19.FASIL : Sosyal Polİtİka ve İstİhdam “AçIlIş Krİterlerİnde Gelİnen Son Aşama” ÇALIŞMA ve SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI AVRUPA BİRLİĞİ KOORDİNASYON.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KAMU İDARELERİNDE STRATEJİK PLANLAMAYA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK Kamu idarelerinde stratejik planlamaya ilişkin usul ve esaslar hakkında.
Advertisements

BELEDİYELERDE FAALİYET RAPORU
T.C. Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı 14 Aralık 2010
Faaliyetin Süresi: 24 ay ( )
Meriç Belediyeler Birliği
TÜRKİYE ve AVRUPA BİRLİĞİ İLİŞKİLERİ ÇEVRE SEKTÖRÜ Sedat KADIOĞLU Dış İlişkiler ve AB Dairesi Başkanı Tel: Faks: e-posta:
1 T.C. Yükseköğretim Kurulu Projenin ülkemizdeki; • Akademik Organizasyonu için Yükseköğretim Kurulu’na, • Finansal Destekleri için Avrupa Komisyonu’na.
AVRUPA BİRLİĞİ TÜKETİCİ POLİTİKASI
AB MÜKTESEBATININ ÜSTLENİLMESİNE İLİŞKİN ULUSAL PROGRAM 2008 T.C. AVRUPA BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ.
AB MÜZAKERE SÜRECİNDE SON GELİŞMELER
SOSYAL POLİTİKA VE İSTİHDAM ALANINDA TÜRKİYE İLE AB ARASINDA MÜZAKERE SÜRECİ Dr. Ali Ercan SU.
eAvrupa, eAvrupa+ ve Türkiye
E Y L E M 5. 1 Gençlerin ve Gençlik Politikalarından Sorumlu Olanların Toplantıları PROGRAMI.
TAYYAR KUZ Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü
Çölleşme ile Mücadele Dairesi Toplantısı
SOSYAL POLİTİKA VE İSTİHDAM
KAMUDA İÇ KONTROL SİSTEMLERİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ
HAYAT BOYU ÖĞRENME (LLP) Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Programı
1 KKTC’nin FATF SÜRECİ. 2 KKTC deki SUÇ GELİRLERİNİN AKLANMASININ ÖNLENMESİ İLE İLGİLİ FATF SÜRECİ 2006 yılı Ekim ayında yapılan FATF Genel Kurulu’nda.
Strateji Geliştirme Başkanlığı
TÜRKİYE’NİN DEVLET YARDIMLARI ALANINDA AB MÜKTESEBATINA UYUMU İktisadi Kalkınma Vakfı 11 Aralık 2009 Avrupa Birliği Genel Sekreterliği.
Musa KAYA Dış Kaynaklı Projeler Şube Müdürü
AB ÇEVRE FASLININ AÇILMASI VE Prof. Dr. Hasan Z. SARIKAYA
PERFORMANS BÜTÇE HAZIRLIK SÜRECİ
TÜRKİYE-AB KATILIM SÜRECİ VE KADIN İSTİHDAMI I
1 TÜRKİYE İŞVEREN SENDİKALARI KONFEDERASYONU “SOSYAL POLİTİKA ve İSTİHDAM” BAŞLIKLI AB MÜKTESEBATI VE TÜRKİYE.
BEK Raporlarının İşlevi Yrd. Doç. Dr. Armağan Erdoğan Namık Kemal Üniversitesi 28 Mayıs 2010.
Yerel Önleme ve Güvenlik Planlarının Hazırlığı ve Uygulaması 26 Mart 2013 Serra Titiz İstanbul Pilot Uygulamasından Sorumlu Kıdemli Uzman.
Türkiye ile Avrupa Birliği Arasında Hizmet Sunumu Serbestisi
ULUSAL İSTİHDAM STRATEJİSİ EYLEM PLANLARI ( ) Eğitim İstihdam İlişkisinin Güçlendirilmesi 24 Aralık 2014.
İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünün ulusal ortağı ve temel paydaşı olduğu Kadın Dostu Kentler Programı, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu-
Çalıştay: Başbakanlık Uzmanları için DEA 13 Ekim 2009 EuropeAid/125317/D/SER/TR Oturum 1 DEA Projesi Bileşenleri ve Çıktılar.
İL DÜZEYİNDE KAMU KURUM VE KURULUŞLARININ YÜRÜTTÜKLERİ FAALİYETLERİN STRATEJİK PLAN VE PERFORMANS PROGRAMLARINA UYGUNLUĞUNA İLİŞKİN DEĞERLENDİRME RAPORU.
EKONOMİK İŞBİRLİĞİ VE KALKINMA TEŞKİLATI (OECD)
5’nolu Kamu Alımları Faslı Avrupa Birliği Genel Sekreterliği.
ULUSAL İSTİHDAM STRATEJİSİ EYLEM PLANLARI ( ) Özel Politika Gerektiren Grupların İstihdamının Artırılması 24 Aralık 2014.
AB MÜZAKERE SÜRECİ Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü AB Uyum Dairesi Başkanlığı Mart 2013, Ankara.
AVRUPA BİRLİĞİNDE ÜYELİK
1 KURUMSAL YÖNETİM KOMİTESİ EYLEM PLANI (Yapılan Çalışmalar, Mevcut Durum ve Planlanan Çalışmalar) Ender ÇOLAK Sermaye Piyasası Kurulu Başkan Yardımcısı.
15 Ekim 2012 Afyonkarahisar ENGELLİLERİN HAKLARINA İLİŞKİN SÖZLEŞMENİN UYGULANMASININ TEŞVİK EDİLMESİ VE İZLENMESİNE İLİŞKİN ULUSLARARASI VE ULUSAL MEKANİZMALAR.
Belediye Ortaklık Ağları Projesi TUSENET – Türk –İsveç Belediye Ortaklık Ağları / Turkish – Swedish Municipal Network.
YOLSUZLUKLA MÜCADELEDE SON GELİŞMELER BAŞBAKANLIK TEFTİŞ KURULU 2009.
T.C. Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı 14 Aralık Aralık 2010.
Harcama Yetkilileri.
KAMU SERMAYELİ ŞİRKETLERDE KURUMSAL YÖNETİM İLKELERİNİN UYGULANMASI PROJESİ
PERFORMANS PROGRAMI HAZIRLIK SÜRECİ Nisan, Yeni Kamu Yönetimi Anlayışı Üzerine Genel Bir Değerlendirme Ana Hatlarıyla Performans Programı Performans.
Çalıştay: Başbakanlık Üst Düzey Yöneticiler için DEA Oturum 2: DEA Projesi Bileşenleri ve Çıktılar 14 Ekim 2009 EuropeAid/125317/D/SER/TR.
1 20 EKİM 2004, ANKARA T. Uzm. Deniz YANIK Lisans ve Sözleşmeler Dairesi Başkanlığı TELEKOMÜNİKASYON KURUMU TÜRKİYE’DE TELEKOMÜNİKASYON POLİTİKASI ALANINDA.
ANAYASA'NIN İLGİLİ HÜKÜMLERİ ANAYASA'NIN İLGİLİ HÜKÜMLERİ KANUNLAR 5176 Sayılı Kamu Görevlileri Etik Kurulu Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Projeler Koordinasyon Merkezi Başkanlığı MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞININ KAPASİTESİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ (MEBGEP)
AB MALİ İŞBİRLİĞİ ULAŞTIRMA OPERASYONEL PROGRAMI
TÜRKİYE-AB KATILIM MÜZAKERELERİNDE MEVCUT DURUM
ULUSAL VE ULUSLARARASI KURULUŞLAR
“KAMU PERSONELİ” Kimdir?
TÜRKİYE-AB İLİŞKİLERİ Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü
Müzakere Sürecinin Aşamaları
1 T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI ESNAF VE SANATKÂRLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 14 Ocak 2016.
KURULUŞ VE YAPISI Türkiye 1999 Helsinki Zirvesi’nde Avrupa Birliği’ne adaylık sürecinin başlaması ile topluluk programlarından yararlanmaya başlamıştır.
Çocuk Hakları Konusunda Türkiye'de Yapılan Çalışmalar.
1 Türkiye’de Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Reform Programı.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Projeler Koordinasyon Merkezi Başkanlığı
GIDA GÜVENLİĞİ PROJESİ KOBİ EĞİTİM SEMİNERİ
“KAMU PERSONELİ” Kimdir?
TEŞKİLAT VE YÖNETİMİ GELİŞTİRME
ULUSAL ve AB HİBE PROGRAMLARI AB KOORDİNASYON MERKEZİ
Anlatmacı: Adnan Hadzimusiç
AVRUPA BİRLİĞİ ÇERÇEVE PROGRAMLARI
TÜRKİYE YETERLİLİKLER ÇERÇEVESİ HAZIRLAMA ÇALIŞMALARI
OTP karar alma süreci Ortak Piyasa Düzeni (OPD) Gerekliliklerine
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

19.FASIL : Sosyal Polİtİka ve İstİhdam “AçIlIş Krİterlerİnde Gelİnen Son Aşama” ÇALIŞMA ve SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI AVRUPA BİRLİĞİ KOORDİNASYON DAİRESİ BAŞKANLIĞI

19.FASIL : "Sosyal Polİtİka ve İstİhdam” Bu müzakere başlığı: İş Hukuku, İş Sağlığı ve Güvenliği, Kadın ve Erkek Arasında Eşit Muamele, Ayrımcılıkla Mücadele, Sosyal Diyalog, İstihdam Sosyal Koruma konularından oluşmaktadır. 19. Fasıl Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın (ÇSGB) sorumluluğu altında yürütülmektedir. Bu Faslın tarama süreci; 8–10 Şubat 2007 tarihlerinde yapılan tanıtıcı tarama toplantısı ile başlamış, 20–22 Mart 2007 tarihlerinde yapılan ayrıntılı tarama toplantısı ve sonrasında Avrupa Komisyonu tarafından hazırlanan “Tarama Sonu Raporu” ile tamamlanmıştır. Açıklanan rapora göre Türkiye’nin yapılacak müzakerelere yeterince hazır olmadığı ve söz konusu müzakerelerin iki kriterin yerine getirilmesi halinde açılabileceği belirtilmiştir. ÇALIŞMA ve SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI AVRUPA BİRLİĞİ KOORDİNASYON DAİRESİ BAŞKANLIĞI

19.FASIL : "Sosyal Polİtİka ve İstİhdam” AB Konseyi'nde Onaylanan Açılış Kriterleri Sendikal Haklarda Düzenleme: Sendikaların faaliyetlerini sınırlayan hükümleri kaldıran ve sendikal hakların tamamını sağlayan yeni mevzuatın kabul edilmesi suretiyle, tüm düzeylerde, etkili bir sosyal diyalog için koşulların oluşturulması. (Bu bağlamda, sendikal hakların AB Standartları ve ilgili ILO Sözleşmeleri ile uyumu istenmektedir. Bu kapsamda ise 2821, 2822 ve 4688 sayılı kanunlarda değişiklik yapılması söz konusudur.) Eylem Planı: Türkiye’deki kayıtdışı çalışmayla ilgili bir analiz yapılması ve müktesebatın tüm iş gücünü kapsayacak şekilde uygulanması için genel bir eylem planı çerçevesinde bu problemi çözmek için bir plan tasarlanması. ÇALIŞMA ve SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI AVRUPA BİRLİĞİ KOORDİNASYON DAİRESİ BAŞKANLIĞI

19.FASIL : "Sosyal Polİtİka ve İstİhdam” 1. KRİTER: Sendikal Haklarla İlgili Olarak 2821 sayılı Sendikalar Kanunu ve 2822 sayılı Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Kanunu ile ilgili olarak 24 Haziran 2009’da gerçekleştirilen Üçlü Danışma Kurulu’da bir Çalışma Grubu oluşturulması kararlaştırılmıştır. Çalışma Grubunun 29 Temmuz’da Üçlü Danışma Kuruluna sunacağı rapor doğrultusunda kanun tekliflerinin meclis açıldığında kanunlaşmaları beklenmektedir. Kanun teklifleri halen TBMM Genel Kurulunda beklemektedir. 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanununda değişiklik getiren tasarı 18 Mart 2009’da Başbakanlığa gönderilmiş, Başbakanlık kanun tasarısını üzerinde çalışılması için tekrar Bakanlığımıza göndermiştir. ÇALIŞMA ve SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI AVRUPA BİRLİĞİ KOORDİNASYON DAİRESİ BAŞKANLIĞI

19.FASIL : "Sosyal Polİtİka ve İstİhdam” 2821 sayılı Sendikalar Kanunu Sendika kuruculuğu için Türk vatandaşı olma koşulu kaldırılmıştır. İş kolları sayısı 28’den 19’a indirilmiştir. Sendikaya üyelikte ve istifada noter şartı kaldırılmıştır. Sendika üyelik yaşı 16’dan 15’e indirilmiştir. Uluslararası faaliyette ve işbirliğinde bulunabilmelerine, yurtdışında temsilcilik açabilmelerine imkan sağlanmıştır. 2822 sayılı TİS, Grev ve Lokavt Kanunu Yetkili sendikanın belirlenmesinde %10 barajı 01.01.2010 tarihi itibariyle kaldırılmıştır. Uyuşmazlıkta Resmi Arabulucuya başvurma ihtiyari hale getirilmiştir. Grev yasağına girmeyen işyerlerinde Toplu İş Uyuşmazlıklarında tarafların mutabakatı ile Yüksek Hakem Kuruluna müracaat edilebileceği öngörülmüştür. ÇALIŞMA ve SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI AVRUPA BİRLİĞİ KOORDİNASYON DAİRESİ BAŞKANLIĞI

19.FASIL : "Sosyal Polİtİka ve İstİhdam” 2. KRİTER: Eylem Planı ile İlgili Olarak 19.Faslın açılmasına yönelik ikinci kriter olan Eylem Planı çalışmaları Bakanlığımız sorumluluğu altında yürütülmektedir. Birçok farklı alanı kapsamaktadır. Çalışmalarda birçok kurumun işbirliği ve katkısına ihtiyaç duyulmuştur. ÇALIŞMA ve SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI AVRUPA BİRLİĞİ KOORDİNASYON DAİRESİ BAŞKANLIĞI

19.FASIL : "Sosyal Polİtİka ve İstİhdam” 2. KRİTER: Eylem Planı ile İlgili Olarak HEDEF: 19. Faslın katılım müzakerelerinin açılması için ikinci açılış kriterini karşılamak için ihtiyaç duyulan önlemleri sunmak. KAPSAM: a)Türkiye’deki kayıtdışı istihdama yönelik bir ekonomik ve sosyal analiz, b)Tasarlanan önlemler hakkında bir zaman çizelgesi, c) Tahsis edilen kaynakların tespiti, d) İlgili kurumların ve sosyal tarafların tespiti. ÇALIŞMA ve SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI AVRUPA BİRLİĞİ KOORDİNASYON DAİRESİ BAŞKANLIĞI

19.FASIL : "Sosyal Polİtİka ve İstİhdam” Eylem Planının Bölümleri Arka planı oluşturan ilk üç bölümde Eylem Planı’nın hedefi ve kapsamı, hazırlanma sürecindeki kurumsal işbirliği, planın izlenmesi ve kayıtdışı çalışma da dâhil olmak üzere sosyal politika ve istihdam alanındaki temel sorunlar yer almaktadır. Temel sorunlar olarak: İlgili Topluluk müktesebatı karşısında Türk mevzuatının kapsama ilişkin eksiklikleri, Kadının ekonomik ve sosyal hayattaki yeri, Kayıtdışı çalışma konusu, kavramsal olarak, boyutları itibarıyla, ekonomik, sosyal ve kurumsal boyutlarıyla detaylı olarak incelenmiştir. ÇALIŞMA ve SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI AVRUPA BİRLİĞİ KOORDİNASYON DAİRESİ BAŞKANLIĞI

19.FASIL : "Sosyal Polİtİka ve İstİhdam” Eylem Planının Bölümleri Dördüncü bölümde İş Hukuku İş Sağlığı ve Güvenliği, Sosyal Diyalog, İstihdam Politikası (JAP), Avrupa Sosyal Fonu (ESF) / Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA), Sosyal İçerme (JIM), Sosyal Koruma, Ayrımcılıkla Mücadele Eşit Fırsatlar Alanlarındaki Mevcut Durum Ayrıca; daha ileri düzeyde uyumun sağlanması için öngörülen eylemler ve Eylem Planı’nın ve kurumsal kapasitenin güçlendirilmesini amaçlayan eylemlerin uygulanması konularında ana sorumlu kamu kurumlar ve sosyal taraflar belirlenmektedir. Beşinci bölümde Müktesebata uyum sağlanması amacıyla Plan için hazırlanan EKLER yer almaktadır. EKLERDE ; finansal ihtiyaçlar, belirlenen eylemler, eylem takvimi, sorumlu ve ilgili kuruluşlar ve sosyal taraflar, eylemleri yürütmek için gerekli insan kaynaklarını ve idari yapılanma, yürütülen projeler ve faaliyetler, AB Müktesebatı ile uyum konusunda ulusal mevzuatın güncel durumunu gösteren tablolar yer almaktadır. ÇALIŞMA ve SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI AVRUPA BİRLİĞİ KOORDİNASYON DAİRESİ BAŞKANLIĞI

19.FASIL : "Sosyal Polİtİka ve İstİhdam” EYLEM PLANI İLK TASLAK 16 OCAK 2009’DA GÖNDERİLMİŞTİR: Şubat 2009’da yapılan Alt Komite Toplantısında Komisyon yetkilileri ve ilgili taraflarla Taslak Eylem Planı hakkında görüşülmüştür. REVİZE EYLEM PLANI 22 NİSAN 2009’DA DIŞİŞLERİ BAKANLIĞINA GÖNDERİLMİŞTİR. AB KOMİSYONU’NUN EYLEM PLANINA İLİŞKİN YORUMLARI BEKLENMEKTEDİR. ÇALIŞMA ve SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI AVRUPA BİRLİĞİ KOORDİNASYON DAİRESİ BAŞKANLIĞI

19.FASIL : "Sosyal Polİtİka ve İstİhdam” TEŞEKKÜRLER ÇALIŞMA ve SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI AVRUPA BİRLİĞİ KOORDİNASYON DAİRESİ BAŞKANLIĞI