Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SENSÖR VE TRANSDUSERLER

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SENSÖR VE TRANSDUSERLER"— Sunum transkripti:

1 SENSÖR VE TRANSDUSERLER

2 Infra-red LED Kızılötesi ışık yayan LED’dir.
Işıkları gözle görülmez. Kızılötesi alıcılar tarafından algılanır. Tv kumandası, müzik seti kumandası gibi örnekler başta olmak üzere uzaktan kumanda olan her yerde kullanılırlar. Kablosuz veri ve sinyal aktarımı için kullanılırlar.

3 Infra-red LED 220 ohmluk direnç ile IR LED’i seri bağlayarak kamera ile ışığını gözlemleyiniz. LED’in ışık vermesi Lojik-1, ışık vermemesi ise Lojik-0 olarak kabul edilir. Böylece bilgi aktarımı yapılmış olur.

4 Infra-red LED Infra-red LED’ler, foto diyotlarla ve infra red alıcılar ile kullanılabilirler.

5 Şekildeki devrede IR LED 5V ile beslenerek ışık saçmaktadır
Şekildeki devrede IR LED 5V ile beslenerek ışık saçmaktadır. Foto diyot ise IR ışığı alarak iletime geçmekte ve transistörü tetiklemektedir.

6 Örnek devre aynı şekilde foto transistör ile de yapılabilir.
IR LED’in saçtığı ışık ile foto transistörün emiter ve beyz uçları arası iletime geçer.

7 Örneğin televizyonumuzun kumanda alıcı kısmında bulunur.
Infra-red Alıcı Infra-red vericilerden gelen kızılötesi sinyalleri algılamak için kullanılırlar. Örneğin televizyonumuzun kumanda alıcı kısmında bulunur. Okulumuzda TK19 modeli mevcuttur.

8 Infra-red Alıcı Infra-red alıcı ve verici kullanarak, uzaktan kumanda ile cihazların çalışma kontrolünü ve cihazlar arasında kablosuz veri aktarımını sağlayabiliriz.

9 Opto-kuplör İki eleman arasında elektriksel bir bağlantı olmadan, zayıf akımla, yüksek akım ve gerilimi kontrol edebilen elemandır. Opto kuplörün içerisinde bir adet IR LED ve bir adet foto transistör bulunur. Entegre kılıfı şeklindedir.

10 Opto-kuplör

11 Opto-kuplör Entegre paketi içerisindeki LED, 1 ve 2 nolu uçlardan enerjilendirilir. Paket içerisinde LED’in saçtığı ışıkla, foto transistörün emiter ve kollektör uçları iletime geçer.

12 Opto-kuplör LED’ler çok küçük akımlarla ışık saçabilirler.
Bu yüzden LED’e gelen çok küçük bir akımla optokuplör iletime geçirilebilir. Zayıf akımla yüksek akımı kontrol etmesinin yanı sıra, haberleşme devrelerinde düşük güçlü sinyaller ile optokuplörün LED’i tetiklenerek, emiter ve kollektör uçları arasından yüksek güçlü sinyaller geçirilebilir.

13 Temrin Adı : Optokuplör uygulaması Temrin amacı : Optokuplörün çalışma prensibinin kavranması
DEVRE ŞEMASI

14 Temrin Adı : Optokuplör uygulaması Temrin amacı : Optokuplörün çalışma prensibinin kavranması
Devrenin çalışması Butona basılınca, optokuplör içerisindeki LED üzerinden akım geçer ve LED ışık verir. LED’in verdiği ışıkla optokuplör içerisindeki fototransistör tetiklenir. Transistörün emiter ve kollektör uçları arası iletime geçerek röle enerjilenir. Böylece sinyali gönderen taraf ile alıcı arasında optik yolla aktarım sağlanmış olur. Elektriksel izolasyon sağlanmıştır.

15 Temrin Adı : Optokuplör uygulaması Temrin amacı : Optokuplörün çalışma prensibinin kavranması
KULLANILAN MALZEMELER

16 Temrin Adı : Optokuplör uygulaması Temrin amacı : Optokuplörün çalışma prensibinin kavranması
İŞLEM BASAMAKLARI 1) Devre şemasını çiziniz. 2) Malzemelerinizi temin ediniz. 3) Devrenizi kurunuz. Kontrol işlemi için sıra alınız. 4) Sıranız gelince kontrole geliniz. 5) Butona basarak, rölenin durumunu gözlemleyiniz. 6) Sınıf kurallarına uygun bir şekilde temrininizi düzenleyiniz.

17 Temrin Adı : Optokuplör uygulaması Temrin amacı : Optokuplörün çalışma prensibinin kavranması
SORULAR 1) Devrede 220 ohmluk direnç kullanılmadan LED direkt olarak enerjilendirilseydi sizce nasıl bir sorun oluşurdu ? 2) Optokuplörün kullanım amacını yazınız.

18 ENDÜSTRİYEL OPTİK SENSÖRLER
Fabrika ortamında ve otomasyon sistemlerinde sık sık karşılaşacağınız sensörlerdir. Bir cismin varlığını ve yokluğunu algılamak için kullanılır. Optik sensörler kızılötesi ışık üretir ve bu ışığı aldıklarına cismi algılamış olurlar. - Karşılıklı tip Reflektörden yansımalı tip Cisimden yansımalı tip olarak 3 grupa ayrılır.

19 Optik sensörlerde dikkat edilmesi gereken noktalar
Her sensörün bir besleme gerilimi vardır. Endüstriyel tip sensörlerde bu gerilim genellikle 24V’tur. Ancak yine de katalog incelenmelidir. Sensörler kullanılacakları yere göre uygun menzilli olmalıdır. Her optik sensör maksimum menzili içerisindeki cisimleri algılayabilir. Sensörlerin , +, - ve sinyal uçları bulunur. Yanlış bağlanmamalıdır.

20 Karşılıklı Tip Optik Sensör
Bir alıcı ünite, bir verici ünite bulunur. Verici ünite IR ışık saçar, alıcı ünitede ise IR alıcı bulunur. Alıcı ile verici arasına bir cisim girdiğinde ışık kesileceği için cismi algılamış olur.

21 Reflektörden Yansımalı Optik Sensör
Bir alıcı/verici sensör ünitesi ve bir adet reflektörden oluşur. Sensör sürekli olarak reflektöre ışık gönderir ve yansıyan ışığı alır. Sensör ile reflektör arasına cisim girerse, ışık geri dönmeyeceği için cismi algılamış olur.

22 Cisimden Yansımalı Optik Sensör
Tek başına algılama yapar. Reflektör yada karşı bir alıcı gerektirmez. IR verici ve IR alıcı bulundurur. Cisimden yansıyan ışık, belirli bir seviyenin üstüne çıktığında algılama yapmış olur.


"SENSÖR VE TRANSDUSERLER" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları