapmalı? Öncelikle çocuğumuzla sevgi ve güvene dayalı bir ilişki kurmalıyız. Çocuğumuza zaman ayırmalı ve iletişimimizi hiçbir şekilde koparmamalıyız. Çocuklarımızın dünyasında önemli yer tutan sosyal medyayı onunla birlikte keşfetmeliyiz. Böylece o dünyayı çocuğumuzun bizimle paylaşmasına izin vermiş oluruz. Evde ortak alanda bulunan bir bilgisayar üzerinden internet erişimi sağlayarak istenmedik durumların önüne geçebiliriz.

14 TEŞEKKÜRLER ESRA KOÇAK EMİNE GÜRBÜZ


"MEDYA VE ÇOCUK www.hayalkatibi.com." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları