Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TEMEL ELEKTRONİK -2-.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TEMEL ELEKTRONİK -2-."— Sunum transkripti:

1 TEMEL ELEKTRONİK -2-

2 TRANSİSTÖRLER Geçirgeç veya transistör gi-rişine uygulanan sinyali yükselterek gerilim ve akım kazancı sağlayan, gerektiğinde anahtarlama elemanı olarak kullanılan yarı iletken bir elektronik devre elemanıdır.

3 NPN TİPİ TRANSİSTÖR

4 PNP TİPİ TRANSİSTÖR

5 Transistör Sağlamlık Kontrolü
NPN PNP

6 Transistör Katalog Bilgileri

7 Transistörün Şekli

8 Anahtarlama Devresi

9

10 FLİP-FLOP DEVRESİ Genel olarak flip flop devrelerin çalışma prensibi şöyledir; Transistörleri iletime sokacak bir gerilim olmadığından LED ler yanmaz. Kondansatörler normalde boştur. Beslemeyle birlikte kondansatörler çok akım çekmektedirler. İki kondansatörden biri diğerinden daha önce dolacaktır.Üzerinde bulunan gerilimlede bağlandığı transistörü iletime geçirecek. Baz akımından dolayı kondansatörü boşaltacaktır. Bunların ışık verme süreleri direnç ve kondansatörlere bağlıdır. Daha sonra işte bu bittiğinde bu sefer diğer kondansatör transistör ve led üçlüsü bu olayı tekrarlar. Ve Flip-Flop devresi tamamlanmış olur.

11 H-KÖPRÜSÜ DEVRESİ

12 MOTOR SÜRÜCÜLER

13 L293D

14

15 L298N

16

17 SENSÖRLER

18 KONTRAST SENSÖRLERİ CNY70

19 QRD1114

20 QTR8-A

21 Fototransistör Foto transistör üzerine düşen ışığın şiddediyle orantılı olarak iletkenliği değişen transistör. Pozometrelerde, hırsız alarm sistemlerinde, tv, müzik seti vs uzaktan kumanda aletlerinde otomatik açılır kapanır kapı sistemlerinde, otomatik çalışan gece lambalarında ışık algılayıcısı olarak kullanılmaktadır.

22 Kontrast Sensörleri Çalışma Mantığı

23 Mesafe Sensörleri MZ-80

24 Sharp Sensörü

25 Mesafe Sensörü Çalışma Prensibi

26

27 BİZİ DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ 


"TEMEL ELEKTRONİK -2-." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları