Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

.  Işık ışınları saydam bir ortamdan başka bir saydam ortama geçerken ışınların bir kısmı yansıyarak geldiği ortama dönerken, bir kısmı da ikinci ortama,

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: ".  Işık ışınları saydam bir ortamdan başka bir saydam ortama geçerken ışınların bir kısmı yansıyarak geldiği ortama dönerken, bir kısmı da ikinci ortama,"— Sunum transkripti:

1

2  Işık ışınları saydam bir ortamdan başka bir saydam ortama geçerken ışınların bir kısmı yansıyarak geldiği ortama dönerken, bir kısmı da ikinci ortama, doğrultusu ve hızı değişerek geçer. Işığın ikinci ortama geçerken doğrultu değiştirmesine ışığın kırılması denir.

3  1-Gelen ışın, normal ve kırılan ışın aynı düzlemdedir. 2-Az yoğun ortamdan çok yoğun ortama geçen ışık, normale yaklaşarak kırılır.

4  3-Çok yoğun ortamdan az yoğun ortama geçen ışık, normalden uzaklaşarak kırılır. 4-Normal üzerinden gelen ışın ( dik gelen ışın), diğer ortama geçerken kırılmaya uğramaz (dik geçer)

5  Camın yoğunluğu > suyun yoğunluğu > havanın yoğunluğu olduğuna göre, bu saydam ortamlardan, diğerine geçişleri inceleyelim. Günlük hayatınızda kırılma olayın su dolu bardağa koyduğumuz bir kalemin görüntüsündeki kırılmada net olarak görebiliriz.

6  IŞIK PRİZMASI Yüzeyleri birbirine paralel olmayan, üçgen kesitli saydam ortamlara ışık prizması denir. Prizmalara gelen ışınlar, kırılma kanunlarına uygun olarak değişik şekillerde kırılırlar. Tam Yansımalı Prizmalar : İkizkenar dik üçgen şeklinde, camdan yapılmış, kırılma indisleri 1,5 ve camdan havaya geçiş için sınır açıları 42˚ olan prizmalardır. Periskop ve dürbün gibi optik araçlarda kullanılır. optik Tam yansımalı prizmalarda bazı ışınlar ve izledikleri yolları şöyle gösterebiliriz. ( i = gelme açısı, s = kırılma açısı) Hipotenüse paralel gelen ışınlar prizmayı hipotenüse paralel olarak terk ederler.

7  Beyaz Işığın Renklerine Ayrılması Şekildeki prizmaya gönderilen beyaz ışık renk karışımı olduğundan bu renkler havadan farklı yoğunluğa sahip cam prizmadan geçerken, farklı miktarlarda kırılırlar. En az kırmızı en çok da mor ışın kırılır.

8

9  HAZIRLAYAN


".  Işık ışınları saydam bir ortamdan başka bir saydam ortama geçerken ışınların bir kısmı yansıyarak geldiği ortama dönerken, bir kısmı da ikinci ortama," indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları