Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Bölüm 1: Laboratuvarda Kullanılacak Aletlerin Tanıtımı

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Bölüm 1: Laboratuvarda Kullanılacak Aletlerin Tanıtımı"— Sunum transkripti:

1 Bölüm 1: Laboratuvarda Kullanılacak Aletlerin Tanıtımı

2 GENEL BİLGİLER Deneylerde kullanılacak devre elemanlarının tanıtımı
Alternatif ve doğru akımın tanımlanması Osiloskop ve sinyal jeneratörünün tanıtılması

3 Deneylerde Kullanılacak Devre Elemanları
Direnç, bir devrede elektrik akımına karşı gösterilen zorluğa denir. Birimi ohm (Ω) olarak ifade edilir. Bir direncin değeri üzerindeki renk kodları sayesinde belirlenir. Yük depolamaya yarayan bir aygıt olan kondansatör, esas olarak bir ince yalıtkan ile birbirinden ayrılmış eşit ve zıt yüklere sahip iki iletken levhadan oluşmaktadır. Devrelerde genellikle filtre elemanı olarak kullanılır. Birimi Henry (H) olarak ifade edilir. Birimi Farad (F) olarak ifade edilir. Bobin basit olarak silindirik bir destek üzerine yan yana sarılmış çok sayıda telden (bobin teli) oluşur. Doğru ve alternatif akım devrelerinde akımdaki değişmelere karşı koyan (direnç gösteren) devre elemanı gibi davranır. Birimi Henry (H) olarak ifade edilir.

4 Alternatif ve Doğru Akım
Yönü ve şiddeti zamanla periyodik olarak değişmeyen akımlara doğru akımlar ve bu akımları doğuran gerilimlere de doğru gerilimler denir. Yönü ve şiddeti zamanla periyodik olarak değişen akımlara alternatif akımlar ve bu akımları doğuran gerilimlere de alternatif gerilimler denir.

5 Osiloskop ve Sinyal Jeneratörü
Osiloskop elektriksel işaretlerin ölçülmesi ve gözlenmesiyle ilgili bir alettir. Elektriksel işaretin dalga şeklinin, frekansının ve genliğinin aynı anda belirlenebilmesini sağlar. Üçgen, kare veya sinüzoidal girişli devrelerin çıkışlarını ve karakteristiklerini belirlemek üzere tasarlanmışlardır. Fonksiyon jeneratörü olarak da bilinen sinyal jeneratörü periyodik üçgen, kare veya sinüzoidal sinyal üretmede kullanılan elektronik bir alettir.


"Bölüm 1: Laboratuvarda Kullanılacak Aletlerin Tanıtımı" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları