ANAOKULU 6 YAŞ GRUPLARINDA “ÖĞRENME PERFORMANSINI YÜKSELTME PROJESİ”

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BEP : Her bir engelli çocuk için yazılı olarak, bireyin bağlı olduğu eğitim kurumunda oluşturulan birim tarafından geliştirilmiş olan ve engelli çocukların,
Advertisements

DÜZLEM MODELİ DÜZLEMSEL ŞEKİL.
“Eğer hepimiz, yapabileceğimiz her şeyi yapsaydık, şaşkınlıktan kendi aklımızı başımızdan alırdık ”
Çocuğunuza Dair Hayallerinize Değecek Bir Okul
ÖĞRETİM MATERYALLERİNİN SEÇİMİ ve GELİŞTİRİLMESİ
Bitirme Çalışması Çevre Mühendisliği Bölümü Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yüksel ARDALI
EĞİTİM SETİ TANITIMI.
SİZİN ÇOCUKLARINIZ! BİZİM ÖĞRENCİLERİMİZ! ÖĞRETMEN PDR PGB ÖDB.
3.Hafta: Erken Çocukluk ve Okul Öncesi Dönemlerinde Özel Eğitim
TIBBİ TANILAMA EĞİTSEL TANILAMA
PROJEYE DAYALI FEN DERSİ Proje tabanlı öğrenme yöntemi, öğrencilere problem çözmeyi, karar vermeyi ve araştırmayı öğretir. Ayrıca öğrencilere belirlenen.
GÖRSEL MATERYAL TASARIMI
ÖZEL KAŞGARLI MAHMUT İLKÖĞRETİM OKULU
BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI VE KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİ
ONDALIK KESİRLER Şuayip POLAT MATEMATİK 4 5. ÜNİTE
9. SINIF TARİH DERSİ PROJE ÖDEVİ
REHBERLİK DERS II.
İKS İLE İLGİLİ YASAL DÜZENLEMELER ROL VE SORUMLULUKLAR
İlköğretim Okul Müdürlerinin Teknoloji Liderliği Davranışları Bu çalışmanın amacı, ilköğretim okul müdürlerinin okullarında eğitim teknolojilerinin sağlanması.
BEP : Her bir engelli çocuk için yazılı olarak, bireyin bağlı olduğu eğitim kurumunda oluşturulan birim tarafından geliştirilmiş olan ve engelli çocukların,
TANIŞMA TOPLANTISINA HOŞGELDİNİZ
POLATLI REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ
BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROĞRAMI
BEP HAZIRLAYACAK EKİBİN OLUŞTURULMASI
EĞİTİM ORTAMLARININ DÜZENLENMESİ
BİLİM Sanat Merkezine Öğrenci Seçimi
BİLİM Sanat Merkezine Öğrenci Seçimi
Okulöncesi dönemde okuma yazmaya hazırlık çalışmaları
Okulumun dünü, bugünü, yarını…
EĞİTİM ORTAMLARINDA ŞİDDETİN ÖNLENMESİ VE AZALTILMASI
Tema : Rakamları Tanıyorum (Rakamları Oluşturan Çokluk Parçaları)
SAYILARI OKUYUP YAZALIM SIRALAYALIM
2012/2013 REHBERLİK ÇALIŞMALARIMIZ ÖĞRENCİLERİMİZE YÖNELİK ÇALIŞMLARMIZ ve 12. Sınıftaki öğrencilerimize YGS-LYS sistemi tanıtılmıştır. Özellikle.
BEP GELİŞTİRME BİRİMİNİN GÖREVLERİ
Rehberlik Servisi Tanıtımı
2014 – 2015 Eğitim Öğretim Yılı AKYURT İLKOKULU TANITIM SUNUSU.
Değeri Olmayan İnsan Yoktur; Kötü Değerlerle Donanmış İnsan Olabilir…
KONULARIMIZ BEP Tanımı Amacı BEP nedir? \ ne değildir?
KARESİ REHBERLİK ARAŞTIRMA MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ
SAMSUN DEĞERLERİYLE BULUŞUYOR
Rehberlik Servisi Tanıtımı
T.C MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI MALATYA REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
PROJENİN HEDEFİ İstanbul’da faaliyet gösteren, eğitilebilir öğretilebilir düzeyde zihin engeline sahip çocuk ve gençlerin öğrenim gördüğü 2 İş Okulu’nda.
Aile Atölyeleri Projesi
DESTEK EĞİTİM ODASI İŞLEYİŞ USUL VE ESASLARI
Son yıllarda yapılan bilimsel araştırmalar ve dünyadaki gelişmeler, çocukların yetenek alanlarının saptanması ve desteklenmesinin önemini ortaya koymuştur.
SINIF YÖNETİMİ.
BİLSEM EĞİTİM PROGRAMLARI
Doğal Sayılar ve Okunuşları
YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ ATATÜRK EĞİTİM FAKÜLTESİ
REHBERLİK ve ARAŞTIRMA MERKEZİ a)Özel Eğitim Hizmetleri Bölümü b)Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Bölümü.
Romen Rakamları Bu şablon bir grup ayarında eğitim malzemesi sunmak için başlangıç dosyası olarak kullanılabilir. Bölümler Bölüm eklemek için slaydı sağ.
BURDUR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
BİLSEM EĞİTİM PROGRAMLARI
Destek Eğitim Odaları.
Sayı değeri
Özel eğitim hizmetleri kurulu, özel eğitim değerlendirme kurul raporu doğrultusunda özel eğitime ihtiyacı olan bireyi uygun resmî okul veya kuruma yerleştirir.
AMAÇ, İÇERİK VE AKADEMİK YAKLAŞIM UYGULAMA SÜRECİ BEKLENEN SONUÇLAR.
Leonardo da Vinci Ortaklık Projesi ÖĞRETMEN EĞİTİMİ ENGELLİ ÇOCUKLARLA ÇALIŞAN ÖĞRETMENLERİN MESLEKİ EĞİTİMİ.
BÖLÜM 11 DEĞERLENDİRME. BÖLÜM 11 DEĞERLENDİRME.
TANILAMA.
SOSYAL BİLGİLERDE BECERİ EĞİTİMİ
GÖRSEL MATERYAL TASARIMI
12. Ders Bilişsel becerilere hazırlık öğretimi
DESTEK EĞİTİM ODASI UYGULAMA KILAVUZU
BİLSEM EĞİTİM PROGRAMLARI
REHBERLİK SERVİSİ TANITIMI
Ders 5 Kavram öğretiminde öğretim yöntemleri
REHBERLİK TÜRLERİ.
REHBERLİK DERS II.
Sunum transkripti:

ANAOKULU 6 YAŞ GRUPLARINDA “ÖĞRENME PERFORMANSINI YÜKSELTME PROJESİ” Psikolojik Danışman Belkıs Elitaş Psikolojik Danışman Aylin Germiyen-Alioğlu Mart 2010

PROBLEM Anaokulundan İlköğretim 1.sınıfa geçen bazı öğrencilerin el-göz koordinasyonu ve görsel algı becerilerinde yeteri kadar gelişmemiş olması.

AMAÇ Anaokulu 6 yaş gruplarının 1.sınıf okuma yazma sürecine hazır oluşluklarını arttırmak amacıyla geliştirilen bir projedir. Bu çalışmayla, öğrencilerimizin akademik becerilerini geliştirici ve destekleyici öğretim etkinlikleri ile uygulama çalışmalarının gerçekleştirilmesi amaçlanmıştır.

YÖNTEM Öğrenci Boyutu Öğretmen Boyutu Psikolojik Danışman Boyutu Veli Boyutu Supervizyon Boyutu

ÇALIŞMANIN YÖNTEMİ Anaokulu’nda tüm 6 yaş grubu öğrencilerine ekim ayında Frostig Görsel Algı testi uygulanır. Test sonuçları değerlendirilerek çalışma grupları belirlenir. Velileriyle bireysel görüşmeler yapılarak çalışmaların onayı alınır ve evde de desteklenmesi sağlanır. Sınıf öğretmenleri kendi sınıflarından belirlenen çalışma gruplarıyla haftada 2 saat bireysel ve küçük gruplar halinde çalışmalar yaparlar. İhtiyaç hissedilen öğrencilere ev çalışmaları sınıf öğretmenleri tarafından verilir. Çocuklardaki gelişmeler ve desteklenmesi gereken noktalar aile ile yıl içinde ve yıl sonunda yapılan bireysel görüşmelerde paylaşılır. Yıl içersinde çalışma yapılan öğrencilere nisan ayı içersinde test tekrar uygulanarak “retest” gelişimleri belirlenir. Projenin oluşturulmasında ve geliştirilmesindeki bütün aşamalarda psikolojik danışmanlar ve sınıf öğretmenleri eğitimler almaktadır.

MATERYAL FROSTİG Görsel Algı Testi Eğitsel oyun odası (öğrencilerin 3 boyutlu materyallerle çalışma yaptıkları sınıf) Frostig çalışma kitapları

FROSTİG GELİŞİMSEL GÖRSEL ALGI TESTİ Frostig Gelişimsel Görsel Algı Testi” performans testi niteliği taşımaktadır. Herhangi bir zaman kısıtlaması olmayan test yaklaşık olarak kırk, elli dakika kadar sürmektedir. 4-8 yaş arası çocuklara uygulanır. Test beş alt testten oluşmaktadır. 1. El-göz koordinasyonu 2. Şekil-zemin: Zemin içerisinde şekil algılayabilme 3. Şekil değişmezliği: Şekilleri farklı açılardan algılayabilme becerisi 4. Uzaydaki pozisyon: Şekilleri farklı konumlarda algılayabilme becerisi. 5. Uzay ilişkileri: Şekil oluşturan öğeleri analiz edebilme becerisi

EĞİTSEL OYUN ODASI (Öğrencilerin 3 boyutlu materyallerle çalışma yaptıkları sınıf)

ÇALIŞMALARDAN ÖRNEKLER Yönerge: Çiçeği boyayalım.

Yönerge: Bot denizde güçlükle ilerliyor. Denizin Yönerge: Bot denizde güçlükle ilerliyor. Denizin dalgalarını hiç elimizi kaldırmadan çizelim.

Yönerge:Deniz yıldızını, balığı ve deniz atını bulalım.

Yönerge:Şapkaları farklı renklerle çizerek birbirinden ayıralım.

Yönerge:Şeklin aynısını bulalım ve işaretleyelim.

Yönerge:Noktaları kullanarak şeklin aynısını çizelim.

Yönerge: Burada 3 tane dans eden kız var. Farklı Yönerge: Burada 3 tane dans eden kız var. Farklı kalemlerle üzerlerinden çizelim.

Yönerge: Resimdeki bebeklerin bazılar yatıyor, bazıları. oturuyor Yönerge: Resimdeki bebeklerin bazılar yatıyor, bazıları oturuyor. Acaba burada kaç tane bebek var? Gördüğümüz her bebeği farklı renk kalemle çizelim.

Yönerge: Rakam yazılı 3 farklı büyüklükteki Yönerge: Rakam yazılı 3 farklı büyüklükteki dikdörtgenlere dikkat edelim. Aynı büyüklükteki dikdörtgenlere uygun rakamları yazalım.

Yönerge: Buradaki şekiller aynı büyüklükte çizilmiş. Her Yönerge: Buradaki şekiller aynı büyüklükte çizilmiş. Her sırada gerçekte büyük olanı gösterip, kırmızı ile çizelim.

Yönerge:Resimde telefon radyoya göre önde. Mumun önde. olduğu Yönerge:Resimde telefon radyoya göre önde. Mumun önde olduğu resim ile eşleştirelim. Şimdi ! Her resimlerde de telefon ve mumun radyoya göre konumuna bakıp,eşleştirelim.

Yönerge:Baştaki şekle dikkat ederek eksik kısımları tamamlayalım.

BULGULAR VE YORUM 2007-2008 Eğitim ve öğretim yılında; 43 öğrenci ile çalışıldı. 3 öğrenci 50 puanın altında kaldı. 2008-2009 Eğitim ve öğretim yılında; 45 öğrenci ile çalışıldı. 2 öğrenci 50 puanın altında kaldı. 2009-2010 Eğitim ve öğretim yılında; 32 öğrenci ile çalışıldı. 1 öğrenci 50 puanın altında kaldı.

ÖNERİLER

KAYNAKÇA Ergin, T. Öğrenme Performansını Yükseltme Projesi (FROSTIG; Görsel Algı Testi)Seminer Notları İstanbul: Terakki Vakfı Okulları,2009 Marianne Frostig, Ph. D., David Horne, B.A., Prof. Dr. Anton Reinartz & Erika Reinartz. Visuelle Wahrnehmungsförderung Heft 1, Schroedel Schulbuchverlag GmbH, Hannover, 1979 Marianne Frostig, Ph. D., David Horne, B.A., Prof. Dr. Anton Reinartz & Erika Reinartz. Visuelle Wahrnehmungsförderung Heft 2, Schroedel Schulbuchverlag GmbH, Hannover, 1979 Marianne Frostig, Ph. D., David Horne, B.A., Prof. Dr. Anton Reinartz & Erika Reinartz. Visuelle Wahrnehmungsförderung Heft 3, Schroedel Schulbuchverlag GmbH, Hannover, 1979

TEŞEKKÜRLER