Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

JOHARİ PENCERESİ HAZIRLAYAN: BEDİİ DURMUŞ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "JOHARİ PENCERESİ HAZIRLAYAN: BEDİİ DURMUŞ"— Sunum transkripti:

1 JOHARİ PENCERESİ HAZIRLAYAN: BEDİİ DURMUŞ
DERS: KİŞİLERARASI İLETİŞİMDE İKNA DERSİN HOCASI: YRD.DOC.EMEL GÜLER YILMAZ

2 JOHARİ PENCERESİ NEDİR?
‘’JOHARİ PENCERESİ’’ bir ekip içinde ya da bir grup ortamında bireyler arasındaki anlayışı geliştirmek için kullanılabilecek bir iletişim modelidir.

3 BİRLİKTE YAŞADIĞIMIZ İNSANLARA KARŞI TUTUMUMUZ ONLARI ANLAMAMIZA BAĞLIDIR. BU PENCEREDEN İNSANLARI DAHA İYİ TANIMAK VE ANLAMAK İÇİN BAKACAĞIZ. Adini JOE LUFT ve HARRY İNGRAM isimli arastirmacilardan almis olan bir iletisim modelidir. İletisim vasitasiyla iki (ya da daha fazla) kisi arasindaki ilişkinin derinlik kazanma surecidir.

4 İnsanları anlamaya çalışırken, onlar hakkında bilmeniz gereken temel gerçeklerin farkında olmalısınız. Bunu yaparken, anlamanın sınırlarını bilmek gerekir. Bir insanı bütünüyle anlayabilir misiniz? İşte bu sorunun cevabını Johari Penceresi veriyor.

5 İnsanları bütün yönleriyle anlamak mümkün müdür
İnsanları bütün yönleriyle anlamak mümkün müdür? Sorulması gereken asıl soru belki de şudur: İnsan kendisini bütün yönleriyle anlayabilir mi ki, başkalarını da anlayabilsin ? Bir radyoyu en küçük parçalarına değin ayırıp analiz edebilirsiniz. Ya bir insanı? Onu parçalarına ayırıp da teferruatıyla anlayabilir misiniz?

6 İnsanın da mekanik varlıklar gibi tek, gözle görülür, bütün faaliyetleriyle müşahade edilir bir dünyası vardır, diyebilir misiniz? Basit insani bir akıl bile bu hükmü kabullenemez. Çünkü insan iki dünyadan, maddi ve manevi dünyalardan mürekkep nev’i şahsına münhasır bir varlıktır.

7 Bu iki dünya onun bütün davranışlarının çemberini oluşturur
Bu iki dünya onun bütün davranışlarının çemberini oluşturur. Duyu organlarıyla algılanması mümkün maddi dünyası bile tam anlamıyla kavranabilmiş değildir. Bugün birçok bilim dalı - tıp ve anatomi gibi- onun mükemmel maddi dünyasının karanlıkta kalan yanlarını aydınlatmak için çaba sartetmektedir.

8 Öyleyse soruyu yeniden sormakta fayda var: İnsan kendi ve başkaları hakkında her şeyi bilebilir mi? Ya da kendi hakkında bilmediği, ama başkalarının bildiği şeyler olabilir mi? İnsanı tanıma ve anlamanın sınırları nedir?

9 Bu sorulara cevap ararken, karşınıza girmeniz gereken bir pencere çıkıyor: ' Johari Penceresi!..’

10 NEDEN Mİ? Çünkü insanları anlamak zorundasınız. Çünkü insan, yönetmekte zorluk çekeceğiniz temel unsurdur.

11 İnsanları anlamaya çalışırken, onlar hakkında bilmeniz gereken temel gerçeklerin farkında olmalısınız. Bunu yaparken, anlamanın sınırlarını bilmek gerekir. Bir insanı bütünüyle anlayabilir misiniz? İşte bu sorunun cevabını Johari Penceresi veriyor.

12 JOHARİ PENCERESİNİN KULLANIM ALANLARI
Johari Penceresi modeli de bir grubun diğer gruplar ile ilişkisini değerlendirmek ve geliştirmek için kullanılabilir.  

13 Johari Penceresi modeli ve etkisi, yumuşak beceri, davranış, empati, işbirliği, grup içi geliştirme ve kişilerarası gelişimi nedeniyle alakalı özellikle modern bir öneme sahiptir. Johari Pencereler’inden eğitim programlarında iletişim etkililiğini test edebilme amacıyla da yararlanılmaktadır.

14 JOHARİ PENCERESİNDE DÖRT BÖLGE METODU

15

16 JOHARİ PENCERESİNDE DÖRT BÖLGE
Açık bölge, ilişkiler açısından pencerenin en avantajlı bölgesidir. Çünkü bu bölge, fert hakkında hem kendisinin, hem de başkalarının bildiği şeyleri ifade eder. Adı, soyadı gibi. Karanlık bölge (Bilinmeyen Alan) ise ilişkilere yansımayan bir bölgedir. Şartlar tahakkuk ettiğinde ortaya çıkacak ferdi özellikleri saklar.

17 Yarı açık bölge (Kör Alan), ferdin kendisi hakkında bilmediği, başkalarının bildiği hususları kapsar. Ağzının koktuğundan haberi olmayan bir insanın bu durumu başkaları tarafından bilinebilir. Yarı karanlık bölgede (Gizli Alan) ise, sadece ferdin bildiği, başkalarının bilmediği bilgiler bulunur. Sırlar bölgesidir.

18 JOHARİ PENCERESİ

19 JOHARİ PENCERESİNDEKİ AÇILIM VE GERİ BİLDİRİM SÜRECİNİN KULLANIMI
Joharİ Penceresi olarak bilinen model, geribildirim verme ve alma işlemi gösterir. Modelin kurucularına göre Arena bölgesi, Açılım ve Geri Bildirim’in yoğun kullanımı ile genişletilebilir. Modeldeki Açılım ve Geri Bildirim, insanların duygu ve düşüncelerini ve bilgi değişim derecesini üst yöneticiye gösterir.

20 JOHARİ PENCERESİNİN MESAJI
Johari penceresi’nin mesajı şudur: "Benden içeri girmek ve özellikle yarı karanlık bölgeme doğru hareket etmek zorundasınız; yoksa elemanlarınızı anlamada bir hayli güçlüklerle karşılaşacak, onları anlayamadığınız için beklentilerine cevap veremiyecek, herhangi bir amaç doğrultusunda motive edecek faktörleri tam tayin edemiyecek ve onları yönetmekte başarısızlığa uğrayabileceksiniz."

21 Teşekkürler…


"JOHARİ PENCERESİ HAZIRLAYAN: BEDİİ DURMUŞ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları