Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TEMEL ELEKTRONİK -1-.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TEMEL ELEKTRONİK -1-."— Sunum transkripti:

1 TEMEL ELEKTRONİK -1-

2 Birim zamanda bir noktadan geçen yük miktarıdır.
AKIM Birim zamanda bir noktadan geçen yük miktarıdır. I=∆Q ∕ ∆t Birimi amperdir. Amper=Coulomb/Zaman

3 Gerilim(Volt)(V), birim yük başına yapılan iştir.
Bir elektronu, bir noktadan başka bir noktaya hareket ettirmek için gerekli enerjiye, bu iki nokta arasındaki «gerilim farkı» denir. Gerilim(Volt)(V), birim yük başına yapılan iştir. V=W/Q Volt=Watt/Yük

4 Ohm=Öz direnç(Uzunluk/Kesit Alanı)
Her bir elektron, bir iletken içerisinde, uygulanan bir potansiyel farkın etkisiyle hareket ederken arka arkaya pek çok çarpışmalarla karşılaşır. Bu çarpışmalar, elektronun ilerlemesini zorlaştırır. Elektronun ilerlemesini yavaşlatan bu olaya direnç(Ω) denir. R(Ω)=ᵨ (L/A) Ohm=Öz direnç(Uzunluk/Kesit Alanı)

5 OHM KANUNU V(Volt) R(Ohm) I(Amper)
Bir elektrik devresinde, direnç değerinin büyümesi yük akışını yavaşlatır(akımı azaltır).Gerilimin büyümesi ise yük akışını hızlandırır(akımı artırır). V=I.R V(Volt) R(Ohm) I(Amper)

6 GÜÇ P=dW/dt P=VxI P=I2xR
Güç, birim zamanda yapılan iş miktarıdır. İletken üzerinde gerilim uygulanarak elektronların hızlandırılması sonucunda, elektronların çarpışmaları bir ısı enerjisini açığa çıkartır. Yani iletken üzerinde bir güç harcanmıştır. P=dW/dt P=VxI P=I2xR

7 KIRCHOFF KURALLARI

8 KIRCHOFF AKIM KURALI I1 I3 I I1+I2=I=I3+I4 I2 I4
Bir düğüm noktasına gelen akımların toplamı, bu noktadan giden akımların toplamına eşittir. I1 I3 I I1+I2=I=I3+I4 I2 I4

9 KIRCHOFF GERİLİM KURALI
Bir kapalı devrede gerilimlerin (yönleri dikkate alınarak) toplamı sıfırdır.

10 DOĞRU AKIM(DC) ALTERNATİF AKIM(DC)
Elektrik akımını meydana getirmek için iletken üzerine uygulanan gerilimin yönü değişmiyorsa, sürekli aynı ise, elde edilecek akımın yönü de değişmeyecek, sürekli aynı yönde kalacaktır. Böyle bir gerilime «doğru gerilim» , bunun meydana getireceği akımada «doğru akım» denir. ALTERNATİF AKIM(DC) Elektrik akımını meydana getiren kaynağın yönü periyodik olarak sürekli değişiyorsa, bu gerilim «alternatif gerilim» olarak isimlendirilir. Bu gerilimin meydana getireceği akımın yönü de sürekli değişecektir ve «alternatif akım» olarak isimlendirilir.

11 PASİF DEVRE ELEMANLARI

12 DİRENÇLER Elektronik devrelerde, akım sınırlama veya gerilim bölücüler yapmak gayeleriyle değişik değerlerde ve çeşitlerde direnç değerleri elde etmek için yapılan iki uçlu pasif devre elemanlarıdır.

13 DİRENÇ RENK KODLARI VE DİRENÇ OKUMA

14 DİRENÇ ÇEŞİTLERİ

15 POTANSİYOMETRELER İki ucun arasında kalan sabit değerli direnç üzerinde gezebilen bir orta ucu ve buna bağlı bir ayar mili olan dirençlerdir. Mil çevrilerek orta ucun direnç üzerindeki yeri ayarlanabilir. Böylece orta uçla iki sabit uç arasındaki direnç değeri milin çevrilmesiyle değiştirilebilir.

16 TRİMPOTLAR Trimpotlar da potansiyometreler gibi çalışmaktadırlar. Farkları ise ayarlı orta ucu çevirecek uzun bir milin olmamasıdır. Bunun yerine tornavida ile ayar yapılacak şekildedirler.

17 YÜZEY MONTAJ DİRENÇLER

18 IŞIĞA BAĞLI DİRENÇLER(FOTODİRENÇ-LDR)
LDR’ler ışık şiddetine bağlı olarak değeri değişen dirençlerdir. Işık şiddeti arttıkça LDR’nin direnci küçülür. Işık şiddeti azaldıkça LDR’nin direnci artar.

19 KAPASİTÖRLER(KONDANSATÖRLER)
Kondansatör, elektronların kutuplanarak elektriksel yükü elektrik alanın içerisinde depolayabilme özelliklerinden faydalanılarak, bir yalıtkan malzemenin iki metal tabaka arasına yerleştirilmesiyle oluşturulan temel elektrik ve elektronik devre elemanı. Piyasada kapasite, kapasitör, sığaç gibi isimlerle anılır.

20 KONDANSATÖR RENK KODLARI

21 ELEKTROLİTİK KONDANSATÖRLER

22 SERAMİK KONDANSATÖRLER

23 YÜZEY MONTAJ KONDANSATÖRLER

24 KRİSTAL OSİLATÖR Osilatörler DC güç kaynağındaki elektrik enerjisini AC elektrik enerjisine belirli bir frekansta harici sinyal uygulanmadan transfer edebilen devrelerdir.

25 PULL-UP DİRENCİ Pull-up dirençler; elektronik devrelerde lojik sistemlere girişlerin (input), eğer dışarıdan bağlı cihazların bağlantısı kesildiyse, umulan lojik seviyelerde kalmalarını sağlamada kullanılır. Pull-up dirençler farklı tipteki lojik cihazlar arasındaki arayüzlerde de kullanılabilir. Bir pull-up direnç zayıf şekilde, 5 volta bağlı olduğu kablonun voltajını çeker. Öte yandan direnç, eğer başka bir şey güçlü bir şekilde kabloyu 0 volta çekiyorsa, kablonun 0 volta gitmesine izin verecek derecede zayıftır.

26 PULL-DOWN DİRENCİ Pull-down dirençler başka bir eleman giriş (input) ile iş yapmıyorsa, girişi 0 (low) seviyesinde tutmada kullanılır.

27 DİYOT Diyot, yalnızca bir yönde akım geçiren devre elemanıdır. Bir yöndeki dirençleri ihmal edilebilecek kadar küçük, öbür yöndeki dirençleri ise çok büyük olan elemanlardır.

28 DİYOT SAĞLAMLIK KONTROLÜ

29 ZENER DİYOT

30 LED LED ("Light Emitting Diode", Işık Yayan Diyot), yarı-iletken, diyot temelli, ışık yayan bir elektronik devre elemanıdır.

31 FOTODİYOT Foto diyot, tıpkı zener diyot gibi ters yönde baslanıp çalıştırılabilen bir diyottur. İletime geçme şartı olarak üzerinde bulunan küçük şeffaf bir pencereden ışık alması gerekir. Bu ışık tam pekleminin birleşim yerine düştügünde, diyotun iletime geçmesine sebep olur. Klasik diyotlarda olduğu gibi bu tip diyotlarda da sızıntı akımı vardır. Genellikle otomasyonda ve dijital kontrol sistemlerinde üzerine düşen ışığın, 0 1 gibi bir sinyal değişikligi yapmasından faydalanılır.

32 KIZILÖTESİ DİYOT Galyum arsenit yari iletken maddeden yapilan dogru polarma altinda çalisarak isik yayan diyot çesidine kizil ötesi diyot denir. PN birlesmesiyle elde edilen infrared LED’lere dogru polarma uygulandiginda, foton adi verilen birbirinden ayri paketler halinde isik enerjisi yayarlar.

33 BREAD-BOARD

34 BREAD-BOARD İÇ BAĞLANTISI

35 7805 ENTEGRESİ 7805 entegresi sabit 5 volt gerilim almamızı sağlayan bir devre elemanıdır. Bu devre elemanı 3 bacaklıdır.1. bacağı yüksek volt girişi, 2. bacağı GND ve 3. bacağı 5 volt çıkışıdır. 1.bacağı giriş (input), ikinci bacağı GND ve son bacağı ise sabit 5 volt gerilimin + 5 voltu aldığımız kısımdır Volt giriş gerilimi verebilirsiniz fakat yüksek gerilimlerde entegrede aşırı ısı oluşur ve soğutucu kullanmanız gerekir bir entegredir.

36 7805 DEVRESİ


"TEMEL ELEKTRONİK -1-." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları