Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

1. Hafta: Tanışma ve dersin içeriğinin tanıtılması

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "1. Hafta: Tanışma ve dersin içeriğinin tanıtılması"— Sunum transkripti:

1 1. Hafta: Tanışma ve dersin içeriğinin tanıtılması
Din Sosyolojisi I Doç. Dr. İhsan ÇAPCIOĞLU 1. Hafta: Tanışma ve dersin içeriğinin tanıtılması

2 Dersin amacı Bu derste, din toplum ilişkileri, dini inanç, ibadet ve uygulamaların toplumsal niteliği ve değişiminin yanı sıra dini gruplaşmalara ilişkin bilgi, beceri ve tutumların geliştirilmesi amaçlanmaktadır.

3 Dersin içeriği Sosyolojinin temel kavram, kuram ve kuramcıları, sosyolojinin ve din sosyolojisinin tarihçesi, din ve toplum etkileşimi, dinin topluma ve toplumun dine etkisi çeşitli boyutlarıyla incelenmektedir.

4 Derste işlenecek konuların haftalara göre dağılımı
Bu derste sırasıyla aşağıdaki konuların ele alınması planlanmaktadır: 2. Hafta: Sosyoloji ve din ilişkisi 3. Hafta: Sosyal etkileşim ve din 4. Hafta: Sosyal davranış örüntüleri ve din 5. Hafta: Sosyo-kültürel bağlam ve din 6. Hafta: Sosyal yapı, kurumlar ve din 7. Hafta: Dini-sosyal gerçekliğin inşası

5 Derste işlenecek konuların haftalara göre dağılımı
8. Hafta: Dini-sosyal gerçekliğe eleştirel yaklaşım 9. Hafta: Sosyal zaman ve din 10. Hafta: Sosyal mekan ve din 11. Hafta: Dini sosyalleşme 12. Hafta: Din mi, kült mü? 13. Hafta: Dini etkileyen sosyal hayat 14. Hafta: Sosyal hayatı etkileyen din

6 Dersin kazanımları Bu derste, öğrencinin aşağıdaki kazanımları elde etmesi hedeflenmektedir: 1) Din sosyolojisinin araştırma alanlarına ilişkin bilgileri analiz etmek, 2) Din sosyolojisindeki kuramsal yaklaşımlar arasındaki temel farkları değerlendirmek, 3) Sosyoloji, toplum ve din sosyolojisi ile ilgili temel kavramları doğru kullanmak, 4) Din sosyolojisindeki araştırma yöntemlerini seminer, ödev ve diğer çalışmalarında kullanıp örneklendirmek, 5) Toplumsal içerikli dini meseleleri bilimsel bakış açısıyla yorumlamak.

7 Dersin işlenişi Bu derste, konu öğretim üyesi tarafından ana hatlarıyla anlatıldıktan sonra öğrencilerin katkıları alınacaktır. Bu çerçevede soru-yanıt, tartışma, örnek olay ve problem çözme gibi yöntemlerin yanı sıra, münazara tekniği kullanılacaktır. Ayrıca vakaya dayalı öğrenme ve problem temelli öğrenme yaklaşımlarından da yararlanılması planlanmaktadır.

8 Dersin kaynakları Dersin ana kaynağı Phil Zuckerman tarafından yazılan ve Türkçesi Din Sosyolojisine Giriş adıyla yayımlanan çalışmadır. Yardımcı kaynaklar ise şunlardır: Phil Zuckerman, Din Sosyolojisine Giriş (3. Baskı), Birleşik Kitabevi Yayınları, Ankara 2012. Inger Furseth & Pal Repstad, Din Sosyolojisine Giriş: Klasik ve Çağdaş Kuramlar, Birleşik Kitabevi Yayınları, Ankara 2011. Niyazi Akyüz & İhsan Çapcıoğlu (ed.), Ana Başlıklarıyla Din Sosyolojisi (4. Baskı), Grafiker Yayınları, Ankara 2012. Niyazi Akyüz & İhsan Çapcıoğlu (ed.), Din Sosyolojisi El Kitabı, Grafiker Yayınları, Ankara 2012. Mehmet Ali Kirman, Din Sosyolojisi Terimler Sözlüğü, Rağbet Yayınları, İstanbul 2011. Ünver Günay, Din Sosyolojisi, İnsan Yayınları, İstanbul 2001.


"1. Hafta: Tanışma ve dersin içeriğinin tanıtılması" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları