WEB SERVİCE 05260018-İDRİS YÜRÜK 05260006-MAHMUT KAYA.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SGB.NET’İN TEKNİK ALTYAPISI
Advertisements

VERİTABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ
Java’da Eclipse ortaminda Axis2 ile Web Servis Uygulamasi
SİSTEM YÖNETİMİ KOORDİNATÖRÜ
Universal Plug & Play (Evrensel Tak ve Çalıştır)
WEB TASARIM Temel Kavramlar.
 Bir iletişim mimarisidir.  Bir DTD si yoktur.  Roy Fielding 2000 Yılında ortaya atmıştır.  En başarılı Rest Uyarlamalarından biri HTTP protokolüdür.
Web Servis Destekli Bütünleşik Hesap Yönetimi
WEB SERVİSLERİ: Internet Devriminde İkinci Aşama?
WSDL -SOAP Murat tezgider
.NET FRAMEWORK.
İnternet Programcılığı
Web Host Manager (WHM) Nedir Ne İşe Yarar ?
Web Service Uygulaması
Bilgisayar Ağlarına Giriş
FRAMEWORK.
Burcu Musaoğlu Data Sistem A.Ş..
Çevre ve Orman Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı
AĞ PROTOKOLÜ.
Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Bilgi Servisleri (IS) GRID Kullanıcı Eğitimi Boğaziçi Üniversitesi 2007, İstanbul Emrah AKKOYUN.
BTP 108 BİLGİSAYAR AĞ SİSTEMLERİ AĞ KAVRAMI Birden çok bilgisayarın birbirine bağlı olarak kullanılmasıyla oluşturulan çalışma biçimine bilgisayar ağı.
İSİM UZAYLARI (NAMESPACE).
Bölüm 1 Ağlar ve Verİ İletİşİmİ
WCF Öğreniyorum Ders 0 - Temeller Burak Selim ŞENYURT
İSİM UZAYLARI (NAMESPACE)
Yazılım Gelişimi. Donanım gelişimine paralel olarak süren yazılım gelişimi, son on yılda kayda değer bir ivmelenme ile bilgisayarları, herhangi bir uzmanlık.
BİLGİSAYAR AĞLARI.
İnternet Teknolojisi Temel Kavramlar
MERKEZİ KULLANICI TANIMA SERVİSLERİ Mustafa Atakan ODTU-BIDB Teknik Destek Grubu.
.NET Teknolojileri .NET mimarisi VB.NET, C.NET, C#.NET
EV GÜVENLİK VE TAKİP SİSTEMİ UYGULAMASI
WINDOWS NT GENEL YAPISI
AĞ İŞLETİM SİSTEMLERİ Öğr. Gör. Mustafa SARIÖZ
BİLGİSAYAR AĞLARINA GİRİŞ
Bilgisayar Ağlarına Giriş. Tarihsel Gelişim Main- frame OS yoktu Batch Systems (Toplu İşlem) Birden fazla işin arka arkaya çalıştırılması.
BİLGİSAYAR AĞLARINA GİRİŞ
İnternet Teknolojisi Temel Kavramlar
BTÖ 306 Bilgisayar Ağlarına Giriş Dr. Şirin Karadeniz Çelebi Uluyol.
Microsoft Windows Server 2003 © Yenilikler ERCAN SAPMAZ.
Ağlar ve Veri İletişimi
WEB2.0 ARAÇLARI Gökçe Hanım EMİR K ONULAR : ajax, rss, css, vidcast, podcast podcast.
Veritabanı Yönetim Sistemleri - I
BTÖ 306 Bilgisayar Ağlarına Giriş. BTÖ 306 Tarihsel Gelişim Main- frame OS yoktu Batch Systems (Toplu İşlem) Birden fazla işin arka.
İnsan Kaynakları Bilgi Sistemleri
KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
1- YEREL ALAN AĞI - LAN 2-GENİŞ ALAN AĞI - WAN
ÖTÖ 451 Okul Yönetiminde Bilgisayar Uygulamaları R. Orçun Madran.
NOT: Bu slayt üzerindeki resmi değiştirmek için resmi seçin ve silin. Ardından, kendi resminizi eklemek için yer tutucudaki Resimler simgesini tıklatın.
ÖMER ÜNALDI EDUROAM.
XML ve XML WEB SERVİSLERİ Volkan ALTINTAŞ. XML Bağımsız bir kuruluş olan W3C tarafından tasarlanmıştır. Herhangi bir kurumun tekelinde değildir. Kişilerin.
Bilgi İşlem Organizasyonu Güz Dönemi Server Çeşitleri ve Aralarındaki Farklar – Burak Eray KAYIŞ.
NetOpenX-REST Burak Çelik Uyarlama Araçları Uzmanı.
Asp.Net Veritabanı İşlemleri
Bilgisayar Ağlarına Giriş
Dünyanın bilgisine açılan pencere...
SERVER ÇEŞİTLERİ VE ARASINDAKİ FARKLAR
Server Yönetim Programları
DOMAIN SERVER DOMAIN NEDIR ?
MAİL SERVER Oğuz ZARCI –
Bilgisayar Ağlarına Giriş
İNTERNET VE BİLGİ AĞLARININ KULLANIMI
Temel Internet Kullanımı Y. Doç. Dr. M. Sıtkı İlkay Ekim 2006.
Dünyanın bilgisine açılan pencere...
Amazon Web Servisleri ve Javascript Dilinin Birlikte Kullanımı
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ
Bu sununun aynısını (Animasyonlar vb
Web Servisi Aracılığıyla Android Cihazlardan Sıcaklık Kontrolü
Bu sununun aynısını (Animasyonlar vb
FIRAT ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ
.NET Teknolojileri .NET mimarisi VB.NET, C.NET, C#.NET
Sunum transkripti:

WEB SERVİCE 05260018-İDRİS YÜRÜK 05260006-MAHMUT KAYA

WEB SERVİCE Web Service kavramının ne olduğunu anlatmadan önce, benzer bir amaca hizmet eden daha köklü bir kavram olan API ‘den bahsetmek gerekir.

API(Application Programming Interface) API:bir programın işlevselliğini başka programların da kullanabilmesini sağlayan fonksiyonlara verilen addır.

API ‘ye ÖRNEK Hepimizin bildiği gibi ICQ programının temel iki fonksiyonu vardır.Mesaj göndermek ve dosya göndermek. ICQ yapısı içinde bulunan bir .DLL dosyası bu fonksiyonları içerir. İşte bu .DLL dosyası bir API’dir. Bu .DLL dosyası kullanılarak o fonksiyonları çağırarak mesaj ve dosya gönderebiliriz.

API ‘LERİN DEZAVANTAJLARI API’lere herkesin ulaşabilmesi güvenlik açısından büyük bir dezavantajdır. Diğer bir dezavantaj ise günümüzde unix,linux,windows ..gibi farklı işletim sistemleri;.net,java gibi farklı uygulama platformlarının bulunmasından dolayı,her uygulama için ayrı ayrı API’ler yazılma zorunluluğudur.

WEB SERVİCE NEDİR? API’nin ne olduğunu öğrendikten sonra web service kavramını açıklayabiliriz. Web service için internet çağının API’leri diyebiliriz. Tek cümleyle web service “internet üzerinden kullanılabilen platform bağımsız API” diye nitelendirilebilir.

WEB SERVİCE NEDİR? Web servisi, XML mesajlaşma tabanlı bir sistem entegrasyon yöntemidir. W3C tarafından yapılan resmi tanımıyla web servisi, bilgisayarlar arasında ağ üzerinden etkileşimi ve uyumluluğu sağlayacak yazılım sistemidir

AVANTAJLARI Haberleşecek sistemlerin birbirlerinin gerçeklenmelerinden haberdar olması veya platformlarının uyumlu olması gerekmez. Örneğin, Java ile geliştirilmiş ve UNIX sistem üzerinde çalışan bir uygulama ile .NET ile geliştirilmiş ve Windows işletim sistemi üzerinde çalışan bir uygulama, birbirlerinin çalışma ortamlarından bağımsız olarak, XML iletişim standartları aracılığıyla iletişim kurabilir.

AVANTAJLARI Bir uygulamanın fonksiyonlarını, internet üzerinden çok geniş bir kullanıcı kitlesine açmak mümkündür. Örneğin;Merkez bankasından döviz kurlarını web sitelerinin, bankaların, ajansların vs.. alması.

AVANTAJLARI HTTP üzerinden çalıştırıldığı için, sistemleri dışarıya güvenlikten pek fazla ödün vermeden açmak mümkün olur. Firewall’lar, uygulamalar arasında veri paylaşmak istediğimizde bize engel olmaz. API’lerde güvenlik sorunu vardı.Bu Web Service’in API’ye olan üstünlüğüdür.

AVANTAJLARI Her platform bağımsız teknolojide olduğu gibi, Web Service’ler de ürünü geliştirmek için gereken süreyi ve emeği azalttığı için maliyetleri düşürür.

SOAP(Simple Object Access Protocol ) Daha önce bahsettiğimiz gibi web service platform bağımsız çalışabiliyor.Peki bu nasıl oluyor??? w3c standart komitesi tarafından belirlenen SOAP protokolü ile platform bağımsız çalışabiliyor.

DİĞER STANDARTLAR WSDL web servisini tanımlayan bir XML belgesidir. SOAP dışında birtakım standartlarda vardır. XML:Web servislerinin veriyi sunmak için kullandığı bir standarttır WSDL(Web Service Description Language):Bir uygulamanın bir web servisini kullanması için web servisinin nasıl çağırılacağının, arayüzünün, hangi protokollerin ve kodlama standartlarının belirtilmesi gerekir. WSDL web servisini tanımlayan bir XML belgesidir.

DİĞER STANDARTLAR DISCO(Dıscovery Protocol) :Bir sunucuda paylaşıma açılmış bütün web servislerinin organizasyonunu sağlar. UDDI(Universal Description, Discovery and Integration):Kurum ve web servisleri bilgilerini saklayan ve yayınlayan sunuculardır.

Bir web servisi istemcisinin bir servis sağlayıcıdan bir servisi çağırma aşamasındaki temel adımlar: Web servisi istemcisi (SOAP Client) servis kayıt biriminden (UDDI) web servisini bulur. İstemci bir SOAP mesajı hazırlar. SOAP mesajı bir XML belgesidir. İstemci SOAP mesajını web server veya uygulama sunucusunda çalışan SOAP istek dinleyicisine gönderir. İstek dinleyici gelen isteklere cevap veren sunucu programlardır.  Bu programlar bir JSP, ASP, CGI veya ISAPI programıdır.   SOAP sunucu gelen SOAP mesajını parse eder ve gerekli parametreleri göndererek istenen nesnenin istenen yöntemini çağırır.   Çağırılan nesnedeki yöntem çalışır ve sonuçları SOAP sunucusuna gönderir. SOAP sunucusu gelen sonucu SOAP mesajı formatında biçimlendirerek istemciye gönderir.   İstemci gelen SOAP mesajının içindeki bilgileri alarak istekte bulunan programa gönderir.

TEŞEKKURLER…