TEDMER Türkiye Etik Değerler Merkezi Vakfı Etik Barometre Araştırması Nisan 2007 ERA Research & Consultancy.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
E-MEVZUAT GRUBU ÇALIŞMALARI
Advertisements

“TÜRK İŞGÜCÜNÜN İŞ ETİĞİNE YAKLAŞIMI” ARAŞTIRMASI
6 Ocak 2006 GfK TürkiyeCustom ResearchGrowth from Knowledge 1 TEDMER “TÜRK İŞGÜCÜNÜN İŞ ETİĞİNE YAKLAŞIMI” ARAŞTIRMASI RAPORU 6 OCAK 2006 Borusan Otomotiv.
Pazarlama ve İletişim Dünyasında Sosyal Medya Trendleri Araştırması
BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİ: Sosyal Güvenlikte Yeni Bir Dönemin Başlangıcı R.Hakan ÖZYILDIZ Müsteşar Yardımcısı Hazine Müsteşarlığı “Bireysel Emeklilik.
ik gündemi anket raporu
BRS, Türkiye’de bir ilki başlatarak birçok firmadan alınacak hizmetleri tek bir kuruluştan alınmasını sağlayacak profesyonel bir kadroyla iyi bir hizmeti.
TÜRK İNŞAAT SEKTÖRÜ ÇALIŞANLARININ MESLEKİ DİL EĞİTİMİNDEN BEKLENTİLERİ TÜRK İNŞAAT SEKTÖRÜ ÇALIŞANLARININ MESLEKİ DİL EĞİTİMİNDEN BEKLENTİLERİ EVLAC GROUP/P1.
TİE Platformu Yürütme Kurulu Başkanı
Kobi Tanımı 150 kişiden daha az çalışanı olan kurumlar
Yeni İş Platformunuz! Yönetim Bilişim Sistemleri Boğaziçi Üniversitesi.
1 Strateji Komisyonu #2010’da Alınacak Aksiyonlar / Hedefler 1 Türkiye'nin stratejik hedefi ve önceliklerine uygun bir Bilişim stratejisine yüksek katkı.
G E L E C E Ğ İ N İ Z M İ R İ N İ Y A R A T I Y O R U Z
Prof. Dr. Gülçimen YURTSEVER Yaşar Üniversitesi İşletme Bölümü
Dış Ticaretin Gelişimi Bölgesel Yaklaşımlar Anket Sonuçları Amerika I. Ticaret Müşavirleri Konferansı Nisan Nisan 2011 TİM Dış Ticaret Kompleksi.
Bazı Ekonomilere İlişkin Büyüme Tahminleri
1 Etik Değerler ve İş Ahlakı Bülent Şenver
Yrd. Doç. Dr. M. Emin MUTLU Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi
22 NCİ YILINDA TÜRKİYE'DE "KATILIM BANKACILIĞI" TECRÜBESİ 22 NCİ YILINDA TÜRKİYE'DE "KATILIM BANKACILIĞI" TECRÜBESİ Sunum: Dr. Adnan BÜYÜKDENİZ Genel Müdür.
Türk Oda ve Borsaları Akreditasyon Projesi 2009 John Lockett.
EN İYİ UYGULAMALAR KİTAPÇIĞI Şubat ’in ikinci yarısında, CDP Türkiye İngiliz Hükümeti Refah Fonu’ndan aldığı destek ile yeni bir proje başlattı.
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Nüket YETİŞ’in Takdimi , İstanbul.
TEB KAMU BULUŞMALARI İZMİR Mayıs FARKLI ve İNOVATİF HİZMETLER KOBİ’lere Değer Katmak İçin Yola Çıktık... KREDİLER NAKİT YÖNETİMİ DIŞ TİCARET Bu.
Girişimcilik.
Bağlam Avrupa Komisyonu, AB’nin Ekim 2011’de çıkardığı “ Kurumsal Sosyal Sorumluluk Alanında Yeni bir AB stratejisi” isimli KSS stratejisinde,
Araştırma Künyesi RepMan Türkiye İtibar Endeks Puanları, 2011 senesinde,  Türkiye halk geneli Türkiye’nin 7 coğrafi bölgesini temsilen 15 ilde yüz yüze.
UluslararasI Rekabet Gücü PolİtİkalarI
ETİK ve İTİBAR YÖNETİMİ
İş Dünyası Bakış Açısıyla Yolsuzluk: Algı ve Politika Önerileri 2014 Araştırma Sonuçları Proje Lideri ve Avukat Gönenç Gürkaynak’ın Sunumu.
YASED BAROMETRE 2006 AĞUSTOS.
1 YASED BAROMETRE 18 MART 2008 İSTANBUL.
FİNANS SEKTÖRÜNDE YABANCI SERMAYE ARALIK TSPAKB 2 İSTİKRAR  Siyasi istikrar Uluslararası yatırımcıların güvenini sağlayan tek parti hükümeti 
1 Bilişim ve İletişim Sektörü Neden Stratejiktir ? Bilişim ve İletişim iş yapış şekillerini ve sosyal hayatı doğrudan etkileyen ana-yapıtaşı konumundadır.
1 İSTANBUL EKONOMİK ARAŞTIRMALAR DERNEĞİ “Hocaların Gözüyle 2011 Yılında Türkiye Ekonomisi Araştırması” Kantitatif Araştırma Özeti 16 Şubat 2011 Nippon.
19 Ekim 2006 GfK TürkiyeCustom ResearchGrowth from Knowledge 1 TUHID - İDA İletişim Hizmetleri Algılama Araştırması Eylül 2006.
Eczacıbaşı Holding Kurumsal İletişim Direktörü
PROGRAM YETERLİLİKLERİ ÇALIŞMASI
1 Corporate 1 KURUMSAL BANKACILIK Corporate. 2 2 KURUMSAL BANKACILIK Finansbank 90’ lı yılların ikinci yarısından başlamak üzere, giderek ihtiyaçları.
Dış Ticaretin Gelişimi Bölgesel Yaklaşımlar Anket Sonuçları Uzakdoğu Pasifik I. Ticaret Müşavirleri Konferansı Nisan Nisan Nisan.
PUSULA Güçlü Etik Değerler Geliştirmek Semra Baysan Merck Sharp & Dohme Dış İlişkiler Direktörü 18 Ekim 2001.
TBB Eğitim Merkezi Seminerleri Eylül 2006-Haziran 2007 Dönemi Değerlendirmesi Eğitim ve Tanıtım Grubu Temmuz, 2007.
TÜRKİYE YATIRIM DESTEK VE TANITIM AJANSI
Öğrenci Adı Soyadı/Numarası
DÜNYA VE TÜRKİYE EKONOMİSİNDEKİ SON GELİŞMELER HASAN BASRİ AKTAN MALİYE MÜSTEŞARI Bişkek 13 Nisan 2009 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
24 Mart 2015 Haliç Üniversitesi Kağıthane Kampüsü
BODRUM YAT İMALATI İŞ KÜMESİ ROTASINI ÇİZİYOR PROJE AÇILIŞ TOPLANTISI Bodrum, 30 Nisan 2012.
Hacettepe Üniversitesi
Afrika Sanayici ve İşadamları Derneği «Türk Özel Sektörünün Afrika’ya Açılan Kapısı» THE GATEWAY TO AFRICA.
Bilişim Teknolojileri Alanı
Türkiye Bankalar Birliği 49. Genel Kurulu 1 Türkiye Ekonomisi ve Bankacılık Sistemindeki Gelişmeler Ersin Özince Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu.
Ö.Yavuz KARAGÖZ Mevlüt BALTA Hasan AKKOÇ
TRABZON MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ AR-GE BİRİMİ TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ UYGULAMALARI EFQM MÜKEMMELLİK MODELİ KURULUŞ TANITIMI TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ UYGULAMALARI.
Yrd. Doç. Dr. Doğan AYDOĞAN
1 YASED BAROMETRE II 16 EYLÜL 2008 İSTANBUL ULUSLARARASI YATIRIMCILAR DERNEĞİ.
Ders 8 Temel Analiz Hüseyin İlker Erçen
Bölümün Amacı Bu bölüm, kurumsal kültür ve etik değerler ile bunların örgütlerden nasıl etkilendiğine dair görüşleri incelemektedir.
AMAÇLAR, ANKET FORMU VE ANKET TASARIMI
TÜKETİCİ AKADEMİSİ TOPLANTISI 1. Ulusötesi Proje Toplantısı Macaristan 17 Şubat 2016 Kurumsal İletişim Uzmanı Güldem Ulutürk.
1 Türkiye’de Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Reform Programı.
Pazarlama Yatırımlarının Verimliliğinin Sektörel Bazda İncelenmesi: BIST Örneği Arş. Gör. Dr. Betül Çal Giresun Üniversitesi.
İNŞ 239 İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİNDE HUKUKSAL YAKLAŞIMLAR VE ETİK Ders Notları-1 Yrd. Doç. Dr. Serkan Kıvrak.
TÜRKİYE-AB GÜMRÜK BİRLİĞİNİN GÜNCELLENMESİ
GC_WEP İLKELERİNE BAKIŞ
FİNANSAL SEKTÖRDE BANKALAR
Türkiye’de Şirketlerin
“İŞSİZLİKLE MÜCADELEDE MESLEKİ EĞİTİMİN ÖNEMİ”
Eczacıbaşı Holding Kurumsal İletişim Direktörü
Dr.Öğr.Üyesi Serkan Kıvrak
Sunum transkripti:

TEDMER Türkiye Etik Değerler Merkezi Vakfı Etik Barometre Araştırması Nisan 2007 ERA Research & Consultancy

Araştırma Hakkında Bilgi Araştırmanın amacı Etiğe ilişkin değişimi, verilere dayalı olarak takip etmesine imkan tanıyacak olan etik barometrenin oluşturulması Araştırmanın yöntemi WEB üzerinden online anket (kendi kendine doldurma) Araştırmanın örneklemi 98 Yönetici Araştırmanın örneklem profili İSO 500 ile ERA Research ve Tedmer’in sağladığı listelerdeki şirketlerin üst düzey yöneticileri, Kurumsal İletişim ve İnsan Kaynakları bölümleri yöneticileri

Türkiye’de Etik Göstergeler TEDMER Türkiye Etik Değerler Merkezi Vakfı

Etik Gelişim Beklentisi 2006 senesini göz önüne alarak, önümüzdeki 12 ay içinde ülkemizdeki etik gelişmelerin ne yöne gideceğini düşünüyorsunuz ? Baz: 98

Türkiye’de İş Etiğinin İlerlemesini Etkileyen Faktörler Ülkemizde iş etiğinin ilerlemesine yönelik olarak aşağıdaki ifadelere ne derece katıldığınızı belirtir misiniz? Baz: 98 Firmaların üst yönetimlerinin etik yaklaşımı desteklemesi iş etiğinin ilerlemesine olumlu katkı yapar Avrupa Birliği'ne uyum süreci iş etiğinin gelişimini olumlu yönde etkileyecektir Bürokratik engeller iş etiğinin gelişimini yavaşlatıcı niteliktedir Bir ülkedeki ekonomik gelişim, etik gelişimi etkileyen başlıca faktörlerden biridir BDDK, Reklam Özdenetim Kurulu vb. düzenleyici otoriteler iş etiğinin gelişimine olumlu katkıda bulunur Etik gelişim, ülkemizde ekonomik gelişimi etkileyen başlıca faktörlerden biridir Firmaların finansal gücünün yüksek olması iş etiğinin gelişimini olumlu yönde etkiler Rekabetin artması iş etiğinin gelişimini olumlu yönde etkiler Firmaların zaman baskısı yaşamaması iş etiği yaklaşımını olumlu yönde etkiler Katılım %

İş Etiğinin Karlılık Üzerindeki Etkisi Sizce iş etiğine uymak, firmaların kârlılık durumunu nasıl etkiler? Olumsuz yönde etkiler Hiç bir etkisi olmaz Olumlu yönde etkiler Bilmiyor/ Fikri yok Kısa Vadede Uzun Vadede % Ortalama : 2.93 Ortalama : 4.37 Baz: 98

Sektörler Bazında Etik Göstergeler TEDMER Türkiye Etik Değerler Merkezi Vakfı

Etik Konusunda En Fazla Yol Kat Etmiş Sektörler Baz: 98 Bankacılık ve Finans Bilgi Teknolojileri Otomotiv Dayanıklı Tüketim İlaç Telekomünikasyon Dayanıksız tüketim/ FMCG Eğitim Pazar Araştırması Sağlık İletişim ve danışmanlık Enerji Perakendecilik İnşaat/ Taahhüt Kamu Sektörü Tekstil Turizm Belediyeler/ Yerel Yönetimler Medya Hiçbiri Baz %

Etik Konusunda En Fazla Yol Alması Gereken Sektörler Belediyeler/ Yerel Yönetimler Medya Kamu Sektörü Sağlık İnşaat/ Taahhüt İlaç Eğitim Turizm Bankacılık ve Finans Tekstil Enerji Dayanıksız tüketim/ FMCG Pazar Araştırması İletişim ve danışmanlık Telekomünikasyon Perakendecilik Bilgi Teknolojileri Dayanıklı Tüketim Otomotiv Baz % Baz: 98

Türk İş Dünyası ve Kendi Sektörünü Etik Bulma Düzeyi Genel olarak Türk iş dünyasını ve sektörünüzü ne derece etik bulduğunuzu belirtir misiniz? Baz: 98 Türk İş Dünyası Kendi Sektörü Etik değil Ne etik ne de değil Etik Bilmiyor/ Fikri yok % Ortalama : 2.53 Ortalama : 3.11

Etik Konusunda Yerli ve Yabancı Firmaları Karşılaştırma Yerli ve yabancı sermayeli firmaları, iş etiğinde bulundukları nokta açısından, nasıl değerlendiriyorsunuz? Baz: 97

İş Etiğine Aykırı Davranışlara İlişkin Gözlenen Değişim Geçtiğimiz yıl içinde sektörünüzde iş etiğine aykırı eylem ve davranışların (rüşvet, yolsuzluk, bilgi saklama, ayrımcılık, aldatıcı reklam vb.) nasıl bir değişim gösterdiği görüşündesiniz? Baz: 97

Etik Dışı Uygulamalar … Sektörünüzde görülen etik dışı uygulamalar ağırlıklı olarak … Baz: 94 Sadece münferit düzeyde; birey düzeyinde yapılıyor Üst yönetim iradesi ile Şirket politikası haline gelmiş nitelikte Etik dışı uygulama hiç yok Fikri yok %

Etik Kod Uygulama İhtiyaç yok Ne ihtiyaç var ne yok İhtiyaç var Firmanızda/ kurumunuzda yazılı iş etiği/ ahlaki kuralları, standartlarına ihtiyaç var mı? İhtiyaç yok Ne ihtiyaç var ne yok İhtiyaç var Bilmiyor/ Fikri yok % Baz: 20 Firmanızın/ kurumunuzun işinize rehberlik etmesi amacıyla sağladığı herhangi bir yazılı iş etiği kuralları, standartları var mı? Baz: 90

TEDMER Türkiye Etik Değerler Merkezi Vakfı Teşekkür ederiz … TEDMER Türkiye Etik Değerler Merkezi Vakfı