Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SOSYOLOJİ NEDİR? Sosyoloji, bir bütün içerisinde insanların bütün ilişkilerini inceleyen, bu ilişkilerin nasıl yaratılıp korunduğunu ve değiştiğini analiz.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SOSYOLOJİ NEDİR? Sosyoloji, bir bütün içerisinde insanların bütün ilişkilerini inceleyen, bu ilişkilerin nasıl yaratılıp korunduğunu ve değiştiğini analiz."— Sunum transkripti:

1 SOSYOLOJİ NEDİR? Sosyoloji, bir bütün içerisinde insanların bütün ilişkilerini inceleyen, bu ilişkilerin nasıl yaratılıp korunduğunu ve değiştiğini analiz eden sosyal bir bilimdir.

2 NEDEN? Neden insanlar yaşamları boyunca aile kurmuşlar ve neden bir tanrıya inanmışlardır? Niye bir grubun yaşam biçimi bir diğerinden farklıdır? Neden bazı insanlar toplumsal kurallara itaat edip uyarken bazıları uymaz? Niye bazı insanlar fakir bazıları zengindir? Niçin istenmediği halde savaşlar olmaktadır? Toplumu bir arada tutan şey nedir? Neden toplumlar zamanla değişmektedir? Aslında bunlara benzer sorular sormaya başladığınızda “amatör sosyoloji” yapmaya da başladınız demektir.

3 SOSYOLOJİNİN ÖZGÜN YÖNLERİ
Sosyolojinin konuya yaklaşım biçiminin en önemli ayırıcı özelliği onun bilim oluşudur. Sosyoloji insan ilişkileri üzerinde odaklanır. Sosyolojik incelemelerin hedefi insanlar arasındaki sosyal ilişkilerin yapısı üzerinedir. Sosyoloji, diğer sosyal bilimlerde olduğu gibi doğa bilimlerine oranla daha az gelişmiş bir disiplindir.

4 Sosyolojinin başlıca inceleme alanları
Topluluk ve toplumlar Aile Fabrikalar Büyük organizasyonlar, Üniversiteler Sapkın grup davranışı, Çeteler Din grupları Sosyoloji; aile, klikler, din grupları, sapkın grup davranışı, çeteler, büyük organizasyonlar, fabrika, üniversiteler, topluluk ve toplumları inceler.

5 Başlıca sosyoloji dalları
Bilgi sosyolojisi Ekonomik sosyoloji Sanayi sosyolojisi Kent sosyolojisi Köy sosyolojisi Din sosyolojisi Ahlak sosyolojisi Hukuk sosyolojisi Siyaset sosyolojisi Eğitim sosyolojisi Uygulamalı ve klinik sosyoloji

6 Sosyoloji dalları Sağlık sosyolojisi Spor sosyolojisi
Sanat sosyolojisi Çevre sosyolojisi Doğal afet sosyolojisi Feminist sosyoloji Görsel sosyoloji

7 Sosyoloji öteyi kurcalar
Sosyoloji öteyi kurcalar. Görünenle birlikte görünenin ötesini merak eder. Sosyoloji ile ilgilenen kişideki en önemli özellik “mühayyile= hayal etme gücü” dür.

8 Her toplumsal inceleme şu üç soruya cevap aramalı:
İnceleme konusu olan toplumun bir bütün olarak sosyal yapısı nasıldır? Bu yapının temel parçaları nelerdir ve bunlar birbirleriyle ne şekilde irtibatlıdır? 2.İnceleme konusu olan toplumun insanlık tarihindeki yeri nedir? İncelenen bir husus içinde cereyan ettiği tarih dönemine ne gibi bir tesirde bulunmuş veya o dönemden ne şekilde etkilenmiştir? 3.İnceleme konusu olan toplumda, inceleme döneminde yaşayan insanları kadın-erkek çeşitli karakter dağılımı nasıldır?

9

10

11

12

13

14

15


"SOSYOLOJİ NEDİR? Sosyoloji, bir bütün içerisinde insanların bütün ilişkilerini inceleyen, bu ilişkilerin nasıl yaratılıp korunduğunu ve değiştiğini analiz." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları