Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SENSÖR VE TRANSDUSERLER

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SENSÖR VE TRANSDUSERLER"— Sunum transkripti:

1 SENSÖR VE TRANSDUSERLER

2 Sensörleri Kumanda Devresine Dahil Etmek
Sensörlerin çıkış akımları 20 30mA gibi maksimum değerlerle sınırlıdır. Bu sebeple sensör ile direk olarak bir röle veya kontaktörü çalıştıramayız. Sensörün çıkış sinyalini bir transistör ile yükselterek, röle veya kontaktörü tetikleyebiliriz. Böylece yüksek güçlü bir alıcıyı kontrol edebiliriz.

3 Sensörleri Kumanda Devresine Dahil Etmek
Sensör algılama durumunda 0 çıkışı veriyorsa PNP tipi transistör, 1 çıkışı veriyorsa NPN tipi transistör kullanılmalıdır. HATIRLAYALIM !!! NPN tipi transistörün beyz ucu + PNP tipi transistörün beyz ucu – ile tetiklenmektedir !!!

4 Sensörleri Kumanda Devresine Dahil Etmek
Şekildeki devrede, 24V luk endüstriyel tip optik sensörün çıkış sinyali ile transistör tetiklenmiştir. Transistörün iletime geçmesi ile 24V ile çalışan kontaktör enerjilenmektedir. Bu sayede sensör ile kontrol edilen bir kontaktör, kumanda veya güç devresine dahil edilebilir.

5 Temrin Adı : Optik Sensör ile Rölenin Tetikleme Uygulaması Temrin amacı : Optik sensör ile rölenin tetiklenmesi

6 DEVRE ŞEMASI

7 Temrin Adı : Optik Sensör ile Röle Tetikleme Uygulaması Temrin amacı : Optik sensör ile rölenin tetiklenmesi Devrenin çalışması Sensörün sinyal(çıkış) ucu, PNP tipi transistörün beyz ucuna bağlıdır. PNP tipi transistör’ün iletime geçebilmesi için, beyz ucunun negatif tetikleme alması gerekmektedir. Sensör cismi algıladığında 0 çıkış verecek ve böylece transistörü tetikleyecektir. Transistör iletime geçtiğinde röle enerjilenecektir. Rölenin NO kontağı kapalı konuma geçince DC motor hareket edecektir.

8 Temrin Adı : Optik Sensör ile Röle Tetikleme Uygulaması Temrin amacı : Optik sensör ile rölenin tetiklenmesi KULLANILAN MALZEMELER

9 Temrin Adı : Optik Sensör ile Röle Tetikleme Uygulaması Temrin amacı : Optik sensör ile rölenin tetiklenmesi İŞLEM BASAMAKLARI 1) Devre şemasını çiziniz. 2) Malzemelerinizi temin ediniz. 3) Devrenizi kurunuz. Kontrol işlemi için sıra alınız. 4) Sıranız gelince kontrole geliniz. 5) Sensörün algılamasını sağlayarak, DC motoru gözlemleyiniz. 6) Sınıf kurallarına uygun bir şekilde temrininizi düzenleyiniz.

10 Temrin Adı : Optik Sensör ile Röle Tetikleme Uygulaması Temrin amacı : Optik sensör ile rölenin tetiklenmesi SORULAR 1) Sensör 1 çıkışlı olsaydı, kullanılması gereken transistör tipi ne olurdu ? 2) Bu devreyi kullanarak 3 fazlı bir asenkron motoru yıldız olarak nasıl çalıştırabiliriz ? Devre üzerinde yapılması gereken değişikliği açıklayınız.


"SENSÖR VE TRANSDUSERLER" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları