 1 Ekim 2010 ile 1 Kasım 2010 tarihleri arasında İ stanbul Haydarpa ş a Numune E ğ itim ve Ara ş tırma Hastanesi Acil Servisine ba ş vuran toplam 985.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ARTUSA ASSİSTANCEÇAĞRI MERKEZİ AKIŞ ŞEMASI
Advertisements

MUSTAFA YEŞİLADA
HASTA TRANSFERİ: AMERİKAN HASTANESİ ÖRNEĞİ
SAĞLIK BAKIM HİZMETLERİ MÜDÜRÜ
JOHARİ PENCERESİ HAZIRLAYAN: BEDİİ DURMUŞ
ÖZEL HASTANELERDE ÖZEL SAĞLIK SİGORTASININ İŞLEYİŞİ VE SORUNLARI
 Web-Log kelimesinden türetilen bloglar, yazarların herhangi bir konu hakkında hızlı ve kolay ş ekilde yorumlarını, ba ğ lantılarını yazılarını, resimlerini,
Hazırlayan : Serkan ESKİN
GÖRME ENGELLİ ÖĞRENCİYLE DERS PARTNERİ OLMAK
Kurulu ş Misyon Vizyon Amaçlar ve Hedefler E ğ itim-ö ğ retim alt yapısı Fakülte Bina Proje Süreci Akademik Kadro Da ğ ılımı Eylem Planı Stratejik Plan.
KÖK HÜCRE MUHAMMED KARAKAYA A-9-D.
GÜMRÜKLER 2023 VİZYONU 1. ARAMA KONFERANSI/ Stratejisi
PARÇADA ANLAM.
VERİ ÇEŞİTLERİ Doç. Dr. Turan SET
TÜRETİLMİŞ VERİLER VE HASTALIK ÖLÇÜTLERİ
17. DÖNEM AKUPUNKTUR EĞİTİM PROGRAMINDA TEDAVİYE ALINAN 130 HASTANIN DEMOGRAFİK, KLİNİK ÖZELLİKLERİ VE TEDAVİ SONUÇLARI Dr. Derya Özmen ALPTEKİN Fiziksel.
HASTANE ETİK KURULLARI
OKUL DENEYİMİ -I- Dr. Muhammed TURHAN.
HASTANIN TRANSFERİ Giriş : Acil Serviste ilk müdahalesi yapılan ve acil servisten, hastane içindeki bir başka birime veya hastane dışında bir sağlık kurumuna.
Uzaktan Eğitim Kuramları
DynEd İngilizce Dil Eğitim Sistemi
TEST İSTATİSTİĞİNİN SEÇİLMESİ
ANA BABA TUTUMLARI. Tuncay DEMİRTAŞ.
YÜKSEK ÖĞRETİM KURUMUNA BAĞLI SAĞLIK ÇALIŞANLARININ İDARİ VE YÖNETİCİ PERSONELİNİN ATAMA VE TERFİ KRİTERLERİ HAKKINDAKİ GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ (MERSİN.
Bipolar Duygudurum Bozukluğu
Armand Vallin Feigenbaum
Acil Servis Temizliği.
AİLE HEKİMLİĞİNİN TANIMI VE ÖZELLİKLERİ
KIRIK, ÇIKIK , BURKULMALAR VE İLK YARDIM
Master in Advanced European and International Studies.
Sağlık Bakanlığı Hastanelerinin Yönetim ve Organizasyonu
Medya Araçlarının Yararları Ve Zararları
Ekinözü Çok Programlı Lisesi Rehberlik ve Psikolojik Danışma Servisinin etkinlikleri, önleyici ve gelişimsel rehberlik hizmeti anlayışı çerçevesinde;
İ.Ü.CERRAHPAŞA TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ
İ.Ü.CERRAHPAŞA TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ FİZİKSEL TIP VE REHABİLİTASYON AD HEMŞİRELİK HİZMETLERİ FAALİYETLERİ
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI ERZURUM NUMUNE HASTANESİ TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ
ARABAN İLÇE DEVLET HASTANESİ
NUR KOTA Ş TÜRKÇE Ö Ğ RETMENL İĞİ Sözcükte Anlam Konusunda Eğitsel İçerikli Siteler.
Cerrahi sonrası hızlandırılmış nekahat ülkemiz koşulları için uygun değildir Dr. M. Bülent Tırnaksız Genel Cerrahi Anabilim Dalı Hacettepe Üniversitesi.
Sağlık Hizmeti Kalite Göstergeleri
Lisans Müfredatı ve Erken Klinik Eğitim Tıp Eğitimi Anabilim Dalı Seminerleri / 201.
 LÖSEV, 24 Eylül 2000 tarihinde, lösemili çocuklara özel, modern tıbbın tüm olanaklarını bünyesinde barındıran 2000'li yılların.
Kaizen.com KAIZEN TM Institute Etkin Sağlık Hizmet Yönetimi için Çözüm Ortağınız Hedefler ve Örnekler.
ODUNPAZARI ATATÜRK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ.

Yrd. Doç. Dr. Hikmet MARAŞLI Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Proje Yürütücüsü Türkiye.
DİSPANSERLER
Anti-IgE Tedavisinin 1. Yıldaki Etkinliği:
Araş. Gör. Dr. N. Emel ELVERİCİ ARDIÇ
Zehra ASLAN AYDOĞDU KTÜ Aile Hekimliği AD
ANKARA İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ ACİL YARDIM VE KURTARMA HİZMETLERİ (112) AMBULANS EKİPLERİNDE ÇALIŞAN SAĞLIK PERSONELİNİN İŞ DOYUMLARININ VE ETKİLEYEN ETMENLERİN.
Hastaneler ve Bina Yönetimi
KAMU SEKTÖRÜ SAĞLIK YÖNETİCİSİ GÖZÜYLE BASIN
İç Hastalıkları Klinik Stajı GİRİŞ DERSİ
Sağlık Kurumlarında Kurum İmajı
İŞ TATMİNİ.
Doç. Dr. Turan SET Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimli ğ i Anabilim Dalı GÜVEN ARALIĞI HİPOTEZ TESTLERİ P DEĞERİ.
2. Sağlık hizmetleri.
Trabzon Arş.Gör.Dr. Cuma Ali ZOBA.
10. Sınıf alan-dal seçimi REHBERLİK SERVİSİ.
Dr.Hakkı TURAN Muğla Tabip Odası Başkanı
Bütünleşik Bir Hastane Bilgi Sisteminin Fonksiyonları
Acil Servis Temizliği. ACİL SERVİS BİRİMLERİ a) Alçı Odası b) Acil Müdahale Odası c) Acil Gözlem Odası d) Nöbetçi Doktor Odası.
SDÜ ARA Ş TIRMA VE UYGULAMA HASTANES İ HEM Şİ REL İ K H İ ZMETLER İ MÜDÜRLÜ Ğ Ü E Ğİ T İ M HEM Şİ RES İ 2018 ÖĞRENCİ UYUM EĞİTİMİ.
SAMSUN EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ
Dr. Sinem BOSTAN Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
2018 YILI DRAGOS HASTANESİ FAALİYET SUNUMU
NERG İ S ALTIN\MEL İ KE ACIBUCA.  İ nsan beyninin fonksiyonlarını yerine getirmesi için su tüketimi önemlidir.  Su vücut sıcaklı ğ ı seviyesini düzenleyen.
Dr. Meryem TOP Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi.
Hayvan Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi
Sunum transkripti:

 1 Ekim 2010 ile 1 Kasım 2010 tarihleri arasında İ stanbul Haydarpa ş a Numune E ğ itim ve Ara ş tırma Hastanesi Acil Servisine ba ş vuran toplam 985 hasta ara ş tırmanın örneklemini olu ş turmu ş tur

 Ara ş tırmaya dahil edilme kriteri acile ba ş vurma ve acil gözlem ünitesine alınmadır. Ayaktan ba ş vuran, ilk muayene odasında te ş his konulup, tedavisi düzenlenen ve gönderilen hastalar çalı ş maya alınmamı ş tır. Bu hastalarla ço ğ ul hastaneye ait gözlem parametrelerinin takip edilemeyece ğ i dü ş ünülmü ş tür.

 Doktor davranı ş ı  Hem ş ire davranı ş ve bakım kalitesi algısı  Personelin temizli ğ i  Acile alınma ş ekli  Hastayı ilk kar ş ılayan ki ş i  Acile ula ş ım kolaylı ğ ı  Muayene odasına ula ş ım kolaylı ğ ı  Muayeneye kadar geçen süre

 Mekanın temizli ğ i  Yönlendirme tabelaları  Aydınlatma açısından yeterlili ğ i  Gözlemdeki takibin kalitesi  Acil Tıp Klini ğ i tarafından acil servisin yönetilmesi ve hastaların bu klini ğ in sabit ekibi tarafından takip edilmesi  Tetkiklerle ilgili doyurucu bilgi verme  Taburculuk esnasında hastaya verilen bilginin yeterli algılanması  Laboratuvar ve radyolojik tetkik sürelerinin kısaltılması

 Hastaların Acil Servis’i tercih sebepleri incelendi ğ inde; sosyal güvence, yakın olması en çok tercih nedenleridir. Yapılan bir çalı ş mada acil servisi en çok tercih sebebi; daha önceden yüksek kaliteli bakım alan hastalar tarafından tavsiye edilmesi ve sosyal güvence olarak bulunmu ş tur.

 Bizim çalı ş mamızda e ğ itimin memnuniyet üzerine anlamlı etkisi saptanmamı ş tır. Bu hastanemize ba ş vuran ki ş ilerin e ğ itim seviyesi açısından çok de ğ i ş ken olmamasından kaynaklanıyor olabilir.

 Hastaların acil servis içine alınma ş ekli de genel memnuniyeti etkilemektedir. Yapılan bir çalı ş mada hastaların acil servis içine sedye veya tekerlekli sandalye ile alınmasının hasta memnuniyeti üzerine belirgin bir etkisinin olmadı ğ ı bulunmu ş sa da, bizim çalı ş mamızda hastaların acil servis içine alınma ş ekli önemli olarak saptanmı ş ve sedye ile alınan hastaların memnuniyet oranında yükseklik oldu ğ u gözlenmi ş tir.

 Acil servisin mekan olarak durumundan ve temizli ğ inden memnun olan hastaların genel memnuniyet ifade etme oranları daha yüksek bulunmu ş tur.  Yiyecek içeceklerin yakınlı ğ ı, dergilerin olması, park yerinin olması, muayene odalarının temizli ğ i, muayene odalarının ısısı hasta memnuniyetinde önemli faktörlerdir

 Acil serviste toplam hasta memnuniyetiyle ba ğ da ş tırılan en önemli faktörler arasında; acil serviste tedavi edilmeden önce ne kadar süre bekledi ğ i, doktorların nasıl bakım sa ğ ladıkları, hem ş irelerin nasıl bakım sa ğ ladıkları, acil servis personelinin nasıl organize oldu ğ u bulunmaktadır. Hastalara yapılacaklar hakkında verilen bilginin miktarı, hasta memnuniyet oranı ile ili ş kilidir.

 Bizim çalı ş mamızda hastaların ortalama bekleme süreleri ve muayeneye kadar geçen sürenin uzaması memnuniyetsizli ğ in en güçlü sebeplerinden biri olarak tespit edilmi ş tir. Acil servis hasta memnuniyetini geli ş tirmek için sarf edilen çabalar, yalnız ba ş ına bekleme aralarını basitçe kısaltmaktan ziyade hastaların algıladıkları bekleme aralıklarını geli ş tirme üzerine odaklanmalıdır

 Hastalar konsültasyonlardan dolayı acil serviste uzun süre bekleyebilirler. Hastalar ilgili servislerde yer olmadı ğ ından dolayı bekleyebilirler. Bazen de laboratuvar ve radyolojik tetkiklerinin gecikmesinden dolayı uzun süre bekleyebilirler.  Bizim çalı ş mamızda, radyolojik ve laboratuvar tetkiklerinin gecikmesinin de hasta memnuniyeti üzerine olumsuz etkileri saptanmı ş tır

 Hastaların beklentileri onların tıbbi bilgisizliklerini ifade edebilir. Hastalar her zaman acil servislerde aldıkları bakım ile memnun olmayabilir. Birçok acil servislerin hasta ço ğ unlu ğ unu olu ş turan acil olmayan grubun özel ihtiyaçları ve beklentilerinin kar ş ılanması için daha çok ş eye ihtiyaç vardır.

 Doktorların hastalarla iyi ileti ş im içinde olması gerekir. Hastalarla ileti ş imi geli ş tirmek, doktorla ba ş lamalıdır. Bizim çalı ş mamızda doktor tıbbi bakım, tecrübeleri ve davranı ş larının hastaların genel memnuniyetleri üzerinde etkili oldu ğ u tespit edilmi ş tir.

 Hem ş ire bakımı ve bekleme zamanı memnuniyette önemli bir faktör olarak bulunmu ş tır. Bizim çalı ş mamızda da hastaların acildeki doktor tıbbi bakım, tecrübeleri ve davranı ş larının hastaların genel memnuniyetleri üzerine etkisi belirgin derecede anlamlı bulunmu ş tur.

 Acil serviste hem ş ire ile birlikte hasta memnuniyetini ara ş tıran ba ş ka çalı ş malarda da hastaların tekrar acil servisi tercih etmesinde hem ş irelerin tutum ve davranı ş larının etkili oldu ğ u bulunmu ş tur. Hastalar, doktordan çok hem ş ireler ile muhattap olmaktadırlar. Bu nedenle hem ş irelerin tecrübe ve davranı ş ları hastalar açısından çok önemlidir.

 Acil Tıp Klini ğ i’nin takibinde olan hastaların daha yüksek memnuniyet ortalamaları oldu ğ unu, di ğ er kliniklerin acil mü ş ahede alanında takip ettikleri hastaların memnuniyet oranlarının daha dü ş ük oldu ğ unu saptadık. Bu durumu; Acil Tıp Klini ğ i’nin acili gerçek sahipleri olarak daha fazla benimsediklerine, bu nedenle daha sık hasta ziyareti yapmalarına, hasta ve yakınlarının bu klini ğ inin doktorlarına daha kolay ula ş abilmesine ba ğ ladık.

 Çalı ş mamızda hastaların genel memnuniyet derecesi ile ileride tekrar hastanemiz acil servisini tercih edip etmeyecekleri incelendi ğ inde aralarında istatistiksel olarak anlamlı ili ş ki bulunmu ş tur. Yapılan ba ş ka çalı ş malarda da hastaneden memnun kalan hastaların, tekrar aynı hastaneyi tercih edeceklerini belirtmi ş lerdir.

 Hastaların Haydarpa ş a Numune Acil Servisinde hasta memnuniyetini en güçlü ş ekilde etkileyen faktörler  Hem ş irelerin hastalara tutum ve davranı ş ı  Acil Servis giri ş inde hastanın kar ş ılanı ş ve içeri alını ş ı olmu ş tur.

 Hasta memnuniyeti sa ğ lık hizmetlerinin bir sonucu ve genellikle bakım kalitesinin bir göstergesi olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle hasta memnuniyetinin ölçülmesinin yararlı ve gerekli oldu ğ unu dü ş ünmekteyiz.