Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Temel Kavramlar.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Temel Kavramlar."— Sunum transkripti:

1 Temel Kavramlar

2 Eğitimin tanımları Eğitimin birçok tanımı yapılmıştır
Eğitimin tanımları Eğitimin birçok tanımı yapılmıştır. Eğitimle ilgili tanımların tamamında insan temele alınmıştır. Ayrıca bu tanımlarda insan eksik ve yetersiz kabul edilmektedir.

3 Aşağıda eğitimin tanımına birkaç örnek sunulmaktadır:
Çocuğu insan haline getirme sanatı (Çiçero) Beden ve ruha yetenekli olduğu güzelliği vermek (Platon) İnsanı doğasına göre yetiştirmek (Rousseau) İnsanı mükemmel bir hayatı yaşamaya hazırlamak (Herbert Spencer) Yetişmiş nesiller tarafından henüz sosyal hayat için olgun hale gelmemiş bulunan nesiller üzerinde yapılan her çeşit etki (Durkheim)

4 Öğrenmenin Tanımı Öğrenme deneyimlerin, organizmanın davranış ve zihinsel aktivitelerinde görece kalıcı değişiklik oluşturması süreci olarak tanımlanabilir. Zihinsel aktivite ise algılama, hatırlama, düşünme gibi süreçlerdir. Bu süreçler doğrudan gözlenemeyebilir ancak davranışlardan çıkarsanabilirler.

5 Formal ve İnformal Eğitim
Formal eğitim amaçlıdır; önceden hazırlanmış bir program çerçevesinde planlı olarak yapılır, öğretim yoluyla gerçekleşir. İnformal eğitim ise yaşam içinde kendiliğinden oluşan bir süreçtir. Genellikle amaçlı ve planlı değildir, gelişigüzeldir.

6 Örgün ve Yaygın Eğitim Örgün eğitim, belli bir yaş grubundaki bireylere, eğitim programları doğrultusunda düzenli olarak yapılan eğitimdir. Örgün eğitim birbirini izleyen bölümlerden oluşur, süreklidir, belli yaş gruplarına yöneliktir. Okul öncesi eğitimden yükseköğretimin bitimine kadar olan basamakları kapsar.

7 Yaygın eğitim örgün eğitimin dışındadır
Yaygın eğitim örgün eğitimin dışındadır. Yaygın eğitimde bireylerin iş sahibi olması, yeniliklere uyum sağlaması, kendilerini geliştirebilmeleri hedeflenir. Yaygın eğitim her yaş grubuna yönelik olabilir ve süreklilik gerektirmez.

8 Yaşam Boyu Öğrenme Yaşam boyu öğrenme, yaşam boyunca dahil olunan tüm öğrenme etkinlikleri olarak tanımlanabilir.

9 Yaşam boyu öğrenme bireyin her yerde ve her zamanda öğrenmesini öne çıkaran, öğrenmede yaş ve mekan gibi sınırlamaları ortadan kaldıran bir kavramdır.

10 Yaşam boyu öğrenme, bireyin yaşamı boyunca deneyimlediği tüm formal ve informal öğrenme yaşantılarını kapsar.


"Temel Kavramlar." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları