DEPRESYON VE ANKSİYETE BOZUKLUKLARI Dr. Mehmet KONYA

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Hastane İşletmeciliği Uzmanı GATA Organ Nakli Koordinatörü
Advertisements

Tıp Fakültesi Birinci ve İkinci Sınıf Öğrencilerinin Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp Yöntemleri Hakkında Bilgi, Tutum ve Davranış Farklılıkları  Hazırlayanlar:
Doç. Dr. Derya İREN AKBIYIK Toplum Ruh Sağlığı Bilim Doktoru
AİLE HEKİMLİĞİNDE SAĞLIK OKURYAZARLIĞI
DİKKAT EKSİKLİĞİ HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU
MİGREN.
Causes of Persistent Dizziness in Elderly Patients in Primary Care
Nöralterapi Dr.Sedat Yıldız Süleyman Demirel Üniversitesi
AKUT BRONŞİOLİT TANI VE TEDAVİSİNDE YAPILAN YANLIŞLIKLAR
BİRİNCİ BASAMAK SAĞLIK HİZMETLERİNDE DEPRESYON
ERKEN DOĞUMDA UZUN SÜRELİ TOKOLİZ
LÜTFEN CEP TELEFONLARIMIZI KAPATMAYI UNUTMAYALIM
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Dr. Özlem COŞKUN*, Yrd. Doç. Dr. Mehtap KARTAL**,
TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU BAŞKANLIĞI 0-6 Yaş Çocuğun Psikososyal Gelişimini Destekleme Programı (ÇPGD)
A.Ü ARAŞTIRMA HASTANESİNE BAŞVURAN HASTALAR MEMNUN MU?
Hastalık ve Mortaliteyi Azaltmada Genel Sağlık Kontrolleri Dr. Mustafa Kürşat ŞAHİN Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı.
İLAÇLA AKILCI TEDAVİ EĞİTİMİNDE TFD’nin ROLÜ
Güzel DİŞCİGİL, Ayfer GEMALMAZ, Serpil DEMİRAĞ, Okay BAŞAK
DİRENÇLİ DEPRESYON TEDAVİSİ
06-12 OCAK VEREM HAFTASI HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
Biber Gazı Maruziyeti Sonrası Gelişen, Hayatı Tehdit Edici Hapşırık E. Özdemir, E. Karabiber, G. Karakaya, A. F. Kalyoncu Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi.
Antidepresanların klinik kullanımı
Amaç: Organ yetmezliği insidansı (toplumdaki hastalık sayısı oranı) tüm dünyada artmakta olup, organ nakli olmayı bekleyen hastalar da uygun organ beklerken.
OLGU SUNUMU 2 B. Gemicioğlu
KAPSAMLI SAĞLIK BAKIMI
1.Basamakta Depresyon ve Anksiyete Bozuklukları
PALYATİF BAKIMIN ORGANİZASYONU
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Nöroloji Kliniği Multiple Skleroz Polikliniğinde Başağrısı Sıklığı ( Headache Frequency in Multiple Sclerosis Outpatient.
Kanserli hasta ve iletişim becerileri
Depresyon Hastalarında Belirti Şiddeti ve Umutsuzluğun İntihar Davranışı Üzerindeki Etkisi Ülkü Kural
UYKU BOZUKLUKLARI UZM. DR. CAHİT ÖZER KASIM 2000.
DSM-IV tanı ölçütlerine göre Major Depresyon
BİPOLAR BOZUKLUK Doç. Dr. E.Timuçin Oral.
BİRİNCİ BASAMAKTA ALLERJİK HASTALARA YAKLAŞIM Dr Hamit Işıkalp 15. PRATİSYEN HEKİMLİK KONGRESİ 27 – 31 EKİM 2010 ANTALYA GENEL BAKIŞ KLİNİĞİ HASTANIN DEĞERLENDİRİLMESİ.
ANTİDEPRESAN İLAÇ ÇEŞİTLERİ
BİRİNCİ BASAMAKTA KRONİK DERMATOLOJİK YAKINMALAR
TIPTA UYGULAMA REHBERLERİ
TIP FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNDE DEPRESYON BELİRTİLERİ TAŞIMA DURUMU
EVDE HASTA BAKIMI.
Psikiyatri Klinikleri
GRUP İNCİ Enes Baki BİLECAN Büşra YILMAZ, Erdal DEMİR, Güldeniz ÇETİN,
Ecz. Sema ÖREN Uygulama Adı: İlaç Bilgilendirme Notları
Dünya ve Türkiye’de Psikiyatrik Hastalıklarda Tamamlayıcı ve Alternatif Tedavilerin Yaygınlığına Genel Bir Bakış Ümit Avşar1, Memet Işık1, Ümmü Zeynep.
Akılcı İlaç Kullanımında Nöropsikiyatri
YEME BOZUKLUKLARI.
PATOLOJİK PSİKOLOJİ DERSİ
Ayaktan Tedavilerde Ödeme
DEPRESYON.
Anksiyete ve depresyonla karışan durumlar Prof. Dr. Kültegin Ögel Acıbadem Üniversitesi
Suisit-İntihar-Özkıyım
Aile Hekimliğinde Sürekli Sağlık Bakımı
DEPRESYON VE ANKSİYETE BOZUKLUKLARI, TEDAVİSİ Sıla Yıldız Marmara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi 2015 Skrik (çığlık ) Edvard Munch.
Sigara, Alkol ve Madde Bağımlılığı Rehberlik ve Tarama Programı Birinci Basamak Sağlık Hizmetlerinde Alkol ve Madde Kullanımına Yönelik KISA MÜDAHALE.
YAŞLILIKTA DEPRESYON ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
Depresyon Nedir? So ̈ zlu ̈ k anlamıyla: Bunalım- Uyaranlara karşı duyarlılığın, iş yapabilme gücünün, kendine güvenin azalarak; karamsarlığın, umutsuzluğun.
Agorafobi İsmail Hakkı ÇINAR
NİKOTİN BAĞIMLILIĞININ FARMAKOLOJİK TEDAVİSİ
Ergenlerde En Sık Görülen Psikopatolojiler
Bir Eğitim Hastanesi Psikiyatri Kliniğinde Yatarak Tedavi Gören Gebe Olguların Değerlendirilmesi Gözde Salihoğlu, Burak Okumuş, Çiğdem Uygur, Ahmet Erkan,
PREMENSTRUAL SENDROM DAHA YÜKSEK ORANDA CİNSEL FONKSİYON BOZUKLUĞU VE CİNSEL STRES İLE İLİŞKİLİDİR DR GÜLŞAH İLHAN, DR FATMA FERDA VERİT ATMACA, DR HÜRKAN.
Burak Okumuş, Mine Toptan, Fatma Kitapçı, Çiçek Hocaoğlu
Prof Dr Süheyla Ünal İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri AD
Ankara Halk Sağlığı Müdürlüğü Ruh Sağlığı Programları Şubesi
Fiziksel hastalıklara ruhsal tepkiler
TIBBİ SOSYAL HİZMET DERSİ
Volume 6 Issue:2 February,2017 Arş.Gör. Dr. Merve BULUT ADAŞ
AİLE HEKİMLİĞİNİN TANIMI VE TEMEL ÖZELLİKLERİ. AMAÇ Bu oturum sonunda katılımcıların; Aile Hekimi ve Aile Hekimliğinin tanımını yaparak bugünkü durumunu.
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
BİRİNCİ BASAMAK HASTALARINDA ANTİDEPRESANLAR VE HİPERTANSİYON GELİŞİMİ
Sunum transkripti:

DEPRESYON VE ANKSİYETE BOZUKLUKLARI Dr. Mehmet KONYA 22.10.2011

DEPRESYON VE ANKSİYETE BOZUKLUKLARI: -Birinci basamak hekimlerine tüm başvurular içerisinde , depresyon ve anksiyete bozukluklarının yaygınlığı %10-11 gibi yüksek bir oranda olduğu çalışmalarda gösterilmiş olup, depresyon ve anksiyete ile mücadele açısından birinci basamak hekimi cephenin en önünde yer almalıdır.Bu nedenle birinci basamakta hastalığın sorgulanması ve tanısının konulup antidepresan tedavinin uygun doz ve sürede yapılması, bir çok hastada da kısa süreli destekleyici psikoterapi uygulanması ile başarılı bir şekilde tedavi imkanı bulurlar .

DEPRESYON VE ANKSİYETE BOZUKLUKLARI: Ancak yine yapılan çalışmalar sonucu, çeşitli nedenlerden dolayı birinci basamakta tanı konulduktan sonra yeterli ve uygun tedavi düzenlenme oranı %34.9 dur. (Coyne jc 1995)Bu oranı daha yükseklere çekebilmek ve mezuniyet sonrası eğitimin önemi açısından bu oturum düzenlenmiştir.

DEPRESYON VE ANKSİYETE BOZUKLUKLARI: ANKET SONUÇLARI: 37 AH’i Anket çalışmasına katılmış olup; 28 AH 1-5 yıl arası, 3 AH 5-10 yıl , 6 AH 10 yıl ve/veya daha fazla aynı kurumda çalıştıklarını belirtmişlerdir.

DEPRESYON VE ANKSİYETE BOZUKLUKLARI: ANKET; 7 AH 1980-1985 arası 16 AH 1985-1990 arası 11 AH 1990-1995 arası 3 AH 1995 ve sonrası Tıp Fakültesi mezunu idi. - Tüm Başvurular içerisinde Depresyon ve Anksiyete Bozukluklarının oranı %8.48 olarak bulunmuştur. -Çalışmaya katılan 36 AH’i Mezuniyet sonrası eğitimler çerçevesinde bilgilerini arttırmak gerektiğini düşünmekte ,1 AH’İ ise çok gerek duymadığını belirtmiştir.

DEPRESYON VE ANKSİYETE BOZUKLUKLARI: Olgu: 27 yaşında Kadın hasta, aylardır uykuya dalmakta güçlük çekiyor.Yaptığınız sorgulamada, son günlerde kendini keyifsiz ve yorgun hissettiğini,iştahının azaldığını söylüyor. Major depresyon bozukluktan şüphelendiğiniz hastada tanı koyabilmek için başka neler bilmek istersiniz diye sorulduğunda; -28 AH ‘i Ölüm düşencisi,intihara eğilimiz var mı, -11 AH’i Kendinizi değersiz hissediyormusunuz, -12 AH’i İş ve ev yaşamında konsantrasyon azlığı var mı, - 7 AH’i Suçluluk hissediyormusunuz, - 4 AH’i tahlil isterim, - 1 AH’i Ailenizde depresyon hastası var mı,

DEPRESYON VE ANKSİYETE BOZUKLUKLARI: Bu olguda Anksiyete bozukluğundan ayırt etmek için neler sorarsınız denildiğinde: -15 AH’i Tedirginlik,Endişe,Korkunuz var mı, - 9 AH’iKontrolü kaybetme korkusu var mı, - 9 AH’İ Gerginliğiniz,davranış bozukluğu var mı, - 5 AH’i panik hissi var mı, - 5 AH’i Son zamanlarda yaşadığınız sıkıntı var mı, - 4 AH’i İntihara eğiliminiz var mı, - 1 AH’i Tahlil isterim

DEPRESYON VE ANKSİYETE BOZUKLUKLARI: Major Depresyon tanısı koyduğunuz bu hastada tedavi için hangi ilacı seçersiniz; -27 AH’i Selektif serotonin geri alım inhibitörü(SSRI) - 6 AH’i Serotonin ve noradrenalin geri alım inhibitörü(SNRI - 3 AH’i Trisiklik ve tetrasiklik antidepresanlar(TSA) -1 AH’i Noradrenerjik ve spesifik serotonerjik antidepresan(NaSSA) -1 AH’i SSRI+Benzodiazepam -3 AH’i Sevk ederim

DEPRESYON VE ANKSİYETE BOZUKLUKLARI: Seçtiğiniz ilacı reçete ederken hastayı nasıl bilgilendirirsiniz; -28 AH’i ilk hafta yarım sonra bir tablet,ilk dönemde görülebilecek yan etkilerin tolere edilebileceğini ilacı kesmemesi gerektiğini, -6 AH’i Sevk ederim -3 AH’i En düşük dozla başlarım .İlaca yanıtı değerlendirmek amacıyla ilk kontrol muayenesine çağırırsınız; -22 AH’i 4-6 Hafta -5 AH’i 6- 8 Hafta -4 AH’i 10 gün -3 AH’i 15 gün

DEPRESYON VE ANKSİYETE BOZUKLUKLARI İkinci ayda tedaviye kısmi yanıt var ise ne yaparsınız; -15 AH’i aynı ilaç ve doz ile devam, -14 AH’i aynı ilaç fakat doz arttırarak devam, -2 AH’i ilaç ekleme ve doz arttırımı, -1 AH’i hasta ile beraber karar veririm, -1 AH’i doz azaltırım -3 AH’i Sevk ederim .Tedaviye yanıtsızlığa ne zaman karar verirsiniz; -22 AH’i 3 ay -6 AH’i 6 hafta -5 AH’i 6 ay -1 AH’ Düzenli kullanımda yanıtsızlık olmaz

DEPRESYON VE ANKSİYETE BOZUKLUKLARI Bu hasta , Antidepresan tedaviye bir yıl devam etmiş ve iyileşmiş.Aynı hasta iki yıl sonra yeniden Major depresif epizodla size baş vurur ise yaklaşımınız ne olur; -24 AH’i daha önce kullandığı ve yanıt aldığı antidepresana başlarım, -2 AH’i yeni farklı ve/veya aynı grup başka bir antidepresana başlarım, -14 AH’i sevk ederim

TEŞEKÜRLER