Güzel ve Çirkin Huylar Hüsnü Zan

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Hüsn-ü Zan Su-i Zan.
Advertisements

KURAN AHLAKINA UYGUN OLMAYAN BİR TUTUM: LAKAYT KARAKTER
AHLAK, MANEVİYAT ve MANEVİ HAYAT
KUR'AN-I KERİM NASIL BİR KİTAPTIR?
Kendisine ve çevresindeki kişilere değer verir
İLMİHAL Bir müslümanın dinini en güzel şekilde yaşaması için öğrenmesi.
HZ. MUHAMMED GÜVENİLİR BİR İNSANDI
RAHMAN'IN HAS KULLARINDAN
İNSANLARIN DEDİĞİ GİBİ DEĞİL; ALLAH’IN DEDİĞİ GİBİ DİN
KURAN VE YORUMU 10. SINIF 4. ÜNİTE pedagojiformasyon.com.
Temel Eğitici Nitelikleri
KUL HAKKI BAŞKALARINA ZARAR VERMEK:
ALICI İletişim sürecinde, kaynağın gönderdiği mesaja hedef olan kişi, grup ya da kitleye alıcı adını veriyoruz. Alıcı bir kişi, bir grup, örgüt ya da toplum.
Dünya hayatı doğumla başlar ölümle sona erer.
Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi Dersi 11. Sınıf 1. Ünite
Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği Bölümü PEMBE SELEK
FATİH GÜRE Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği
BAŞKALARININ İNANÇLARINA HOŞGÖRÜLÜ OLMAK
SAMİMİYET.
 İFTİRAYA UĞRAYAN KADIN. İFK HADISESI  1.Bu hadise iftira ile karşılaşan Müslümanlara nasıl davranacaklarını öğretmesi açısından son derece önemli bir.
ÖDÜL - CEZA.
BAŞARILI ve BAŞARISIZ İnsanlar
ALLAHIN YARDIMINA GÜVENİRİM ÇALIŞIRIM,BAŞARIRIM
« Nerede olursan ol Allah’a karşı gelmekten sakın; yaptığın kötülüğün arkasından bir iyilik yap ki bu onu yok etsin. » HZ. MUHAMMED (S.A.V.)
YAŞAM KİTABIM.
Tanıtım webinarı: Tanıtım eğitimi anket sonuçları 11 Mart 2015.
Başkalarına Zarar Vermek- Kul Hakkı
Kur’an’a Göre Cin ve Şeytan
Sorumluluk Bilinci.
3. Kardeşler Arasındaki İlişkiler
Peygamber Efendimiz bu geceyi ibadetle geçirmiş ve Allah’a şöyle dua etmiştir: “ Azabından affına, gazabından rızana sığınır, senden yine sana iltica ederim.
4. İYİLİĞİ EMREDİP KÖTÜLÜĞE ENGEL OLMALIYIZ
Kur'an Doğru Bilgiye Önem Verir
Kötü Davranışlar Karşısında Duyarsız Kalmayalım
4. İbadetlere Devamlılığı
Namaz Nedir ve Niçin Kılınır?
İSLAM’IN SAKINMAMIZI İSTEDİĞİ DAVRANIşLAR
Başkalarının İnançlarına Hoşgörülü Olmak
4. İyiliğe Karşılık Beklememek
Rasulullah (sav) buyurdular ki ;
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi Hazırlayan: İsmail TÜRKMENOĞLU
4. Küçükleri Sevmek, Büyükleri Saymak
ALLAH’A GÜVENMEK (TEVEKKÜL)
ADALETİN DİNİMİZDEKİ YERİ
İŞLETMELERDE İLETİŞİM
Kaderle İlişkilendirilen Bazı Kavramlar
كُلُّ مَنْ عَلَيْهَا فَانٍ
6. Akrabalarımıza Karşı Sorumluluklarımız
Çalışırım, Allah’ın Yardımına Güvenirim ve Başarırım.
3.1. İnsanın Özgürlüğü ve Sorumluluğu
İYİLİK YAP DENİZE AT
BU DERSTE NELER İŞLEYECEĞİZ?
AILE SEVGISI Sarıkamış Anadolu İmamhatip Lisesi. Aile ile aramızda kan bağından daha öte bir sevgi bağı kuruludur. Ailelerimizin bizim için yapamayacağı.
«Rabbim beni terbiye etti, terbiyemi de güzel kıldı.»
MADANOĞLU ORTAOKULU 1.DÖNEM DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ PERFORMANS ÖDEVİ Konu:İbadet nedir?,niçin ve kim için yapılır,yaraları nelerdir sorular Öğretmen.
DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ DERS SUNUSU
Bugün neler öğreneceğiz?
PEYGAMBERİMİZİN SÜNNETİNE UYMANIN ÖNEMİ
Güzel Söz Söyleyelim Hikmet SIRMA.
EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 2. DÖNEM DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ PERFORMANS GÖREVİ KONU: GIYBET VE İFTİRA HAZIRLAYANLAR : BEYZA NUR AKKIR İREM NUR ARSLAN.
Peygamberimiz Ve Güzellik Zeynep Nur Balki 11/F 5172.
Din,Ahlak, Değer İlişkisi Ve Eğitimi
Berat MİDİLLİ 11/B 263 Gıybet Nedir? Bir insanın arkasından konuşmak,duymaktan hoşlanmayacağı sözler söylemek gibi anlamlara gelmektedir. Toplum için.
7. SINIF 1. ÜNİTE Melek ve Ahiret İnancı.
5. Sınıf 2. Ünite: Ramazan ve Oruç
ZORBA MISIN?.
Bir insan müslüman olarak doğduysa ve müslüman olarak büyüdüyse ahlakı da güzel olmak zorundadır müslüman bir insanın hem ahlakı hem terbiyesi hemde hâl.
DİN PEDAGOJİK EĞİTİMİNDE İLKELER Seyyid ŞİŞMAN Psikolojik Danışman
Sunum transkripti:

Güzel ve Çirkin Huylar Hüsnü Zan Eminenur Beyazkılınç 12070070 YDÖ1

Kuran Ahlakında ‘Hüsn-ü Zan Etmek’ ve ‘Bir şeyi, Öncelikle Olabilecek En Güzel Bakış Açısıyla Yorumlamak’ Esastır Yüce Allah Kuran’da, olumsuz gibi görünen bir durumla karşılaştıklarında müminlerin birbirlerine öncelikle hüsn-ü zan etmeleri gerektiğini şöyle bildirmiştir: “Doğrusu, uydurulmuş bir yalanla gelenler, sizin içinizden birlikte davranan bir topluluktur; siz onu kendiniz için bir şer saymayın, aksine o sizin için bir hayırdır. Onlardan her bir kişiye kazandığı günahtan (bir ceza) vardır. Onlardan (iftiranın) büyüğünü yüklenene ise büyük bir azap vardır.” (Nur Suresi, 11)

Mümin Daima Hüsn-ü Zanla Bakmasını Bilmelidir Yüce Allah Kuran’da müminlere; kime, hangi durumda, hangi sebeplerle ve hangi olaylarda nasıl bir bakış açısıyla yaklaşmaları gerektiğini bildirmiştir. Bu, mümin için çok kesin ve sarsılmaz bir ölçüdür. Bu nedenle müminlerin, tüm tavırlarıyla ve samimiyetle Kuran ahlakını yaşayan, hiçbir durumda bu özelliklerinden taviz vermeyen, güvenilir bir Müslümana hüsn-ü zanna dayalı, çok olumlu bir bakış açısı olması gerekir.

Dağ evinde, kocası yeni ölmüş tek başına yaşayan hamile bir kadın, kendisine arkadaş olması için dağda yaralı olarak bulduğu bir gelinciği evinde beslemeye başlar. Gelincik kadının yanından bir an bile ayrılmaz. Evcil bir hayvan haline gelir. Bir süre sonra kadının çocuğu doğar. Gelincik zarar vermesin diye çok dikkat eder. Bir gün birkaç dakikalığına da olsa evden ayrılmak zorunda kalır. Gelincikle bebek evde yalnız kalmışlardır. 

Aradan biraz zaman geçer ve anne eve koşarak gelir Aradan biraz zaman geçer ve anne eve koşarak gelir. Gelinciği kanlı ağzındaki kanları yalarken görür. Anne çıldırmışçasına gelinciğe saldırır, hemen öldürür. O sırada içerden bebeğin ağlaması duyulur. Anne odaya girer. Odada beşiğin içindeki bebeğin yanında duran parçalanmış bir yılanı görür.

Hüsn-ü Zan Etmek Ortamdaki Olumsuzluğu Görmezden Gelmek ya da Buna Karşı Bir Tedbir Almamak’ Demek Değildir. Ortamda yanlış olan bir şey varsa, bu düzeltilmeye çalışılmalı, bu yönde akılcı adımlar atılmalıdır. Ancak olumsuzluk olduğunda bile, olumlu konuşmak, olumluya yormak, ortaya olabilecek en iyi ve en yapıcı sonuçları çıkaracaktır. Dolayısıyla müminin bu bakış açısı Kuran ahlakına en uygun ve en akılcı olan yaklaşımdır.

Bir gece Peygamber Efendimiz Safiye annemizle giderken yolda iki kişiye rastladı. Bu Müslümanların “Acaba Peygamberin yanındaki kadın kim?” diye düşünmelerine ve sûizan beslemelerine fırsat vermemek için onlara: “Biraz yavaş olun” diye seslendi. Sonra da yanındaki hanımın eşi Safiye olduğunu haber verdi.  O iki Müslüman, sevgili Peygamberleri hakkında akıllarından asla kötü bir şey geçirmediklerini söyleyince, Efendimiz onlara şu gerçeği haber verdi:  “şeytan insanın vücudunda kan gibi dolaşır. Onun sizin kalbinize bir kötülük - veya bir şüphe- atmasından korktum” (Buhârî, i’tikâf 11; Müslim, Selâm 23-25). 

Başkaları hakkında hüsn ü zan beslemek, kişinin kulluğunun güzelliğindendir. (Ebû Davud, 2/716;Müsned, 2/297) (Allahü teâlâya hüsnü zan ediniz!) [Müslim]

Allahü teâlâya hüsnü zan etmenin ibâdet olduğunu düşünerek Allahın rahmetinin, affının bol olduğunu bilmelidir. Günahlarımız çok olsa da Allahü teâlânın affedebileceğini düşünmek hüsnü zan olur. Kur’an-ı kerimde mealen buyuruluyor ki: (Ey günahı çok olan kullarım, Allahın rahmetinden ümidinizi kesmeyin! Allah günahların hepsini affeder. O sonsuz magfiret ve nihayetsiz merhamet sahibidir.) [Zümer 53]