Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

9. HAFTA AİLE.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "9. HAFTA AİLE."— Sunum transkripti:

1 9. HAFTA AİLE

2 Aile

3 Aile

4

5

6 AİLE VE TOPLUMSAL CİNSİYET
Aile, birbirleriyle doğrudan akrabalık bağları olan yetişkin bireylerden kuruludur. Ailede asıl amaç, erişkin (yetişkin) üyelerin çocuklara bakma sorumluluğunu üstlenmeleridir. Akrabalık, bireyler arasında evlilik ya da kan bağıyla kurulur.

7 AİLE Modern toplumlarda akrabalık ilişkileri evlilik aracılığıyla tanımlanır. Evlilik ailenin ekonomik işbirliği, cinsel etkinlik ve doğurganlık işlevlerini düzenleyen hukuki bir bağdır. Evlilik, iki erişkin birey arasında hem toplumsal olarak hem de hukuken onaylanan cinsel birleşme ve çocuk yetiştirme pratiğidir.

8 AİLE İki tür aile biçimi vardır: Çekirdek Aile ve Geniş Aile.
Geniş aile modern öncesi toplumlarda ortaya çıkmış olsa da, özellikle gelişmekte olan ülkelerde ve gelişmiş ülkelerdeki göçmen topluluklarda hala önemli bir güçtür. Geleneksel toplumlarda endogami (içeriden evlenme) başattır.

9 AİLE Geleneksel ailede, dayanışma ve işbölümü önde gelir. Geleneksel aileler üretici ailelerdir. Çekirdek ailede esas etken evli çiftlerdir. İster evlat edinilmiş, isterse kendi çocukları olsun, ailenin diğer bireyleri, anne babanın gelir, kültür ya da sosyal çevrelerinden etkilenir. Çekirdek aileler ekzogamik (dışarıdan) özellik gösterir. Aile yapıları monogamik, poligamik ve poliandrik özellikler gösterir.

10 AİLE Ailelerin soykütüğü iki ana hat izler. Erkek soyu zinciri akrabalığın erkek tarafının izlenmesidir. Mirastan pay alma ve soyun devamı bakımından geleneksel aile düzeni patrilineal ve patriarşiktir. Kadın tarafının akrabalık zincirinin işlemesi sadece tarihsel ve antropolojik yerel özelliklerle sınırlıdır. Çekirdek aile tüketici bir aile biçimidir. Tüketim derken, aile bireylerinin geçimlik üretim yerine, sanayi ve hizmetler alanlarında istihdam edilmesi olgusu kastedilmektedir. Çekirdek aile, tek eşliliğe uygun olup çokeşliliğin yadsınmasıdır.

11 AİLE İşlevselci Yaklaşımlara göre aile, birincil toplumsallaşma ve kişiliğin dengelenmesine yarar. Ayrıca cinsel etkinliğin düzenlenmesi, sosyal kimliklerin aktarımı ve sosyal sınıf değerlerinin yerleştirilmesi bakımından aile sosyal düzenin yerleştirilmesi ve korunması işlevine sahiptir. Ailenin dördüncü ve son işlevi maddi ve duygusal güvenlik sağlamasıdır. Birincil toplumsallaşma, çocukların içinde yaşadıkları toplumun kültürel ölçütlerini öğrendikleri süreçtir. Kişiliklerin dengelenmesi ise, yetişkinlerin duygusal dünyalarının oluşmasında ailenin rolünü açıklar

12 AİLE Aile pek çok insana rahatlık, sevgi ve dostluk kaynağı olarak görünür. Feminist yaklaşımlar aynı kanıda değildir. Onlara göre aile, uyumlu, rahat ve eşitlikçi bir alan değildir. En azından kadınlar ve kız çocuklar için böyle değildir.

13 AİLE Aile içinde güç ilişkileri eşitlikçi değildir ve işbölümü de bu eşitsizlik üzerine kurulmuştur. Evdeki işbölümü sanayi tipi işbölümünden önce gelir. İlkindeki çıkar ve akılcı hesaplamadan farklı biçimde, evdeki işbölümü, hem ekonomik hem de simgesel bakımdan eşitsizlik yaratır.

14 Aile Evlilik kurumu, tarihsel bakımdan, her şeyden önce, çoğalmanın kural altına alınması ve mal, hizmet ve mirasın düzenlenmesidir. Romantizm ve evlilik başlangıçta birbirinden çok farklı şeyler olarak düşünülürdü.

15 Aile Çatışmacı kuramlara göre ailenin işlevleri:
1. Mülkiyet ve mirasın dağılımı ve aktarılması 2.Ataerkillik 3. Irk ve etnisite olgularıdır. Simgesel etkileşimciler aileyi yakınlık ve güvene dayalı bir sosyal paylaşım diye görür. Kuşkusuz çocuklar bakımından belirli bir otorite çerçevesinde sınırlı ve denetimli bir yakınlaşmadan söz edilebilir.

16 Aile Ancak modern hayatın getirdiği anonimleşme ve yalnızlık duygusu, ailenin başlangıçta öngörülmeyen yeni nitelikleri olabileceğini göstermiştir. Romantik aşk ve evlilik modern hayatın getirdiği bir olgudur. Aile ve boşanma olgusu: Boşanmanın nedenleri küresel düzeyde yapılan araştırmalarda şu başlıklar altında toplanmıştır: - Yükselen bireycilik

17 Aile -romantik aşkın zayıflaması -Kadınların bağımsızlaşması
-gergin evlilikler -boşanmanın toplumsal bakımdan kabul edilebilir hale gelmesi - yasal bakımdan boşanmanın kolaylaşması

18 Aile Dikkat edilmesi gereken önemli bazı konu başlıkları:
Tek ebeveynli evler Çocuksuz evler Göçmen aileleri Evlilik ve sosyal devlet Aile içi şiddet boşanma


"9. HAFTA AİLE." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları