Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Dr.Öğr.Üyesi Serkan Kıvrak

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Dr.Öğr.Üyesi Serkan Kıvrak"— Sunum transkripti:

1 Dr.Öğr.Üyesi Serkan Kıvrak
İNŞ 239 İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİNDE HUKUKSAL YAKLAŞIMLAR VE ETİK Ders Notları-1 Dr.Öğr.Üyesi Serkan Kıvrak

2 ÖRNEK Yürütmekte olduğunuz projenizin elektrik işleri için size gelen teklif bedellerini incelemektesiniz. İşvereniniz, teklifleri daha önce birlikte çalıştığı elektrik işleri taşeronu ile paylaşmanızı istemektedir. Ne yapardınız?

3 ÖRNEK Arkadaşınız sizin rakip firmada çalışmaktadır. Arkadaşınızın sizin de ihale teklifi vereceğiniz bir proje üzerinde çalıştığını öğrendiniz. Arkadaşınız proje ihale teklif bedeli ile ilgili bazı bilgileri sizinle paylaştı. Bunlar sizin firmanızın ihaleyi almada önemli avantajlar sağlayabilecek bilgilerden oluşmaktadır. Bilgileri ihalede rekabet avantajı sağlamak amacıyla işvereninizle paylaşır mısınız?

4 ÖRNEK Bir firma ziyareti sırasında, bir satış temsilcisi size üzerinde şirketin adı ve logosunun bulunduğu bir kahve kupası hediye ediyor. Kupanın değeri 5 liradır. Kabul eder misiniz? Kupanın değeri 1000 TL olsaydı cevabınız değişir miydi?

5 ÖRNEK İki inşaat firması benzer işler üstlenmiştir;
-Firma A Türk işçilerine 2000 TL maaş vermektedir -Firma B göçmen işçileri istihdam etmiş ve bu işçilere 500 TL maaş vermektedir. Göçmen işçiler maaşlarından memnundur. İki firma arasındaki rekabet adil midir? Ayrımcılık var mıdır? Bu durum sosyal bir problem yaratır mı?

6 ÖRNEK Mühendis X bir inşaat projesinde müşavirlik firmasında maliyet kontrol mühendisi olarak çalışmaktadır. Müteahhit Mühendis X’e kendisine ait olan bir tatil köyünde ücretsiz tatil teklif etmiştir. Mühendis X teklifi kabul eder ve ailesi ile birlikte tatil yapar. Tatil dönüşü hakedişleri kontrol ettiğinde müteahhidin hakedişe projede yapılmayan işleri dahil ettiğini farkeder. Mühendis X ne yapmalıdır?

7 ÖRNEK Bir firmada mühendis olarak işe başladınız. Firmanın, atıklarını bir sulama kanalına döktüğünü gözlemlediniz. İşçilerden biri ‘bu her zaman yaptığımız normal bir uygulama. Şimdiye kadar bir şey olmadı’ ifadesini kullanmıştır. Bu durumda ne yapardınız?

8 A. Firma yöneticilerine bu uygulamaya son vermelerini aksi durumda medyaya şikayet edeceğinizi söylersiniz B. İlgili makamlara durumu bildirirsiniz C. İlgilenmezsiniz. Bu sizin işiniz değil D. İstifa edersiniz

9 Zor bir durum!! Tüm seçeneklerde olumsuz olarak etkileneceksiniz Ancak, B seçeneği en uygun cevap olarak gözükmekte.

10 ÖRNEK Bir firmada yönetici olarak çalışmaktasınız. Taşeronlarınızdan birinin rüşvet aldığını duydunuz. Ne yapardınız?

11 A. İlgilenmezsiniz. Bu sizin işiniz değil.
B. Taşeronla olan sözleşmenizi iptal edersiniz. C. Durumu ilgili makamlara bildirirsiniz D. Medyaya bildirirsiniz

12 B seçeneği en uygun cevaptır. Bu tip firmalarla çalışmamalısınız


"Dr.Öğr.Üyesi Serkan Kıvrak" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları