Kıymetli Taş Borsası veya Kıymetli Taşların Vergilendirilmesi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Üretici firma sayısı 30 Sektörde istihdam edilen kişi sayısı yılı üretim miktarı Ton İhracatın üretime oranı %45-50 Üretim kapasitesi.
Advertisements

Deflasyonist ve Enflasyonist Açık
DEVLET VE MİLLİ GELİR.
BÜYÜK YATIRIMLARIN TEŞVİKİ HAKKINDA KANUN TASARISI
Bölüm 21 Maliye Politikası ve Dış Ticaret
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 05 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Otomatik Stabilizatör, Enflasyon ve Maliye Politikası
Türkiye’nin Ekonomik Güvenliği: Fırsatlar ve Tehditler
RAKAMLARLA TÜRKİYE
Enflasyon Enflasyon, bir ekonomide para miktarının (nominal gelirin) yine o ekonomideki mal ve hizmet miktarına (reel gelire) göre daha fazla artması nedeniyle.
Durgunluk ve Maliye Politikası
Türkiye Yazılım Sektörü Sorunları ve Çözüm Önerileri
“SİGORTA BİLİNÇLENDİRME VE DESTEK PROJESİ”. PROJENİN AMACI: Bu kapsamda; uluslararası bağlantıları olan  AON Risk Solutions  Marsh  Grass Savoye (Willis)
Telekomünikasyon Sektörü ve Vergi Düzenlemelerinin Etkileri Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş. 30 Ekim 2007 Gazi Üniversitesi İİBF Ankara.
Toplam Talep ve Toplam Arz.
GÜNCEL EKONOMİK GELİŞMELER VE 2008 OCAK-HAZİRAN DÖNEMİ MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE UYGULAMA SONUÇLARI KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 10 Temmuz 2008 T.C. MALİYE.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 5 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Türkiye Ekonomisinde Enflasyon ve Büyüme Ekonomik Araştırma Forumu Konferansı İstanbul, 04 Ekim 2007 Prof. Dr. Seyfettin Gürsel.
DIŞ TİCARET POLİTİKALARI
DIŞ TİCARET POLİTİKALARI
Finansal Yönetim ve Fonksiyonları
Finansal Yönetim ve Fonksiyonları
Dahilde ve Hariçte İşleme Rejimi
DÜNYA VE TÜRKİYE EKONOMİSİNDEKİ SON GELİŞMELER HASAN BASRİ AKTAN MALİYE MÜSTEŞARI Bişkek 13 Nisan 2009 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Toplam Talep ve Toplam Arz.
GENEL MAKRO EKONOMİK DEĞERLENDİRME VE 2008 YILI BÜTÇESİ HASAN BASRİ AKTAN MALİYE MÜSTEŞARI 3 Ocak 2008 – İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
KAMU İSTİHDAM POLİTİKALARI-4 Prof. Dr. Doğan Nadi Leblebici Bu Slaytta Esen Çağlar’ın 2007 yılında tepav’da yaptığı.
YATIRIM PROJELERİ ANALİZİ DERSİNİN KAPSAMI
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 15 Ekim 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
7. büyük tekstil ve hammaddeleri 6. büyük hazır giyim ve konfeksiyon
İŞLETME İLKELERİ Küresel Ortamda İşletmecilik ve Rekabet
Duran Varlıklar Rasyosu
İSTİHDAM HACMİNİ VE MİLLİ GELİRİ BELİRLEYEN DEĞİŞKENLER
Tıbbi Cihaz Üreticileri Derneği
YÖNT 102 – İŞLETMEYE GİRİŞ II
MAKRO EKONOMİYE GENEL BAKIŞ
İhracatın Finansmanı…
Ders 8 Temel Analiz Hüseyin İlker Erçen
TÜKETİMİ DİĞER ETKİLEYEN FAKTÖRLER
Sıcak Para Nedir? Sıcak para, yurtdışından gelen taze paradır, daha dogrusu kısa vadeli yabancı sermaye olarak da adlandırılabilir. (Portföy Yatırımları)
Soru 7 Gümrük Birliğinin Türkiye’nin ekonomisi üzerinde etkilerini Türkiye’nin beklentileri ve gerçekleşenler üzerinden tartışınız?
TÜRKİYE’DE DUAL İSTİHDAM YAPISI
KIRSAL KALKINMA ve ÖRNEK PROJELER
TÜRK EKONOMİSİ SANAL MI? REEL Mİ? TURHAN ÇÖMEZ
Sermaye Maliyeti *Firmalar sadece özkaynaklarını projelerin
ARZ DOÇ. DR. AHMET UĞUR.
STATİK ETKİLER . Entegrasyon gerçekleştirildikten sonra üretimle tüketimin yer ve hacim olarak yeniden düzenlenmesini gerektirecek değişmeler statik etkilerin.
1929 BUHRANI VE türkİye ekonomisi üzerİne etkİleri
MAKRO EKONOMİYE GENEL BAKIŞ
İHRACATA YÖNELİK DEVLET DESTEKLERİ ULUSLARARASI REKABETÇİLİĞİN GELİŞTİRİLMESİ 2010/8 sayılı Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 15 Ekim 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
1 of 31 PART VII The World Economy © 2012 Pearson Education Dış Ticaret Teorisi ve Dış Ticaret Politikası: Mutlak ve Mukayeseli Üstünlük teorileri.
Mahmut BİLEN. Ders Değerlendirme Biçimi Vize %70 Ödev%10Dönem içi %50 Quizler%20 Final%50Dönem Sonu%50.
AMETİST TAŞI.
Türkiye Emek Piyasaları ve İstihdam Politikaları
KONU BAŞLIKLARI BİLGİ EKONOMİSİ GELİŞİMİ BİLGİ EKONOMİSİ ÖZELLİKLERİ
MAKRO EKONOMİYE GİRİŞ VE TEMEL KAVRAMLAR
MAKRO İKTİSAT EKONOMİNİN ÖLÇÜLMESİ 1: HASILANIN ÖLÇÜLMESİ
ULUSLARARASI İKTİSAT TEORİSİ
Milli Gelir ve Fiyatların Genel Düzeyi: Toplam Talep ve Toplam Arz
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
ULUSLARARASI TURİZM PAZARLAMASI
RAKAMLARLA TÜRKİYE
Uluslararası İşletme Yönetimi
ULUSLARARASI TİCARET.
İş Sağlığı ve Güvenliğinin Temel Prensipleri
2018 Yılında Uygulamaya Konacak Teşvikler ve Yapılacak Diğer Çalışmalar 23 Şubat 2018.
Tarım sektörünün önemi
Sunum transkripti:

Kıymetli Taş Borsası veya Kıymetli Taşların Vergilendirilmesi Prof.Dr.Güneri Akalın

Bu konu iki aşamada ele alınabilir. Birincisi ideal olan kıymetli taşlar borsasının kurulması halinde alınacak vergi önlemleri. ikincisi ise borsanın kurulamaması halinde alınabilecek tedbirlerdir.

Kıymetli Taşlar Borsanın Kurulması Halinde: Kıymetli taşlarda 2007 itibariyle Türkiye’nin 1.250 milyon $ lık bir pazarın veya ithalatın olduğu ifade edilmektedir. İhracatın ise 850-900 milyon $ olduğu ileri sürülmektedir. İhracatın ithalatı karşılama oranı % 72 düzeyindedir. Altında ise bu oranın % 58 olduğu hesaplanmaktadır. Altın ve kıymetli taş satın alımı, tasarrufların iddihara dönüştürülmesi işlemidir. Dolayısıyla bir kalkınan ülkede devletçe, altın ve kışmetli taşların teşviki ancak ihracata dönük olmaları halinde doğru olur. Nitekim altında ihracatın ithalatı karşılama oranının düşük olması ve/veya düşme eğiliminde olması ek önlem alınmasını gerektirebilir. Ancak altındaki bu ihracatın ithalatı karşılama oranının düşüklüğü kayıt dışı ihracatın kapsanmamasından doğabilir.

Bu nedenle %20’lik ÖTV’nin kaldırılması, tercihan pırlanta borsasının kurulması ile 1.500 yabancı firmanın, istihdamlarını Türkiye’ye taşımaları ve elmas taş kesme sanatını öğretmeleri ve ihracata dönük kapasite yaratmaları şartına bağlanmalıdır. Burada Maliyenin söz konusu 2 milyon $’lık vergi kaybı marjinal bir konudur. Zira 2007 yılı GSMH’mız yaklaşık 410 milyar $ iken pırlanta borsasının hacmi 12,5 milyar $ tahmin edilmekte olup; bu hacim milli gelirimizin yaklaşık % 3,2 kadarıdır: Nihayet 2,3 milyon yurttaşımızın yarattığı hasılaya eşittir. Eğer tarımı ele alırsak tarımsal hasılanın 1/5 büyüklüğünde olup yaklaşık 6-7 milyon köylünün üretimine eşittir.

Bu nedenlerle önemli olan kıymetli taşlar borsasının kurulması olup; dikkatle etüd edilmelidir. Vergi Konseyi, Kuyumcular Derneği aracılığı ile Belçika Borsası ve İsrailliler ile görüşerek bir rapor düzenlemelidir. Ayrıca bu raporda kıymetli taşlar borsası, İstanbul Finans merkezi projesinin bir halkası olarak düşünülmelidir. Zira 12,5 milyar dolarlık bir borsanın arkasından finans kurumlarını da beraberinde taşıması beklenilmelidir. Bakanlığa görüş bildirmeden önce; kıymetli taşlar borsasının fizibilitesi açıklığa kavuşturulmalıdır.

Ancak % 20’lik ÖTV’nin kaldırılır iken; sıfır vergi yerine borsaya kayıtlı kurumlar aracılığı ile yapılan ithalattan % 1 vergi alınması yoluna gidilmelidir. Bundan sağlanacak yarar çok yönlüdür: Birincisi 2007 yılı Türkiye’nin ithalatı 1250 milyon $ x % 1 = 12,5 milyon $ lık vergi geliridir. Bu tutar, mevcut 2 milyon $ lık vergi gelirinin altı katını aşmaktadır. Eğer kurulacak tüm borsanın ithalatı % 1 ile vergilendirilecek olursa 125 milyon $ lık ek vergi geliri demektir.

Ayrıca bu vesile ile artma eğilimi gösteren ve hem iddi har olan ve hem de yurdumuzdaki atölyelerin kapanmasına yol açan işlenmiş altından % 1 veya 1,5 luk bir fonun ithal aşamasında alınması tavsiyeye şayandır. Bu fonun tarifesi Kuyumcular Derneği’nin görüşü alınarak oluşturulmalıdır. Diğer bir yarar ise % 1 lik vergi izdüşümü pırlantanın tüketiciye veya ihracata kadar olan aşamalarının izlenmesine fırsat vererek ve kayıt dışılığı önlemesidir. Kaldı ki % 1 lik bir vergi, kayıt dışı döviz transferi ve kaçak kıymetli taş nakliyatının maliyetinin çok altında bir tutar olduğundan firmalar bundan kârlı çıkacaklardır.

Burada önemli olan husus borsanın beraberinde getireceği ; (1) Elmas taş kesme ve işleme tekniğinin Türkler tarafından öğrenilmesidir. Bu kuyumculuk sektörümüze yeni bir boyut kazandırabilir. Bu amaçla elmas taş işleme tekniğini öğreten eğitim kurumlarının açılması da şartlara eklenmelidir. (2) Elmas işleme tekniğinin öğrenilmesi yanında yaratması beklenilen bir olanak ek istihdamdır. Hem takı tasarımı açısından, hem de finansman kurumları açısından önemli gelişmeler beklenebilir. Pırlanta işleme, altın işlemede sıkışan kuyumculuk sektörüne yeni bir aşama kaydettirebilir. *Her ne kadar kuyumculukta işçilik maliyeti açısından Hindistan ve Çin’e bakışla mukayeseli avantajımız olmasa da; kıymetli taşlar borsasının gelmesi halinde; taşıma ve güvenlik maliyetlerinin düşmesi nedeniyle Türkiye’ye rekâbet gücü yaratılabilir.

Kıymetli taşlar borsasının iki maliyeti mevcuttur: Birincisi halkın bu alana ilgisinin ve gelirinin artması ile altın ve kıymetli taş tüketimi yükselirse halkın iddihar eğilimi arttığından istihdam artış hızı düşer. İkincisi ise; kıymetli taşlar kara paranın ilgi duyduğu bir alan olabilir. Dolayısıyla Emniyet’in ve Interpol şubesinin de bu konuda görüşü alınabilir.

Uygulamaya gelince: *Bu amaçla Borsa kanalıyla ithalat aşamasında alınan % 1’lik vergi dışında ihracat veya turiste satış halinde hiç bir vergi olmamalıdır. Ancak turiste satışta kendisine gümrük kapısından çıkarken göstermek üzere fatura kesilmelidir. *Yurttaşlara satışta en az % 10’luk bir verginin alınması önerilir. Zira kıymetli taşlar tasarrufların iddihara dönüşmesi olduğundan diğer tasarruf araçlarından daha düşük vergilendirilmemelidir. Aksi halde yurttaşlar iddihara teşvik edilerek işsizlik yaratılıyor ve cari açık büyütülüyor demektir.

Kıymetli Taş Borsası Kurulmazsa: Aslında bu noktadan sonra borsa kurulmayacak olsa dahi alınması gereken vergi önlemlerinin olduğunu söylemek mümkündür. Eğer borsa kurulmaz ise; (a) İthalatta % 1’lik vergi (b) Tüketiciye satışta % 10’luk bir KDV (c) İşlenmiş altın ithalatında % 1,5 fon alınması düşünülmelidir.

Ayrıca altında ihracatın-ithalatı karşılama oranı düşmekte ise; ihracatı artırma yönünde ek teşviklerin araştırılması bu tasarı ile birlikte düşünülmelidir. Kuyumculuk sektörününde devletin temel politikası bu sektörün ihracata dönük olarak çalışmasını temindir. Bu nedenle Kıymetli Taşlar Borsası yanında hangi ihracat önlemlerinin alınabileceği detaylı bir raporla hükümete sunulmalıdır.