Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İSİM UZAYLARI (NAMESPACE).

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İSİM UZAYLARI (NAMESPACE)."— Sunum transkripti:

1 İSİM UZAYLARI (NAMESPACE)

2 Programlama dillerinde, programcıların
işlerini kolaylaştırmak için bir takım hazır kütüphaneler mevcuttur, bu kütüphanelerden bazıları standart olmakla birlikte bazıları programcılar tarafından sonradan geliştirilmiş ve kullanıcıların hizmetine sunulmuştur  

3 kütüphaneleri bulunmamaktadır, kısacası
C# dili ile gelen hazır bir takım sınıf kütüphaneleri bulunmamaktadır, kısacası standart bir C# kütüphanesi mevcut değildir. .NET Framework dediğimiz altyapının bize veya diğer programlama dillerini kullanan programcılara sunduğu bir takım temel türler ve sınıflar mevcuttur. Bütün bu sınıfları ve türleri binary düzeyde iyi organize edebilmek için .NET, namespace kavramını sıklıkla kullanmaktadır.

4 .NET teki sınıf kütüphaneleri bir dilden
bağımsız bir yapıdadır. MFC gibi sadece C++ için yada başka bir dil için geliştirilmemiştir. Çok normal olarak Visual Basic.NET kullanıcısı ile C# kullanıcısı aynı kütüphaneden faydalanırlar

5 Namespaceler .NET Framework sınıf
kütüphanesindeki veri türlerini ve sınıfları kullanabilmemiz için C# dilinde using  anahtar sözcüğü ile birlikte kullanılır ve derleyiciye bildirilir.

6 Namespaceleri kendi yazdığımız kodların
organizasyonu içinde kullanabiliriz. Hem böyle tür isimlerinin karışmasını da önlemiş oluruz, zira bir tür ismi yada sınıf ancak kendi isim alanı içinde görünürlüğe sahiptir.

7 The Base Class Library - Temel Sınıf Kütüphaneleri
.NET Framework’te programcıların işlerini kolaylaştırmak için birtakım hazır kütüphaneler vardır fakat C# dilinde hazır kütüphaneler mevcut değildir.Bunun yerine Framework dediğimiz altyapıda Base Class Library adı verilen temel sınıf kütüphaneleri mevcuttur.Temel sınıf kütüphaneleri, uygulamalarınızı geliştirirken size lazım olabilecek birçok servisi ve nesneyi içinde barındıran bir sistemdir.Temel sınıf kütüphaneleri, namespaces’ ler içinde organize edilmişlerdir.

8 System isim alanı:. NET çalışırken gerekli temel sınıfları içerir
System isim alanı:.NET çalışırken gerekli temel sınıfları içerir. Ayrıca diğer tüm sınıf kütüphaneleri de bunun içinde kümelenmiştir. System hiyerarşinin tepesinde bulunur. Örneğin tüm veri tabanı işlemleri için kullanılacak sınıf kütüphanesi “System.Data”dır. Bu sınıf kütüphanesi içindeki SQL ile işlemler için “System.Data.SqlClient” isim alanı mevcuttur.

9 System.Net:HTTP ve ağ protokolleri için kullanılır.
System.Xml:XML verileri ile çalışmak için kullanılır. System.IO : Dosyalara bilgi girişi, dosyadan bilgi okuma, I/O işlemleri için kullanılır. System.Windows.Forms: Windows tabanlı uygulamalarda kullanılan zengin grafik arabirimi kontrollerini içerir.


"İSİM UZAYLARI (NAMESPACE)." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları