Sensörler Yrd.Doç.Dr. İlker ÜNAL.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TEMEL ELEKTRONİK EĞİTİMİ
Advertisements

DUYU ORGANLARI
Sensörler Öğr. Gör. Erol KINA.
3. EGITIM CNY 70 SHARP SENSÖRLER ULTRASONİK SENSÖRLER LDR.
HACETTEPE ROBOT TOPLULUĞU TEMEL ELEKTRİK-ELEKTRONİK DERSİ
INVERTER NEDİR? NASIL ÇALIŞIR?
Kalın ve İnce Kenarlı Mercekler ve Kullanım Alanları
YARI İLETKEN ELEMANLAR DİYOTLAR
Bölüm I Temel Kavramlar
ENDÜSTRİYEL ELEKTRONİK VE UYGULAMALARI
Sensörler Öğr. Gör. Erol KINA.
Sensörler Öğr. Gör. Erol KINA.
Elektrik Elektronik’in Alt Dalları
Ohm Kanunu Direnç ve Çeşitleri Diyotlar LED’ler Transistörler
KONU : IŞIK 6.SINIF FEN BİLGİSİ.
OTOMATİK KONTROL SİSTEMLERİ
Sensörler Serdar KAŞIKCI.
RENK.
SENSÖR VE TRANSDUSERLER
SENSÖRLER VE ÇEŞİTLERİ
ARDUINO İLE ANALOG ÇIKIŞ VERMEK
Yarıiletken Elemanlar
SENSÖR VE TRANSDUSERLER
RENK.
Beyaz Işığın Renklere Ayrılması Şekildeki prizmaya gönderilen beyaz ışık demeti, prizmadan çıktıktan sonra renklere ayrılır. Bu renkler perde üzerine düşürüldüğünde.
GÖZ (Organum visus) Göz ışığı algılayabilecek şekilde özelleşmiş foto reseptörlere sahip bir organdır. Koruyucu yapılar ile algılamada görevli yapılardan.
TRANSİSTÖR.
Sensörler Yrd.Doç.Dr. İlker ÜNAL.
TARAYICI (SCANNER).
Sensörler Yrd.Doç.Dr. İlker ÜNAL.
ARDUINO DİJİTAL GiRİŞ KONTROLÜ
Bölüm 1: Laboratuvarda Kullanılacak Aletlerin Tanıtımı
DİYAK.
Tarayıcılar Caner Borazan.
SENSÖR VE TRANSDUSERLER
GÜÇ ELEKTRONİĞİ Doç. Dr. N. ABUT
SENSÖR VE TRANSDUSERLER
Renk tayfı Beyaz ışık renklerin karışımından oluşur.beyaz ışık ışık prizmasından geçerse yedi renge ayrılır.buna renk tayfı denir.
TEMEL ELEKTRONİK -1-.
Basınç Sensörleri: PİEZO ELEKTRİK Basınç sensörü
TEMEL ELEKTRONİK -2-.
YAKLAŞIM SENSÖRLERİ (PROXIMITY)
Şekil 13. 8B’de verici ve alıcı ayrı, ayrı yerlerdedir
ALGILAYICILAR-IV MANYETİK SENSÖRLER
ARDUINO SENSÖR KONTROLÜ
Güç Transistörleri ve DA-DA Dönüştürücüler
..  CRT Monitörler  LCD Monitörler  Bir monitörün en önemli parçası çe ş itli elektronik devrelerle birlikte CRT (Chatode Ray Tube – Katot I ş ınlı.
Sensörler Ders2 Aslı Ergün.
CİSİMLERİ RENKLİ NASIL GÖRÜRÜZ.
AKILLI HIZ KONTROL SİSTEMİ
ÜNİTE -5 IŞIK.
MANYETİK SENSÖRLER VE TRANSDÜSERLER
Sensörler.
Sensörler Ders3 Aslı Ergün.
Sabit eksen üzerinde dönen katı cisimler
Prizma Özellikleri kullanım alanları tek renkli ışığın izlediği yol
ARDUİNO Arduino Eğitimleri Bölüm 6 Analog Giriş – Çıkış İşlemleri
Genel Fizik Ders Notları
Doç. Dr. Ömer Faruk Özdemir
Arduino ve Gaz Sensörü.
Sensörler Ders 8 Aslı Ergün.
GÖRME OLAYI VE GÖZ.
NET 205 GÜÇ ELEKTRONİĞİ Öğr. Gör. Taner DİNDAR
NET 207 SENSÖRLER VE DÖNÜŞTÜRÜCÜLER Öğr. Gör. Taner DİNDAR
KAYSERİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ BİRİMİ
.  Işık ışınları saydam bir ortamdan başka bir saydam ortama geçerken ışınların bir kısmı yansıyarak geldiği ortama dönerken, bir kısmı da ikinci ortama,
Analog Elektronik Hafta 1
Konu: EĞİTİM AMAÇLI BLDC MOTOR HIZININ PID KONTROLÜ
Bilişim Teknolojileri Öğrt.
I. MİKROSKOP Minerallerin büyütülerek incelenmesinde mikroskop kullanılır. Bu yöntemde incelenecek örnek üzerine foton (ışık) demeti göndermek suretiyle.
Sunum transkripti:

Sensörler Yrd.Doç.Dr. İlker ÜNAL

Optokuplör Optokuplör kelime anlamı olarak optik kuplaj anlamına gelir. Kuplaj bir sistem içindeki iki katın birbirinden ayrılması ama aralarındaki sinyal iletişiminin devam etmesi olayıdır. Ayrılma fiziksel olarak gerçekleşir ama iletişim manyetik veya optik olarak devam eder. Bu durumun faydası, katlardan birinde olan fazla akım, yüksek gerilim gibi olumsuz, sisteme zarar verecek etkilerden diğer katları korumaktır.

Optokuplör Işık yayan eleman ile ışık algılayan elemanın aynı gövde içinde birleştirilmesiyle elde edilen elemanlara optokuplör denir. Bu elemanlarda ışık yayan eleman olarak "LED", "Enfraruj LED" kullanılırken ışık algılayıcı olarak "foto diyot", "foto transistör", "foto tristör", "foto triyak" vb. gibi elemanlar kullanılır.

Optokuplör Optokuplörler daha çok, iki ayrı özellikli devre arasında elektriksel bağlantı olmadan, ışık yoluyla irtibat kurulmasını sağlayan devrelerde kullanılır. Şöyle ki; düşük gerilimle çalışan bir devreyle yüksek gerilimli bir güç devresine optokuplör aracılığıyla kumanda edilebilir. Optokuplörler 2000 ile 5000 voltluk gerilimlere dayanıklı olduğundan en hassas kontrol sistemlerinde güvenle kullanılır.

Fototransistörler Fototransistörler diğer transistörlerden farklı olarak base bacağı yerine base ile kollektörün birleşim yüzeyine düşen ışıkla tetiklenirler. Genellikle led ile birlikte yansıma sensörü olarak kullanılırlar.

Mesafe Algılama Sensörü IR Sensörleri genellikle uzaklık ölçümünde kullanılır. Kızıl ötesi ışık yollayan sensör cisimden yansıyan ışığın durumuna göre uzaklığı belirler.

Mesafe Algılama Sensörü Kızıl ötesi ışık pulse şeklinde yollanır. Işık sensörün görüş açısında yol alır. Eğer sensörün önünde bir cisim yoksa ışık sensöre geri dönmez ve sensörde önünü boş olarak algılar. Ancak önünde bir cisim varsa, yansıyan ışık atması sensör tarafından algılanır. Sensörden ışığın çıkış noktası, yansıma noktası ve sensörden algılanan nokta arasında bir üçgen oluşur.

PIR Sensörler PIR (Passive Infra Red veya Pyroelectric Infra Red) sensörler görüş alanlarındaki insanların ve sıcak kanlı canlıların yaydıkları IR ışıkları algılayabilen sensörlerdir. Genellikle hareket sensörü olarak kullanılırlar (hırsız alarmları, otomatik aydınlatma üniteleri gibi yerlerde).

PIR Sensörler PIR sensörlerdeki algılama mesafesinin arttırılması ortamdan gelen ışığın Freshnel lens (mercek filtre) ile IR ışınların kırılma açılarının tam sensör üzerine düşürülüp odaklanmasıyla sağlanır. Canlı hareket ettiğinde sensörün çokgen yapısından dolayı algıladığı ışığın anlık olarak kesilip yeniden sensör üzerine düşmesi ile PIR sensör hareketi algılar. Yangın alarmlarında alev algılayan pyroelectric Infra red sensor kullanılır.

Encoderler (Şaft Pozisyon Algılayıcı) Encoderler robot ve otomasyon projelerinde açısal dönme hızını ve düzeneğin açısal pozisyonunu belirlemek amacıyla kullanılır.

Encoderler (Şaft Pozisyon Algılayıcı) Encoder diskinin üzerinde belirli aralıkla delikler vardır. Encoder diski dönerken IR ledin yaydığı ışık deliklerden geçer ve karşı taraftaki fototransistörü tetikler. Delik olmayan kısımlarda ise IR ışık fototransistörü tetikleyemez. Bu şekilde alınan sinyaller sayılabilir ve mikrodenetleyiciye gönderilebilir. Mikrodenetleyicide yazılı program ile sinyaller işlenerek gerekli işlemlerin gerçekleştirilmesi sağlanır.

Encoderler (Şaft Pozisyon Algılayıcı) Bir diğer encoder diskide üzerinde delikler yerine siyah ve beyaz renkte dilimler olan encoder diskleridir. Bu tip encoder disklerinde sensör olarak yansımalı sensörler kullanılır. Beyaz ve siyah renklerin algılanması sayesinde açısal dönem hızı ve pozisyon belirlenir.

Encoderler (Şaft Pozisyon Algılayıcı)

Optik Sistemlerle İlgili Önemli Noktalar Tam olarak opto-elektronik, optik ve elektronik kelimelerinin birleştirilmesi ile oluşturulmuştur. Bir cismi dokunmadan, ışık (optik) yardımıyla algılama, sonra elektronik olarak değerlendirme ve sinyale dönüştürme demektir.

Optik Sistemlerle İlgili Önemli Noktalar Tam olarak opto-elektronik, optik ve elektronik kelimelerinin birleştirilmesi ile oluşturulmuştur. Bir cismi dokunmadan, ışık (optik) yardımıyla algılama, sonra elektronik olarak değerlendirme ve sinyale dönüştürme demektir.

Optik Sistemlerle İlgili Önemli Noktalar