Uzaktan eğitim için çalışma rehberleri hazırlanması

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Powerpoint Sunum İlkeleri
Advertisements

HIZLI OKUMA VE NOT TUTMA
Eğitim İçeriğinin Sunumu
Ders Kitaplarında Tasarım
Hazırlayan: Yrd. Doç. Dr. Mustafa SÖZBİLİR
Öğretim Materyali Tasarlama ve Materyalin Üzerinde Değişiklik Yapma
Resimlerin Kullanımı.
ÜST DÜZEY DÜŞÜNME BECERİLERİNE GÖRE TÜRKÇE DERSİ
Öğretİm Materyallerİ Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık.
Bilgi ve İlişkilerin Gösterimi
ZİHİN HARİTALAMA TEKNİĞİNİN KULLANIMI
HAZIRLAYAN Hakan YİĞİT.
Eğitmen için not; Modül konu itibarı ile yoğun bilgi aktarımı gerektiren bir modül olarak gözükmektedir. Uygulamaya ağırlık vermek için teorik bilgiye.
Eğitim Öğretimde Planlama
POWERPOİNT SUNUM İLKELERİ
ÖĞRETİMİ TASARLAMA: STRATEJİLER
Doç.Dr. Şirin Karadeniz ÖĞRETİM MESAJI TASARIMI. ÖĞRETİM TASARIMI MODELİ.
Görsel / Uzaysal Zeka.
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı Görsel Materyalleri Tasarlama Süreci 4.Görsel Tasarımın Unsurları: Görsel Unsurlar.
Öğretim Materyallerinin Tasarlanması, Hazırlanması ve Seçimi
ÖĞRENME YÖNTEMLERİ.
ÜNİTE 8 SUNUM PROGRAMLARI
Slayt (PowerPoint) Hazırlama
Kavram Haritası Tekniği
Öğretim Durumlarını Planlama
Ünite 8 sunum programları
UZAKTAN EĞİTİMDE YAZILI-BASILI ORTAMLAR
BİLİŞSEL HEDEFLERE GÖRE DAVRANIŞ YAZMA (KAVRAMA VE UYGULAMA)
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı Görsel Materyalleri Tasarlama Süreci Görsel Tasarımın Unsurları: Görsel Unsurlar Dr. Süleyman Sadi SEFEROĞLU.
Temel Kavramlar.
BİLEŞENLERİN GÖSTERİM KURAMI (Components Display Theory)
KAVRAM HARİTALARI Doç. Dr. Ömer Faruk KESER.
KAVRAM HARİTALARI NEDİR?
TÜBİTAK ‘’ Bilim Fuarları ‘’ öğrencilere kendi ilgileri doğrultusunda belirledikleri bir konu üzerine bilimsel araştırma projeleri yaparak sonuçlarını.
KAVRAM HARİTALAMA Doç.Dr.Bülent ÇAVAŞ.
Fuat AYDEMİR Psk. Dnş. KAZIM ÖZDEMİR İLKÖĞRETİM OKULU
14 - KAVRAM HARİTALARI KAVRAM HARİTALARI.
11 - YAPILANDIRILMIŞ GRİD
Öğretim Materyalleri Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık.
TABLO BELGEYE TABLO EKLEMEMİZİ VEYA ÇİZMEMİZİ SAĞLAR…
WORD WORD UYGULAMA.
RUTH CLARK’IN E-ÖĞRENME İLKELERİNİ ÖĞRENMEYE NE DERSİN ?
HAZIRLAYANLAR: Nida GÖNÜLAL Seda BENLİ
Çalışma Yaprağı.
KISIM 1 Bilgi İşleme Teorisi
Tekstilde Tasarım Yöntemleri I Dersi Dönem Sonu Ekip Projesi
ÖĞRENME AMAÇLARI Pazarlama araştırma raporunun değerini anlamak (takdir etmek) Rapor yazmayı daha etkili yapmak için pazarlama araştırmacılarının.
GÖRSEL TASARIM.
POWERPOINT 2010 KULLANIMI TEMEL SUNUM İŞLEMLERİ
Prof. Dr. Ahmet Arıkan (Hilal Gülkılık’tan alınmıştır)
İNSAN BİLGİSAYAR ETKİLEŞİMİ: BİLİŞSEL BOYUT IV. İnsan beyninde kısa süreli ve uzun süreli olmak üzere iki tane bellek merkezi vardır. Kullanıcılar, internet.
2 .BÖLÜM ÖĞRENME KURAMLARI VE YENİ MEB PROGRAMI Hazırlayanlar: Ahmet Ataç Gülenaz Selçuk Cihan Çakmak İhsan Yılmaz.
AKIL (ZİHİN) HARİTASI.
Özel Gereksinimli Öğrenciler ve Fen Öğretimi
SOSYAL BİLGİLERDE BECERİ EĞİTİMİ
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı
ARAÇ - GEREÇLERİNİN SEÇİMİ ve HAZIRLANMASI
Eğitmen için not; Modül konu itibarı ile yoğun bilgi aktarımı gerektiren bir modül olarak gözükmektedir. Uygulamaya ağırlık vermek için teorik bilgiye.
GRAFİKLERİN KULLANIMI
Eğitimde Teknoloji Kullanımı
GÖSTERİ (DEMONSTRASYON) YÖNTEMİ
FİZİK-1DERSİ UYGULAMA PROJE SUNUSU
ÖĞRENME VE ÖĞRETMENİN KURAMSAL TEMELLERİ
ÖĞRENME VE ÖĞRETMENİN KURAMSAL TEMELLERİ
Erken Çocukluk Döneminde Sağlık Bilimleri Fakültesi
Zihin Haritalama Tekniği. 1.Kavramı merkeze yerleştirin.
KAVRAM HARİTALARI.
GRAFİKLERİN KULLANIMI
Sunum transkripti:

Uzaktan eğitim için çalışma rehberleri hazırlanması

Çalışma Rehberi Nedir? EÇR öğrenciler tarafından kullanılacak bir çeşit not kağıdıdır. EÇR, öğrenci notları, grafik, resim, tablo, şekil, aktivite, problem, egzersiz gibi etmenlerin iyi planlanmış ve derlenmiş bir kümesidir.

EÇR'nin avantajları Eğitmenin plandan uzaklaşmasını engeller Not almayı kolaylaştırır Ders için görsel bir anahat oluşturur Eğitimi görselleştirir İçeriğin tekrar edilmesine yardımcı olur

Örnek Ekran Notlar 1 2 3

EÇR hazırlamak için... Dersin davranışsal amaçlarını belirleyin Her amaca hizmet eden konuların bir detaylı listesini çıkarın Anlatım kısımları için anahtar kelimeleri belirleyin

EÇR hazırlamak için... Öğrencinin her konuyu anlamasını kolaylaştırmak için görsel ilişkilerden ve hatırlatıcılardan yararlanın. Öğrencilerin anahtar kelimeleri doldurması için anlatımda boşluklar bırakın ve bu anahtar kelimelerle ilgili resimler kullanın. Ekranları sunulacağı sırada dizin.

EÇG hazırlamak için... Birden çok görseli veya kelime resmi olan konular için alt-ekranlar yaratın. EÇG'yi hazırlarken yaygın tasarım prensiplerine dikkat edin.

Kelime Resimleri 1. Vurguyu kullanılan sembollerin türüne göre belirleyin 2. Bunlar tüm bir belgeyi değil, bilgi topaklarını içermeliler. 3. Boşluk doldurmalar türü etkileşimler kullanarak öğrencinin dikkatinin dağılması engellenebilir 4. Bu resimler dersteki sunumun mantıksal sırasını vurgularlar.

Kelime Resimleri 5. Ders içeriğinin bütünlüklü bir özetini sağlarlar. 6. Bu resimler tepegöz ile birlikte de kullanılabilir. 7. Oluşturması ve kopyalaması ucuzdur. 8. Fikirleri birkaç kelimeye veya görsele dökerler.

Semantik Haritalar fikirler ve aralarındaki ilişkileri göstermek için birimler arasında bağlantı kuran iki boyutlu düzenlemelerdir. genellikle iki tür yapıya ayrılırlar yukarıdan aşağıda aşağıdan yukarıya

Zihin Haritaları anahtar kelime veya tümleçleri çizgisel olmayan bir düzenlemede kullanır. insanların bilgiyi zihinsel olarak sadece yukarı/aşağı şeklinde değil, farklı sıralarda da düzenlediği fikrinden yola çıkılarak oluşturulmuştur zihin haritaları ekranın ortasından başlar ve fikirler ortaya konuldukça çevreye doğru genişler.

Bilişsel Haritalar fikirler arasındaki ilişki taban alınarak hazırlanır, bir bilgi yapısının görsel bir sunumudur. zihin haritalarından daha düzenli ve yapısaldırlar, ve genellikle ders eğitmeni tarafından hazırlanırlar.

Yapısal Özetler ana fikirler, kavramlar ve diğer bilgiler arasındaki ilişkiyi grafikler veya hiyeraşik yapılar ile gösterir okumalar veya dersler için sıklıkla kullanılır

Kalıplı Not Alma zihin haritalaması ile ilgilidir boşlugun ortasına bir anahtar kelime veya bir önerme yerleştirilir, oklar ve çizgiler alt fikirleri yansıtmak için dışa doğrı yayılır. anahtar kelimeler ve tümleçler yaygınca kullanılır ilişkileri göstermek için çizgi kullanılır

Ağlama önceden tartışılan tekniklere benzer bir görsel sunumdur ana fikir ortadadır, alt fikirler bir ağ oluşturur gibi ortadan dışa yayılır. ağlama semantik haritalara benzerdir.

Piramitleme aşağıdan-yukarıya modelini kullanarak fikirlerin düzeylerini görseller. bilgiler hiyeraşiye göre gruplanır, örneğin detaylar altta kavramlar ortada ilkeler üstte

Bilgi Haritalaması güncel araştırmaları bir sunum yaklaşımıyla materyalle bütünleştirmektir. haritalar hiyeraşik olarak 'bilgi bloklarına' ayrılmıştır. her bloğun amacı farklı olmasına ragmen genel bir amaca veya temaya hizmet ederler.

Görsel Analoji Analoji, bilinmeyen bir şeyi bilinen şeylerle karşılaştırarak açıklama metodudur. Karlılaştırılan iki farklı görünmesine ragmen bazı özelliklere sahiplerdir. Analojiler düşünmeye yardımcı olur ve yeni ilişkilerin açıklanmasını sağlayarak öğrencilerin işini kolaylaştırır.

Görsel Analoji analog demek, öğrenciye yakın ve onun daha önce deneyimlediği demektir. bağlayıcı iki kavram arasındaki ilişkiyi gösterir, yeni konu ve tanışık olunan bir fikir, bir analog'dur.

. . . ile karşılaştırılabilir . . . Birleştiriciler . . . tadı böyle . . . . . . 'e benziyor. . . . . . ile karşılaştırılabilir . . . .. . gibi hissediliyor .. . . . . gibi görünüyor. . . . . . ile ilgilidir . . . .. . gibidir .. .

Adım adım bilinmeyen fikiri ve yeni konuyu açıkça tanımlayın uygun bağlayıcıyı seçin (gibidir .... veya .. gibi görünüyor) yeni kavram ile karşılaştırılabilecek, bilinen analogu ortaya çıkarın

Adım adım yeni fikrin ve alışılmış fikrin karşılaştırılması için bir taban belirleyin. fikirler arasındaki benzerlikleri ve farklılıkları açıklayın. analojiyi ortaya koymak, ilişkinin görsel bir ipucu ile hatırlanmasını sağlamak ve yeni konunun anlaşılması için görsel bir metod geliştirin.